svakodnevna preracunavanja

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Strašno, kakvi lenjivci... c-c-c... :D :D :lol:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Ja klopam i običan integralni pirinač i nemam problem sa šećerima.

Beli pirinač je za mene nešto kao ... UH BOMBA :(
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Ja imam jako loše iskustvo sa heljdom kada je moj sin u pitanju. Budite oprezni!!! Kada napravim pitu sa korama od ovsenog brašna posle sat i po od jela šećer mu bude oko 6, a posle pite sa heljdinim korama šećer mu bude 10.

Možda je to individualno ali svakako heljda ima duplo veći glikemijski indeks od ovsa ili ječma pa je njih bolje koristiti.
elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

Post od elco »

Ova preracunavanja nisu bas ok. Od 7 sati ujutro do 12 secer spadne za oko 5 ml/mol, ali onda barem u slucaju Levemira posle podne secer samo raste otprilike svaki sat po 1 ml/mol. Probao sam licno bez jela i uzimanja NovoRapid-a pre podne i pole podne, merenjem secera pre i posle, drugim recima preskakanjem obroka. Ovo me malo razocaralo u Levemir. Znaci posle podne trebam na izracunatu vrednost insulina u odnosu na UH dodati obavezno jos oko 3 jedinice cak i ako ne jedem ukoliko je secer normalan. Nadam se da ce ovo biti nekome od pomoci, jer ovo mi nisu rekli doktori. Levemir primam oko 22 sata. Njegov maksimum je oko 6 ujutro, ali on djeluje ako se dobro secam 16 sati i preostalih 8 sati treba nadomestiti NovoRapid-om. Naravno, ovo ne vazi kod pumpi koje imaju konstantnu bazalnu dozu 24 sata. Iz ovoga se moze zakljuciti da dijabeticar zbog ovog efekta moze ponekad imati pogresan utisak o naglim skokovima ili padovima secera i pripisivati im cudna objasnjenja kao npr. sikirancija ili da je doslo do neke remisije i sl.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Eeeee.... zato je pumpa "majka Mara". Zašto? Prvo mali uvod...
Naime, ne reaguje čovek na ugljene hidrate uvek jednako u toku dana. Što znači (hipotetički) ako pre podne lakše podnosiš UH, onda je odnos jedinica manji, a ako uveče kreće metabolizam da radi sporije, sam odnos se, logično, menja u korist većeg broja jedinica insulina. Sa pumpom, pošto ima podelu na 0.1 jedinicu, sve se lakše našteluje (ja to zovem "fine tunning").

Ali, da se vratim na tvoju kostataciju... Možda da probaš sa Lantusom umesto Levemira (ako već nisi) ili da podeliš Levemir na dve doze?

Ili, napravi dva dana za redom isti eksperiment. Recimo, gladuješ u pon i ut samo pre podne i meriš... pa onda gladuješ sre i čet samo popodne i meriš... pa onda gladuješ pet i sub samo uveče i meriš.... Ako se identične stvari dešavaju oba dana uzastopce, vreme je za promene. Nikad nemoj da praviš izmene odmah, uvek radi provere na dva dana, pa tek onda reaguj.
Tako radimo i mi na pumpama da proverimo da li su nam dobro isprogramirane 24-časovne, tj. bazalne doze.

Ovakve računice važe samo za tip 1 osobe koje su na analozima ili pumpama. Ostali, molim ne primenjujte ništa slično! :D
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Diabeta napisao:Eeeee.... zato je pumpa "majka Mara".
Zato sve vise zelim preci na pumpu. Samo trazim zgodnu priliku.
Diabeta napisao:Ali, da se vratim na tvoju kostataciju... Možda da probaš sa Lantusom umesto Levemira (ako već nisi) ili da podeliš Levemir na dve doze?
Kada sam trebao preci na Levemir citao sam za Lantus negde po internetu, ako se dobro secam, da nije bas ok, da moze uztokovati kancer. Ako bi podelio Levemir na dve doze to bi se verovatno lose odrazilo na nocni secer.
Diabeta napisao:Ili, napravi dva dana za redom isti eksperiment. Recimo, gladuješ u pon i ut samo pre podne i meriš... pa onda gladuješ sre i čet samo popodne i meriš... pa onda gladuješ pet i sub samo uveče i meriš.... Ako se identične stvari dešavaju oba dana uzastopce, vreme je za promene. Nikad nemoj da praviš izmene odmah, uvek radi provere na dva dana, pa tek onda reaguj.
Proveravam svaki dan racunajuci i mereci secer, a levemir koliko znam deluje 16 sati i to je mislim glavni problem.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

elco napisao: Zato sve vise zelim preci na pumpu. Samo trazim zgodnu priliku.
Ako si osiguranik Srbije, želim ti svu sreću sveta...
elco napisao: Kada sam trebao preci na Levemir citao sam za Lantus negde po internetu, ako se dobro secam, da nije bas ok, da moze uztokovati kancer.
To je čista gupost, tj. marketinški trik konkurentske farmaceutske kuće.
elco napisao:Ako bi podelio Levemir na dve doze to bi se verovatno lose odrazilo na nocni secer.
U kom smislu? Mnogi ljudi ga dele na dve doze i imaju bolju kontrolu. Ako kod tebe Levemir radi 16 sati, onda ti rupa od ostalih 8 pravi probleme... Ali, to i sam znaš :D
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Diabeta napisao:To je čista gupost, tj. marketinški trik konkurentske farmaceutske kuće.
Na osnovu cega to tvrdis? Npr. na sajtu "Insulin Dependent Diabetes Trust" http://www.iddtinternational.org/review ... /index.htm je dat citav pregled studija koje pokazuju da lantus dovodi do kancera. Iste studije su vrsene i sa drugim insulinima. NovoRapid u jako velikim dozama moze izazvati "breast cancer".
Diabeta napisao:U kom smislu? Mnogi ljudi ga dele na dve doze i imaju bolju kontrolu.
U smislu da bi secer mozda bio za oko 2-4 visi. To moze ponekad biti znacajno. Zato pomisljam da je bolje da se bodem manje puta tako sto cu popodne povecati dozu NovoRapid-a za 2-3 jedinice.

PS, da li neko zna neki free open source software za preracunavanje UH i sl?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

elco napisao:Na osnovu cega to tvrdis?
Zato što i ja imam uvid u uporedne nezavisne studije i putujem po svetskim i evropskim kongresima, slušam predavanja, istraživanja, najnovije rezultate... Od kada su se pojavili analozi, tj. analozi humanih insulina, kojima je promenjena "jedna karika u lancu", sve vreme se priča o kancerogenom efektu. Onda jedni plate studiju da se kaže da je ovaj manje štetan u odnosu na onaj drugi i tome sl. Onda ovi drugi plate studiju i tako u krug.... Sve je lova.
A svi insulini su, pre izbacianja na tržište, prošli godine i godine kliničkih ispitivanja.
elco napisao:Zato pomisljam da je bolje da se bodem manje puta tako sto cu popodne povecati dozu NovoRapid-a za 2-3 jedinice.

Probaj, valjda neće hipo...
elco napisao:PS, da li neko zna neki free open source software za preracunavanje UH i sl?
Nema ništa free, ja bih ga prva koristila... Zato imamo Nutri info sms servis i podaci su provereni. Velika su odsuptanja u namirnicama sa našeg u odnosu na namirnice sa, recimo USA prostora. A njihovih softvera ima koliko hoćeš, free. Ja ih imam nekoliko. Međutim, skoro ništa nisam mogla da iskoristim, jer je sve prilagođeno njihovim brendovima i lokalnoj proizvodnji.
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Diabeta napisao:A svi insulini su, pre izbacianja na tržište, prošli godine i godine kliničkih ispitivanja.
To kazu takodje na datom linku s tim da dodaju da je bioloski efekat nedovoljno ispitan.
Diabeta napisao:Probaj, valjda neće hipo...
Do sad se pokazalo ok.
Diabeta napisao:Nema ništa free, ja bih ga prva koristila... Zato imamo Nutri info sms servis i podaci su provereni. Velika su odsuptanja u namirnicama sa našeg u odnosu na namirnice sa, recimo USA prostora. A njihovih softvera ima koliko hoćeš, free. Ja ih imam nekoliko. Međutim, skoro ništa nisam mogla da iskoristim, jer je sve prilagođeno njihovim brendovima i lokalnoj proizvodnji.
Hvala za Nutri info. A od ovih koji se placaju koji bi preporucila?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

elco napisao:Do sad se pokazalo ok.
Super, samo neka tako i ostane :wink:
elco napisao:Hvala za Nutri info. A od ovih koji se placaju koji bi preporucila?
Ma, i ovi što se plaćaju su na istu foru. Mogu mailom da ti pošaljem ove free što imam, pa probaj.
Inače, po mom skromnom mišljenju sajt www.calorieking.com je najbolji.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

A i cela druga polovina moje knjige je baza naših namirnica sa svim podacima... tako da.... :D
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Kako se zovu ti free? Knjigu cu videti da uzmem cim stignem...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ja ih imam desetak, ali evo tri koja su mi trenutno na računaru, ostali su negde u arhivama na diskovima. Ne instaliraju se.
iDiet
FoodDiary
EGDiet
Odgovori