svakodnevna preracunavanja

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

elco
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 01, 2008 3:20 pm

svakodnevna preracunavanja

Post od elco »

Procitao sam kako se u odnosu na visinu secera odredjuje doza inzulina, koliko jedna jedinica inzulina snizava secer. U mom slucaju za novorapid formula je

100/(ukupan broj jedinica)=(koliko jedna jedinica insulina snizava secer).

Iako mi se cini da je ovo neka priblizna formula ipak se cini da je bolja od bilo cega sto sam do sada koristio. Moj endokrinolog ne zna za tu formulu.

Kako se tacno hrana preracunava u jedinice insulina? Pretpostavljam da se racuna prema glikemijskom indeksu. Da li ima negde free takva tabela i formule? Verovatno se ovde o ovome vec pricalo, pa ako neko zna bio bih zahvalan za link. Moj endokrinolog mi nije mogao znacajno pomoci u svemu ovome.
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od iva5ra »

Sve imaš ovde i na www.diabeta.net samo polako i sve ćeš pronaći a endokrinolozi :evil: :evil: :evil: (nemaju vremena za objašnjavanje) ali smo tu svi da ti razjasnimo i uputimo te u sve što te zanima došao si na pravi sajt pozz! :P :P :P
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Na pomenutom sajtu to zovemo "šećerne jedinice". Neki ih nazivaju ugljeno-hidratnim ili hlebnim jedinicama. Imaš i primere kako jedna takva jedinica izgleda na tanjiru i još svašta nešto.

Kada to usvojiš, onda ti preostaje samo da izračunaš koliko tebi konkretno treba insulina za tu jednu šećernu jedinicu.

Već smo pisali o tome na forumu, pa pliz potraži. Bilo je govora o ovome i u temama o insulinskim pumpama, jer se intenzivirana terapija penom uošte ne razlikuje u odnosu na pumpu, kada su ova preračunavanja u pitanju.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Diabeta napisao:Na pomenutom sajtu to zovemo "šećerne jedinice". Neki ih nazivaju ugljeno-hidratnim ili hlebnim jedinicama. Imaš i primere kako jedna takva jedinica izgleda na tanjiru i još svašta nešto.

Kada to usvojiš, onda ti preostaje samo da izračunaš koliko tebi konkretno treba insulina za tu jednu šećernu jedinicu.
Procitao sam.
Diabeta napisao:Već smo pisali o tome na forumu, pa pliz potraži. Bilo je govora o ovome i u temama o insulinskim pumpama, jer se intenzivirana terapija penom uošte ne razlikuje u odnosu na pumpu, kada su ova preračunavanja u pitanju.
Nadam se da tu ima to sto me interesuje. Prema najsavremenijim istrazivanjima koliko treba biti zastupljeno voca, povrca, zitarica... ili ne znam kako se to strucno kaze (proteina, masti...) u dnevnoj ishrani - sto je isto jako bitno za zdravlje? Npr. hranimo se sve kako treba prema proracunu i secer je normalan, ali ishrana nije zdrava?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sve imaš na sajtu. I piramidu ishrane, koja je odgovor na tvoj komentar.
Ovo pročitaj
http://www.diabeta.net/index.php?option ... &Itemid=57
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Hvala Stela.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

Diabeta, jedno pitanje vezano za ishranu, a trenutno vrlo aktuelno.....Paprika, crvena slatka..? Koliko ona ima šećera u sebi, da li je preporučljiva jesti ili je ne treba nikako jesti?....
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

http://www.carbs-information.com/carb-v ... pepper.htm

Prema ovome jedna zdela crvene, slatke paprike ima 0.75 secernih jedinica i jako je zdrava i preporucljiva.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Hvala ti........Ja danas pojela samo jednu od straha......OndaK mi je šeker dig'o bareni pirinač....... :evil:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Uuuu, pirinač jedi samo ako ćeš da se baviš nekim naporima tokom dana. On ne samo što diže, nego i dugo drži šećer na višem nivou.

A papriku slobodno jedi, ona je u grupi povrće A, dakle bez ograničenja.

P.S. I to ima na sajtu, al' nema ko da čita, nego mu je lakše da pita Diabetu hahahahahaha :D :lol:
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

Pozdrav svima posle mesec dana odsustvovanja iz dragog mi društva! Nadam se da ste se svi bar po malo lepo odmorili i "napunili baterije" (pih... nikad nisam volela ovaj izraz)!

Ima jedna vrsta pirinča, zove se basmati i ima ga kod nas u prodavnicama zdrave hrane. Nikada se ne raskuva, uvek zadrži oblik, a 100g kuvanog ima 23g UH i niži glikemijski indeks od običnog pirinča, tj. sporije diže šećer. Postoji beli i žuti (integralni). Ovaj drugi je odličan i, naravno, treba njega koristiti.
elco
Aktivan član
Aktivan član

Post od elco »

Tacno. Basmati je jedina riza koja se preporucje za dijabeticare. Naravno, treba je koristiti umereno. Ja ne koristim nikakav hleb, a umesto toga uzimam oko 150 gr basmati dnevno. Ne znam bas koliko je to dobro, pa uzimam i dodatno b vitamine. Znam da je heljda jako dobra i povremeno sam je koristio i stvarno je dobra (kao brasno, kao griz).
Malo vise o basmati ima ovde:

http://www.carbs-information.com/carboh ... -brown.htm
http://www.carbs-information.com/glycem ... i-rice.htm
http://www.carbs-information.com/glycem ... i-rice.htm
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Dobar dan, društvo....

Za heljdu sam i ja čula da je odlična, odnosno, da čak i skida šeker. Sad, koliko je to tačno, ne znam..
Prošlog leta sam se ubijala od neke zelene široke boranije,ne one "olovka"...ukus je fantastičan, dugo drži sitost, i nisam imala nikakve probleme sa šećerom. Ovog leta je nisam ni videla na pijaci....Kažu da je nema ove godine....
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

elco napisao:Tacno. Basmati je jedina riza koja se preporucje za dijabeticare. Naravno, treba je koristiti umereno. Ja ne koristim nikakav hleb, a umesto toga uzimam oko 150 gr basmati dnevno. Ne znam bas koliko je to dobro, pa uzimam i dodatno b vitamine. Znam da je heljda jako dobra i povremeno sam je koristio i stvarno je dobra (kao brasno, kao griz).
Malo vise o basmati ima ovde
Nikad čula za taj " basmati" ... :lol: Sa' će se rastrčim po prodavnicama..

Dijabetaaaa!... :D Pa, vidi, za ono si u pravu.....Lakše je pitati tebe, nego čitati sve..
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Post od Zemunac »

jasbi napisao:[quote="

Nikad čula za taj " basmati" ... :lol: Sa' će se rastrčim po prodavnicama..

Dijabetaaaa!... :D Pa, vidi, za ono si u pravu.....Lakše je pitati tebe, nego čitati sve..

Jasbi,
slažem se. Bolje je pitati nego skitati :lol: .
Odgovori