Sta sa herpesom kroz ceo zivot?

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
afrika121
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 11:28 am

Post od afrika121 »

vidim da se ovde bas zahuktalo :D
svako na svoj nacin dozivljava herpes i to je tako prirodno, mislim da ne treba nikog kriviti zbog toga sto se na odredjeni nacin (ne)nosi sa svojim problemom :-?
apsolutno sam svesna koliko imam srece sto sam u srecnoj vezi, i to sa deckom koji mi je preneo herpes - znam da to nije ucinio namerno, jer prosto nije znao, nije nikada imao simptome. ali verujte mi, iz ove perspektive, uopste mi nije zao, ako sam morala da dobijem herpes da bih upoznala njega, onda je vredelo, i sigurno necu zaliti... :D
ali jedno je sigurno, i to moram priznati i sebi i vama - da je bilo drugacije, da sam u startu znala da ima herpes, tada kada smo bili na samom pocetku veze, kada ga jos uvek nisam tako dobro poznavala, pitanje je kako bih postupila... :( ja sam na neki nacin imala fobiju od polnih bolesti ranije. pa tome u prilog ide i cinjenica da sam svakog decka terala po studentskoj klinici i institutut za polne i venericne bolesti, da se prosto nekad i sama pitam kako su na to pristajali :o i uvek sam, hajde ne mogu bas reci sa visine gledala ljude koji su "zakacili" neku polnu bolest, ali sam mislila da se meni tako nesto nikad nece desiti, i da su delom svojom neodgovornoscu dospeli u takvu situaciju. ovaj herpes mi je zivotna lekcija da nikad nikog ne treba osudjivati... uvek se treba zapitati zasto ti se nesto u zivotu desava.
sto se tice upoznavanja, ja ne vidim u tome nista lose, to ne mora uvek da bude sa ciljem neke veze, ali prosto razmena iskustva sa nekim ko je u istom problemu kao i ti, apsolutno moze da pomogne, u krajnjoj liniji iz tog razloga je i vecina nas na ovom forumu :) uvek ce te najbolje razumeti onaj ko je prosao isto sto i ti...
a sada jedno prakticno pitanje, za ove sa visegodisnjim iskustvom :wink: ja sam herpes dobila proslog leta, negde ja mislim u junu/julu i tada mi je do kraja leta izasao jos jedno dva puta. i preko zime mi je izlazio skoro svakog meseca (po neki preskoci) ali zaista vrlo blago. od kad je krenulo ovo sunce, opet mi je prosle nedelje iskocio malkice vise cini mi se nego inace. znam da sam ranije citala da sunce utice na izbijanje, pa me zanima da li je stvarno tako ili umisljam? necu se bas mnogo obradovati ako ce celo leto da me muci :o treba i na more da idem.....
afrika121
Novi član
Novi član

Post od afrika121 »

e, da jos nesto sam zaboravila, vezano za onu pricu kako muskarci beze od herpesa kao djavo od krsta... moja impresija - ne mora da znaci da sam upravu - je da to nije bas uvek tako... prevashodno sto su muskarci generalo jako slabo upuceni u polne bolesti uopste (cast izuzecima), i ponekad i vrlo povrsni, pa stoga i ne dozivljavaju sve to kao mi zene. mi smo sklone analizi i mnogo dublje ulazimo u citavu tematiku od njih. cini mi se da oni mnogo manje detaljno pristupaju tome... i samim tim ne dozivljavaju to toliko ozbiljno. i dalje mislim da mnogo zavisi od toga kako im mi predstavimo herpes. ne kazem da treba da ih lazemo kako je to nista, kad jeste. ali ako ih naplasimo, kakvu reakciju da ocekujemo....
pozdrav
kleopatrin
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 15, 2008 3:15 pm

Post od kleopatrin »

Naravno,Ti si Afrika sretnica,ali do tebe je,najvecim delom ,jer ti si ostala pored onoga koji ti je herpes preneo.U tome j tvoja velicina.

Da si kojim slucajem sa tim deckom prekinula, e tada bi se nasla u problemu,kako reci novom partneru,kada,treba li cekati mnogo vremena da bi mu rekla...A onda bi videla kakav je to osecaj .Videla bi koliko je tesko naci novog koji je psreman da rizikuje da se zarazi.Samo retki.
Sve sto covek ne dozivi,jako je tesko razumeti,opisati.
Covek uci iz tudjih iskustava,prihvata tudja misljenja,nadogradjuje svoja,ali kada na svojoj kozi osetis odbijanje, tada zaboli jako.
O sebi se mora misliti uvek najbolje , ali biti odbacen zbog posedovanja herpes virusa u svom organizmu,shvatam kao diskriminaciju, a u takvoj situaciji nekad se borimo protiv vetrenjaca.

Sto se tice sunca,ono jeste okidac,vrucina, extremni uskolovi,stres,emocije,menstruacija...o svemu sam pisala vec,nadji prethodne postove.

U zivotu ne treba osudjivati,jer kao sto vidis, kad ti se desi,ne bi zeleo niko da bude onaj kome se sudi,a lako je drugima popovati.To je najlakse. Herpes ne bira, rekla sam vec.
kleopatrin
Stalni član
Stalni  član

Post od kleopatrin »

afrika121 napisao:e, da jos nesto sam zaboravila, vezano za onu pricu kako muskarci beze od herpesa kao djavo od krsta... moja impresija - ne mora da znaci da sam upravu - je da to nije bas uvek tako... prevashodno sto su muskarci generalo jako slabo upuceni u polne bolesti uopste (cast izuzecima), i ponekad i vrlo povrsni, pa stoga i ne dozivljavaju sve to kao mi zene. mi smo sklone analizi i mnogo dublje ulazimo u citavu tematiku od njih. cini mi se da oni mnogo manje detaljno pristupaju tome... i samim tim ne dozivljavaju to toliko ozbiljno. i dalje mislim da mnogo zavisi od toga kako im mi predstavimo herpes. ne kazem da treba da ih lazemo kako je to nista, kad jeste. ali ako ih naplasimo, kakvu reakciju da ocekujemo....
pozdrav
mi mozemo jima pricati bajke o herpesu,ali postoji net,postoje knjige,ako nih zanima ,,oni ce se informisati.
No,meedjutim,sve sto pise deluje zastrasujuce onome ko prpblem nema.
po meni su kondilomi mnogo veci problem od herpesa,ali okolina jos uvek to ne dozivljava tako,jer u stvsari,ne znaju mnogo o tome.

reci cu ti jedno,veruj, ja sam medju lekarima,buducim lekarima...beze od herpesa upravo kao djavo od krsta,veruj mi.
samo onaj ko voli,moze prihvatiti svojom voljom taj rizik.
inace,ne nikako.
ZA mene i po meni ,herpes nije tragedija,ali nas socijakni zivot,da budem preciznija ljubavni. nalazenje novog partnera,bracnog druga je u velikoj meri stresno,otezano i upitno.
afrika121
Novi član
Novi član

Post od afrika121 »

pa da znam, verujem... apsolutno mi je jasno, ja mogu samo da pretpostavim na kakve ste situacije nailazili... vidim da je dosta vas imalo jako negativna iskustva, i jasno mi je kako to moze da se odrazi i na samopouzdanje i samopostovanje i da se razocarate u ljude, i sve....
sto se tice ovoga sto sam rekla kako treba voditi racuna kako nesto nekome predstavljamo, nisam ni jednog trenutka mislila da treba pricati bajke niti mazati oci. ali koliko god da je istina sve ovo ruzno u vezi herpesa o cemu stalno pricamo, isto je istina i da je to nesto sa cim se zivi, sto nije ni smrtonosno niti narocito strasno i bolno (bar je meni jedino prvo izbijanje bilo uzasno bolno, sve posle toga sasvim podnosljivo), jeste da ne postoji nacin za potpuno izlecenje, ali postoje lekovi kojima se simptomi mogu znacajno umanjiti... ima toliko strasnijih bolesti! mislim da je najvise zastrasujuce u vezi herpesa upravo ta ideja zaraze. mene najvise brine sta ce biti kada budem htela da imam bebu.
samo zamislite da ne mozete da prenesete herpes dalje. pa svi simptomi bolesti ne bi vas do te mere opterecivali, zar ne?
kleopatrin
Stalni član
Stalni  član

Post od kleopatrin »

Nekim ljudima se jednostavno ne moze objasniti sta je herpes, ali oni su vec iz nege druge galaxije,hahaha.

Za bebu neces imati problema, ali budi spremna da tokom trudnoce cesto imas herpes,jer je imunitet smanjen tada i veliko je iscekivanje,pogotovo sa saznanjem da herpes moze izbiti svakog trena.
Carski rez ,bez obzira imas li pred porodjaj recidiv ili ne,jer herpes vreba iz prikrajka i za tako veliku stvar u zivotu ne treba se kockati.
skarabej
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 03, 2009 1:31 pm

Post od skarabej »

meni je momak od 2,5 meseca pre nedelju ipo dana preneo herpes,navodno nije znao da ga ima,a spominje da mu je bivsa devojka s vremena na vreme imala dole neke bubuljice,meni su simptomi bili vrlo mali i brzo su bubuljicice nestale,ali deckic je uradio u medjuvremenu i test na hlamidiju koji je pozitivan a moj je negativan.i zbog svega toga ne mislim da ga ostavim,zajedno smo jaci :)
magnolija26
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 30, 2009 1:57 pm

Post od magnolija26 »

kleopatrin napisao: Uradite serolosku analizu krvi na antitela za herpes,pa cete vise znati.
Sretno!
Draga Kleopatrin, ja uradila Elisa test i dobih rezultate za IgM 0,19 a za IgG 0,38, po vrednostima sa strane ispada da je rezultat negativan, a trenutno imam genitalni herpes. tesko ga je pomesati sa necim drugim, cak je i lekaraka na prvi pogled odmah rekla da je to to. Nije mi jasno sta se desava.

Pozdrav svima.
kleopatrin
Stalni član
Stalni  član

Post od kleopatrin »

magnolija26 napisao:
kleopatrin napisao: Uradite serolosku analizu krvi na antitela za herpes,pa cete vise znati.
Sretno!
Draga Kleopatrin, ja uradila Elisa test i dobih rezultate za IgM 0,19 a za IgG 0,38, po vrednostima sa strane ispada da je rezultat negativan, a trenutno imam genitalni herpes. tesko ga je pomesati sa necim drugim, cak je i lekaraka na prvi pogled odmah rekla da je to to. Nije mi jasno sta se desava.

Pozdrav svima.
jeste uradili antitela za HSV tip 1 ili 2?
magnolija26
Novi član
Novi član

Post od magnolija26 »

kleopatrin napisao: jeste uradili antitela za HSV tip 1 ili 2?
Samo za tip 2, ali, izgleda da sam trebala i za tip 1. Doktorka nije naznacila tacno, a kada su me pitali u Zavodu na koji tip radim analizu, rekla sam 2. Citajuci svasta po netu, sve sam nesto mislila da tip1 izbija na genitalijama u 1 na prema hiljadu slucajeva, ali izgleda da nije uvek tako.
Da li je i tip 1, ako izbije na genitalijama opasan u trudnoci?
Hvala puno.
:)
kleopatrin
Stalni član
Stalni  član

Post od kleopatrin »

Ista je opasnost i komplikacija herpesa koji prvi put nastane u trudnoci,bez obzira na tip,iako se vise zna o tipu 2 kao genitalnom uzrocniku navedenih problema.
Moguce vrlo da je kod vas u pitanju tip 1.

ne brinite za trudnocu,proci ce ok.
magnolija26
Novi član
Novi član

Post od magnolija26 »

Hvala na brzom odgovoru.
Ne znam vise ni sama, niti kako sam ga dobila, niti otkad ga imam. Neke sitne promene sam imala i pre 6 meseci, ali bilo je neznatno. Sad su promene bile malo izrazenije, ali, mozda je to i zbog slabijeg imuniteta usled trudnoce. Radila sam analizu krvi u utorak, tada su plikovi vec popucali i pocele su da se stvaraju krastice.
Odnecu rezultate kod lekara pa cu videti sta dalje.
Nekako sam optimisticna i verujem da ce sa bebom sve biti u redu.
Veliki pozdrav i svako dobro.
Riziko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 12:23 am

Post od Riziko »

Ako ce nekome biti lakse, sve nas je vise sa ovom dosadom od bolesti... :) krivca tome ne treba traziti u drugom, vec u sebi.
Ja sam polusvesno zakacio herpes! Pre seksualnog odnosa, prstom sam osetio male plihove u vagini moje tadasnje partnerke! Iako nisam tacno znao o cemu se radi, jedno je sigurno-znao sam da nesto nije u redu! Al` svi dobro znamo sta je strast...i eto mi sad! :D
Simptomi su dosli 20 tak dana nakon odnosa, u vidu nateknuca, bolova, svraba, osecaja kao da je izgorela koza i bola na dodir kao i oteknuce limfnih cvorova na preponama! Zatim plihovi koji pucaju i zastrasujuce rane na rubu i ispod glansa penisa (to je prvo pojavljivanje)! Lecio sam se 20 dana i bukvalno su mi od bolova tekle suze, posebno kada sam se tusirao! Rane su bile velike, crvene, polu gnojave.... Pio sam aciklovir i pomalo sam ublazio tegobe! Mesec dana kasnije sve je zaraslo i bio sam kao nov... Mislo sam da je to to! Al` ne lezi vraze, herpes se ponovo pojavio, nakon sledeceg sexualnog odnosa, ali u 80% blazem obliku nego prvi put! Mazao sam kremom Aciklovir i istoimenim tabletama za 3 dana potpuno uklonio simptome! Sada sam usao u rutinu! Cim osetim da se sprema (a moze da se prepozna), preventivno pijem terapiju i pojavljivanje je daleko blaze! Medjutim, ono sto sam ja primetio, kao glavni uzrocnik ponovnog izbijanja herpesa ( u mom slucaju) je stres i nerviranje! Verujem da se kontrolom imuniteta, sportom i zdravom ishranom, moze unistiti herpes (bar na godinu, dve, ako ne i zauvek). Toliko od mene, ako nekoga nesto interesuje moze da pita, pa cu biti detaljniji! Ovo je ukratko :D

P.S. I naravno - USE CONDOMS
Riziko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 12:23 am

Post od Riziko »

Ako ce nekome biti lakse, sve nas je vise sa ovom dosadom od bolesti... :) krivca tome ne treba traziti u drugom, vec u sebi.
Ja sam polusvesno zakacio herpes! Pre seksualnog odnosa, prstom sam osetio male plihove u vagini moje tadasnje partnerke! Iako nisam tacno znao o cemu se radi, jedno je sigurno-znao sam da nesto nije u redu! Al` svi dobro znamo sta je strast...i eto mi sad! :D
Simptomi su dosli 20 tak dana nakon odnosa, u vidu nateknuca, bolova, svraba, osecaja kao da je izgorela koza i bola na dodir kao i oteknuce limfnih cvorova na preponama! Zatim plihovi koji pucaju i zastrasujuce rane na rubu i ispod glansa penisa (to je prvo pojavljivanje)! Lecio sam se 20 dana i bukvalno su mi od bolova tekle suze, posebno kada sam se tusirao! Rane su bile velike, crvene, polu gnojave.... Pio sam aciklovir i pomalo sam ublazio tegobe! Mesec dana kasnije sve je zaraslo i bio sam kao nov... Mislo sam da je to to! Al` ne lezi vraze, herpes se ponovo pojavio, nakon sledeceg sexualnog odnosa, ali u 80% blazem obliku nego prvi put! Mazao sam kremom Aciklovir i istoimenim tabletama za 3 dana potpuno uklonio simptome! Sada sam usao u rutinu! Cim osetim da se sprema (a moze da se prepozna), preventivno pijem terapiju i pojavljivanje je daleko blaze! Medjutim, ono sto sam ja primetio, kao glavni uzrocnik ponovnog izbijanja herpesa ( u mom slucaju) je stres i nerviranje! Verujem da se kontrolom imuniteta, sportom i zdravom ishranom, moze unistiti herpes (bar na godinu, dve, ako ne i zauvek). Toliko od mene, ako nekoga nesto interesuje moze da pita, pa cu biti detaljniji! Ovo je ukratko :D

P.S. I naravno - USE CONDOMS
shonke
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 03, 2007 1:46 pm

Post od shonke »

Kako pijes acicklovr u toj fazi kad mislis da ce da izbije, ja jos nisam pio tablete, samo mazao kremu ali ne uspeva mi bas da ga skroz suzbijem u toj fazi. Jel imas neki plan za ishranu ili jedes "generalno" zdraviju hranu
Poz
Odgovori