redovni servis organizma

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

boeing
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 06, 2008 2:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

redovni servis organizma

Post od boeing »

Pozdrav! Znao sam da ce i doci taj dan kada cu skontati da bi valjalo da odem kod lekara i da se sav ispregledam..sto rece moj drugar 'organizam ti je kao auto- i on mora imati neki obavezni servis, sve je to potrosna roba'..
Voleo bih da mi neko napise koje lekare bih sve trebalo da posetim i na koje preglede da se bacim? Znaci cisto da uradim neki malo kompleksniji pregled sebe samog.. Kao neki sistematski..
Verovatno nista od ove moje zelje ne bi bilo da me vec nekoliko dana ne bole nesto grudi, najvise leva strana..nije neki bol vec neki neprijatan osecaj..i posto sam se bacio na net i guglanje onda sam mozda i uvrteo da me i nesto leva ruka zeza i ja sam sve automatski povezao sa srcem i da sam gotov, kraj!! Tako da se evo kanim da danas, sutra odem kod lekara pa da vidim sta mi ima reci.
Cisto sta vam mogu o sebi reci..ne vodim bas neki zdrav zivot jer mi posao ne dozvoljava posto radim u smenama tako da radim i trecu smenu, ne pusim, ne pijem nikada. Visok sam oko 186 i tezak doooobrih 110kg..naravno, resio sam da se bacim na dijetu, vrtenje trenazera i prelazak na neki zdraviji nacin zivota!!! Izvinjavam se sto sam malo oduzio....
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Knjizicu u ruke i kod lekara opshte prakse u dom zdravlja, kazesh isto sto si i nama ovde napisao, uzee ti anamnezu (nece te bockati i seckati vec ce te sao pitati o tvom zdravlju, vakcinama, oboljenjima u porodici) poslushace ti pluca, dati uput za laboratoriju da uradish osnovne biohemijske analize, krv, urin, a ako bude potrebe mozda te poshalje na ekg kod kardiologa, ne bi bilo loshe da odesh, zbog vishka kilograma, pa da te malo i kardiolog ispita i upozori :)

Nishta strashno, chak ce ti biti zanimjivo na pregledima :)

I lepo pa si se setio da krenesh da radish na sebi, samo nemoj da odustanesh i pochnesh da tripujesh da bolujesh od nechega na osnovu toga shto prochitash na internetu, ipak ti nisi lekar i mozda ne znash da prepoznash svoje simptome kako treba, s obzirom da ti je tek sada palo an pamet da se obratish lekarima radi redovnih pregleda.

Mozda cesh doboti savet i uput za pregled kod nutricioniste i to je to!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

E hvala ti puno! Bas sam danas zvao svoj DZ, to je sve postalo neka fensijana..kao dobijem doktorkim broj telefona pa kod nje zakazujem..tako da mogu tek u ponedeljak..ali dobro..
Da, voleo bih da idem na ekg da vidimo i to stanje..
Uff...znam to za nutricionistu ali nisam ja bas za njega, mogu ja da oslabim samo da izadjem iz ovot tempa rada, ne mogu sve da postignem..kao ono necu da jedem posle 6 uvece, a onda odem u trecu..tesko da mogu izdrzati da radim i da ne jedem do sutra ujutru..
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

Nadi neku zdr. ustanovu koja nudi preventivne preglede po povolnim cenama. Mislim da ti Dr. Ivica sa tog foruma moze da ti pomogne.

Inace sto ti treba.
Fizikalni pregled
EKG
RTG pluca (ako zelis)
UZ abdomena.

Krv:
KKS, jetreni testovi, testovi za masnocu i secer.

Ali pomalo je morbidno da se sad "pregledavas" na teret drzave zbog svog nezdravog zivota, tj. gnjavis svog lekara primarne zastite da ti pise uputnice.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Morbidno? :-?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm

Post od dannina »

Svasta! Na sve strane se bruji kako ljudi kod nas nemaju pojma o preventivi, da idu kod dr kad dodje zadnje vreme i ovde covek lepo pita za savet, a vi ga"poklopite" datrosi pare drzavi! Ako ima knjizicu,vec je sve to platio,to je njegovo pravo...
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

hm..vidim da sam sada ovde i napljuvan sto cu, boze da maltretiram svog lekara opste prakse (a posao mu je da slusa nas) zbog svog NEZDRAVOG zivota..pazi ti taj rezon..ali dobro, hvala u svakom slucaju!!

Tamaraft, a na kakvu zdravstvenu ustanovu mislis? Na privatnu? A na kom forumu da nadjem dr Ivicu?
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

Hvala ti Dannina!!!!
Guevara
Aktivan član
Aktivan član

Post od Guevara »

dannina napisao:Svasta! Na sve strane se bruji kako ljudi kod nas nemaju pojma o preventivi, da idu kod dr kad dodje zadnje vreme i ovde covek lepo pita za savet, a vi ga"poklopite" datrosi pare drzavi! Ako ima knjizicu,vec je sve to platio,to je njegovo pravo...
Sta je platio?

Mozda je ceo zivot uplatio jedva toliko da mu se pokrije jednog dana antitumorska terapija rituximabom za mesec dana. Ili da mu se pokrije komplikovana 24 satna operacija kad se bude razibo autom.

Bas je zanimljivo kako ljudi razmisljaju o "uplacenom" novcu.

PS: Lekar opste prakse je tamo zato da te pregleda i leci, a ne zato da mu ti naredujes koje bi "pretrage ti hteo da obavis".
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

e sad sam naprosto odusevljen sto znam na sta ce mi se potrositi pare od zdravstvenog..do sad sam sumnjao..
Inace, jel znas kada bi lekar opste prakse ikoga poslao na bilo kakva ispitivanja da mu pacijet ne kaze? Pa pobogu, taj lekar te sa vrata pisa 'sta vam je?', a ja mu lepo kazem 'ja dosao ovde da mi vi kazete sta mi je , a ne ja'!! Tako da u 50 posto slucajeva ja vec znam sta mi je, dodjem kod lekara, on pita sta mi je, ja mu kazem i on mi samo prepise lekove i toliko o tome..ih, da imam kod kuce formulare recepata, pa oni ne bi morali ni da rade!!!!
Guevara
Aktivan član
Aktivan član

Post od Guevara »

Odaberi kvalitetnog lekara opste prakse a ne nekog koji te skine s vrata.
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

Nema takvog, batice! Nece on da se mlati za 25 hiljada dinara plate..sve mi mozemo sami.. E zato odes u privatnu kliniku..tamo doca em ima platu par hiljada evra, em ti ponudi sva ispitivanja jer NJIMA placas..i covek se angazuje oko tebe..e sad da li je kvalitetno, u to ne ulazim. Ali u DZ..tesko je za ocekivati neku preveliku ljubaznost jer ce pre mene uci mali milion penzionera sa nekim svojim pricama koje ovi slusaju svaki dan, 5 dana u nedelji!! I veruj mi, kada ja udjem nema tu neke velike razlike u pristupu. Naravno, cast izuzecima..
boeing
Stalni član
Stalni  član

Post od boeing »

Bio sam danas kod lekara opste prakse koji me je uputio na Preventivni centar koji imamo u domu zdravlja, sto nisam znao pa sam se odusevio. Naravno deo centra je i nutricionista. Izmerili su mi pritisak i secer. Pritisak mi je naravno povisen, drugacije nisam ni ocekivao. Sutra idem na vadjenje krvi, celokupna krvna slika i potom kada dobijem rezultate idem na EKG srca. Doktor mi je dao do 16. marta rok da pocnem da se privikavam na novi rezim ishrane, da uvedem bareno i zelenis, da se vise krecem i tako to..evo danas sam kupio sobni trenazer, namestio ga i polako se bacam na posao. Doktor procenjuje da cu mesecno gubiti oko pola kg do kg, i da ocekuje da zdravim putem za godinu i po do dve oslabim oko 20kg! Nadam se da cu uspeti!!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

E svaka cast, boeing, sta si sve preduzeo u samo jednnom danu za svoje zdravlje! Da je sreca da vise ljdi tako radi i reaguje na vreme gde bi nam kraj bio.
POZDRAV :D i samo napred !!
Odgovori