Zadah iz usta - da li operisati krajnike?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Zadah iz usta - da li operisati krajnike?
Imam zadah iz usta, ne znam koliko intenzivan, ali ga definitivno imam - kada liznem kozu i kada se pluvacka osusi, oseca se poprilicno. To me mnogo iritira, i hocu da ga se resim po svaku cenu. Nervira me sto sam svestan toga, i stalno se opterecujem u drustvu, zvacem zvake u nenormalnim kolicinama...
Procitao sam dosta tekstova i zakljucio da zadah ne potice iz zeludca ili zbog slabe higijene usta (radio sam sve - po 5 puta dnevno prao zube, ispirao grlo zalfijom, nekad jodom, ili sodom bikarbonom...). Najverovatniji uzrok su rupe na krajnicima. Mozda bi cak uzrok mogli da budu sinusi, ili naslage na jeziku (brisevi uvek pokazuju da nemam ni bakt. ni gljivice). Te naslage redovno skidam onim cistacem jezika, ali stalno ostaju bar sicusne bele tackice i koren jezika mi je uvek belicast.
Moje pitanje je kako da utvdim odakle potice zadah, da li postoje neki medicinski testovi za to? Otisao bih kod svoje doktorke, ali ona ce reci da nema potrebe da operisem krajnike (na sta sam ja spreman, ako je to protrebno za resavanje mog problema). Zato hocu da insistiram da mi da uput za nekog specijalistu koji ce moci da odredi poreklo zadaha, ali ne znam u ciju obalst to spada.
Sve u svemu, 90% sam siguran da su uzrok krajnici, i treba mi savet kako mogu to da potvrdim. Krajnici mi prave dosta problema, ne toliko da moram da ih operisem, ali ako su oni uzrok zadaha, nemam nikakvu dilemu u vezi sa odlaskom na operaciju.
Svaka pomoc i saveti su dobrodosli!
Procitao sam dosta tekstova i zakljucio da zadah ne potice iz zeludca ili zbog slabe higijene usta (radio sam sve - po 5 puta dnevno prao zube, ispirao grlo zalfijom, nekad jodom, ili sodom bikarbonom...). Najverovatniji uzrok su rupe na krajnicima. Mozda bi cak uzrok mogli da budu sinusi, ili naslage na jeziku (brisevi uvek pokazuju da nemam ni bakt. ni gljivice). Te naslage redovno skidam onim cistacem jezika, ali stalno ostaju bar sicusne bele tackice i koren jezika mi je uvek belicast.
Moje pitanje je kako da utvdim odakle potice zadah, da li postoje neki medicinski testovi za to? Otisao bih kod svoje doktorke, ali ona ce reci da nema potrebe da operisem krajnike (na sta sam ja spreman, ako je to protrebno za resavanje mog problema). Zato hocu da insistiram da mi da uput za nekog specijalistu koji ce moci da odredi poreklo zadaha, ali ne znam u ciju obalst to spada.
Sve u svemu, 90% sam siguran da su uzrok krajnici, i treba mi savet kako mogu to da potvrdim. Krajnici mi prave dosta problema, ne toliko da moram da ih operisem, ali ako su oni uzrok zadaha, nemam nikakvu dilemu u vezi sa odlaskom na operaciju.
Svaka pomoc i saveti su dobrodosli!
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Re: Zadah iz usta - da li operisati krajnike?
ne mozes ti samo na osnovu nekih textova da odlucis da li ces da vadis krajnjike ili ne...otidi lepo kod lekara,trazi uput za specijalistu pa ce on da vidi kakvo je stanje i da da svoje misljenje...odes lepo,vidi se sta je i kako je,pa ako treba oni ce se izvaditi...
Pa to i hocu. Moje pitanje je kod kog specijaliste. Tj, da li da idem prvo kod lekara opste prakse, stomatologa (jer se on bavi usnom dupljom), ili nekog drugog. I da li se takve stvari generalno rade, da li postoje testovi koju mogu da otkriju poreklo zadaha?
A tekstove sam spomenuo da mi ne bi neko odgovarao ono klasicno: "Zadah moze da potice iz...", i sad nabrajao 20 stvari, jer sam ja to vec mnogo puta citao....
A tekstove sam spomenuo da mi ne bi neko odgovarao ono klasicno: "Zadah moze da potice iz...", i sad nabrajao 20 stvari, jer sam ja to vec mnogo puta citao....
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Uzmi uput od lekara opste prakse i u gradsku bolnicu na orl kod dr Milosevic. Mene su setali godinu dana sa malom temperaturom, glavoboljama i necim belim na krajnicima po raznim lekarima, radili mi briseve, orl lekar iz dz rekao da su krajnici super, dr Miliosevic je rekla da se krajnici raspadaju i da moraju hitno napolje, u roku od 7 dana me operisala i vise nisam imala ni temperaturu ni glavobolje. Zadah lako moze biti od krajnika, baci pogled da nemas i ti te bele cepice na krajnicima (to je u stvari gnoj a meni su govorili da je zaglavljen hleb
), oni su jako neprijatnog mirisa.

Ja mislim da ti vjerovatno imas neke bakterije u zelucu i da ces morati piti specijalnu vrstu antibiotika koji ce te rijesiti bakterije i samim time i neprijatnog zadaha.
indikacije za operaciju krajnika su se tokom poslednjih godina sve vise suzavale - jer se smatra da su potrebni, kao ucesnik u imunom odgovoru.
generalno - operisu se krajnici koji daju 4 ili vise angina godisnje
generalno - operisu se krajnici koji daju 4 ili vise angina godisnje
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Ja nisam imala nijednu a mnogo mi se popravilo zdravstveno stanje od kako ih nemam.
mozes da odes i na kliniku za oralnu medicinu stomatoloskog fakulteta u beogradu, i oni se time bave. a uzroka neprijatnog zadaha ima bas mnogo, i ne mora da budu svi porekla iz usne duplje, ali veliki procenat njih i jeste tog porekla.
...
Bio sam danas kod lekara, lepo rekao da imam imam problema sa zadahom, da hocu da resim to. Rekao sam da znam da moze da potice iz zeludca, od sinusa, sa krajnika, da hocu da saznam odakle potice. Ona je rekla: “Daj da vidim krajnike”, i dala mi uput za ORL. To je to. Koliko mi se cini, oni u domu zdravlja nemaju nacin da odrede poreklo zadaha.
Citao sam da postoje aparati koji prema hemijskom sastavu daha odredjuju odakle moze poticati zadah. Da li postoji tako nesto kod nas? Necu da operisem krajnike ako nije u njima problem. A koliko sam primetio, lekari po tom pitanju imaju podeljenja misljenja, neki kazu da krajnike treba odmah vaditi (kad su u ovom stanju kao kod mene), a drugi kazu niposto
Ja stvarno nemam anigine, ni temperaturu. Mada, kad god sam bolestan, grlo me uzasno boli, ali uglavnom nemam temperaturu...
Vlado, gde je tacno ta klinika za oralnu medicinu? Mogu da odem i tamo, da vidim sta oni mogu da urade…
Citao sam da postoje aparati koji prema hemijskom sastavu daha odredjuju odakle moze poticati zadah. Da li postoji tako nesto kod nas? Necu da operisem krajnike ako nije u njima problem. A koliko sam primetio, lekari po tom pitanju imaju podeljenja misljenja, neki kazu da krajnike treba odmah vaditi (kad su u ovom stanju kao kod mene), a drugi kazu niposto

Vlado, gde je tacno ta klinika za oralnu medicinu? Mogu da odem i tamo, da vidim sta oni mogu da urade…
Ulica dr Subotića br. 4
Re: ...
Sta se desilo jesi bio u dr. Subotica?jesi nasao razlog zadahu.. i mene zanimaadidas napisao:Bio sam danas kod lekara, lepo rekao da imam imam problema sa zadahom, da hocu da resim to. Rekao sam da znam da moze da potice iz zeludca, od sinusa, sa krajnika, da hocu da saznam odakle potice. Ona je rekla: “Daj da vidim krajnike”, i dala mi uput za ORL. To je to. Koliko mi se cini, oni u domu zdravlja nemaju nacin da odrede poreklo zadaha.
Citao sam da postoje aparati koji prema hemijskom sastavu daha odredjuju odakle moze poticati zadah. Da li postoji tako nesto kod nas? Necu da operisem krajnike ako nije u njima problem. A koliko sam primetio, lekari po tom pitanju imaju podeljenja misljenja, neki kazu da krajnike treba odmah vaditi (kad su u ovom stanju kao kod mene), a drugi kazu nipostoJa stvarno nemam anigine, ni temperaturu. Mada, kad god sam bolestan, grlo me uzasno boli, ali uglavnom nemam temperaturu...
Nisam jos isao tamo. Bio sam kod dva ORL lekara, obojica su rekli da imam devijaciju nosa, tako da me ceka ta operacija kad se zavrsi skolska godina. Kazu da ce se mozda krajnici smiriti posle operacije, zato sto verovatno trenutno dosta disem na usta (u toku spavanja sigurno). Ja nisam siguran da ce to bas mnogo pomoci, ali se nadam.
A zadah je od krajnika, to sam sam zakljucio. Dovoljno je samo potraziti "tonsil stone" na internetu, i videti koliko se o tome pise, i koliko ljudi ima taj problem
Nadam da bi moglo kod mene mozda biti nesto drugo, posto vec duze vreme nemam te tonsil stones na krajnicima (s obzirom da sam ispio brdo lekova za imunitet), ali po mirisu bih rekao da ipak jeste, jer sam nekad istiskivao kasicicom to i poznat mi je taj odvratan smrad. Nikad ne bih rekao da ta gnojna supstanca velicine zrna moze toliko da smrdi 
A zadah je od krajnika, to sam sam zakljucio. Dovoljno je samo potraziti "tonsil stone" na internetu, i videti koliko se o tome pise, i koliko ljudi ima taj problem

Najlakše je to rešiti srebrnom vodom.
Ako se malo raspitate, shvatićete da je možete i sami napraviti mnooogo jeftinije nego što se valja po apotekama.
I da će pomoći i kod mnogih drugih tegoba.
Ako se malo raspitate, shvatićete da je možete i sami napraviti mnooogo jeftinije nego što se valja po apotekama.
I da će pomoći i kod mnogih drugih tegoba.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
"Virusi ne postoje" - kojekude
JOOOOJJJJ!!! vidim da je tema pisana 2010-te I JA IMAM ISTI PROBLEM!!!! ISTI, ZADAH, KRAJNICI UNISTENI, BELE NASLAGE... I SL....
kako otici npr na oralnu medicini, ne mogu samo da s epojavim i kazem ja dosla zbog toga i toga....? mozda je najbolje ici privatno i cao....? IMA LI NEKOG DOKTORA OVDE JBT!????? FORUM DOKTOR ??!!!