SLEEP APNEA

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Jelenna82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 3:46 pm

SLEEP APNEA

Post od Jelenna82 »

Imam problem sa disanjem kada legnem da spavam.Ne mogu da zaspim jer mi prestaje disanje i to nije nešto na šta mogu da utičem.Kad treba da zaspim umesto da utonem u san ja prestanem da disem!!!! Ne znam kome da se obratim! Sada imam i strahove vezane za to kako ce mi biti u toku naredne noci i ti strahovi mi otezavaju svakodnevni zivot!!
Imam 26 godina,apsolvent sam,ne pusim ,ne pijem, trudim se da se zdravo hranim i bavim se fizickim aktivnostima!
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Post od Marijaft »

Jesi li razgovarao sa nekim lekarom ili sl.?
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Isti slucaj i sa mnom, ali ne tako cesto...probelm nije organski...ne brini ences prestati disati iako ti nestaje vazduha i gusis se. To je sve na nervnoj bazi...preporucujem nesto za opustanje i smirivanje: kapi valerijane, kantarion, antidepresivi
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Nije tacno JER MOJ MUZ IMA SLEEP APNEU!
Ima stvari koje nisu na nervnoj bazi!
Moj ti je savet Jelena da se raspitas ima li testiranje kod nas na sleep apneu.
Muz je na testiranju u klinici prestao disati 68 puta u sat vremena.
Mora nositi masku dok spava sa kisikom svaku noc.Sada jako lepo spava(da kucam u drvo)i ne baca se po krevetu pokusavajuci uhvatiti zrak.
Ja sam ga znala prije posmatrati kada jos nismo znali da ima apneu,on bi na trenutke udahnuo dok spava i onda tajac,nista se ne cuje.To je sve trajalo po par sekundi,a ja bih milsila e to je zato sto sanja nesto,ma to je sve normalno.Onda je poceo da hrce,ma kako bio okrenut dok spava.Onda se poceo zaliti ujutro kada ustane,da je pokusavao uhatiti zraka u toku noci.Onda mu je lekar rekao da se obrati u tu kliniku na testiranje jer kaze svi mentalni problemi mogu biti zbog apnee.Dali su nam da citamo o tome kada su mu konstatovali dijagnozu.
Pozdrav
Jelenna82
Novi član
Novi član

Sleep apnea

Post od Jelenna82 »

Ne znam sta da mislim,ali se iskreno nadam da je kod mene to na psihickoj osnovi,jer sam se ranije lecila od depresije i anksioznosti!! Sinoc sam popila ksalol,koji mi je prepisan i nakon 4 veceri borbe za dah sam disala skoro potpuno normalno i odspavala kao covek!! Ali naravno ujutru je anksioznost ponovo bila tu... Moram da nastavim sa terapijom do kontrole i nisam ziva kako ce mi biti!!!
Ogi_USA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 6:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ogi_USA »

Sleep apnea se desava zbog obstrukcije disajnog puta, koja se najcesce (veoma uspesno) resava operacijom gde se uklone prepreke. operacija je veoma bezbedna. postoje i proizvodi koji olaksavaju disanje koji se stavljaju na nos ili u usta, ali ne znam koliko je to efikasno...

nije tragicno oboljenje koje je moguce resiti u jednom danu....
Jelenna82
Novi član
Novi član

Sleep apnea

Post od Jelenna82 »

Nazalost kod mene stvari nisu bas tako jednostavne!!! Ja nemam obstruktivnu sleep apneu,nista tog tipa!! Veoma sam mrsava i nemam nikakvu fizicku prepreku pri disanju!!! Kod mene je u pitanju neki neuroloski poremecaj ali ne mogu lekarima to da dokazem,posto mi uglavnom daju uput za psihijatra a od lekova koji mi se prepisuju ne mogu da disem!!! Kod mene je u pitanju neki poremecaj centra za disanje i ne znam vise sta da radim!!!Dan nekako izdrzim al kad dodje vece ja pocinjem da se tresem i ne ide mi se na spavanje jer znam sta me ceka!! Zivot mi je nocna mora ..;((((((((((((
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Ogi ovde se ne resava ja jedan dan!
Ovde je dozivotna maska......malo ko ide na operaciju........
Daj mi podatke pa cu ih zvati u vezi muza,jer vidim da si preko granice.
Sve vise ljudi to ima........uzas....
Jelena koristis li neke lekove ili antidepresante?
Da li si isla na spirometriju i snimala pluca?Da li si isla kod pulmonologa?
Kazes od lekova koje ti daju.........jesi li im to rekla?
Jelena to se meni deslo u zadljih 2 godine mozda 10 puta.Znam kakav je osecaj :cry: :cry: :cry: prvi puta kada mi se desilo toliko sam se uplasila i nisam znala niti iko moze da mi kaze sta je to bilo.Cim sklopim oci moje srce bi bukvalno stalo i ja bih najednom udahnula za zrak.Pred jutro sam zaspala,KAKO ne secam se.To iskustvo je bilo strasno.......desilo mi se jos par puta u razlicitim vremenskim razmacima.ZNAM O CEMU PRICAS!
Zadnji puta kada mi se to dogodilo jako sam se nasekirala zbog necega i opakala.Legla sam da spavam uvece i ponovo sam to dozivela.Ponovo,ne znam KAKO SAM ZASPALA I NE SECAM SE KADA.
Ne znam da li je to na nervnoj bazi,mogu samo da predpostavljam.
Ne znam sta da ti kazem jer i ja imam povremeno tih problema,ne svaki dan kao ti ali ponekad.Od toga dana kada mi se to desilo prvi puta javili su mi se razni strahovi,zivot mi je posao potpuno drugaciji,kao da ovo nisam vise ja.........zivim.....a kao da ne zivim.........STRAH OD LEKOVA,STRAH OD LIFTA,STRAH DALJE OD KUCE........STRAH I STRAH.....napadi panike dok vozim auto,mnoge stvari......
Da Jelena OT TOGA DANA! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry
Pade mi napamet vudu magija.......da nam neko nije to namerno napravio?
Ne znam vise sta da pomislim :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Jelena zeim ti svu srecu ovoga sveta!
Pozdrav
Ogi_USA
Novi član
Novi član

Post od Ogi_USA »

Ontario:

fenomenalna stvar sto se tice americkog zdravstva su odlicna nega i mogucnost da se odrade operacije u jednom danu bez cekanja. brizne sestre i doktori i sve to.... losa stvar sto se tice toga je da sve to mora da se plati nekako, i to uzasno mnogo kosta. dobro zdravstveno osiguranje je veoma vazno. be osiguranja i najprostije operacije su +10 000$.

Jelena:

mislim da moras da nadjes novog doktora....
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Ogi ovde se ne placa u zdravstvo kao u Americi!!!!!!!!
Zasto ne dodes ovde???????
Sto se tice apnee kako znas da svi koji imaju problema sa nosom,krajnicima,polipima dobiju to obolenje.Naravno da se bolje operisati nego citav zivot nositi masku.
Zaista ti kazem ovde je sve free........bar je to dobro!
Ogi_USA
Novi član
Novi član

Post od Ogi_USA »

ontario napisao:Ogi ovde se ne placa u zdravstvo kao u Americi!!!!!!!!
Zasto ne dodes ovde???????
Sto se tice apnee kako znas da svi koji imaju problema sa nosom,krajnicima,polipima dobiju to obolenje.Naravno da se bolje operisati nego citav zivot nositi masku.
Zaista ti kazem ovde je sve free........bar je to dobro!
kao prvo, ja ne patim od sleep apnea-e :) :)

pretpostavljam da si u kanadi, zbog tvog user namea.
kanadski sistem je tzv. sociajlisticki sistem u kojem drzava placa sve. problem sa tim sistemom je selektivan sto se tice nege pacijenata. mora da se ceka dugo vremena za MRI, nema posebnih i neproverenih operacija, odredjeni testovi se ne rade za diagnoze (koji su kriticni za tu istu diagnozu), zato sto kostaju mnogo. Na operacije koje su vise kozmeticke prirode i nisu kriticne za zivot, mora da se ceka mnogo vremena...

Tako da iako je sve free, ima i losija strana toga....

Mada ja ne poricem da je americki sistem savrsen...postoji MNOGO toga sto ne valja
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Ogi na MRI sam cekala 5 dana.....
Imas li ti zdravstveno osiguranje u firmi?
Inace na specijalistu jednog sam cekala 5 meseci,a na ovog drugog 2 meseca......uh......samo cekanje to nije uredu.
Kod tebe se plati pa se ide brzo.... :wink:
Ovde nisam zadovoljna sa lekarima,mislim mojim opste prakse....sve moras sam da trazis i da se posvadas da te negde posalju.Eto mene moja nece da salje kod specijaliste a bila sam na mamografiji....ne znam u cemu je fazon da li je lenjost ili........
Ogi_USA
Novi član
Novi član

Post od Ogi_USA »

ontario napisao:Ogi na MRI sam cekala 5 dana.....
Imas li ti zdravstveno osiguranje u firmi?
Inace na specijalistu jednog sam cekala 5 meseci,a na ovog drugog 2 meseca......uh......samo cekanje to nije uredu.
Kod tebe se plati pa se ide brzo.... :wink:
Ovde nisam zadovoljna sa lekarima,mislim mojim opste prakse....sve moras sam da trazis i da se posvadas da te negde posalju.Eto mene moja nece da salje kod specijaliste a bila sam na mamografiji....ne znam u cemu je fazon da li je lenjost ili........
Naravno da imam zdravstveno osiguranje:) Imam 4-godisnjeg sina i mi placamo oko 500$ mesecno. uz to uvek postoji oko 10-20% koje platis kada te vidi doktor. (co-pay).

Mislim da tvoj doktor mora da ima dobar razlog zasto nece da te preporuci specijalisti. (novac moze biti izmedju ostalog). sto se tice cekanja, mislim da ne moze nista da se ucini zbog toga. takav je sistem. medicina MNOGO kosta. ovde prosta operacija reparacije ligamenata kolena je oko 20-30 hiljada dolara. ako nemas osiguranje, to je katastrofa. ako si zivis u kanadskom sistemu, moras da cekas. sta je gore, ne znam.

kanadski sistem je fantastican za lekove, i proste sistematske preglede. cim je nesto komplikovanije, tu nastaju problemi...
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Mali mi je operisao koleno---exploration and repair of left pattela tendent--
oktobra 16 i posle operacije sve se iskomplikovalo.Dobio je 2 blood cloth....i nedugo posle toga unutarnju infekciju.Posto ima 17 godina svi su bili sokirani.Sreca sa blood thiner sve je regulisano.To me sve jako potreslo.....operaciju je brzo dobio mozda zato sto je mlad.....
Inace jako mi se svida US,zakoni.......
E da mala mi ima 12 godina i imace sada operaciju 17 Decembra,pa se jako sekiram za nju......krajnici su ali........
Nije mi jasno Ogi kako je mali dobio blood cloth?Sta se iskompilikovalo?
Mogu ti reci da dosta placas osiguranje!
Dobro ovde je oko 400$ako ga nemas u firmi i hoces ga kupiti,ali to je samo dentist,ambulance,neki lekovi,semi-private room........naravno operacije i posete specijalistima i doktorima su free......
Pozdrav
Ogi_USA
Novi član
Novi član

Post od Ogi_USA »

Nije lako predvideti medicinske probleme. nekada se stvari desavaju a niko ne zna zasto.

Operacija krajnika je rutina....Mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Americki sistem pruza neverovatnu negu, ali sve komplikuju pare. sada sa ovim novim predsednikom prica se da ce se preci na kanadski sistem, sto ce imati ogromne posledice. prvo sto ce porez da se podigne. drugo, plate ce se srozati, i mislim da je to nesto cemu ce se protiviti svi koji rade u medicini.
ne znam ko bi bio zainteresovan za 12-16 godina skolovanja i +$200,000 u dugu zbog skolarina da bi zaradjivao $80 000 godisnje.

Ovde tih 500 dolara pokriva sve, eyes, dentist, i ostalo. Ali uvek je tu co-pay. Najgore je kad odes u urgentni centar. samo da prodjes kroz vrata naplate 50$. nekoliko testova, savova i eto 1000$ koje moras da platis. ako koristis ambulance to je jos gore. Postoje toliko kompanija koje pruzaju osiguranje, i svaka pokriva razlicite usluge.
Odgovori