Upala zblobova
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Upala zblobova
Cao,
Pre mesec dana sam dobila upalu zglobova...Prva dijagnoza je bila Polyartritis migrans, jer mi je bol setao sa zgloba na zglob. Reumatolog mi je dao uput za hospitalizovanje na internom odeljenju. Medjutim, moja doktorka mi je dala novi uput kod interniste reumatologa, jer je smatrala da to nije potrebno.
Nova dijagnoza bila je Polyartralgia reactiva, tj, upala zblobova izazvana streptokokom iz grla. Grlo me je zabolelo istog dana kada i rameni zglobovi. Od pocetka terapija je bila Panklav i Nimulid po potrebi.
Za pocetak sam uradila bris iz grla i ASTO test. Oba rezultata su bila negativna, jer sam dva dana pre toga krenula sa terapijom. Posle toga sam uradila i imunoloske rezultate koji su takodje bili negativni. Jedino su bili poviseni fibrinogen, sedimentacija i leukociti. Nakon dve terapije Panlava, primila sam extencilin. Popila sam jednu tablu i Diklofenaka Duo za umirenje bolova. I sa tom terapijom sam prestala, jer sam smatrala da bol nije toliko jak i da moze da se izdrzi.
Medjutim jutros sam ustala sa istim bolovima kao na pocetku. Boli me desni rameni zblog toliko da jedva pomeram ruku.
Pocela sam da ocajavm i da zaboravljam kako je to normalno ziveti i kretati se. Sta da radim?
Pre mesec dana sam dobila upalu zglobova...Prva dijagnoza je bila Polyartritis migrans, jer mi je bol setao sa zgloba na zglob. Reumatolog mi je dao uput za hospitalizovanje na internom odeljenju. Medjutim, moja doktorka mi je dala novi uput kod interniste reumatologa, jer je smatrala da to nije potrebno.
Nova dijagnoza bila je Polyartralgia reactiva, tj, upala zblobova izazvana streptokokom iz grla. Grlo me je zabolelo istog dana kada i rameni zglobovi. Od pocetka terapija je bila Panklav i Nimulid po potrebi.
Za pocetak sam uradila bris iz grla i ASTO test. Oba rezultata su bila negativna, jer sam dva dana pre toga krenula sa terapijom. Posle toga sam uradila i imunoloske rezultate koji su takodje bili negativni. Jedino su bili poviseni fibrinogen, sedimentacija i leukociti. Nakon dve terapije Panlava, primila sam extencilin. Popila sam jednu tablu i Diklofenaka Duo za umirenje bolova. I sa tom terapijom sam prestala, jer sam smatrala da bol nije toliko jak i da moze da se izdrzi.
Medjutim jutros sam ustala sa istim bolovima kao na pocetku. Boli me desni rameni zblog toliko da jedva pomeram ruku.
Pocela sam da ocajavm i da zaboravljam kako je to normalno ziveti i kretati se. Sta da radim?
Konsultujte još nekog, možda biste mogli da probate preparate glukozamin-sulfata, kažu da je NoDol jako dobar (ima i druge sastojke). U takvim akutnim stanjima preporučuje se, kako piše, 3x1, a onda može da se smanji na 2x1... Treba ga, kažu piti, tri meseca, pa se tri meseca pauzira...
Ne znam gde živite, ali možda biste mogli da "skoknete" do Instututa za reumatologiju u Beogradu, imam pohvale iz nekoliko izvora za dr Nadeždu Todorović...
Ne znam gde živite, ali možda biste mogli da "skoknete" do Instututa za reumatologiju u Beogradu, imam pohvale iz nekoliko izvora za dr Nadeždu Todorović...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Samo da se razumemo: primarna zdravstvena zastita - to smo mi u domovima zdravlja i zdravstvenim stanicama. Ima i tu po neki reumatolog ili lekar koji se razume u reumatologiju. Sekundarna zdr. zastita - to su lekari u regionalnim bolnicama - tamo ima prilicno reumatologa, internista, neurologa, fizijatara... Tercijarni nivo su instituti, gde se leci samo ono sto je vec dobro klinicki ispitano, laboratorijski obradjeno, ono sto ne moze da se leci na sekundarnom nivou jer je komplikovano, jako retko ili zahteva specijalne dijagnosticke i terapijske metode kojih nema na sekundarnom nivou.
O negativnom RF - seronegatovni reumatizam mora da bude prvo dobro ispitan na sekundarnom nivou, pre negop sto stigne do Beograda (ili Novog Sada, ili gde se vec nalaze ustanove tercirne zdravstv. zastite).
Ovo je u kontekstu jednog od mojih ranijih natpisa, gde sam kao paradigmu za ovakvo ponasanje napisao da NE LECI KARDIOLOG HIPERTENZIJU, jer ako to bude on radio, stvarno, a sta cemo onda da radimo mi?
O negativnom RF - seronegatovni reumatizam mora da bude prvo dobro ispitan na sekundarnom nivou, pre negop sto stigne do Beograda (ili Novog Sada, ili gde se vec nalaze ustanove tercirne zdravstv. zastite).
Ovo je u kontekstu jednog od mojih ranijih natpisa, gde sam kao paradigmu za ovakvo ponasanje napisao da NE LECI KARDIOLOG HIPERTENZIJU, jer ako to bude on radio, stvarno, a sta cemo onda da radimo mi?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dobro, kad sam rekao "primarni nivo" nisam mislio na vašu formalnu podelu. Međutim, verujem da znate kako to ide - nikome ne pada na pamet da pacijenta uputi, ako nije ko zna kako težak slučaj, na "viši" nivo u drugi grad, centar. Danas pacijent to mora da sam traži, čak i kad je to sasvim opravdano. Pa se postavlja i pitanje koliko on treba da čeka da ga neko leči (ili "leči") - vrlo često nezainteresovano (i to je mnogo veći problem od eventualne nedovoljne stručnosti), da li on time gubi dragoceno vreme za optimalno saniranje svoje bolesti itd. itd. Izvinite, šta ćete "vi" da radite (ne mislim na Vas konkretno) treba da se upitate najpre vi sami. Ali, vi koji se pitate, najčešće za to pitanje niste nimalo krivi.
Mada, moram da Vam kažem, što iz ličnog iskustva, što po mom školskom i spontanom (sa)znanju, da konkretno hipertenziju niko ne bi smeo da leči napamet, pa ni kardiolog - vrlo dobro znate da može biti uslovljena i endokrinološki i nefrološki, a siguran sam da su mnoge "esencijalne" zapravo kombinacija više faktora. U mom slučaju, od rane mladosti trebalo je da prođe 15 godina da se neki lekar (do koga sam došao svojim insistiranjem) seti da me pošalje na OGTT (tako je beše skraćenica?) od 5 sati (nepotrebno, tvrdio je moj drug, mladi lekar, u Ganongu stoji samo krivulja za 2 sata). Hipoglikemija koja je nastajala posle trećeg sata mogla je da objasni praktično svu simptomatologiju... (A kao 16-godišnjak sam 20 dana ležao na jednom poznatom Institutu gde su iščeprkali jedino hipomagneziuriju, pad kalijuma pri fizičkom opterećenju - običnoj šetnji hodnikom, pad pH vrednosti sa 7.45 na 7.0 što nije ušlo u otpusnu listu - to je bilo upisano u onaj bolnički list na krevetu; opterećenje šećerom nisu radili, ali su mi zato radili renovazografiju! itd. itd.)
Rešenje je, po meni, da postoji standardna procedura provere više faktora za svaki konkretan problem (recimo - hipertenziju) pre nego što se nekome odredi terapija ili se preduzme nešto drugo. Ali da ta "tehnokratija" ostavi mesta za lekarsku invenciju i intuiciju...
Pozdrav!
Mada, moram da Vam kažem, što iz ličnog iskustva, što po mom školskom i spontanom (sa)znanju, da konkretno hipertenziju niko ne bi smeo da leči napamet, pa ni kardiolog - vrlo dobro znate da može biti uslovljena i endokrinološki i nefrološki, a siguran sam da su mnoge "esencijalne" zapravo kombinacija više faktora. U mom slučaju, od rane mladosti trebalo je da prođe 15 godina da se neki lekar (do koga sam došao svojim insistiranjem) seti da me pošalje na OGTT (tako je beše skraćenica?) od 5 sati (nepotrebno, tvrdio je moj drug, mladi lekar, u Ganongu stoji samo krivulja za 2 sata). Hipoglikemija koja je nastajala posle trećeg sata mogla je da objasni praktično svu simptomatologiju... (A kao 16-godišnjak sam 20 dana ležao na jednom poznatom Institutu gde su iščeprkali jedino hipomagneziuriju, pad kalijuma pri fizičkom opterećenju - običnoj šetnji hodnikom, pad pH vrednosti sa 7.45 na 7.0 što nije ušlo u otpusnu listu - to je bilo upisano u onaj bolnički list na krevetu; opterećenje šećerom nisu radili, ali su mi zato radili renovazografiju! itd. itd.)
Rešenje je, po meni, da postoji standardna procedura provere više faktora za svaki konkretan problem (recimo - hipertenziju) pre nego što se nekome odredi terapija ili se preduzme nešto drugo. Ali da ta "tehnokratija" ostavi mesta za lekarsku invenciju i intuiciju...
Pozdrav!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Iskreno, ne vidim zasto je koleginica odbila predlog za hospitalizaciju od strane jednog reumatologa, a onda trazila misljenje drugog reumatolog...? Reumatolog je reumatolog - svejedno je je li pre toga zavrsio specijalizaciju interne medicine ili specijalizaciju opste medicine...Reumatolog mi je dao uput za hospitalizovanje na internom odeljenju. Medjutim, moja doktorka mi je dala novi uput kod interniste reumatologa, jer je smatrala da to nije potrebno.
Odakle ideja da se lecite ekstencilinom, posebno ako je ASTO negativan?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm
Dodjoshka, da, crveni dlanovi imaju veze sa tim oboljenjem (kao i plavi i beli). Ako se vec kontrolisete u privatnim ordinacijama proverite i LATEX RF i REUMACEL, a ako nekim slucajem, ne daj Boze, budu pozitivni, pokushajte na sve moguce nacine da shto pre dodjete do Reumatoloskog instituta u Beogradu (ja bih preporucila doktorku Roksandru Stojanovic, mada mislim da pacijent ne moze birati lekara) ali sve jedno samo idite tamo.
Sve najbolje!
Sve najbolje!
Hvala vam svima na odgovorima.
Do sada sam uradila sledece rezultate:
Sedimentacija - 24
Fibrinogen - 5.8g/L
Reuma faktor - 3 IU/mL
S-Glukoza - 4.9 mmol/L
S-urea - 3.5 mmol/L
S-Kreatin - 74.8 umol/L
AST - 15U/L
ALT - 14U/L
CK - 51.5 U/L
LDH - 251 U/L
Fizicko-hemijski pregled i mikroskopski pregled sedimenta urina su ok. (da ne pisem sve posebno)
ASTO < 200
Bris iz grla - negativan (normalna flora)
Opet da napomenem da sam ova dva nalaza radila posle dva dana terapije Panklava.
ANA - negativan
ds-DNA - 10 U/ml
Imuno kompleks-peg - 520 mglL
Ukupni komplement - 137 U/ml
E sada me samo zanima za sta su ovi rezultati, tj. na sta je ciljala moja doktorka kada mi je dala da ih uradim.? I da li su potrebni jos neki rezultati?
Ja se sada dobro osecam, ne bole me zglobovi. Ne bih bas preuvelicavala stvari, ako za to nema potrebe. Jedino sto su mi dlanovi crveni (volela bih da to nije posledica upale zglobova, nego npr. ove vrucine
)
Do sada sam uradila sledece rezultate:
Sedimentacija - 24
Fibrinogen - 5.8g/L
Reuma faktor - 3 IU/mL
S-Glukoza - 4.9 mmol/L
S-urea - 3.5 mmol/L
S-Kreatin - 74.8 umol/L
AST - 15U/L
ALT - 14U/L
CK - 51.5 U/L
LDH - 251 U/L
Fizicko-hemijski pregled i mikroskopski pregled sedimenta urina su ok. (da ne pisem sve posebno)
ASTO < 200
Bris iz grla - negativan (normalna flora)
Opet da napomenem da sam ova dva nalaza radila posle dva dana terapije Panklava.
ANA - negativan
ds-DNA - 10 U/ml
Imuno kompleks-peg - 520 mglL
Ukupni komplement - 137 U/ml
E sada me samo zanima za sta su ovi rezultati, tj. na sta je ciljala moja doktorka kada mi je dala da ih uradim.? I da li su potrebni jos neki rezultati?
Ja se sada dobro osecam, ne bole me zglobovi. Ne bih bas preuvelicavala stvari, ako za to nema potrebe. Jedino sto su mi dlanovi crveni (volela bih da to nije posledica upale zglobova, nego npr. ove vrucine

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm
Dobro je kad vam je ANA negativna! I enzimi su svi ok, samo ta sedimenitacija... i fibrionogen, opet bi moglo biti neshto reumatsko,ali u svakom sluchaju nije strasno koliko bi bilo da vam je ANA pozitivna! Mozda da ipak posetite reumatologa, sta god da je na pocetku je a na pocetku je sve lakse! Pozdrav!
Nevena, hvala Vam puno na odgovoru.
Rezultate sam radila na samom pocetku, kada je upala bila jaka. Zbog toga je valjda sedimentacija i fibrinogen povisena. Bila sam na specijalistickom pregledu kod interniste reumatologa. Zglobovi su mi u redu, pokretni u sve strane....Sada me jedino povremeno zabole zglobovi na desnoj saci, kada nesto radim (cistim prasinu, peglam i sl.). A i osam sati dnevno koristim racunarskog misa, pa mozda zbog toga malo je duze potrebno da se ovi zglobovi oporave.
Iskreno da Vam kazem, kod mene na trajanje bolesi definitvno uticala sekiracija. I sto sam se vise nervirala bilo mi je gore.
Umirilo bi me kada bih znala da mora da boli neko vreme i da je malo duzi period oporavka.
Jos jednom hvala i sve najbolje Vam zelim.
Rezultate sam radila na samom pocetku, kada je upala bila jaka. Zbog toga je valjda sedimentacija i fibrinogen povisena. Bila sam na specijalistickom pregledu kod interniste reumatologa. Zglobovi su mi u redu, pokretni u sve strane....Sada me jedino povremeno zabole zglobovi na desnoj saci, kada nesto radim (cistim prasinu, peglam i sl.). A i osam sati dnevno koristim racunarskog misa, pa mozda zbog toga malo je duze potrebno da se ovi zglobovi oporave.
Iskreno da Vam kazem, kod mene na trajanje bolesi definitvno uticala sekiracija. I sto sam se vise nervirala bilo mi je gore.
Umirilo bi me kada bih znala da mora da boli neko vreme i da je malo duzi period oporavka.
Jos jednom hvala i sve najbolje Vam zelim.