SUBFEBRILNA TEMPERATURA

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

komsija12345
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 03, 2013 7:58 pm

SUBFEBRILNA TEMPERATURA

Post od komsija12345 »

Pozdrav drustvo,
imam jedan problem koji me prati 10 ak dana a mozda i duze pa sam tek sad primetio.Naime preko dana imam temperature od 37-37.5.U jutarnjim casovima je temperatura 36.-36.5 znaci normalna, a i uvece takodje.Takodje sam primetio da kada se popodne vratim sa posla i izmerim, ona je kao sto sam rekao 37.3-4-5, ali cim prilegnem tj u roku od mozda 10-15 min ona se spusti i bude potpuno normalna tj 36.7.Takodje napominjem da je sve pocelo od klasicnog virusa koji me je 2 nedelje pre toga prodrmao i tada sam imao temperaturau 2 dana 39.3, koja je jako brzo pala uz terapiju, i sve u svemu smirilo se u narednih par dana .Klasican virus je bio, kasalj, sekret iz nosa, 3-4 dana temperatura, bol kad kasljem...e sad moje pitaje je:
1.Da li je moguce da me je taj sezonski virus tako prodrmao jako da mi je malo poremetio termoregulacioni deo mozga koji regulise telesnu temperaturu( a na forumima cesto upravo pominju da je to uzrok), a napominjem da nisam imao 10 ak godina tako visoku temperaturu pa se telo i sokiralo pa mu sad treba vremena da se vrati u normalu
2.DA li je neko cuo za bilo kakvu bolest vezanu sa ovakvom vrstom simptoma
3.S'obzirom da je krvna slika u redu (leukociti uredni) iskljucuje se bakterijska infekcija
4.Da li se moze iskljuciti i virusna posto temperature nisu stalne i cak cim se smirim i prilegnem pa makar i na 5 min ona se rapidno spusta, a cak mislim da se i u toku dana sama spusti pa kroz nekih 15, 20 min i podigne sto u jednom trenutku osetim malo toplijim celom.Znaci da li ako je virusna upala temperatura bi bila konstanto povisena a ne u ovako kratkim inetrvalima da spadne.
5 I na kraju citajuci razne postove i razne komentare shvatio sam da jako mnogo ljudi ima ovaj problem vec godinama i da su dosta, dosta njih isli na razne analize, pretrage, infektoloske klinike, i na kraju nisu dobili nikakvu dijagnozu vec samo da je to ipak normalna temperatura kod ljudi i da se u nekom periodu zivota moze javiti, nekome moze trajati par godina, nekome par dana, nekome sezonski zimi, a nekome i ceo zivot a da je sve normalno i uredu.
takodje sve ostalo je ok, apetit, nema dijareje, umor standardan ne preteran...
Unapred hvalaa!!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: SUBFEBRILNA TEMPERATURA

Post od drbgd »

kako ste uopste dosli na ideju da merite temperaturu?
komsija12345
Novi član
Novi član

Post od komsija12345 »

drbgd napisao:kako ste uopste dosli na ideju da merite temperaturu?
Pozz,
Pa napisao sam da sam 2 nedelje pre toga imao klasican grip od 2-4 dana sa visokom temperaturom,+nedelju dana klasicnih tegoba(nos, grlo, pluca) tako da prakticno od tada ja kontrolisuci shvatam da te male temperature mene prate..E sad lekar kaze da je to od tog virusa i da je bila jaka viremija i da mi se telo i sad brani sa tim malim povremenim temperaturama, a na nekom forumu sam pronasao lekare koji tvrde da se i centar regulacije temperature moze posle tih virusa malo poremetiti na neko vreme...
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Није теби вирус пореметио терморегулацију него терапија којом си јако брзо спустио температуру. Да си високу температуру имао месец дана могли би о томе да дискутујемо, али за два дана - јок.

Шта си користио од терапије? Колико воде пијеш у току дана?
komsija12345
Novi član
Novi član

Post od komsija12345 »

Prvo sam dva dana pio neki antibiotik koji nije uospte delovao, mislim amoksicilin, pa kad sam opet ostisao kod lekara, dao mi je hemomicim(3 tablete celo pakovanje,1x dnevno, znaci jedan od jacih) i to sam pio 2 kutije, znaci 6 dana.Temperatura mi je spala cim sam poceo da ga pijem, mislim za dan, dan i po.Uz antibiotik sam pio i ferveks, panadol, znaci paracetamol klasican za skidanje temperature.Kao sto sam rekao temperatura u toj viremiji mi je trajala oko 4 danaali dva dana bas visoka 39.3Ali kad sam sve to zavrsio , krenuo na posao, znaci kao sto sam napisao proslo je 10 dana od pocetka bolesti, meni se pojavljuju te male temperature i to preko dana dok sam aktivan, a cim malo odmorim pada na normalu.Takodje prati i umor preko dana.
Npr, sada za vikend nisam nigde izlazio, odmarao sam se kuci, i ni u jednom trenutku nisam imao povisenu tempr.Sta bi to moglo da znaci?
komsija12345
Novi član
Novi član

Post od komsija12345 »

I da...pa ovih dana cini mi se da pijem nesto manje tecnosti nego inace, posto generalno dosta unosim vode inace, ali sada mi se cini da u zadnjoh nedelju dana nisam bas pio vode koliko inace znam....Brine me da li je to normalno posle gripa i virusa da se pojavljuju te temperature, ili je mozda u pitanju neki koksaki koji znam da prrati umor, temperaturica itd..znam da mogu samo testom to i utvrditi ali da li je potrebno za sada to proveriti ili sacekati jos malo ako iz iskustva Vas lekara mislite da je to normalno pose gripa ...
Hvalaa
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Па Комшо, не знам ко је овде лекар, али ја сигурно нисам. Пише на мом сајту, све детаљно.

Ниси пореметио терморегулацију јер си кратко време користио те "лекове". Десет дана боловања је премало за четири дана веома високе температуре. Ниси се још у потпуности опоравио и слаб си и због тога ти скаче температура када ниси у кревету. Да си остао у кревету још пет дана, било би другачије.

Узми добар витамин Ц па се кљукај њиме и пиј довољно чисте воде. Имаш на мом сајту текстове о води, витаминима и тако даље, па прочитај ако те занима.

Иначе, антибиотици се не пију код вирусних инфекција. Тек касније могу да се пију ако се појави бактеријска инфекција. Тај пад твоје температуре није последица њих, него парацетамола којим си се кљукао и који је канцероген, узгред буди речено.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ovo je normalno posle virusnih infekcija.
antibiotik se propisuje u ovim situacijama da se ne bi nadovezala upala pluca.
za skidanje temperature je bolja opcija brufen od paracetamolskih proizvoda.
komsija12345
Novi član
Novi član

Post od komsija12345 »

da, upravo zato je antibiotik isao da ''pokrije'' za ne daj boze bakterijsku infekciju koja bi mogla da se nakalemi...Mene je samo interesovalo dal je moguce da to traje jos 2 nedelje te temperaturrice u aktivnom stanju(ne i mirovanju)+ umor posle virusa....Nekako mi se sve to oduzilo a bas sam ''disciplinovani'' bolesnik bio...znaci striktnog mirovanja tih 10 dana....
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Десет дана је мало. Сада се добро чувај и као што рекох, пиј доста витамина Ц, меда итд.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

da, normalan vam je tok oporavka.
vitamin c vise nema neki efekat, jer je njegovo dokazano dejstvo u prevenciji infekcije, koja se kod vas vec desila
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Мало сам проверавао и сазнао да се антибиотици више не користе у превенцији бактеријских инфекција. Нека вирусна инфекција треба да траје најмање две седмице, да би се почело са евентуалном превенцијом. Упала плућа не може да се добије за кратко време јер је потребно да се прво обори имунитет организма неком дуготрајнијом инфекцијом, да би плућа после тога настрадала.

Дакле, антибиотици код вирусне инфекције су потпуно непотребни и чак штетни.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Nema to veze sa samim opadanjem imuniteta nego sa pogodnom podlogom za bakterije
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Dejanbg napisao:Nema to veze sa samim opadanjem imuniteta nego sa pogodnom podlogom za bakterije
Како се ствара погодна подлога за бактерије? Шта им то погодује?
komsija12345
Novi član
Novi član

Post od komsija12345 »

Mislim da je to standardna procedura ''pokrivanja'' antibioticima kod jakih virusnih infekcija.Naravno da ne treba davati antibiotike kod prehlada ili drugih stanja koja nisu pracena sa visokim temperaturama a sto mnogi cine i na svoju ruku...ali ipak mislim da je to svuda u svetu tako.
Takodje, posto meni ta subfebrilnost ne prolazi vec skoro mesec dana(kada nisam kuci i kada ne odmaram), lekar je predlozio testove na koksaki, adenoviruse i citomegalovirus, koji znaju da se manifestuju umorom i tim subfebrilnim temperaturama...tako da cu sutra raditi pa rezultati stizu za koju nedelju koliko sam shvatio.
Znam da ima dosta slucajeva kad se i obican grip ''vuce'' i po mesec -dva, ali s'obzirom da sam ja odlezao doktor kaze da bi mogli da uradimo i na ove viruse cisto da znamo na cemu smo...e sad nemam pojma...Mozda bi i doktor ovde mogao da da neko svoje misljenje iz prakse...
Pozz
Odgovori