Teretana

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

E sad ga lupi? Kako moze sport da bude los? To sto se tebi dogadjalo zaista je retko i individualno.. Ja se recimo ceo zivot bavim sportom od svoje 7dme godine, i to bas fudbalom, trenirao sam ga do 11godine, pa sam do 15bio svestran u sportu (kosarka, plivanje, ateltika itd) i naravno nista mi nije falilo, dok nisam bas u tu teretanu krenuo, od 15ste do 18god se nagruvao ko zivotinja, pa imao probleme sa pritiskom itd, sva sreca batalio sam to na vreme i sad o5 treniram rukomet i dobro mi ide..
Znaci, ovaj decko neka slobodno ide u teretanu ali da mu to ne bude jedina aktivnost, vec pored toga da ide na neke areobne vezbe, recimo trcanje, biciklo, plivanje, neki ekipni sport sa loptom itd.. poz
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

E sad ga lupi? Kako moze sport da bude los? To sto se tebi dogadjalo zaista je retko i individualno.. Ja se recimo ceo zivot bavim sportom od svoje 7dme godine, i to bas fudbalom, trenirao sam ga do 11godine, pa sam do 15bio svestran u sportu (kosarka, plivanje, ateltika itd) i naravno nista mi nije falilo, dok nisam bas u tu teretanu krenuo, od 15ste do 18god se nagruvao ko zivotinja, pa imao probleme sa pritiskom itd, sva sreca batalio sam to na vreme i sad o5 treniram rukomet i dobro mi ide..
Znaci, ovaj decko neka slobodno ide u teretanu ali da mu to ne bude jedina aktivnost, vec pored toga da ide na neke areobne vezbe, recimo trcanje, biciklo, plivanje, neki ekipni sport sa loptom itd.. poz
nidzaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 7:41 pm

Post od nidzaa »

nisam mislio da skroz batali sport, nego umereno. pa i ja ovako povredjen i dalje idem na trcanje
mia.ja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 2:28 pm

Post od mia.ja »

Uros90 napisao:E sad ga lupi? Kako moze sport da bude los? To sto se tebi dogadjalo zaista je retko i individualno.. Ja se recimo ceo zivot bavim sportom od svoje 7dme godine, i to bas fudbalom, trenirao sam ga do 11godine, pa sam do 15bio svestran u sportu (kosarka, plivanje, ateltika itd) i naravno nista mi nije falilo, dok nisam bas u tu teretanu krenuo, od 15ste do 18god se nagruvao ko zivotinja, pa imao probleme sa pritiskom itd, sva sreca batalio sam to na vreme i sad o5 treniram rukomet i dobro mi ide..
Nije lupio, sport moze lose da utice...recimo, 90% ljudi koji idu u teretanu ne znaju da postoji posebno istezanje za svaki misic na telu (ili ako zna onda zna u teoriji ali ne i u praksi) a kamoli nesto drugo... a da ne govorim koliko njih radi nepravilno najobichnije vezbe...
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član

Post od Uros90 »

mia.ja napisao:
Uros90 napisao:E sad ga lupi? Kako moze sport da bude los? To sto se tebi dogadjalo zaista je retko i individualno.. Ja se recimo ceo zivot bavim sportom od svoje 7dme godine, i to bas fudbalom, trenirao sam ga do 11godine, pa sam do 15bio svestran u sportu (kosarka, plivanje, ateltika itd) i naravno nista mi nije falilo, dok nisam bas u tu teretanu krenuo, od 15ste do 18god se nagruvao ko zivotinja, pa imao probleme sa pritiskom itd, sva sreca batalio sam to na vreme i sad o5 treniram rukomet i dobro mi ide..
Nije lupio, sport moze lose da utice...recimo, 90% ljudi koji idu u teretanu ne znaju da postoji posebno istezanje za svaki misic na telu (ili ako zna onda zna u teoriji ali ne i u praksi) a kamoli nesto drugo... a da ne govorim koliko njih radi nepravilno najobichnije vezbe...

Ja sam rekao da teretana nije sport! I stojim iza toga, to je rekreativno, i naravno nikako nije zdravo ako ne znas kako pravilno da izvodis vezbe, a pogotovo kako da dises, dakle nisi nista rekla to sam vec pomenuo..
Nina90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 3:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nina90 »

prvi put sam krocila u teretanu kad sam bila osmi razred,isla nekoliko meseci,al se nesto razocarala pa trestala.Usledila je kratkotrajna pauza i opet sam krenula al u drugu mislecu da cu tamo dobiti bolji savet i nista, ista situacija,vezbaj,vezbaj,muci se ko budala i samo sam se malo zategnula i ni kilogram smrsala,pa opet se razocarala i opet prestala.I evo me opet "na stare se staze vracam" idem opet i opet ista prica.Zato i trazim savet u veazi sa vezbanjem u teretani,to je jako bitno za zenski pol,kako se se telo oblikovati...veliki problem mi predstavljaju ruke...opet predjem sve sprave i samo se malo zatregnula,inace idem mesec dana,pa ne samo sto se plasim sto ne mrsavim,nego se plasim da kojim slucajem ne dobijem nick bilder devojka he...jako ogladnim kad se vratim iz teretane,pa vas evo molim za koji dobar savet il bolje savete u vezi sa odlaskom u teretanu. :roll:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Hmm, prvo i osnovno ti morash da odluchish shta je to shto zelish da postignesh od svog tela treningom u teretani!

Onda nadji trenera i nutricionistu ako ne zelish da se unishtish!

Dizanjem velikih tezina ili malih vishe puta krvni i nervni sistem se forsira, stimulishe vishe nego shto se to cini svakodnevnim aktivnostima.

Pre svega morash nauchiti pravilan ritam vezbanja koji je za svaku osobu drugachiji. Obichno je period kontrakcije i dekontrakcije mishica isti ali to opet zavisi od toga koja se vezba radi, koja mishicna grupa to radi, iz kog pochetnog polozaja, kojim tezinama....

Posle morash znati shta je zagrevanje i kolika je vaznost zagrevanja tela i ligamenata pre jednog treninga u teratani.

Morash pre svega znati kako mishici rade i shta je zapravo kontrakcija.

Morash nauchiti kako se postize veca snaga mishica, izdrzljivost, kako ce mishic biti efikasniji pri nekoj ativnosti...

Nije teretana tako bezazlena kao shto svi misle, to je prostor za unishtavanje dragocenih mishicnih vlakana i nervnih zavrshetaka, a o zglobovima i kostima da ne pricham.

Zato je najbitije da pronadjesh osobu koja ce ti uraditi manuelni mishicni test, izmeriti jachunu svim mishicnih grupa i koja ce TEBI preisati program u zavisnosti od toga shta ti zapravo zelish da postgnesh treningom u teretani!

Naravno ovo sve pishem za osobe koje imaju zdrav neuromishicni sistem, koje nemaju problema sa koshatnomishicnim sistemom.

A da, i ta zabluda o mrshavljenju u tertani je stara kao ja odprlike :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Nina90
Novi član
Novi član

Post od Nina90 »

e pa to je i najveci problem,ja nemam kome da se obratim za savet, ovi instruktori su samo usavrseni za bodi bilding,tako da i nema neke vajde od njoh,pa sam se i zato obratila ovde za pomoc.Hvala sto ste mi odgovorili. Inace ja zelim dva u jedan,i da mrsavim i da zategnem telo. Pazim da ne dizem vecu kilazu i da umesto povecam tegove, uradim vise puta vezbu,mislite da je to ok?
Nina90
Novi član
Novi član

Post od Nina90 »

I zaboravila da pitam koliko je to tacno da ne treba dva sata jesti nakon vezbanja i zasto?I ja nikad ne radim istezanje,jel stvarno to toliko bitno za misice il se te price samo prenose a u stvari to i nije od nekog znacaja?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Zagrevanje i iztezanje mishica pre bilo kakvog treninka dovodi mishicni sistem u efikasnije stanje i stanje u kom se mishic nece tako lako povrediti i oshtetiti!

Efikasnost mishica je termin koji se koristi za osobinu mishica da sa shto manjom snagom mishicne kontrakcije uradi tj obavi neku aktivnost tj pokret i zavisice od:

1. broja aktivnih mishicnih jedinica unutar mishica (morash znati da svaki mishic ima odredjen broj motornih jedinica, nemaju svi mishici isti broj pa tako nisu svi mishici predvidjeni za velike tezine)

2. zavisice od snage mishica tj jachine mishica u trenutnom periodu tvoj zivota koja se odredjuje manualnim mishicnim testom za svaki mishic posebno

3. zavisi od ugla delovanja mishica na koshatnu polugu tj segment koji pokrece

4. od duzine kraka delovanja sile kontrakcije

6. od jachine otpora, tj tezine koju savladavash pokretom

6. od duzine kraka delovanja sile kontrakcije

7. od ugla delovanja sile otpora na segment koji se pokrece

8. od duzine kraka delovanja otpora na segment

9. od stepena istegnutosti mishica, iztezanjem mishica vrshi se stimulacija receptora za dubinski senzibilitet unutar mishica tj neuromishicnog vretena i ujedno se u mishicu ravijaju sile elastichnosti koje ce pomagati ili odmagati pokret u zavisnosti koji pokret radish, zato je potrebno znati i koje mishice kojojm vesbom vezbash i gde se ti mishici pripajaju

7. zavisice od stepena zagrejanosti mishica, mishic je najefikasniji tj postize najvecu snagu tj hemijski procesi unutar mishica koji dovode do kontrakcije su najefikasniji kada je temperatura mishica izmedju 39 i 39.5 stepeni

8. i zavisice od umora-zamora mishica, od kolichine mlechne kiseline i kieseonika, nivoa glukona, kalcijuma, natrijuma...

Tako da PRAVILNIM zagrevanjem i iztezanjem svojih mishica cesh verovatnocu od povrede svesti na najmnji nivo!

Pa ti sad vidi da li je iztezanje i zagrevanje bitno i mani se pricha i prichica u teretani, dajem glavu ako ijedna osoba u toj teretani u kojoj vezbash vezba pravilno!

Al neka, bice vishe pacijenata za koju godinu :)

Ako ti je plan mrshavljenje bolej obrati paznju na ishranu i otidji nutricionisti da obavi kompletan pregled, merenj mase mishica, kostiju, kolichine vode u organizmu i da joj kazesh shat zelish da trenirash i to je to!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori