Starinska jela

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Postovi: 6556
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Planeta Zemlja

Post od tamaraft »

Srpska gibanica


Potrebno:

1 kg kora,
1/2 kg sira,
1/2 kg kajmaka,
10 jaja,
mleko,
malo masti,




Priprema:

U Srbiji je gibanica jedna od najomiljenijih pita. Najbolja je ako se pravi od domaćih kora, ali ne smeta ni ako su kupovne. Za kilogram kora potrebno je nadeva: pola kilograma sira, pola kilograma kajmaka, deset žumanaca. Sve zajedno dobro izmešati, a sa strane, u drugom sudu umutiti belanca u čvrst sneg. Pomešati ga sas sirom i kajmakom, pa dodati mleka koliko treba da bi masa bila retka. U tepsiju ređati dve kore bez nadeva, a onda svaku koru močiti u nadev i ređati dok se sva masa i kore ne utroše.
Po vrhu opet staviti dve kore. Tako naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom poprskati je rasopljenom mašću i mlekom, a zatim staviti da se peče. Potrebno je četrdesetak minuta da bude dobro pečena i da se odvaja od ivice tepsije.




Slika
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Postovi: 6556
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Planeta Zemlja

Post od tamaraft »

Bakini uštipci - jednostavni

Sastojci za 4 porcije
4 jaja
24 ravnih supenih kašika brašna
1 čaša kiselog mleka
prašak za pecivo
malo soli
prah šećer (može i malo vanilinog)
ulje za prženje

Priprema
Pomešati sve sastojke (jaja, brašno, kiselo mleko, prašak za pecivo i so) u masu malo gušću nego za palačinke.
Testo vaditi velikom (supenom) kašikom i peći u dobro zagrejanom ulju. U toku pečenja, uštipci se, uglavnom, sami okreću na nepečenu stranu!!!

Pečene (rumene) uštipke uvaljati u prah šećer i služiti tople.



Slika
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Postovi: 6556
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Planeta Zemlja

Post od tamaraft »

Hleb od banana

Sastojci

3-4 banane
1 šolja šećera
2 šolje brašna
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
suvo grožđe po želji

Priprema

Ispasirati banane i pomešati sa ostalim sastojcima i peći u rerni na 180°C oko 50 minuta.

Toplo preporuchujem da napravite glazuru od chokolade :)

PRIJATNO!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Gulaš od divljači

Potrebno je za 4 osobe :



1. 375 g srnetine,
2. 3 glavice luka, 60 g maslaca,
3. 100 g šampinjona ill drugih gljiva,
4. 4 rajčice ili pirea od rajčica,
5. 1 žlica mljevene slatke paprike,
6. 1 čaša cmog vina,
7. 2 čaše jogurta,
8. brašno, sol, papar,
9. prstohvat šećera.


Zagrijemo maslac i na njemu propržimo meso, narezano na kocke, luk, narezan na kolutiće, i gljive, oprane i narezane na listiće. Sve skupa neka lijepo porumeni. Dodamo oguljene, sitno narezane rajčice ili pire od rajčica. Poparimo i prelijemo crnim vinom. Dolijemo malo vode i pirjamo dok meso ne omekša. U jogurtu glatko razmiješamo brašno te time zgusnemo gulaš i poboljšamo mu okus. Pikantno ga začinimo solju, paprom i prstohvatom šećera. Uz gulaš od divljači poslužimo kuhane valjuške od krumpira i konzervirane brusnice

Slika
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Starinski koh od griza


Potrebno je :

1. 5 jaja,
2. 8 kašika šećera,
3. 6 kašika griza,
4. kesica vanilin šećera,
5. 7,5 dl mleka.


Umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, zatim umešati čvtsto ulupan sneg od belanaca i griz, pa ovu masu sipati u dobro podmazan i brašnom posut pleh i u umereno zagrejanoj pećnici ispeći. Kad je koh pečen, iseći ga na kocke i preliti vrućim mlekom sa 3 kašike šećera i kesicom vanile



Slika
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

makaroni zapecheni u rerni

Sastojci
1 kg makarona
200 g kačkavalja
2 jaja
200 g šunkarice
1 čašu od 2 dcl mleka

Priprema
Kuvati makarone i kada su kuvane staviti u tepsiju. Narendati kačkavalj preko, dodati šunku, zatim sve promešati i peći na 150°C. 2 jaja i mleko promućkati zajedno i sačekati 30 minuta od postavljanja u rernu i preliti sa masom. Posle 10 minuta izvaditi iz rerne
Slika
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Korisnikov avatar
jesy
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2010
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: tu u vashoj blizini
Kontakt:

Post od jesy »

cinija oblozhena testom

Sastojci
Testo:
1 kg brašna
1 kafena šoljica zejtina
1 jaje + 3 žumanceta
14 g. kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

Priprema
Zamesiti testo, odvojiti male loptice i od njih praviti trake (kao valjušci) dužine potrebne da obavije činiju. Činiju uzmemo onu u kojoj će se supa – čorba sipati. Treba da se dobiju oko 18 – 20 traka, što zavisi od veličine činije. Trake postaviti na dasku posutu brašnom, ali tako da je između razmak oko jedan santimetar. Preko tih tračića (one su duže) postaviti kraće tračiće, ali u suprotnom smeru, prepletati ih neizmenično tj. dok se ne dobije mreža u obliku kvadrata.

Činiju prevrnuti, namazati je puterom (malo onako u tankom sloju) i na nju pažljivo naneti napravljenu mrežu od testa. Blago pritisnuti testo, a one krajeve tračića (i kod dužih i kod kraćih) koji su višak odseći nožem. Napraviti još dve duže tračiće, isprepletati (uplesti) ih, pa sa njima napraviti ivice činije (kao venac oko gornjeg dela) tj. oivičiti je. Premazati žumancetom i peći.
Pre stavljanja u rernu, podmazati tepsiju, postaviti oblozenu činiju (tako okrenutu na dole) i peći kao svaku drugu pogaču.

P. S. Koristi se bela porculanska činija, a supe -čorbe koje se u njoj služe su one uz koje upotrebljavamo dodatke, tj. prerađevine od brašna.
Ko želi ove tračiće (18 – 20) da smanji broj, pravi ih malo deblje tj. šire. Mogu da se naprave i samo 5 malo širih traka i da se prepliću s više manjih. To je individualno, a zavisi od veličine, dubine činije.
Slika
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema
Odgovori