Teretana

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

TeretanaCkode
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 06, 2012 9:58 pm

Teretana

Post od TeretanaCkode »

Ovako,imam 18godina,visok sam 182cm ,imam 70kg...poceo bih sa teretanom,pitao sam sve redom kako da pocnem,svako mi je rekao razlicitu pricu...Naravno o hemiji ne razmisljam,to ne zelim da pijem,ali zelim da imam lepo izdefinisano telo.Jedni pricaju kako ako pocnem da idem u teretanu,prestajem sa rastom,drugi pricaju da to nije tacno,vise ne znam kome da verujem.Poceo da bih da dizem male tezine,nista veliko.Svakog dana trcim na traci za trcanje i radim trbusnjake i zgibove...voleo bih da cujem vas savet,jer me ovo sa prekidom rasta,mnogo muci.
uliks1978
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:39 am

Re: Teretana

Post od uliks1978 »

Nećeš prestati da rasteš.Oni koji su ti to rekli nemaju pojma.Ako hoćeš definisano telo,manje težine i veći broj ponavljanja 15 - 20.I nastavi sa kardio treningom
zenlee
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zenlee »

LOL imas 182 cm i brines da li ces narasti pa sta oces da imas 2,5 metra ja sam 162 cm pa sta me briga.
Testosterone man
TeretanaCkode
Novi član
Novi član

Post od TeretanaCkode »

Hvala,ako nije problem voleo bih da svako ko vidi ovo prokomentarise,zanimaju me misljenja svih vas.
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Ide lepo vreme, ja bih ti preporucio da krenes sa zgibovima, propadanjem, sklekovima, znaci bez tegova, u parku i trcanje na svezem vazduhu, da udjes u kakvu takvu formu, pa na jesen/zimu u teretanu. U teretanu se ne isplati ici ako mislis da radis sa malim tezinama, odnosno vise od 10-12 ponavljanja.
TeretanaCkode
Novi član
Novi član

Post od TeretanaCkode »

Ovako sam zamislio :

Ponedeljak : Kardio 10min (trcanje na traci) ,grudi + biceps (mala tezina,dosta ponavljanja) ,trbusnjaci izmedju serija.
Utorak: Kardio(trcanje na traci) 30min,trbusnjaci.
Sreda: Kardio 10min (trcanje na traci) ,ledja + triceps (mala tezina,dosta ponavljanja) ,trbusnjaci izmedju serija.
Cetvrtak: Kardio (trcanje na traci) ,trubsnjaci.
Petak: Kardio 10min (trcanje na traci) ,ramena + noge (mala tezina,dosta ponavljanja),trbusnjaci izmedju serija.
Subota : Odmor
Nedelja: Kardio 30min (trcanje na traci),trbusnjaci.

STA VI MISLITE?
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Mislim da ces za mesec dana imati 182cm i 60kg.
zenlee
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zenlee »

Za cega ce ti kardio jel oces da smrsas?
Testosterone man
TeretanaCkode
Novi član
Novi član

Post od TeretanaCkode »

Ma ne ,nego sam poceo da jedem previse ,ne mogu se nahraniti,pa mislim da cu se ugojiti ,a i cuo sam da kardio mng znaci.
Ovo po 10min kardio mi je zagrevanje pred trening,cisto da dignem temp.
adidas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 3:47 pm

Post od adidas »

Ako ides u teretanu, ides da bi nabacio misicnu masu. To sa velikim brojem ponavljanja nema nikakvu poentu, ako hoces zilavost, i da budes izdrzljiv, radi veliki broj zgibova kad si vec dovoljno jak da mozes da ih radis, sklekova, propadanja, i sl. Nema nikakve potrebe da ides i u teretanu i da radis vezbe sa po vise od 10 ponavljanja u seriji. To rade one gromade sto se pregruvaju i misicima i salom, pa onda prze salo. Od toga se ne jaca.

Ako ces da radis u teretani, evo ti par saveta iz mog iskustva. Isao sam u teretanu u tvojim godinama, cak i malo ranije. Nikakav problem sa rastom nisam imao, narastao sam do skoro 2m. Pa sam napravio veliku pauzu, sad sam opet poceo, idem nekih 4, 5 meseci.

Prvo, za teretanu je najvaznija ishrana. Ako ces da odradis naporan trening, i da posle jedes picu, ili samo neko voce, onda nema nikakve svrhe, samo ces da se povredjujes. Ishrana bi trebalo da ti izgleda ovako - izbaci testa, slatkise, puno krompira, przenu hranu natopljenu uljem, zumanca ako jedes mnogo jaja; jedi dosta mesa, pij mleka (bolje ono zeleno sa sto manje masti), jedi ugljene hidrate iz povrca (kukuruz, grasak, i generalno bilo koje obareno povrce, krompir isto, ali umereno, ne kilo pomfrita), po malo hleba. Znaci sve ovo mnogo, koliko god mozes, neces se ugojiti, sem hleba i krompira, to umereno.

Drugo, nemoj da radis duge treninge u teretani. Sat vremena optimalno, posle toga misici treba da se oporavljaju. Nema svrhe ako odradis vise od 5 vezbi za grudi i 5 vezbi za biceps istog dana recimo, to ce da ti se otegne na 2 sata i vise. Ili podeli u vise dana, ili radi manje. Mozes da radis trbusnjake nakon tog jednog sata, to je ok. Moj savet, ako ti je teretana blizu, radi dnevno samo jednu grupu misica, recimo samo grudi, pa samo ledja, pa mozes recimo triceps i rame, pa biceps i noge. Trbusnjake ubaci kad imas vremena. A i ovo triceps i rame razbij na dva dana ako imas vremena da ides 6 puta nedeljno na 45 min - 1 sat u teretanu. Radi oko 5, 6 vezbi za jednu grupu misica, 4-5 serija, guraj najvise sto mozes 8-10 puta u seriji. Prva serija sa malo manje od maksimuma, da se zagrejes.

Standardne vezbe poput bench press-a, lat masine, sve sa bucicama, mislim da te vezbe ne bi trebalo nikako da uticu na rast. Neces ti to raditi sa vise od 70, 80 kg. Nemoj da radis mrtvo dizanje, i te ostale stvari koje se rade za snagu celog tela. To su ti najcesce one vezbe za koje ti treba pojas da ne bi dobio kilu. I mozda da ne radis potisak za rame sa velikim kilazama, do 40ak, 50 kila mislim da je ok (to ti je ona vezba kad dizes sipku iznad glave, za rame, a 50 kila je 15 kg levo i desno).

Eto to otrpilike. Nadam se da ce ti ovo pomoci bar malo, da ne drukas u prazno kao ja 2 godine, bez efekta ;)
Stapic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 23, 2011 10:42 pm

Post od Stapic »

Moze pomoc

Imam 20 god visok sam 180cm i imam 76 kg. stalno idem u teretanu i trcim 2 puta nedeljno sprinteve 20 min. ( jer vjezbe sprinteva ne mogu da se rade dugo)

Imam salo na stomaku, ali poslije svake zavrsene vjezbe za trbusnjake, trbusni se vide ok. Zanima me koliko dugo (npr mjesec, 2) treba sa zdravom ishranom i treningom da se skine salo i naprave trbusnjaci? PS: koristim whey protein isolat. (90% cist protein)

Dorucak: crni hleb, trapist i sunka ili pecenica. Rucak: nesto kuvano, zavisi sto majka spremi ,ali je redovno kuvano. Vecera : piletina bez hleba sa salatom. Izmedju obroka jedem banane ili jabuke............ ovo mi je ishrana
Odgovori