P O M O C

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

pepi357
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 06, 2008 1:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

P O M O C

Post od pepi357 »

Ljudi treba mi vasa pomoc,opterecen sam postao.Dobio sam hepatitis A(proklet dan bio kad sam ga dobio)u aprilu ove godine,sada je vec proslo skoro 4,5 meseca.Rekli su mi nista od bavljenja sportom 6 mesec,to je bio shok za mene,naravno(pogotovo sto sam se ozbiljno posvetio teretani).Lezao sam u bolnici 15 dana,rekli su mi posle toga jos 10 dana strogog mirovanja tj.lezanja u krevet i to sam ispostovao.Bio sam i na dijeti,ali sada mnogo manje pazim,i tu mi je frka.Gazirano sam pio svaki dan ove nedelje,coca colu,i to nisam trebao jbg kad sam debil...E sad zadnji put sam radio transiminaze pre jedno mesec dana ALT mi je bio 17,8 a AST 17,6. .. Jel to dobro,rezultati su u normali.I jos da pitam,kao sto rekoh 6 meseci zabrane sporta,medjutim ja 2 meseca konstantno igram tenis i dobro se osecam,mada jednom sam stvarno osecao bol u jetri U**** sam se...Moje pitanje je da li ja za mesec i po dana,kada prodje 6 meseci mogu da krenem u teretanu.Molim vas da mi iskreno odgovorite,ova moja glupa doktorka moze da mi kaze ne a nita mi ne obrazlozi.Mnogo se opterecujem oko te teretane,ej ljudi ozbiljno sam isao i desi ti se nesto i eto da se "ubijem"..Zanima me i da li pusenje utice na jetru i koliko,jer od kad sam izasao iz bolnice posle mesec dana do danas pusim po paklu i po dnevno,i do sada su dobri bili rezultati.???I za kraj da vas pitam.Idem na ekskurziju za mesec dana,znate kako je i sta je tamo,dakle moje pitanje glasi da li ja smem da pijem alkohol,razumite me :D .Izvinite na smaranju,ali jako su mi vazni odgovori nekih strucnih lekara,dakle hvala vam unapred.Pozz za sve :wink:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Izazivač oboljenja je virus hepatitisa A, označen kao Human enterovirus tip 72.
Pripada RNK virusima, veoma je otporan na fizičke i hemijske uticaje spoljašnje sredine.
Izvor zaraze je oboleli čovek.
Čovek je infektivan tri nedelje pre pojave ikterusa, a sa pojavom ikterusa infektivnost naglo opada.
Osnovni putevi infekcije su preko vode, hrane i kontaktni.
Osetljivost na infekciju virusnog hepatitisa A je veoma visoka, pri čemu je indeks kontagioznosti posebno visok kod dece i mladih, a manji kod osoba u trećoj deceniji i kod straijih osoba.

Klinička slika

Period inkubacije kod inficiranih virusom hepatitisa se kreće od 9-50 dana, mada najčešće 15-30 dana. Bolest može da ima tipičan i atipičan tok (anikterusni, asimptomatski, ascitni, prolongirani).

Tipična forma virusnog hepatitisa A ima tri faze u evoluciji: preikterusna, ikterusna i rekonvalescentna.

Preikterusna faza nastaje naglo, obično kratko traje (3-4dana), pri čemu se zapažaju znaci intoksikacije u vidu malaksalosti, brzog zamaranja, glavobolje, osećaje težine u stomaku. Tokom ove faze se zapaža: dispeptični sindrom - muka, osećaj težine u želudcu, nagonom na povraćanje, povraćanje, slabim apetitom, bolom pod desnim rebarnim lukom i lakom dijarejom; gripoidni sindrom - povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, kataralne promene na gornjim partijama respiratornog trakta; neurovegetativni sindrom - vrtoglavica, neraspoloženje, smanjena koncentracija. Krajem ove faze dolazi do promene boje urina, koji je tamno prebojen, a česta je i promena boje stolice, koja je aholična.

Ikterusna faza se odlikuje pojavom ikterusa. Ikterus se javlja najpre na sluzokožama, a potom i na koži. Urin je tamno prebojen - ima boju „tamnog piva", a stolica je bledo kolorisana. U slučajevaima sa uobičajnim tokom bolesti dolazi do smirivanja tegoba iz preikterusne faze. Hepatomegalija je različito ispoljena i jetra se palpira na 2-3 cm ispod desnog rebarnog luka. Slezina je takođe uvećana. Ova faza bolesti se održava od 7-14 dana.

Rekonvalescentna faza se odlikuje isčezavanjem ikterusa i pojavom obilnije diureze. Hepatomegalija i splenomegalija se povlače. Dužina ove faze je individualana, ali obično se kreće 1-2 meseca.

Dijagnoza

Dijagnoza virusnog hepatitisa A postavlja se na osnovu epidemioloških podataka i kliničke slike. Potvrđuje se laboratorijskim testovima funkcionalnog ispitivanja jetre dok se etiološka dijagnoza postavlja direktnim i indirektnim metodama.

Lečenje

Lečenje obolelih od akutnog virusnog hepatitisa se sastoji od dijetetskog, posteljnog režima i patogenetske terapije.

Prevencija

Mere profilakse su opšte i specifične. Opšte mere su identične kao kod crevnih zaraznih bolesti. Specifične mere zaštite mogu biti pasivne i aktivne. Pasivne mere zaštite obuhvataju davanje preekspozicione i postekspozicione imunoglobulinske profilakse. Aktivna imunoprofilaksa obuhvata davanje vakcine.

Alkohol ne dolazi u obzir, kako uopshte mozesh da pitash tako neshto?????

Pushenje pod hitno ostavi a treninge i teretanu bi bilo dobro da kad se oporavish i dobijesh zvanichnu dozvolu za bavljenje sportskim aktivnotima zamenish nekim mnogo uchinkovitijim sportom, kao shto je plivanje.
Ako tvoj doktor ne zeli da ti pojasni sve rizike od ponovnog javljanja ove bolesti i onoga shto je sam virus uchinio tvom organizmu onda je savet da se edukujesh sam.
Da li ce to biti internet ili chitanje knjiga u biblioteci ili cesh traziti druge doktore, ali TI morash da shvatish ozbiljnost cele situacije.

Ti svoj organizam necesh oporaviti za 6 meseci, pogoto ne zbog toga shto se ne pridrzavash osnovne terapije-dijetetskog nachina ishrane. Onda i pored toga shto je mirovanje iskljuchivo kontraindikovano ti si pametan i trenirash tenis!

Dakle, oporavicesh se kako treba kad sam shvatish u koliko ozbiljnoj situaciji je tvoj organizam i koliko mu pomoci treba od strane tebe.

Izbor je naravno samo tvoj, ali kako se budesh ponashao prema svom telu i organima tako ce se i period oporavka produzavati!

Pozdrav
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Slika
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

A sto da ne pitam,spusti se ti malo na zemlju?Mnogo mi ti znas sta je ucinkovit sport.Pitao sam za pusenje i rekli su mi da ne pretrujem mnogo,ali to je moja stvar,ja odem na kontrolu i znam kako je i sta je..I mislim da nije zutica toliko ozbiljna stvar,na kraju krajeva doktor mi je rekao da cu da se oporavim za 6 meseci.Ispade kao da imam Hepatitis C,nedaj boze..Jel si ti doktor neki,sta si?Molio bih neki iskusni covek da me posavetuje realno,kako je i sta je. . .
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Ako si trazio savet od struchnog lica dobio si ga!

Svoje frustracije na nekom drugom mesto izbaci, ja razumem da si besan i nervozan i mald i pun energije koju nemash gde da izbacish sad kad ne dizesh tegove, ali ako svoju jetru ne oporavish sada kako treba i po pravilima koja ti nalazu i savetuju doktori druga jetra ti nece izrasti do kraja zivota.

Kao shto sam vec rekla, savete i mishljenje si dobio a tvoje je kako cesh i shta cesh, pa nisu svi ljudi pametni i savesni, to sam kroz praksu shvatila!

Pozdrav i srecno sa drugim mishljenjima!
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

Ok izvini,preterao sam...Ali zaista sam negde procitao da se u 80% slucajeva jetra potpuno regenerise za 6 meseci,i da je taj virus ne napada vise nikad...Jel postoji neki nacin da se ubrza oporavak,cuo sam za tkz.ciscenje jetre,jel dobro to???Ajde realno mi odgovori,jel bi bio fatalan alkohol ako uzmem posle 5,5 meseci???Ne mislim da preteram.Pozzdrav.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Alkohol ne prija ni zdravoj jetri, a kamoli oboleloj.

Odgovorila sam ti na PP. VIdećeš tamo da se i moji odgovori slažu sa ovim što je napisano ovde.

Niko tebe ni na šta ne može da natera, tvoje zdravlje je samo tvoja stvar, a ako već pitaš, poštuj pravila, jer ćeš tako očuvati zdravlje.
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

Doktori :D ,ae recimo da sam odlucio da vezbam posle 6 meseci,zanima me da li smem za svaki slucaj da uzmem da pijem liv52(vec sam pio kad sam bio u bolnici)i zanima me da li ce mi stetiti. . .?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

na ovakvom sajtu ima smisla dati samo teoretska objasnjenja, koja ste vi i dobili!
o pojedinostima za koje se interesujete-kada otpoceti fizicku aktivnost-odluku moze da donese samo dr koji vas prati
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

Da izvinete doktor sto me prati je malo lood,ali dobro.Ae sad po tvojoj proceni Alt i AST su mi oko 14 i 17...Jel ast i alt pokazuju stanje jetre?i po TVOM misljenju iskreno bih voleo da kazes kad bih mogao lagano,polako da krenem u teretanu...Svi mi kazu da je 1 godina zaista mnogo
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

Ljudi ae neka neko odgovori,jel imao neko slicna iskustva,jako mi je vazno...Planiram da krenem od nove godine u teretanu,to je znaci posle 8 meseci prelezanog hepatitisa..Sta mislite o tome?Jel to dovoljno?
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

E da ovo me jako zanima.Kad cu ja znati da li se meni jetra potpuno oporavila,velicina normalna,AST17,ALT10 to su sve normalni rezultati...P.S pojede se ziv za teretanu,6 meseci bez toga,toliko sam smrsao da je to strasno...A najgore od svega je kad sam lezao u bolnici i pitao doktorku za teretanu,rekla mi je tek za 6 meseca,nista pre toga..A sad kaze godinu dana,a kao rezultati su ti izvanredni..Jel moze neko da mi objasni kad mi se oporavlja jetra,od chega zavisi,kad da pocnem da vezbam,zasto tada itd.itd,da li smem da pijem sada LIV52,kako da ubrzam oporavak...Jako bi mi znacilo.Unapred hvala.PozZ
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

Pa ajde neko nek mi pomogne.Please
pepi357
Novi član
Novi član

Post od pepi357 »

Somebody??? :(
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Zar ti nije bilo dovoljno odgovora do sada??!! :roll:

Ja se malopre vratih gore, pročitah celu temu i sve odgovore ponovo......sve ti tamo piše.....
Odgovori