sta mislite o zavestanju organa???
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
- macadamia
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
'Ajd da opet prokomentarišem... Do pre nekoliko godina, zvanična SPC nije imala jasan stav oko donorstva. Kao stav crkve se propagiralo individualno tumačenje sveštenika. E, sad, ako sveštenik ne vidi ništa loše u tome, onda OK, a ako tu vidi problem - onda nije dobro.
Zato je, ako se ne varam, 2006. (ili čak 2005., nisam sigurna) godine Sabor SPC dao svoje mišljenje i "razjasnio nedoumice", tako što je podržao zaveštanje organa, tj "blagoslovio" zaveštavanje.
Svako drugo tumačenje od strane sveštenog lica predstavlja njegov lični stav, a ne stav Crkve koji je, kao što rekoh pozitivan.
Uostalom, "anatemisanje" zaveštanja se kosi sa svim onim načelima koje hrišćanstvo propagira.
Prema tome, ako je vera prepreka - onda prepreke nema.
Zato je, ako se ne varam, 2006. (ili čak 2005., nisam sigurna) godine Sabor SPC dao svoje mišljenje i "razjasnio nedoumice", tako što je podržao zaveštanje organa, tj "blagoslovio" zaveštavanje.
Svako drugo tumačenje od strane sveštenog lica predstavlja njegov lični stav, a ne stav Crkve koji je, kao što rekoh pozitivan.
Uostalom, "anatemisanje" zaveštanja se kosi sa svim onim načelima koje hrišćanstvo propagira.
Prema tome, ako je vera prepreka - onda prepreke nema.

Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night.

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 12:21 pm
Upravo sam htela da napisem ovo sto je macadamia rekla. Zvanican stav SPC se ne protivi zavestanju. Mislim da sam citala u listu "Danas" da su i ostale verske zajednice (jevrejska, muslimanska i dr) ovo prihvatile a prva je blagoslov dala Katolicka crkva.
Da bi se pobedio strah od smrti, prvo se mora savladati strah od zivota.
- terpsichore
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Apr 03, 2008 4:28 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
bravo!! ne bi ni okom trepnuo, sam bi ga trazio ako treba!marra84 napisao: cisto sumnjam da bi pop odbio organ kada bi mu trebao....
a sto se tice te emisije na rts-u: ne treba svemu slijepo vjerovati.
treba malo ukljuciti frizuru - ako neko digne ruku sam na sebe, onda je unistio zivot koji mu je Bog dao. a ako neko drugom covjeku spasi zivot svojim organom - sta je tu lose? time ne cini nista sto se protivi Bogu.
znaci polazim od neke logike (ukoliko je ima u crkvi).
Ne samo da je SPC podrzala donorsko-transplantacioni program, vec je i osvestala prostorije centra za transplantaciju organa!
Program je podrzan od strane svih Vladinih, Nevladinih organizacija i verskih zajednica i institucija.
Program i postoji kao brana protiv zloupotrebe prodaje i trgovine organima i za istu ne postoji mogucnost u okviru programa donorstva.
Timovi se sastoje od brojnih subspecijalista, etickog komiteta i td i ne postoji ni jedna druga indikacija, sem medicinske i krajnje humane!
Ovo je strucan i potpuno zvanican stav!!!!!
Sve druge interpretacije, televizijske ili novinske, mogu biti iskljucivo u vidu licnog pojedinacnog misljenja.
Program je podrzan od strane svih Vladinih, Nevladinih organizacija i verskih zajednica i institucija.
Program i postoji kao brana protiv zloupotrebe prodaje i trgovine organima i za istu ne postoji mogucnost u okviru programa donorstva.
Timovi se sastoje od brojnih subspecijalista, etickog komiteta i td i ne postoji ni jedna druga indikacija, sem medicinske i krajnje humane!
Ovo je strucan i potpuno zvanican stav!!!!!
Sve druge interpretacije, televizijske ili novinske, mogu biti iskljucivo u vidu licnog pojedinacnog misljenja.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]