Vazamotorni rinitis (?)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Vazamotorni rinitis (?)

Post od gorangard »

Molim nekog da mi odgovori na ovo. Moram priznati da sam uplašen.

Šta je zapravo vazamotorni rinitis? [Rhinitis vasomotoria]

Moje stanje: Imam blažu upalu frontalnih sinusa (oba) i cistu (ili mukokelu) ne zna se tačno u levom maksilarnom sinusu. Od januara imam izuzetno gusto i lepljivo slivanje odnekud (nekog sinusa) dikretno u grlo. Nos mi je konstantno prazan i nemam čak ni blagu zapušenost nosa, skroz je čist. Slivanje je najverovatnije infektivno pa mi je prouzrokovalo gorušicu i bolove u stomaku, koje pre slivanja nisam imao. Na mene ne deluje terapija kotikosteroidni sprej + antibiotik koja se inače primenjuje. Slivanje je konstantno istog inteniziteta i gustine i kada se nakupi (naročito izjutra) guši me dok ne progutam sekret.

Radiološki nalaz: U levom maksilarnom sinusu senka mukokele, zasenjeni frontalni sinusi

Link: Moj Rtg snimak - visoka rezoulcija
Link: Moj Rtg snimak - manja rezolucija*

Moja ORL doktorka misli da je slivanje iz mukokele, bez obzira što nije velika i dala mi je da snimam CT. Planira da je odstrani operativno, najverovanije ću dobiti uput za VMA.

Pošto je ona na odmoru otišao sam kod dežurnog ORL specijaliste na kontrolu koji me je šokirao pričom kako je ovo vazamotorni rinitis, kako može da traje ceo život i kako je jedini lek rizična operacija prekidanja Vidijevog živca, posle kojeg nema nikakvog slivanja iz nazalnih šupljina, što otvara vrata zarazama pa se ona izbegava. Produžio mi je terapiju kortikosteroidnim sprejem i rekao "da se mučim" još koji mesec pa da vide da li će prestati.

Sav ovako ubedačen i tužan sreo sam drugaricu iz osnovne škole u parku, seli smo i ona se meni pojadala a ja njoj. Njen brat isto ima vazamotorni rinitis ali nema uopšte simptome kao ja. On ima jako slivanje iz nosa, napade kijanja kada je u blizini dima i druge iritante. Kaže, nema problema sa gustim slivanjem, već vodenastim. Takođe, čula je za operaciju i ona kaže da posle operacije čovek nema sluz iz nosa samo, a sinusi rade normalno, pa kada ti se nekad zapuši nos, umesto da ti se samo sliva, koristiš fiziološki rastvor .. ali ako se paziš, neće te često spopadati.

I ja sad ne znam šta da mislim. Da li je ovo taj vazamotorni rinitis kod mene atipičan, ili me je ORL doktor samo smandrljao jer sam mu bio poslednj pred pauzu?

Molim Vas, lekari, pomagajte!

* - Ova manja je nekako preglednija.
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Zaboravio sam da napišem da su mi alergotestovi rađeni, nisam alergičan na alergene koje su me testirali (tridesetak njih).
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2007 5:11 pm

Post od Taurus_sd »

Vazomotorni rinitis.. To je u principu preosetljivost sluznice nosa na razne vrste ''stvari''.. Najcesca je na hladnocu,to svaki covek ima,samo se mera razlikuje.. Znas kada je hladno pa ti slinavi nos.. E pa vasomotoria se javlja i na razne mirise,parfeme,mnoge tako ''nebitne stvari'' u principu ta dijagnoza cesto bude netacna,i da se jer se ne zna pravi uzrok tih simptoma pa se zato pridodaje vazomotornom.. To je bio moj slucaj,dve godine lecen od toga a ispalo da su mi simptomi od necega skroooz levog..
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Otkud sad vazomotorni rinitis :o :roll: ,jel tebi uopste radjen kontrolni rtg sinusa po zavrsetku th??
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

ma to mi dali ovi slepci u sd u.. pogledali me dva minuta.. aha.. vasomotorni rinitis.. jel pusis? pusim.. to je zbog toga.. dovidjenja prijatno..
Archibald
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 28, 2008 4:16 pm

Post od Archibald »

Jel može da bude gust sekret kod vazamotornog rinitisa??
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

severus napisao:Otkud sad vazomotorni rinitis :o :roll: ,jel tebi uopste radjen kontrolni rtg sinusa po zavrsetku th??
Terapija nije gotova. Simptomi su još uvek tu. Gust sekret koji me guši, upaljeno grlo a sad i stomačni bolovi.
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Taurus_sd »

Archibald pitanje je da li vasomotorni rhinitis u stvari uopste postoji.. Sekret moze biti iz mnogih razloga.. Bakterije u nosu,gljivice,alergija,upala sinusa (hronicna ili akutna) sinuzitis,lpr i jos mnogo mnogo toga..
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

Bio sam kod doktorke jutros ... ne kod moje, jer je na bolovanju već kod druge. Sedeo sam bar pola sata i žena me je umirila potpuno. Ona je prošlog leta imala cistu i upalu oba frontalna sinusa i isto su joj rekli vazamotorni rinitis zbog alergijske reakcije, a problem je rešila inhalacijama i terapijom amoksiklavom (koju meni od starta preporučuje severus) ...

Dala mi je amoksiklav i sirup od jagorčevine ...

Kaže, ako ne pomogne do kraja terapija da idem da mi srede sinuse na VMA i to će mi sigurno rešiti problem ... kaže da je debilno davati dijagnozu vazamotorni rinitis nekom ko ima hroničnu upalu sinusa
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovani,
vazomotorni rinitis je zastareo naziv za alergijski rinitis,sto kod Vas ocigledno nije slucaj.
Mislim da cete se nakon uklanjanja mukokele resiti svih muka.
pozdrav
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član

Post od gorangard »

I ja se nadam. Ipak, mukokela mi je u levom sinusu a slivanje mi je samo sa leve strane. Slivanje je gusto i sluzavo, što odgovara bakterijskoj infekciji (rađen mi je test samo na aerobne bakterije) i to u državnoj laboratoriji, a čuo sam da kada se ponove rezultati u privatnoj rezultati su retko isti
anen napisao:Postovani,
vazomotorni rinitis je zastareo naziv za alergijski rinitis,sto kod Vas ocigledno nije slucaj.
pozdrav
To mi je rekao i ovaj lekar na VMA. A da li je moguće da se gnoj sliva iz mukokele ako ona nije napunila sinus?
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovani,
obicno sam sekret mukokele nije infektivne prirode i moze "curiti" iako ona ne ispunjava sinus u potpunosti.Ali,vi imate zasencenja/znaci zapaljenja/ i u drugim sinusima,pa ste zbog toga dobili antibiotik.
Opustite se.......bice sve O.K.
DrPepeljuga
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 7:33 pm

Post od DrPepeljuga »

Preporucujem terapiju Fluimucilom 3x1 dnevno u casi vode i Himoral forte 3x1 pola sata pre jela. upraznjavati 10 dana.Izbaciti sekret, nakon toga uzeti kapsule Oligogala sa selenom 3x1 dnevno uz Bedoxin jednu dnevno. Nakon toga videti kakvi su rezultati. u principu razmisljati o operativnom zahvatu mukokele. Specijalista ORL.
minajas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 26, 2009 5:07 pm

Post od minajas »

anen napisao:Postovani,
pozdrav
upravo suprotno. vazomotorni rinitis je vrsta NEalergijskog rinitisa, koji daju kao dijagnozu kad nishta drugo vishe ne mozhe da dodje u obzir. vazomotorni rinitis ispoljava iste simptome kao alergijski rinitis (chist, vodenast sekret iz nosa i kijanje), samo bez alergijskog uzroka.
s obzirom da vi imate cistu i da vam je sekret gust i lepljiv, kao i da vam se sliva niz grlo, sigurno je u pitanju neka druga dijagnoza.
Menkov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 28, 2025 7:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: Vazamotorni rinitis (?)

Post od Menkov »

Skoro sam bila na ORL i u izveštaju pise:
U momentu pregleda endonazalno sluznica otečena, nosne školjke uvećane, lividne prisutna sekrecija u nosu.
Orofaringoskopski naglašeno vaskularna sara na zadnjem delu zdrela
Da li neko imao problem sa ovih, jel ovo moze da bude hronično stanje?
Inace išla sam na orl jer stalno osećam da mi se na grlo sliva neki sekret kao knedla u grlu, i imam neke belicaste naslage na bazi jezika duze vreme (Da napomenem da sam vec radila bris jezika negativan na kandidu i bakterije, takodje stomatolog mi rekla da ne lici na kandidu). Jezik čistim redovno izgleda kao beli lepljiva gusti sekret.
Odgovori