Odredjivanje boje ociju
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 10:23 pm
Odredjivanje boje ociju
Nesto me jako interesuje:
Da li dvoje ljudi sa plavim ocima (tj. majka ima plave oci, a otac onako malo vuce na zelenkaste) mogu imati dete koje ima tamne braon,ili crne oci? Unapred jako Hvalaaaa!!!
Da li dvoje ljudi sa plavim ocima (tj. majka ima plave oci, a otac onako malo vuce na zelenkaste) mogu imati dete koje ima tamne braon,ili crne oci? Unapred jako Hvalaaaa!!!
Ja imam braon i moji roditelji i sestra braon oci. Moj suprug ima braon, njegove dve setre i otac braon, a samo majka (ajde, da kazemo, uslovno, skoro braon) zelenkaste oci.
Kako je moguce da nasa deca imaju jedna zelene a druga plave?
Ja sad cekam trece dete. Kakve oci ce da ima trece dete?
Kako se to odredjuje? Je li to nagadjanje, ili ima neko pravilo?
Kako je moguce da nasa deca imaju jedna zelene a druga plave?

A babe i dede? Parababe i paradede? Pa, ujaci, tetke? Pokupila deca boju očija iz neke poprečne rodbinske veze. Inače, kod smeđih očiju sve kombinacije su moguće. Najlogičnije je da potomci imaju isto smeđe oči, ali... U prevodu, treće dete isto može da iznenadi.isidora napisao:Ja imam braon i moji roditelji i sestra braon oci. Moj suprug ima braon, njegove dve setre i otac braon, a samo majka (ajde, da kazemo, uslovno, skoro braon) zelenkaste oci.
Kako je moguce da nasa deca imaju jedna zelene a druga plave?![]()
P.S. Nemoj slučajno da te šokira narandžasta kosa!
Btw. Da li neko zna kako dolazi do pojave narandžaste/crvene boje kose u Srbiji? Ne mislim na genetsko nasleđivanje. Možda, možda je krivac bakar?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Smeđe oči su dominantna osobina - svi od roditelja dobijemo po jedan gen za boju očiju. Ako od jednog roditelja dobijemo gen za smeđe oči a od drugog za plave/zelene itd., imaćemo smeđe oči jer će prvi gen da nadvlada. Međutim svojoj deci možemo preneti recesivan (tj. "slabiji") gen pa ona mogu imati plave oči ako im i drugi roditelj prenese isto recesivan gen.
Dakle, osoba sa smeđim očima može imati dva dominantna gena a može imati i jedan dominantan i jedan recesivan gen. Osoba sa plavim očima uvek ima dva recesivna gena jer oni inače ne bi mogli da se ispolje, i tako svom detetu uvek prenosi recesivan gen (jer i nema drugi
).
Tako je moguće da dvoje ljudi sa smeđim očima dobiju dete sa plavim ako svako od njih ima recesivan gen. Međutim nema šanse da dvoje ljudi sa plavim očima dobiju dete sa smeđim.
Ako grešim neka me neko ispravi, ja sam to svojevremeno tako razumela.
Dakle, osoba sa smeđim očima može imati dva dominantna gena a može imati i jedan dominantan i jedan recesivan gen. Osoba sa plavim očima uvek ima dva recesivna gena jer oni inače ne bi mogli da se ispolje, i tako svom detetu uvek prenosi recesivan gen (jer i nema drugi

Tako je moguće da dvoje ljudi sa smeđim očima dobiju dete sa plavim ako svako od njih ima recesivan gen. Međutim nema šanse da dvoje ljudi sa plavim očima dobiju dete sa smeđim.

Tako sam ja ucila iz medicinske genetike, o Mendelovim principima nasledjivanja. da ako fenotipski imas plave oci znaci da si recesivni homozigot za datu boju.Cat napisao:Smeđe oči su dominantna osobina - svi od roditelja dobijemo po jedan gen za boju očiju. Ako od jednog roditelja dobijemo gen za smeđe oči a od drugog za plave/zelene itd., imaćemo smeđe oči jer će prvi gen da nadvlada. Međutim svojoj deci možemo preneti recesivan (tj. "slabiji") gen pa ona mogu imati plave oči ako im i drugi roditelj prenese isto recesivan gen.
Dakle, osoba sa smeđim očima može imati dva dominantna gena a može imati i jedan dominantan i jedan recesivan gen. Osoba sa plavim očima uvek ima dva recesivna gena jer oni inače ne bi mogli da se ispolje, i tako svom detetu uvek prenosi recesivan gen (jer i nema drugi).
Medjutim, na internetu sam citala da postoji jos jedan princip nasledjivanja, nije po Mendelu i da po tom principu mogu imati smedje oci iako su oba roditelja imaju svetle oci. Jako malo znam o tom drugom principu nasledjivanja, na faksu smo ucili samo po Mendelu...
eto ti sad?! a moj ujak ima braon, a ujna plave oci. i brat i sestra of d ujaka imaju plave?Cat napisao:Smeðe oèi su dominantna osobina - svi od roditelja dobijemo po jedan gen za boju oèiju. Ako od jednog roditelja dobijemo gen za smeðe oèi a od drugog za plave/zelene itd., imaæemo smeðe oèi jer æe prvi gen da nadvlada.
nista mi nije jasno...
ujna, ujna...?!

Jednostavnim recnikom receno: Vas ujak ima braon fenotipski(tj. ispoljeno) ali u sebi ima sigurno i gen za plave oci koji je nasledio od pretaka i u kombinaciji sa ujninim plavim ocima- deca imaju svetle oci.
Znaci ujak ima braon oci, a u sebi ima 1 gen za braon i 1 gen za plave oci, to se zove heterozigot!
A ujna posto ima plave oci ona u sebi ima dva gena za plave oci to se zove, homozigot!
To govori u prilog teoriji koju je postirala Cat!
Znaci ujak ima braon oci, a u sebi ima 1 gen za braon i 1 gen za plave oci, to se zove heterozigot!
A ujna posto ima plave oci ona u sebi ima dva gena za plave oci to se zove, homozigot!
To govori u prilog teoriji koju je postirala Cat!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 10:23 pm
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Zapetljaste se vi ovde 
Boja ochiju jeste nasledna i princip nasledjivanja jeste dominantno-recesivno nasledjivanje.
Crna i zelena boja se nasledjuju dominantno a plava boja ochiju recesivno, tako da je moguce da dete dva roditelja sa plavim ochima bude tamnih ochiju.
Imamo vishe mogucih sluchajeva raspodele , a samim tim i vishe mogucih kombinacija pri "parenju".
sluchaj a)
Chovek ima plave ochi... i genetski kod RR (sa R je oznachena recesivnu osobinu)
sluchaj b)
Chovek nema plave ochi,tj genetski kod mu nije RR , vec moze biti DD ( sa D je oznachena dominantna osobina) ili DR.
Koje su moguce varijante za dobijanje jednog ili drugog tipa?
1. ako se RR "upari" sa RR u svakom sluchaju se dobija RR
2. ako se RR "upari" sa DR moze se dobiti ili RR ili DR i to sa istom verovatnocom tj 50 %
3. ako se RR "upari" sa DD u 100% sluchajeva se dobija DR
4.ako se DR "upari" sa DR verovatnoca pojavljivanja RR je 25% , kao i DD dok je pojava DR-a u 50%
5.ako se DR "upari" sa DD u 50% dobijamo DD a u 50% DR
6. ostaje još sluchaj "uparivanja" DD sa DD gde se u 100% dobija opet DD
Cela ova kombinatorika potvrdjuje to da je moguce da dete bude tamnih ochiju.

Boja ochiju jeste nasledna i princip nasledjivanja jeste dominantno-recesivno nasledjivanje.
Crna i zelena boja se nasledjuju dominantno a plava boja ochiju recesivno, tako da je moguce da dete dva roditelja sa plavim ochima bude tamnih ochiju.
Imamo vishe mogucih sluchajeva raspodele , a samim tim i vishe mogucih kombinacija pri "parenju".
sluchaj a)
Chovek ima plave ochi... i genetski kod RR (sa R je oznachena recesivnu osobinu)
sluchaj b)
Chovek nema plave ochi,tj genetski kod mu nije RR , vec moze biti DD ( sa D je oznachena dominantna osobina) ili DR.
Koje su moguce varijante za dobijanje jednog ili drugog tipa?
1. ako se RR "upari" sa RR u svakom sluchaju se dobija RR
2. ako se RR "upari" sa DR moze se dobiti ili RR ili DR i to sa istom verovatnocom tj 50 %
3. ako se RR "upari" sa DD u 100% sluchajeva se dobija DR
4.ako se DR "upari" sa DR verovatnoca pojavljivanja RR je 25% , kao i DD dok je pojava DR-a u 50%
5.ako se DR "upari" sa DD u 50% dobijamo DD a u 50% DR
6. ostaje još sluchaj "uparivanja" DD sa DD gde se u 100% dobija opet DD
Cela ova kombinatorika potvrdjuje to da je moguce da dete bude tamnih ochiju.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Boja duzice oka ili irisa je kvantitativna osobina i zavisi od kolicine dva pigmenta u sredisnjem sloju irisa – melanina (crni pigment koga proizvode melanocite) i lipohroma (zuckasti pigment koji se skuplja u lipozomima celija).
Kada u irisu uopste nema melanina, ni u sredisnjem delu (stromi) ni u epitelu (to je onaj deo duzice blize socivu), onda je oko crvenkasto-rozikaso, zbog boje mreznjace koja se vidi kroz bezbojnu duzicu. To je inace veoma, veoma retko. Vecina ljudi ima dosta melanina u epitelu irisa. Ljudi sa braon ocima imaju dosta melanina i u stromi irisa. Boja moze da varira od veoma tamno braon (crne oci) do svetlo braon – boja kestena. Kada melanina nema mnogo ili ga uopste nema u stromi oci dobijaju plavu boju (varijacije od sive preko svetlo plave do tamno plave boje) U sintezi melanina ucestvuje mnogo gena, ali se pokazalo da je najznacajniji za nasledjivanje plave boje ociju gen OCA2. On se nalazi na 15. hromozomu i ima vaznu ulogu da obezbedi dovoljno tirozina za sintezu melanina. Neke mutacije na samom OCA2 dovode do albinizma tipa 2. Na istom hromozomu, ispred OCA2 se nalazi jedan drugi gen – HERC2 – koji je regulatorni gen i regulise ekspresiju OCA2. Postoji jedna mutacija na tom HERC2 genu koja se moze naci kod vecine osoba sa jasno plavim ocima. Ova mutacija mora biti u recesivnom obliku da bi osoba imala plave oci. Otuda je i bila jako utemeljena pretpostavka da se boja ociju nasledjuje po principu Dominantno: recesivno i da je odgovoran samo jedan gen. Sto je u sustini tacno samo za ovu grupu ljudi koji dele tu jednu mutaciju. Postoji hipoteza da je negde u vreme neolita (pre oko 6000 do 10000 godina), bas negde na podrucju Balkana ili oko Crnog mora jedna osoba zaradila tu mutaciju, pa se to onda rasirilo.
Postoje osobe sa plavim ocima, ali i malim primesama braon oko zenice (takozvane sarene oci) i za tu osobinu nije odgovorna ta cesta mutacija na Herc2, mada se jos ne zna koji su geni ukljuceni u ovom slucaju.
Zelene oci (od onih boje zuckaste – kao zlato do tamno zelenih) su determinisane prisustvom razlicitih kolicina lipohroma. Za ovu oobinu je najvazniji jedan gen lociran na 19. hromozomu koji se zove EYCL1 ili GEY(green-blue eye color gene). Zelena boja ociju je dominantna u odnosu na plavu, po mehanizmu nasledjivanja, mada je redja od plave po ucestalosti u ljudskoj populaciji. Sto znaci da ce ljudi sa mutacijom na Eycl1, koji su, na primer, i recesivni za onu cestu Herc2 mutaciju imati zelene oci (varijacije od jasno zelenih, plavo-zelenih do sivo-zelenih). Ali zato ljudi sa Eycl1 mutacijom i funkcionalnim svim genima za melanin ce imati braon oci.
Genetika koja stoji iza graorasto-zelene boje ociju (hazel eyes) je jos komplikovanija, a da ne pominjem sarene oci (plavo-zeleno-braon-zuto, pa sve izmesano), cuvene i veoma retke ljubicaste oci ili situacije kada su irisi dva oka razlicite boje. Ima jos gena koji su ukljuceni u odredjuvanje boje ociju (OCA1, OCA3 I OCA4 – cije mutacije dovode do razlicitih tipova albinizma), zatim MCIR, onda svi geni cije promene dovode do Waardenburgovog sindroma i da ne davim vise).
E sad, kako je moguce da dvoje ljudi sa plavim ocima dobiju dete sa smedjim. Postoji jedan mehanizam poznat u genetici koji se zove genetska kompenzacija. Evo jedan primer. Tata ima nebo-plave oci, a mutacija je ona poznata na Herc2. Mama ima plave oci sa nesto braon tackica oko zenice. Mutacija kod nje nije Herc2 nego nesto drugo. Znaci tata, na primer, ima genotip bb CC (on je bb recesivni homozigot za Herc2, ali CC dominantni homozigot za onaj drugi gen), a mama BB cc. Spermatozoidi ce svi biti bC, a jajne celije se sve imati Bc kombinaciju. To znaci da ce deca imati Bb Cc, tj. Bice heterozigoti za oba gena I imace braon oci. Koga interesuje moze da napravi sve moguce kombinacije iz ukrstanja bb Cc I Bb Cc, a onda da ukljuci i gen za zaelenu boju pa da lepo iskomplikuje sebi zivot.
Drugi mehanizam je geneticka rekombinacija. Na primer, jedan isti gen ima dve razlicite mutacije koje obe dovode do plavih ociju (ako se nadju u recesivnom stanju). Jedna osoba sa plavim ocima na primer ima jednu kopiju tog gena sa mutacijom br.1 koji je nasledila od mame i drugu kopiju sa mutacijom br. 2 koju je nasledila od tate. Kada se stvaraju spermatozoidi i jajne celije, u procesu same mejoticke deobe dolazi do rekombinacija izmedju homologih hromozoma. Tako da postoji mogucnost (mada veoma mala – reda velicine jedan u milion) da se bas ti geni rekombinuju i to na nacin da se stvori jedna kopija bez mutacije i druga sa dve mutacije. Znaci, ovaj plavooki tata sa plavookom mamom moze dobiti detence sa braon ocima jer mu je preneo de novo stvorenu kopiju funkcionalnog gena.
Nadam se da sam bar nesto pojasnila
Pozdrav,
macence
http://www.springerlink.com/content/204 ... ltext.html
http://www.athro.com/evo/gen/eyecols.html
Kada u irisu uopste nema melanina, ni u sredisnjem delu (stromi) ni u epitelu (to je onaj deo duzice blize socivu), onda je oko crvenkasto-rozikaso, zbog boje mreznjace koja se vidi kroz bezbojnu duzicu. To je inace veoma, veoma retko. Vecina ljudi ima dosta melanina u epitelu irisa. Ljudi sa braon ocima imaju dosta melanina i u stromi irisa. Boja moze da varira od veoma tamno braon (crne oci) do svetlo braon – boja kestena. Kada melanina nema mnogo ili ga uopste nema u stromi oci dobijaju plavu boju (varijacije od sive preko svetlo plave do tamno plave boje) U sintezi melanina ucestvuje mnogo gena, ali se pokazalo da je najznacajniji za nasledjivanje plave boje ociju gen OCA2. On se nalazi na 15. hromozomu i ima vaznu ulogu da obezbedi dovoljno tirozina za sintezu melanina. Neke mutacije na samom OCA2 dovode do albinizma tipa 2. Na istom hromozomu, ispred OCA2 se nalazi jedan drugi gen – HERC2 – koji je regulatorni gen i regulise ekspresiju OCA2. Postoji jedna mutacija na tom HERC2 genu koja se moze naci kod vecine osoba sa jasno plavim ocima. Ova mutacija mora biti u recesivnom obliku da bi osoba imala plave oci. Otuda je i bila jako utemeljena pretpostavka da se boja ociju nasledjuje po principu Dominantno: recesivno i da je odgovoran samo jedan gen. Sto je u sustini tacno samo za ovu grupu ljudi koji dele tu jednu mutaciju. Postoji hipoteza da je negde u vreme neolita (pre oko 6000 do 10000 godina), bas negde na podrucju Balkana ili oko Crnog mora jedna osoba zaradila tu mutaciju, pa se to onda rasirilo.
Postoje osobe sa plavim ocima, ali i malim primesama braon oko zenice (takozvane sarene oci) i za tu osobinu nije odgovorna ta cesta mutacija na Herc2, mada se jos ne zna koji su geni ukljuceni u ovom slucaju.
Zelene oci (od onih boje zuckaste – kao zlato do tamno zelenih) su determinisane prisustvom razlicitih kolicina lipohroma. Za ovu oobinu je najvazniji jedan gen lociran na 19. hromozomu koji se zove EYCL1 ili GEY(green-blue eye color gene). Zelena boja ociju je dominantna u odnosu na plavu, po mehanizmu nasledjivanja, mada je redja od plave po ucestalosti u ljudskoj populaciji. Sto znaci da ce ljudi sa mutacijom na Eycl1, koji su, na primer, i recesivni za onu cestu Herc2 mutaciju imati zelene oci (varijacije od jasno zelenih, plavo-zelenih do sivo-zelenih). Ali zato ljudi sa Eycl1 mutacijom i funkcionalnim svim genima za melanin ce imati braon oci.
Genetika koja stoji iza graorasto-zelene boje ociju (hazel eyes) je jos komplikovanija, a da ne pominjem sarene oci (plavo-zeleno-braon-zuto, pa sve izmesano), cuvene i veoma retke ljubicaste oci ili situacije kada su irisi dva oka razlicite boje. Ima jos gena koji su ukljuceni u odredjuvanje boje ociju (OCA1, OCA3 I OCA4 – cije mutacije dovode do razlicitih tipova albinizma), zatim MCIR, onda svi geni cije promene dovode do Waardenburgovog sindroma i da ne davim vise).
E sad, kako je moguce da dvoje ljudi sa plavim ocima dobiju dete sa smedjim. Postoji jedan mehanizam poznat u genetici koji se zove genetska kompenzacija. Evo jedan primer. Tata ima nebo-plave oci, a mutacija je ona poznata na Herc2. Mama ima plave oci sa nesto braon tackica oko zenice. Mutacija kod nje nije Herc2 nego nesto drugo. Znaci tata, na primer, ima genotip bb CC (on je bb recesivni homozigot za Herc2, ali CC dominantni homozigot za onaj drugi gen), a mama BB cc. Spermatozoidi ce svi biti bC, a jajne celije se sve imati Bc kombinaciju. To znaci da ce deca imati Bb Cc, tj. Bice heterozigoti za oba gena I imace braon oci. Koga interesuje moze da napravi sve moguce kombinacije iz ukrstanja bb Cc I Bb Cc, a onda da ukljuci i gen za zaelenu boju pa da lepo iskomplikuje sebi zivot.
Drugi mehanizam je geneticka rekombinacija. Na primer, jedan isti gen ima dve razlicite mutacije koje obe dovode do plavih ociju (ako se nadju u recesivnom stanju). Jedna osoba sa plavim ocima na primer ima jednu kopiju tog gena sa mutacijom br.1 koji je nasledila od mame i drugu kopiju sa mutacijom br. 2 koju je nasledila od tate. Kada se stvaraju spermatozoidi i jajne celije, u procesu same mejoticke deobe dolazi do rekombinacija izmedju homologih hromozoma. Tako da postoji mogucnost (mada veoma mala – reda velicine jedan u milion) da se bas ti geni rekombinuju i to na nacin da se stvori jedna kopija bez mutacije i druga sa dve mutacije. Znaci, ovaj plavooki tata sa plavookom mamom moze dobiti detence sa braon ocima jer mu je preneo de novo stvorenu kopiju funkcionalnog gena.
Nadam se da sam bar nesto pojasnila
Pozdrav,
macence
http://www.springerlink.com/content/204 ... ltext.html
http://www.athro.com/evo/gen/eyecols.html
Zato sto su homozigoti. Narodnim recnikom receno u sebi imaju samo gen za plave oci, nemaju za crne pa nemaju da prenesu!operativan napisao:Skontao sam da dvoje ljudi sa tamnim ocima mogu da imaju dete sa plavim(svetlim), ali i dalje mi nije jasno da li dvoje sa plavim mogu da imaju dete sa tamnim.... Cuo sam da ne moze, a ja znam jedan slucaj gde su dvoje sa plavim ocima dobili dete sa svetlim, pa mi nije jasno kako je to moguce?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Mačence, hvala ti za tekst! Možda se vratim hobiju sa početka studija, kad sam računala verovatnoću da moje dete ima oči koje nisu smeđe.
Naime, moj tata ima žuto-zelene oči ali i brat i ja smo nasledili mamine tamnosmeđe (koja je opet jedina od troje dece nasledila tamne oči svog oca, drugo dvoje imaju plave).