Teretana i njen uticaj na organizam

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Boki »

Teretana je dobra kad hoces da se skoncentrises na odredjene vezbe i misice, prakticna je jer ti je sve na dohvat ruku. I neke vezbe se lako rade jer se mogu stavljati manje tezine koje se lakse podizu. Tako covek moze iz dana u dan postepeno povecavati- napredovati.

Ali u tretani se mozes i povrediti, jer nisu sve vezbe trivijalne. Za neke je jako bitan pravilan rad, i tezina. Covek ako malo pogresi moze imati posledice. Znam ljude koji trajno povredili kicmu posle samo jedne serije od 10 ponavljenja vezbe na nepravilan nacin. Pa neke kojima su tegovi slomili nogu. Pa jednog koga je sipka ispala i udarila i zamalo mu nije izbila oko, i skoro smrskala jagodicnu kost. Slicne stvari su se i meni dogadjale, iako sam samo nekoliko puta isao u teretane, razlicite. Zatim sprave mogu biti dotrajale, sklapane, lose zavarivane, ako sprava nije dobra moze da se otkaci nesto sa nje. Zatim mogu se dobiti gljivice, kozni herpes itd... jer je hiljadu ljudi tu vezbalo, naslanjalo se, hvatali i znojili se...

mozda bi idealno bi bilo imati svoju licnu teretanu, prouciti osnovne stvari i biti svoj instruktor, i takodje i imati pouzdane sprave koje su sigurne.
Sanja 87@ teol.net
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 6:55 pm

Post od Sanja 87@ teol.net »

Gimnasticari i dizaci tegova su najbolje gradjeni. Proporciano i skladno. To je zato sto oni idu ukostac sa naporom koji se prenosi na citavo telo.

Treba izabrati takav program vezbi koji ce aktivirati celo telo a ne samo odredjenu grupu misica..

Pozdrav!

Ako mogu dao bih svoj komentar na ovu temu,tj.slozio bih se u potpunosti sa Bokijem.I ja sam isao u teretanu i jos uvijek povremeno odem cisto radi promjene ali mi je i u teretani ostaju kao baza vjezbanja zgibovi i propadanja sa opterecenjem,sklekovi i razne varijante za triceps sa svojom tezinom.

nakon nekog vremena vjezbanja u teretani pocnu me boliti zglobovi ruku,kao i moje drugove.Stariji koji rade teretanu duzi period daju kao jedino (realno) objasnjenje te pojave u dizanju tereta veveg od svoje tezine.

Na zgibovima i ostalom gore navedenom nikad nisam osjetio bilo kakav bol ili bilo sta,a upravo mi se taj nacin treniranja i isplatio,zato ga svima i preporucujem. :P
Daytona
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

Ako preterujes - mozes imati problema sa srcem.
Ako ne preterujes i umereno treniras ne bi trebalo da bude problema.
temporary
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 27, 2008 4:34 am
Kontakt:

Cao

Post od temporary »

Isao sam u teretanu oko godinu ipo dana,uzimao razne anabolike i bio dosta posvecen tom sportu.Imam zdravstvenih problema,ali oni nisu izazvani teretanom,nego dugogodisnjom ishranom(imam problema sa zeludcem).
Ako neko zeli da vezba u teretani,mora da zna da bodybuilding spada u grupu anaerobnih sportova.Tako da ako neko hoce da nabacuje veceu misicnu masu,mora da ima jaku aerbonu bazu,tj. da trci,vozi bicikl ili pliva.Pre nego sto se krene u teretanu treba ojacati srce aerobnim trenizima.
Odgovori