Trema (ozbiljna!) pred javni nastup

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Trema (ozbiljna!) pred javni nastup

Post od girl_from_nowhere »

Pitanje za Garfield i bilo koga ko ima savet. Uskoro treba da istupim pred 300 ljudi-kolega sa faxa i odbranim seminarski. To mi je prvi put u zivotu da cu pricati pred toliko (nepoznatih) ljudi i tesko da mogu da opisem kako se osecam :( Iako cu pricati 10-15 minuta, trema i panika koje me hvataju dovode do toga da vec dve noci ne mogu normalno da spavam, samo sanjam razne scene, budim se sto puta u toku noci, pa ne mogu da se uspavam itd. Kad samo pomislim da cu biti okrenuta ka svima njima, stajati ispred onog cuda kako god da se zove i pricati za mikrofonom...prevrce mi se stomak. Zapravo najveci strah imam od toga da cu nesto glupo reci tj lupiti, da necu znati da odgovorim na neko pitanje profesora ili nekog studenta, da cu se zbuniti, napraviti glupu facu i da ce nastupiti provala smeha :( A nisam neko ko bi u toj situaciji mogao da se nasali na svoj racun i predje preko toga kao da nista nije bilo.
Realno znam da to nije nista, da postoje mnogo gore stvari i veci problemi u zivotu, cak i ako se nesto desi brzo ce se zaboraviti...sve ja to znam. Ono sto ne znam je kako da smireno izadjem pred kolege, ispricam sta imam i zavrsim sa tim?

Hvala...
hunter
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

Samopouzdanje!???
Stvori ga!
Jak glas, ne dozvoljavaj nikome da progovori! Ne mislim da se dernjas, budi samo dovoljno glasna i pravilno naglasavaj vazne detalje!
Razmisli o onome u sta nisi sigurna, koncipiraj pitanja koja bi ti postavila nekome i pripremi odgovor u vidu podpitanja!
Glasno, jasno, mozda i strogo!
Nije sramota ni zveknuti vinjacak pred nastup, ali ne preteruj!
Najvaznije je da si svesna da je to tvoje vreme i da moras gazdovati njime sa savesti dobrog domacina :wink:
Naravno, ukoliko neko zeli da te prekine, prekini ga odmah i pozovi se na kulturu komunikacije.
Opusteno i salji izvestaj kako je proslo!
Zelim ti najiskreniju srecu!
mamasaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 6:03 pm

Post od mamasaki »

caj od kantariona nekoliko dana pred ispit , dva do tri puta dnevno . Mojoj cerki super pomogne. Probaj! Srecno!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

hunter, ovaj tvoj post cu ponavljati kao mantru kad odem na fax, bas uliva samopouzdanje :D
Mislim da cu zveknuti Bromazepam :lol:
Najvaznije je da si svesna da je to tvoje vreme i da moras gazdovati njime sa savesti dobrog domacina
Savrseno receno :D :D :D

Mnogo ti hvala!!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Jel moze umesto Bromazepama jedan vinjak, ili viski? Ili makar vermut? Dupli! :P
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ibi-ibi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 30, 2009 9:19 pm

Post od ibi-ibi »

I ja bih isto :D
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

hunter napisao:Samopouzdanje!???
Stvori ga!
Jak glas, ne dozvoljavaj nikome da progovori! Ne mislim da se dernjas, budi samo dovoljno glasna i pravilno naglasavaj vazne detalje!
Razmisli o onome u sta nisi sigurna, koncipiraj pitanja koja bi ti postavila nekome i pripremi odgovor u vidu podpitanja!
Glasno, jasno, mozda i strogo!
Najvaznije je da si svesna da je to tvoje vreme i da moras gazdovati njime sa savesti dobrog domacina :wink:
Naravno, ukoliko neko zeli da te prekine, prekini ga odmah i pozovi se na kulturu komunikacije.
Opusteno i salji izvestaj kako je proslo!
Zelim ti najiskreniju srecu!
Moj drug je pametnica!!!! Bravo!!!
girl_from_nowhere ako će ti biti lakše držaćemo palac leve ruke za sreću....u desnoj ruci vinjak, viski, vermut ....gorki list ( ja ću dupli) :lol: :lol: Biće sve u redu videćeš! Uvek kada mi je hunter poželeo da na ispitu "slomim nogu" položila sam :wink: :lol: :lol: :lol:
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Grl: slobodno jedan Bromazepam i kuliraj. Nisi jedina koja ima tremu pred javni nastup. Nema razloga da povracas od napetsti. UZmi blesuljak, a svoju socijalnu anksioznosty mozes na tenane i lagano i dugotrajno resavati saradnjom sa dobrim psihoterapeutom. POz
hunter
Stalni član
Stalni član
Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
Kontakt:

Post od hunter »

girl_from_nowhere napisao:hunter, ovaj tvoj post cu ponavljati kao mantru kad odem na fax, bas uliva samopouzdanje :D
Mislim da cu zveknuti Bromazepam :lol:
Najvaznije je da si svesna da je to tvoje vreme i da moras gazdovati njime sa savesti dobrog domacina
Savrseno receno :D :D :D

Mnogo ti hvala!!!
Nista zato girl. Bas sam popio picence sa dr Panovicem sa Instituta za mentalno zdravlje pri VMA i pomenu pricu, on je opet savetovao vodku, jer se ne oseti. Bromozepan tek po konsultaciji sa svojim lekarom, a niposto na internet savete ili po licnom nahodjenju. Posto vidim da ti je alkohol stran, pocastio bih te Campari djusom, kako i dolikuje pred uspesnu odbranu seminarskog!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Proslo, ziva ostala :lol: :lol: :lol:

Hvala svima na podrsci i savetima,znacili su :)

Bilo je relativno ok, osim sto sam umesto "hiv virus unistava imuni sistem organizma", izjavila "hiv virus unistava nervni sistem organizma" :lol: :lol: :lol: I to je jos bio deo prve recenice, koja je imala i deo da je hiv zapravo virus humane imunodeficijencije i kao preskocicu to imunodeficijencije jer cu garant pogresno izgovoriti, medjutim eto, bilo je sudjeno da negde omanem :roll: Al nije bilo provale smeha :o , te sam bila u stanju da nastavim dalje :D
Zapravo se kao najveci problem pokazalo susenje usta :-? Da sam morala minut duze da pricam ne znam sta bih uradila i kako bih to izvela. Usta su mi se toliko osusila da su mi se usne bukvalno lepile za zube, o jeziku da ne govorim. Cak i jedva da sam razumljivo govorila poslednjih par minuta :o Kako se inace taj problem resava (sem vodom koju nemamo:D)i zasto se javlja? Mislim jasno mi je-od treme, jer inace mi se ne suse usta nikad, ali kakve veze pljuvacka ima s tremom?

Garfield, ne znaci trema valjda da imam socijalnu fobiju :o Citala sam da je strah od javnog nastupa cesci od straha od smrti...zar svi ti ljudi imaju socijalnu fobiju?
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

U isto vreme napisasmo post. Sledeci put probaj sa kampari djusom, manje ce usta da ti se suse, veruj mi :lol: Pobogu, znas i resenje, kupi si flasicu vode, znas da je svi politicari imaju ispred sebe dok drze govore. Upoznao sam i neke koji piju pivo, a posle se kunu u sok od jabuke.
Ako je medicina u pitanju, obavezno kod mog druga "dr" Zokija Milosavljevica (to je onaj sto drzi kafanicu kod medicinskog fakulteta - zato ga zovu doktor) na kafu i picence!

Nek si ti odbranila seminarski, a na dalje ces lakse.
Ja sam isto kao mladji imao tremu, kako na takmicenjima, tako i na javnim nastupima, pa cak i sa devojkama. To dodje valjda samo od sebe, kad se sve kockice sklope, onda te prosto stid koliko nekad nemas skurpula, ni na takmicenjima, ni u javnim nastupima (aktivan sam politicki), ni na sastancima, a boga mi ni sa zenama (devojke prevazidjene)!

Pozz
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Bas sam popio picence sa dr Panovicem sa Instituta za mentalno zdravlje pri VMA i pomenu pricu, on je opet savetovao vodku, jer se ne oseti.
Pa taman da umrem od vodke :lol: Jedini alkohol u zivotu koji sam pila je liker od cokolade i jedva popih prvi gutljaj koliko mi je bio bljak :D
Posto vidim da ti je alkohol stran, pocastio bih te Campari djusom, kako i dolikuje pred uspesnu odbranu seminarskog!
Stran mi je i Campari djus, nikad cula :oops: A za drugi deo svaka cast vidoviti forumasu:D , kad bolje pogledam i jeste bilo uspesno, cak me i profa pohvalio :)
Pobogu, znas i resenje, kupi si flasicu vode, znas da je svi politicari imaju ispred sebe dok drze govore.
Pa da me svi posle ispozivaju sto pijem vodu, ne znate vi danasnju omladinu :lol:
Ja sam isto kao mladji imao tremu, kako na takmicenjima, tako i na javnim nastupima, pa cak i sa devojkama. To dodje valjda samo od sebe, kad se sve kockice sklope, onda te prosto stid koliko nekad nemas skurpula, ni na takmicenjima, ni u javnim nastupima (aktivan sam politicki), ni na sastancima, a boga mi ni sa zenama (devojke prevazidjene)!
To je ono, sto vise radis ono sto ti je strano, to ce ti vremenom biti lakse. Ako nista drugo bar znam kako je, pa cu mirnije spavati pred neki sledeci seminarski :D
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

Jos jednom, cestitam i nadam se da ces zivotom koji je pred tobom doci do samospoznaje, jer je to najveci uspeh u zivotu...
Kad naucis upoznati sebe, kao i materiju koju branis na seminarskom, svoje lose i dobre navike, naucis koordinirati istima, uspijeh ti predstoji, u zivotu, obrazovanju i poslu!
Samo napred, nastavi tako!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala hunter na lepim recima :)
hunter
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od hunter »

:wink: Drzi se!
Odgovori