Realna mogucnost zaraze Varicelom kod odraslih?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 03, 2012 1:47 pm

Realna mogucnost zaraze Varicelom kod odraslih?

Post od Gryphon »

Postovani doktori i saradnici ovog portala imam problem odnosno vise bojazan vezanu za bolest koju imam a to su Varicele.

Imam 39 godina (20 godina amater sportista, zdravo se hranim , ne pusim , ne pijem) i bolest se manifestovala pre 5 dana. Nisam odmah bio svestan sta je i sumljao sam na koprivnjecu i slicne gluposti ali sam na kraju shvatio da su boginje i otisao na Infektivnu polikliniku.
Tamo su konstantovali Varicele i dali mi da pijem Aciklovir. Na svoju ruku uzimam i antihistamin loratadin jer je svrab i bol od plikova bio toliko jak da me natareo da procitam stotine stranica o ovoj bolesti gde sam zakljucio da su u Americi i Engleskoj antihistamini deo terapije za Varicele upravo zbog smanjenja osecaja svraba. Interesantno mi je da se ni na jednom nasem sajtu ni ne pominju ovi lekovi u terapiji Varicele ali sve to na stranu jer to nije vezano za moju temu. Danas mi je mnogo bolje i napisao sam ovaj tekst ne bi li mi neko pomogao da razresim dileme.

Od kada sam bio na Infektivnoj klinici nisam nigde izlazio niti nameravam a posto sam do danas imao temperaturu i po 38.5 pa cak i 39 nisam bio sposoban nista sam da uradim te je moja majka dolazila svaki dan da mi spremi nesto da jedem i da mi donese lekove. Majka ima 65 godina, strastveni je pusac i nije prelezala Varicele. Inace majka se svaki dan posle moje posete vraca kuci gde zivi sa mojom bakom koja ima 90 godina i s obzirom da ta generacija ne pamti mnogo o svojoj proslosti ona se i ne seca da li je prelezala ovu bolest.

Jos nesto. Svestan sam i cinjenice da sam bio zarazan 2 dana pre manifestacije prvih plikova.
Dva dana pre manifestacije bio sam kod mojih rodjaka (ujak, ujna i brat) gde sam proveo ceo dan popravljajuci njihov racunar . Ujak ima 68 godina a brat 25 i nisu prelezali Varicele. Obavesteni su o mojoj bolesti da bi znali sta eventualno da ocekuju.
Dan pre pojave plikova bio sam u poseti mom bivsem profesoru i proveo sa njim vise sati u razgovoru. Za ovu osobu ne znam da li je prelezala Varicele i veoma mi je neprijatno da pitam u ovakvoj situaciji.
S obzirom da saznajem sa razlicitih izvora da je ovo izuzetno zarazna bolest i da zarazna osoba ne mora ni da bude u prostoriji da bi zarazlia druge vec je dovoljno da je sedele neko vreme u njoj, sta da ocekujem od daljeg razvoja dogadjaja s obzirom da bih se osecao zaista strasno da sam svima njima preneo bolest.
Varicele kod odraslih su poznate kao opasne zbog napada na pluca a moja majka je vec u sedmoj deceniji i veliki pusac. isto tako plasim se da ne prenese od mene bolest ka babi koja bi za zenu u njenim 90tim bila mozda jos opasnija.

Moje dileme:
1. Voleo bih da me neko posavetuje sta je najbolje u ovakvoj situaciji ciniti i kako se postaviti?
2. Da li majci da kazem da ne dolazi vise i da li to ima nekog smisla jer racunam da bih joj do sada preneo bolest 1000 puta ako vec i nisam?
3. Da li je ova bolest zaista toliko opasna za pusace i starije osobe?
4. Kolko je bolest opasna za veoma stare osobe kao sto je moja baka?
5. Kolika je uopste mogucnost da sam preneo bolest rodjacima i prijatelju s obzirom na duzi boravak kod njih i njihove godine?
6. Da li sam previse paranoican kada mislim da sam svakome mogao da prenesem bolest?

Znam da mozda pitam previse i da nije lako odgovoriti na ova pitanja ali ako neko ima znanje i iskustvo u ovoj oblasti medicine voleo bih da mi napise odgovor.

Hvala unapred.
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm

Re: Realna mogucnost zaraze Varicelom kod odraslih?

Post od Nataš@ »

Nema smisla da razbijaš glavu da li si zarazio nekoga ili ne. Nisi znao da si bolestan tj. od čega. Uostalom i ti si se negde zarazio.

Virus varičele preživi na vazduhu oko 15 minuta tako da je prenos na treću osobu nemoguć. Potreban je i kontakt između obolele osobe i neke druge da bi se preneo. Mogućnost zaraze postoji sve dok postoje vodeni mehurići. Kada svi počnu da se suše, više ne postoji mogućnost prenosa virusa.

Što se tiče odraslih koji nisu preležali ovčije boginje, oni su jako retki. Baka ih je sigurno, a velika je verovatnoća da su ih i majka i ujak. Ponekad su boginje u tako blagom obliku kod dece da ih roditelji ne registruju kao takve. Samo testom može sa sigurnošću da se utvrdi postojanje antitela, ali za sve za koje se sada raspituješ to i nema smisla. Bili su s tobom u kontaktu i za cca. dve nedelje najkasnije znaćeš da li su se i zarazili.

Koliko je bolest teška za odrasle zavisi od stanja njihovog imunog sistema.
Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član

Post od Gryphon »

Hvala na odgovoru.

Da li mozda znate da li osobe koje su prelezale bolest a sa kojima sam bio u kontaktu mogu da budu prenosioci virusa na druge zdrave osobe koje nisu prelezale. Moja sumlja je da postoji mogucnost aktiviranja tog virusa kod njih koji su prelezali pa se pitam da li su oni zarazni iako sami nemaju nikakvih fizickih problema?

Hvala.
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Osobe koje su nekada u životu preležale ovčije boginje imaju u krvi antitela. Njihova uloga je da pri novom kontaktu sa virusom odreaguju i napadnu ga tako da imuni sistem ni ne dođe u akutnu fazu bolesti. Nema bolesti > nema ni prenosa virusa.

Previše razmišljaš ko će koga i kako da zarazi. To je normalno kruženje virusa (i bakterija itd.) u prirodi. Preduzeo si sve mere kada si saznao za bolest, obavestio sve sa kojima si bio u kontaktu, i tu se tvoja odgovornost završava. Dalji razvoj događaja nije u tvojim rukama.
Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član

Post od Gryphon »

Natasa hvala jos jednom na odgovoru,

Da li mogu da Vas zamolim da mi jos odgovorite sledece.
Na koji nacin dolazi do stvaranja oziljaka kada je ova bolest u pitanju?

Na razlicitim mestima vidjam razlicita misljenja pa me zbunjuje, da li je to kada pukne plik koji se nije osusio, da li kada se slucajno skinemo samu krastu koja nije prirodno spala ili nesto sasvim trece?

Isto tako, kako tretirati ta mesta koja su stvorila supljine/oziljke nakon zvrsetka (ili u toku) bolesti?
Da li postoji neki poseban melem ili tretman koji moze oziljke relativno brzo da oporavi ili ne?

Hvala unapred.
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Bez persiranja, molim te.

Verovatno je više faktora u igri da bi nastao ožiljak. Samo pucanje mehurića ne znači automatski i ožiljak. Čeprkanje po rani, skidanje krasti, sekundarna infekcija, osnovno stanje kože... sve to ima uticaja.

Za veliki ožiljak, ne od boginja, ugriz psa, koristila sam mešavinu od 5ml eteričnog ulja smilja (Helichrysum italicum) i 100ml ulja od šipkovih semena sa odličnim rezultatima. Otisak manjih zuba je nestao, velika razderotina je mekana, nije nastao keloid. Godinu dana kasnije sam saznala da gospodin Miroslav Vasić, fitoterapeut, ima melem za ožiljke. Nije tada isproban ali kada bih sada bila u situaciji da lečim neki ožiljak, prvo bih isprobala njegov melem jer imam iskustva sa njegovim drugim proizvodima i zadovoljna sam kvalitetom i efikasnošću. G. Vasić ima ambulantu (takođe je i fizioterapeut i hiropraktik) u ulici Pariske komune 6 na Novom Beogradu, 011 2607713.
Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član

Post od Gryphon »

Draga Natasa,

Danas je 12-ti dan od kada mi je pocela varicela (osip i temperatura). Visoka temperatura 38.5-38.8 je nestala ali jos uvek predvece oko 16-17h povisi se na 37.1. E sad ja sam malo mozda bio neodgovoran pa ustanem ujutru i radim po kuci neke manje poslice pa onda sedim za racunarom. Ne znam da li to smem u ovom stadijumu bolesti ali ubi me ova dosada i sto ne smem da se krecem i izadjem iz kuce.

Da li je ova temperatura normalna ili bi trebalo da me brine?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Ne treba da te brine, ako ne bude viša ili trajala duže. Ipak, odmaraj što više. Imunom sistemu treba oko šest nedelja da se potpuno oporavi posle ovčijih boginja i u tom periodu je podložniji drugim infekcijama. Da li su se svi mehurići osušili?

Naravno da ne treba svo to vreme da sediš zatvoren u kući. Izlazak napolje može da bude i samo sedenje na klupi u parku.
Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član

Post od Gryphon »

Da osusilo se mogao bih da kazem i 99% a mozda i sve. Za neke male nisam siguran jer ih ima mnogo na ledjima a ne mogu da vidim. Takodje dosta tih manjih koje su suve kraste vec opada(dok ovi veliki jos se drze, kako koji po neki odpadne) ali svakim danom ih je manje bar mi se tako cini. U principu ne bih jos da izlazim iz kuce zbog ove temperature i malaksalosti a i lice mi je puno velikih krasti pa izgledam ko klovn.

Mene vise brine da nisam zakacio neku sekundarnu infekciju.
A to me brine zbog cinjenice da sam pre 6 dana (posto vise nisam mogao da izdrzim svrab u kosi) otisao nad kadu i ispirao kosu mlako-toplom vodom jedno 10 minuta. Nakon toga sam je odmah utapkao peskirom i stavio kapu. Medjutim kapu nisam dugo drzao (mozda nekih 10 minuta) i posto je bilo prilicno toplo tog dana skinuo sam je. Medjutim izgleda da to nije bilo dovoljnoi i da je u usima ostalo nesto vode koja se ohladila. Narednih dana je pocelo da me boli desno uvo onako rasiren bol preko cele strane lica, cak i gornji deo lobanje i desni krajnik. Krenuo sam da sipam toplo ulje u uvo svaki naredni dan i to se sve smirlo medjutim jos postoji neki neprijatan osecaj kod uha, oka i krajnika (vise desna strana) a juce mi je desno oko jako suzilo (moguce i zbog previse gledanja televizije i citanja jer sta raditi ceo dan?). Zbog ovoga se razmilsjam da li sam mozda izazvao neku sekundarnu infekciju ili umisljam?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Ovo je već drugačija slika tvog stanja. Imaš dve mogućnosti:

- da odeš kod lekara koji će ti najverovatnije dati antibiotik, da "pokrije" mogućnost bakterijske infekcije kako oni vole da kažu; u tom slučaju je moj savet: obavezno uzimaj probiotik da ne napraviš još veću štetu;

- da se snabdeš velikom količinom vitamina C, možda eteričnim uljem origana (popiti 2 kapljice 2x dnevno u čaši vode), piješ puno tečnosti i sačekaš još par dana i tek ako ti onda ne bude bolje (bolovi se smanje i temperatura prestane da raste u toku dana) odeš kod lekara. Jeste da ti je imuni sistem oslabljen virusnom infekcijom ali ne znači da je nesposoban da se izbori i sa ovim. Preko foruma je o tome teško presuditi zato ćeš morati ili da veruješ u svoje telo ili da potražiš pomoć lekara.

Naravno, postoji i treća mogućnost, dobar holistički terapeut, ali ne znam koliko poznaješ alternativu i nekoga od njih da bi imao poverenja.
Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član

Post od Gryphon »

J a sam po svemu sudeci nazebao jer vidim da kada ustanem ujutru imam temperaturu 36.5 i jedino sto se osecam slomljeno. A slazem se potpuno da treba izbegavati ove sto bi samo ljude da kljukaju antibioticima.

Poslusacu tvoj savet i dosta vitamina C, tecnosti i probacu da nadjem to ulje origana iako vec uzimam ujutru dosta ribljeg ulja uvece maslinovog devicanskog a preko dana pijem i kantarion ulje. Za imuni sistem uzimam i djumbir u medu kao i maltex jecmeni slad, dosta voca ujutru a preko dana povrce i meso, suvo ovce uvece itd. Imam utisak da bi organizam mogao i sam da se izbori sa ovim problemima samo da mu se malo ojaca imuni sistem jer ipak mi jos nije otpalo ni 20% krasti sto znaci da je bolest jos uvek pristna u regresiji.

U jednom od prethodnih mailova si me pitala da li su mi se sve kraste osusile pa me interesuje zasto je to znacajno?

Da li je u ovom stadijumu bolesti preporucljivo da uzimem i neki andol da me malo zagreje ili paracetamol ili bilo koji drugi slican lek da zagreje organizam ili je to kontraproduktivno? Znam da za andol i aspirin vazi da ih nije dobro uzimati dok je Varicela u prvom stadijumu dok izbijaju plikovi i slicno, ali da li to vazi i za ovaj stadijum fakticki 3 nedelja bolesti?

Mozes li mi reci i sta radi to ulje origana i zasto je toliko snazno da se uzima samo par kapljica na dan?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Za mehuriće sam pitala da bih znala u kom stadijumu si.

Ulje origana je jak prirodni antiseptik, uzima se u kapljicama jer su eterična ulja koncentrati. Ali zato je i izuzetno efikasno. Ne koristimo ga kao druga ulja koja pominješ. Zaboravila sam da napišem da je dobro namazati usta i kožu oko njih nečim pre nego što ga popiješ jer može da pecka kožu. Posle se obrišeš.

Ja bih izbacila sve koncentrovane šećere (malteks, suvo voće, med). Bez obzira što su u prirodnom obliku ipak su koncentrovani i ne trebaju ti sada. To je moje mišljenje, znam da ih većina ubraja u zdravu ishranu.

Prvi put čujem da paracetamoli greju organizam. Nisam sigurna šta si time mislio. S obzirom da se koriste za spuštanje temperature, nije logično... ali, bez obzira na to, ja ih ne preporučujem. Opterećuju jetru i bubrege (znam, farmacija tvrdi da je to zanemarljivo). Za grejanje su čajevi i supice.
Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član

Post od Gryphon »

Hvala na odgovoru. Josuvek me brine i zamara sto imam ovu temperaturu koja uvece poraste na 37.1. Ali bas mi je mistreriozna i cudi me s obzirom da ne vidim neki razlog za upalu sem cudnog osecaja u usima i blagog i neprijatnog osecaja u grlu kada ujutru nesto prvi put pojedem, ali samo ujutru. Sacekacu da se malo uljudim pa kod doktora.
Korisnikov avatar
Gryphon
Novi član
Novi član

Post od Gryphon »

Natasa, uzeo sam ovo ulje Origana koje si mi preporucila jos pre 15 tak dana i stvarno je snazno i imam neki utisak da nista jace za imuni sistem nisam uzimao ikada. Mozda je to i psiholoski efekat jacine ulja kada se pije sa vodom. Naravno pravim pauze na svakih 15 dana po 10 dana, bar sam tako citao da se upotrebljava jer sprecava unos gvozdja u organizam a to nije dobro. Kazu da bi trebalo da se pije i gvozdje dok se origano ulje konzumira?

Nego, hteo sam da te pitam kakvo je tvoje iskustvo sa travarom Vasicem, ili da kazemo fizioterapeutom?

Kupio sam u njegovoj ambulanti ovo ulje od sipka za oziljke, jer mi je on to savetovao telefonom. Nije mi rekao kako se nanosi nego kaze pise na uputstvu. Ja odem kupim ulje i pitam coveka koji kod njega to prodaje kako se koristi. Kaze nanosi se vatom na mesto oziljka dva puta dnevno. Inace uputsvo ne postoji nego je odstampano na bocici sve na ruskom jer se tamo i proizvodi. Ne budem lenj i prevedem prvo na engleski jer tako najbolje radi Google Translate: "Осведля регенерации и восстановления упругости кожи, разглаживания мелких морщин,осветления пигментных пятен.Освежает цвет лица. Наноситъ на чистую кожу на 20 минутю. остатки снять салфеткой."

sto u prevodu znaci

"Za regeneraciju i obnovu elasticnosti koze, ublazavanje bora. ....Nanositi na kozu 20 minuta. Visak skinuti papirnom maramicom(salvetom)."

I sad fascinira me da neko propusti da kaze da se u stvari to nanosi cak 20 minuta na kozu a ne samo premazes pa se pomolis Bogu da uspe. Tako da malo me razocaralo to sto informacija koju daju nije tacna, iako sam citao da se tamo lece i Divac i Jelisaveta Karadjordjevic i ko sve ne. Kakvo je tvoje iskustvo i da li si isto koristila nesto za kozu?
Nataš@
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nataš@ »

Ako se sada osećaš bolje, nema više temperature koja se vukla i drugih simptoma, možeš da prestaneš sa uljem origana. Nema potrebe da se uzima dugo.

Sa Vasićem i njegovim proizvodima imam odlično iskustvo. Negde sam već pisala da to za ožiljke nisam koristila, ali kada bih sada bila u sličnoj situaciji verovatno bih to prvo probala (mada, ako kažeš da je u pitanju ulje šipka, onda sam i sama napravila dobru mešavinu :) , koju smo masirali, ali nikako ne 20 minuta). Savetujem ti da pozoveš i zamoliš da razgovaraš sa Vasićem i da ga pitaš za detalje. Možda je njegovo iskustvo da ne mora toliko dugo da se masira, a možda ti nije sve rečeno. Obojica su uvek ljubazni i uvek sam dobila odgovore na sva pitanja (neke njegove proizvode mi redovno naručuju kolege iz inostranstva za njihove pacijente).
Odgovori