Svetlo zeleno + tamno zeleno = ?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
mbranko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 13, 2012 10:52 pm

Svetlo zeleno + tamno zeleno = ?

Post od mbranko »

Treba mi odgovor. Moja supruga ima zelene, tamnozelene oci i smedju boju kose i koze. Ja imam svetlozelene oci i izuzetno taman ten i kosu. Prvi sin (5) ima svetle, zelenoplave oci i smedju kosu. To je OK. Drugi sin (3) ima smedju kosu i braon oci i to bi bilo OK, dok nisam cuo da je to nemoguce i poceo o tome da razmisljam.
Inace imam prelep brak i super zenu. Vise sumnjam u sebe da sam ja nju nekako prevario nego ona mene. Da nije zena ne bih imao ni gram sumnje. Ovako ne mogu miran, pa bih zeleo neki malo jednostavniji odgovor nego ovi prethodni kako bi sklonio sumnje.
Molim nekog da ukoliko ima objasnjenje bez mnogo matematike, triginometrije... ''x, y z hromozoma...'', da mi malo pojasni ovaj ''nemoguci'' slucaj.

Unapred hvala,

Zabrinuti ''tata''
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 8:28 pm

Re: Svetlo zeleno + tamno zeleno = ?

Post od patka »

Nije nemoguce samo je mala verovatnoca, evo jednostavno...

Slika

Nasleđivanje boje očiju kod čoveka se tumači uglavnom na dva načina.

Po jednom načinu boja očiju je određena jednim genom koji ima dva alela: dominantan i recesivan, pri čemu dominantan određuje tamnu boju očiju i osobe mogu da imaju genotipove AA ili Aa, a svetlu boju određuje recesivan alel pa su osobe sa svetlim očima genotipa aa (recesivan homozigot). Prema ovom tumačenju ako su roditelji svetlih očiju oni ne mogu imati decu tamnih očiju.

Prema drugom tumačenju boja očiju se poligeno nasleđuje što znači da nju određuje veći broj gena pri čemu neki od njih imaju manji, a neki veći efekat na količinu pigmenta. Kod poligenog nasleđivanja već ne možemo biti tako isključivi kao u prvom tumačenju, ali uglavnom roditelji svetlih očiju imaju istu takvu decu.

Bilo je vec reci na ovu temu i na forumu
http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgo ... 28181.html

Ako vec imas sumnje i zelis da budes siguran, boja ociju nije pravi nacin za to vec DNK test.
Odgovori