Upomoc nesanica!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

BoskoB
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 1:47 pm

Re: Upomoc nesanica!!!

Post od BoskoB »

Možda je glad uzrok nesanice (kao kod mene).
nele801
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 18, 2013 12:33 pm

Post od nele801 »

Ja patim od totalne insomije 8 meseci.Imam potpunu nemogucnost spavanja bez lekova.U pocetku su oni bili umereni i u manjim dozama,da bih se trenutno uspavljivao prilicno ozbiljnom dozom lekova.Probao sam svasta,od crkve do ezoterije..trenutno idem na hipnoterapiju...ali nema vecih pomaka.Iznecu nekoliko cinjenica u vezi nesanice,do kojih sam dosao visemesecnim istrazivanjem i pokusajima da resim problem.Pre svega potrebno je iskljuciti organske uzroke nesanice..koji mogu biti brojni,ali najcesce je nesanica psihogenog uzroka..kao moja.Prvo.Lek za nesanicu ne postoji.Naravno,to vam nijedan psihijatar nece reci zbog sujete,neznanja ili namere da vas ne uplasi.Postoje samo lekovi koji vas uspavljuju,pri cemu uticu na nesanicu kao simptom.Pri tome se menja struktura sna i smanjuje vreme REM sna koji najvise okrepljuje.Nijedan lek ne utice na uzrok nesanice,izuzev ako je nije izazvala direktno depresija.Drugo.Teskom nesanicom se prakticno niko u ovoj zemlji ozbiljno ne bavi.Dobicete efikasnu terapiju,ako vam je prepise psihijatar koji ima dosta iskustva sa tim problemom.Trece.Lekar koji vam prepise hipnotike za hronicnu nesanicu,nanece vam veliko zlo.To su lekovi koji prave zavisnost i toleranciju,njihova dugotrajna primena vodi u narkomaniju.Bolje resenje su sedativni antidepresivi ili atipicni antipsihotici.Ali njihovo prepisivanje dugorocno nigde ne vodi.Svaki lek u odredjenoj dozi ima samo privremeni efekat na uspavljivanje.Ako se oslonite samo na lekove,takodje idete u neograniceno povecavanje doze.Lekovi su nuzno zlo,jer je nespavanje velika tortura.Posledice nespavanja su nepoznate i na njih svaki insomnicar razlito reaguje.Postoje ljudi koji tvrde da godinama ne spavaju..Oni imaju epizode mikrosna,kojih nisu svesni cime mozak uzima minimum minimuma odmora neophodnog za funkcionisanje.Ne pravite gresku kao ja.NE OSLANJAJTE SE NA LEKARE.Potrebno je pronaci uzroke.Oni su cesto duboko psihicki.Od pomoci moze biti psihoterapija,menjanje zivotnih navika,joga,sport.Treba isprobati svasta,nesto ce verovatno resiti problem.Vecini ljudi,medju kojima ja nazalost ja nisam, san se spontano vrati.Sto duze traje nesanica,problem je ozbiljniji.Svaka tableta vas gura dalje od prirodnog spavanja.Ocekujte nerazumevanje za vas problem.Dobicete gomilu nebuloznih saveta,tipa..morate da se premorite,da citate pred spavanje,da pijete toplo mleko..Onaj ko nema tesku nesanicu,ne razume taj problem cak iako ima najbolju nameru da pomogne.Niko prakticno ne leci taj problem.Sta da vam kazem kada je meni sef centra u odseku za poremecaje spavanja rekao da se oni problemom nesanice ne bave.
BoskoB
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoskoB »

Kako to da još uvek nisi rešio nesanicu?! Postoji mnogo mogućih uzroka, ali broj im je konačan.
nele801
Stalni član
Stalni  član

Post od nele801 »

Iz 3 razloga.Nisam nasao uzrok,predugo traje i navukao sam se na lekove.Na pravom sam putu da postanem zombi :(
rocky989
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 09, 2013 10:58 am

Post od rocky989 »

Imao sam isti problem prosle godine.. 6 meseci sam spavao po 2-3h svake noci.. Bio sam naravno kod psihologa i lekara,medjutim samo su mi prepisali lekove.. Nikad nisam bio na strani lekova,pa ih nisam ni uzimao.. Nego sam probao sve zivo sto je prirodno.. Zdrava isharana,umerena fizicka aktivnost, B vitamin, Kalcijum-magnezijum tablete,navodno sve to ima umirujuc efekat.. Nedavno sam otkrio Kantarion u tabletama,procitao sam na mnogim mestima da ima isti efekat kao Antidepresanti.. samo u prirodnom obliku.. I otrio sam i sok od visnje :) deluje glupo,ali pise na mnogim mestima da podstice stvaranje melatonin hormona ( hormon spavanja ),pa probaj,nema sta da izgubis.. Meni je sve ovo pomoglo,naravno ne odmah,treba vremena..
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Za kantarion se slazem i meni je pomagao-- i preporucujem ha samo sam negde procitao da ga ne treba piti zajedno sa ,,nisam siguran,,ili sedativima ili antidepresivima. Nisam bas siguran al mi se cini da sam bas bio u takvoj situaciji i da sam imao problem--no to sam tek kasnije mnogo procitao.
Svakako cu savetovati sto vise kretanja i fizickog rada-sto manje pred TV-om i kompom, ni gladan ni sit na spavanje i jos jedno--coveku je sve manje potrebno sna tokom zivota pa i pokusajte da se pomirite sa tim mozda je i dovoljno.
svako dobro svima
BoskoB
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoskoB »

Melatonin postoji i u kapsulama.
Korisnikov avatar
Poli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 09, 2013 7:59 pm

Post od Poli »

Zasto ne pokusate sa nekim dobrim homeopatom? imam veoma dobro iskustvo sa homeopatskim nacinom lecenja,oni gledaju i lece coveka u celini ,jer svaka bolest je u stvari samo zvono za uzbunu i kompleksna je. alopatska medicina obraca paznju na simptome, a tradicionalna na uzroke. :wink: :o
Opasnije je svako sveznanje od svakog neznanja.
nele801
Stalni član
Stalni  član

Post od nele801 »

Koliko sam ja cuo,homeopatski lek za nesanicu je esencija kafe..sto je smesno!
BoskoB
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoskoB »

nele801 napisao:Koliko sam ja cuo,homeopatski lek za nesanicu je esencija kafe..sto je smesno!
Nije smešno. Homeopatski lek protiv malarije je kinin. Da li je to smešnije?
nele801
Stalni član
Stalni  član

Post od nele801 »

Sve u vezi homeopatije mi je smesno za ovakav problem
Korisnikov avatar
Poli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 09, 2013 7:59 pm

Post od Poli »

nele801 napisao:Sve u vezi homeopatije mi je smesno za ovakav problem
Nemoj govoriti tako kompetentno, o necemu sto ne poznajes...Nemoj da pomislis da sam ja homeopata i da zato govorim ovako.Lecila sam se na taj nacin i to uspesno, pa zato i preporucujem;nadji dobrog homeopatu.... :P :D
Opasnije je svako sveznanje od svakog neznanja.
Odgovori