Da li raditi gastroskopiju ili ne ??? Molim za odgovor

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od aida7b »

Zdravo Kataj,
Da, jeste nesvakidašnje prezime. Eto, šta mu vredi što je dobar stručnjak?! Ja sam ga napljuvala kod njegovog kolege koji me je poslao kod njega, a koji je moj drugar. Da nije tako, otišla bih sada pa bih mu rekla svašta. Taj moj drugar kaže da je stvarno stručnjak, ali .... ja nemam ništa od toga. Ti glupi nadobudni naduvani bog - doktori (ovde se IZVINJAVAM unapred svima onima kojima je pacijent važniji - ili se bar pretvaraju da je tako - od toga ko će ga sve tapšati po ramenu pa spustiti rukicu do džepa da ga "obloži" da mu ne puca sluzokoža od nedostatka sredstava)!!!
Zamisli koliko nepismenih i polupismenih ljudi ima koji će bilo koju terapiju koju im doktor da da uzimaju bez da razmišljaju o tome.
Tako su mojoj koleginici koja je alergična na penicilin prepisali penicilinski antibiotik pa je jedva preživela. Eh, majka Srbija....
Svakako hvala, probaću da zakažem kod tog doktora. Hvala.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Jedino me zanima u celoj prici - zasto u enigmama, zasto u inicijalima: cega se plasite, bar ovo je virtuelni prostor i niko vas ne vidi?! Znate ko je covek, zamerio vam se svojom neprofesionalnoscu, pa dobro - oznacite ga javno, imenom i prezimenom, sprecite da drugi ljudi prodju kao i vi, odredite se vec jednom! Najvise mrzim u zemlji Srbiji stvar koja je uzela korene od Kosovske bitke - kolektivne odgovornosti i kolektivne zasluge!!! Pa se onda 'krivac' pretvara u svoj inicijal (cuveno D.!) a recenice pocinju sa 'ti glupi nadobudni bog doktori' (koji su to TI? Kako se zovu? Kako se prezivaju? gde rade? koje su specijalnosti? za sta su odgovorni?).
Ajte da manemo malo igranje igara pa neka se obeleze svi oni koji treba da se obeleze javno zbog svojih brljotina, neprofesionalnosti, gresaka, i cega vec smatrate da ih treba obeleziti, a ne da ceo medicinski esnaf u Srbiji bude izlozen kontinuiranom generalizovanju opste pljuvacine i zgrazavanja ('Jao TI doktori!') kako na ovom tako i u drugim virtuelnim prostorima ili medijima ili prosto javnom zivotu.

Dajte coveku ime, nekma snosi javno i javnu odgovornost za ono sto tvrdite da je uradio, pa na kraju krajeva neka ima i sansu da se javno izjasni ili brani od optuzbi, a ne ovako! Ovo je koliko neproduktivno toliko i neposteno prema drugim (buducim) korisnicima usluga koji na kraju krajeva mogu da zavrse kod njega i prodju iste neprijatnosti, samo zato sto vi niste imali javnu odgovornost da ga oznacite imenom i prezimenom, a pri tome ste oznacili jos ko zna koliko drugih (veoma dobrih) gastrologa kojima pocinje prezime na D a koji tamo rade, bez ikakvog razloga.

Svako do nas snosi odgovornost za ono sto cini - nema kolektivne odgovornosti niti kolektivnih zasluga. Doktori (pojedinacno i svojim imenom i pecatom) odgovorni su za ono sto urade, ali su i korisnici odgovorni (ili bi trebalo da budu) kako prema svom sopstvenom zdravlju i zivotu i prema zdravlju i zivotu drugih ljudi u zajednici: covek je socijalno bice, zivi u toj zajednici i od okruzenja u njoj pa do zdravlja u njoj - odgovoran je LICNO svako od nas!
kataj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:59 pm

Post od kataj »

Garfield, ne znam zasto ste toliko iznervirani,mogu vam poslati pp sa prezimenom Vaseg kolege,mozda jos bolje da vam posaljem nalaze sa njegovim faksimilom i da zadovoljim vasu sujetu!
aida je zapocela sa inicijalima,pa sam joj odgovorila a i nisam htela da pravim probleme doktoru tarabaru obzirom da mu je gospodin doktor -nacelnik ,bar je bio tada...
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Ne radi se ni o kakvoj mojoj sujeti, a iznervirana sam jer se ovo hronicno desava - da se isprozivaju doktori ali da niko nema trunku licne odgovornosti da upotrebi IME I PREZIME i tako obelezi i odvoji onoga ko je za nesto kriv (ako je za nesto kriv). To sto ste imenovali lekara koji je po Vama super a izostavili ime onoga ko je po Vama.....? (dopisite pridev sami) nece ni malo pomoci svim onim ljudima koji ce dospeti kod izvesnog gospodina nacelnika, niti ce odmoci izvesnog dr Tarabaru. Uostalom, dr Tarabar nije malo dete pa da mu je potrebno da ga Vi stitite, a pri tome i dr Tarabar nosi odgovornost sam po sebi ako stiti i ne suocava i ne prijavljuje 'kolegu' za kriminalne i neprofesionalne radnje.
Mislim - ova razmisljanja su stvarno dno naseg paradoksalnog zivota, zamena teza i zamena uloga - ko tu koga i od cega treba da stiti za ime Boga?! Dr Tarabar Vas i ostale stotine pacijenata koji se tamo lece ili Vi dr Tarabara - od cega? Od koga? Od kakvih neprijatnosti?! Sticajem okolnosti znam i za (ne)pomenutog dr Dodera i dr Tarabara, ali i jos desetinu dobrih, ODLICNIH gastrologa (cije prezime i pocinje i ne pocinje na 'D') u ciju se kompetentnost i struicnost urusava poverenje ljudi koji citaju postove pout Vasih, i uvlace bespotrebni strahovi misticiranjem necega sto nije ni za kakvo misticiranje. Dr Tarabar je odlican gastrolog, o tome nema spora, ali ako cemo pricati o odgovornosti - jednako je odgovoran i on sve kolko i Doder: Doder jer radi ono sto radi i onako kako radi, a Tarabar jer umesto da on stiti pacijente - pacijenti treba njega da stite: od neprijatnosti?! Posto je njemu mnogo vise neprijatno da se suoci sa kolegom koji (eventualno) pravi greske i stavlja u rizik pacijente, nego pacijentima kojima treba da se gurne sonda (vise puta, sto je veoma prijatno, zar ne?!) do duodenuma bespotrebno i da se truju lekovima koji danas vise nisu nizasta a zarad necijeg neznanja, neprofesionalnosti i halapljivosti za parama ?!

I uostalom, poruka se nije odnosila samo na Vas nego i na prethodni post, i na sve buduce i bivse postove sa istom gorcinom koja se izlije na profesiju u obliku i formi kolektivne odgovornosti. Ako biste mogli da mi oznacite tacno mesto u postu gde se radi o mojoj sujeti, bila bih Vam zahvalna, pa da se korigujem po potrebi. Iznervirana?! Da! Sujetna? Po cemu, molicu!?
aida7b
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm

Post od aida7b »

He Garfield,
Vi ste se bas iznervirali. I kad vec spominjete Dr. Dodera, da upravo je on taj koji se prema meni bahato poneo. Iako ga moj drugar koji je super strucnjak u onome sto radi, a to je radiologija, hvali i dalje da je super strucnjak. Ja to ne dovodim u pitanje i nisam niti u jednom trenutku i nisam kompetetntna. A ta kolektivna odgovornost - ne bih da komentarisem. Vi ste verovatno s pravom iznervirani, a mi kao pacijenti isto tako s pravom ogorceni, jer:
- placamo zdravstveno osiguranje od nase isto toliko male plate koliko je mala i doktorska pa se njima ne radi za tako male pare, a nama???
- kad treba da idemo kod doktora prvo treba da odigramo jedan ritualni ples dan unapred i da zamolimo ko zna kog i cijeg boga da doktor opste prakse sledeci dan bude raspolozen da nam da uput za pregled kod specijaliste
- sledeci dan isto to sa ritualnim plesom da uspemo da zakazemo, pa isto to dan pred pregled kod specijaliste
- da ne spominjem to da su sestre koje slobodno mozemo okititi kojekakvim epitetima - ali necu da ulazim u to sada - u velikom broju slucajeva mnogo neljubaznije i odbojnije od tih istih doktora koji imaju dva puta vise skole od njih
- na sve to radi svakog pregleda treba da izostanemo s posla i ko nas pita ko ce to da nam pravda, a da ne pricamo o tome da i na par sati izostanka s posla radi posete lekaru negde obracunavaju bolovanje, i to znate i sami koliko se placa zaposlenom
- a kao slag na sve kad odete u HITNU POMOĆ i URGENTNI CENTAR i DRAGIŠA MIŠOVIĆ u hitnu sluzbu - oni koji skoro svaki dan gledaju smrti u oci i sa njom se bore do poslednjeg atoma snage, oni budu LJUBAZNI, USLUZNI, BRZI, ne retko i IZUZETNO TEMELJNI....

Dajte sada komentar molim Vas ili cu pogresiti ako sestre nazovem obicnim salterusama (u velikom broju slucajeva, slozicete se da bi bilo suludo da nabrajam), a doktore bezobzirnim (ja nisam dovela u pitanje niciju strucnost, ali definitivno dovodim u pitanje odnos prema pacijentu - NE MOŽE KOLIKI GOD DA JE STRUČNJAK I NE SME da pacijentu da lekove i predlaze invazivne metode pregleda ako ima i drugih jer priznacete ezofagogastro..... pregled nije ni malo prijatan i DA, jeste bauk pacijentima.
Eto, nista protiv Vas licno, ali pokusajte da i nas razumete, mislim na nas pacijente.
S postovanjem,
Aida7b
Garfield
Stalni član
Stalni član

Post od Garfield »

Da, prokomentarisacu i ovo, a onda vise necu jer je tema sasvim nesto drugo, no:
- kolka je cija plata uopste nije bitno za korisnika krajnje usluge; a onaj kome plata nije dovoljna moz epristojno d ase zahvali i ode da radi nesto drugo u zivotu; no ako odabere da se bavi medicinom mora raditi svoj posao jednako kao da mu je plata na nivou zapadne, jer se na to obavezao svojom diplomom i zakletvom.
- posao lekara opste prakse i nije da Vam da uput za specijalistu po Vasoj zelji ili svom raspolozenju; on nije fonatana zelja nego neko ko temeljno i profesionalno treba da se bavi pacijentom, pa u tom slucaju kod specijaliste ne bi dospevale svakojake budalastine koje je trebalo d aresi lekar opste prakse a ne specijalista, ali zato zbog guzve kod specijaliste ne mogu d astignu oni kojima je specijalisticka pomoc preko potrebna.
- sestre imaju bar tri puta manje skole od pomenutih doktora
-za svaki pregled kod doktora svuda u svetu mora da se izostane sa posla, pa i kod nas, i to ko ce Vam to platiti nema veze sa doktorima; a ako procitate zakon o radu procitacete da imate pravo na 7 slobodnih radnih dana u toku godine - izvolite uzmite slobodan dan kad idete na pregled kod lekara: vise od 7 puta godisnje svakako ne idete a ako idete vise od toga - onda se otvori bolovanje.
- i najzad, ni jedan strucnjak - ako je strucnjak - nece biti nestrucnjak da prepisuje pacijentu neadekvatne lekove i invazivnu dijagnostiku ukoliko oni nisu indikovani, a ako to radi onda i nije strucnjak, zar ne, a i podleze KRIVICNOJ odgovornosti. Znaci ne govorim uopste o LJUBAZNOSTI nego o STRUCNOSTI i PROFESIONALNOM ODNOSU prema poslu - a kod VAs su se te dve stvari pomesale. Apsolutno se slazem da je korektan odnos prema pacijentu koliko vazna civilizacijska norma toliko i delimicno isceljujuci momenat, ali sto se mene licno tice radije bih uvek birala nekog neljubaznog a strucnog doktora nego nekog ljubaznog blesana koji nema pojma koje lekove ili procedure da uradi i ordinira. No to je samo moj licni stav koji ne opravdava neljubazne lekare niti medicinsko osoblje.

I najzad, zato sto razumem VAs i ostale korisnike zdravstvenih usluga, ali prvenstveno zato sto sami ja kao i svi drugi, najzad! - korisnik tih istioh zdravstvenih usluga (i ako mozete d ami verujete na rec, kada idem kod lekara koga ne poznajem nikad se ne pretstavljam titulom niti kazem da sam koleginica!). Samo, za razliku od velikog broja korisnika, ja ne dozvoljavam da me tretiraju kao krpu, insistiram da dobijem odgovore na pitanja koja mi nisu jasna, insistiram na drugom misljenju ukoliko u prvo nemam poverenja, vrlo odlucno zahtevam svako svoje pravo (ali pre toga sam morala nauciti KOJA su mi to prava kao pacijenta), i IMENUJEM JAVNO one za koje mislim da su neadekvatni: postoji nesto sto se zove 'pacijentov advokat' (nemali broj puta smo se druzili - imali smo porodicni peh da je moj otac do nedavne smrti bio tezak i hronican srcani bolesnik skoro 15 godina), postoje direktori tih kuca (dovoljni broj puta sam trazila i njih da vidim - i zamislite cuda?! - uspela!), a postojhi bogami i Ministarstvo zdravlja (ili u nasem slucaju socijalnih pitanja) od kojih ce svi vrlo rado primiti Vasu prituzbu te ukoliko im se vrlo ozbiljno pripreti tuzbom a jos ozbiljnije navlacenjem javnih medija, reagovati po Vasoj zalbi. Izvinjenja koje sam primila u tom smislu (a u ime mog oca koga sam zastupala) bila su i pismena i usmena, a Bogami ishodila su time da je on umro kao covek, sa dostojanstvom ljudskog bica.

Prema tome, ja ODLICNO razumem vas, pacijente, zato sto sam i ja u prilici da neko moj bude pacijent, da i ja sama budem u toj kozi, i zato sto ZNAM da je odgovornost OBOSTRANA i ne moze biti kolektivna, vec samo licna - i za ono sto se uradi a i za ono sto se ne uradi!

Neke od tih salterusa, kako ste ih definisali, rade na VMA za 12000 dinara najgore stvari koje Vama ne bi palo na pamet da uradite ni da VAm neko 5 puta tolko plati, po 12 sati dnevno! Ne opravdavam neljubaznost i drskost, ali time sto zaboga ne mozete da ih imenujete jer to se odnosi na prakticno svaku od njih - strpali ste u isti kos ove o kojima ja pricam i one koje piju kafu po 12 sati i vise ceo dan na telefonu!

Da VAm je u kuci bio bojler majstor i upropastio Vam bojler, ili napravio poplavu u stanu, pretpostavljam da bi ste rekli "e, nemoj NIKAD zvati PERU PERICA, taj kreten mi je unistio kupatrilo!" A ne biste rekli da su svi 'ti vodoinstalateri' kreteni koji pojma nemaju i samo uzimaju pare zar ne? NE znam zasto je javno zdravstvo drugacije - to je samo JAVNI SREVIS u sluzbi GRADJANA, nije ni po cemu razlicit u pruzanju uslkuge od poste, rodavnice ili banke (razlikuje se po ozbiljnosti, zahtevnosti i po zivot vaznosti usluge, ali u smislu bilo cega drugog - ne!). Dok korisnici usluga to ne shvate, dok svi samo saginju i okrecu glavu pokunjeno i ponizno (ala je 500 godina pod Turcima ovde ostavilo traga, brate mili!) - imacemo salteruse umesto medicinskih sestara, imacemo i doktore koji ne zasluzuju da nose tu titulu niti da imaju licencu da rade (to je ipak 'licence to practice', a ne 'licence to kill!').
I mozete misliti sta god zelite o meni, ili o nasem javnom zdravstvu, ali kvalitet javnog zdravstva mogu da promene JEDINO KORISNICI USLUGA.

Ako me duboko verovanje u to cini nekim ludakom koji ovde iznervirano vristi, ili nekim likom koji je naso javni poligon za svoju sujetu - onda neka bude tako. Ko hoce da gleda, videce. Ko hoce - nadje nacin; ko nece - nadje opravdanje. Toliko.
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm

Post od gorangard »

Ja sam radio jednom gastroskopiju i idem da je radim ponovo sutra.

Ako ja koji sam extremno gadljiv mogu da izdržim, verujte može svako. Ne boli ni malo, neprijatno je, imate osećaj da ćete se ispovraćati ali nećete jer nemate šta, pošto je želudac prazan. Ova dijagnostička metoda je nezamenljiva, jer ni jedan drugi pregled ne daje uvid u stanje želudca kao gastroskopija.

Sad, naravno, ako ne želite, niko vas neće terati na to, ali je onda gastroenterolog primoran da nagađa i možda vas leči pogrešnom terapijom.
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.
progoran
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 11:10 pm

Post od progoran »

a gde ces da radis gastroskopiju koliko para i javi se kako je proslo pozzz
rayka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 11:05 am

c34

Post od rayka »

Ja sam od jula 2007 bolovala od nezna se cega. Pocelo je tako sto me je boleo zeludac i ceo pojasni deo.prvo sam lezala u KBC Zvezdara i prekontrolisala sve od ociju do skenera pluca, tada je nadjeno da imam gastritis i promene ne desnom plucnom krilu 18mm. Takav tretman i paznju ni kod kuce nisam imala ,vodila me je Dr. Mina Milovanovic. Posle me je poslala na INSTITUT ZA PUUCNE BOLESTI, tamo me je operisao Dr.Nikola, koji je sa tolikom dozom optimizma prilazio pacijentima da prosto pozelite da se razbolite. Elem, desilo se da mi je krvna slika katastrofa i da nikako gvozdje ne mrda sa 1, a hemoglobin sa 60. Primili su me opet u KBC Zvezdara (jer blizu stanujem) na odeljenje hematologije. Tu me je vodio Dr.Stanko Radulovic ( DUSA OD COVEKA) sve je zivo ispitao, onda se dosetio da treba uraditi skener stomaka. E, tu lezi zeka, na tankom crevu promena duga 7cm sa spoljnje strane, odmah u Urgentni centar gde me je operisao Prof.dr. Brana Stefanovic i izvadio 50cm creva .Profesor koji je ujedno i direktor UC-a svako jutro pre pocetka posla obilazi pacijente, porazgovara i saslusa svakog (da nepoveruje covek) i tek onda ide da se presvlaci da bi radio. Osoblje u sve tri bolnice kao rod rodjeni, maze te paze, tese i vode racuna kao da ste im sestra rodjena. Sada primam hemioterapiju i osecam se odlicno, sve jedem, Vodi me Dr. Ana Blanka , koja vam sve lepo objasni da nikakvih dilema nemate. Eto , malo sam vas udavila ali ja nemam osecaj da sam imala dva karcinoma i operisala ih za tako kratko vreme. Imam 50-t godina i veliku zelju da dozivim 90-t. LJUDI SVE IDE IZ LUDE GLAVE
IMA DIVNIH LEKARA BOGU HVALA
rayka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 11:05 am

c34

Post od rayka »

P.S.
radila sam gastroskopiju 1x
kolonskopiju 2x
irigografiju 2x
scintigrafiju stitaste zlezde 1x
scintigrafiju skeleta 2x
ct glave 1x
ct pluca i abdomena 2x
skoro sve tumor markere nekoliko puta
bronhoskopiju 2x
Tako da ako vam je stalo do zivot sve ce te uraditi. Pozdrav svima
Milan1982
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 11:02 am

Post od Milan1982 »

Auh pa ti se ozraci fino :) Mada i to sto kazes ako ti je stalo do zivota uradices sve.
micikaus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 23, 2008 9:34 pm

Post od micikaus »

E PA EVO NISAM MOGLA A DA SE NE UKLJUCIM,JA SAM DANAS RADILA GASTROSKOPIJU,VEC 5 MJESECI ME MUCIO ZELUDAC NIJE TO BIO BOL VEC NEPRIJATAN OSJECAJ I SVAKOG JUTRA BIH POVRACALA VODU,NA TASTE,LJEKARI SU MI PREPISIVALI OMEPROL CONTROLOC,,MENI BUDE BOLJE 5DANA PA OPET......DANAS ODEM I ODRADIM TO OVDJE U CRNOJ GORI NA AJEDNOJ PRIVATNOJ KLINICI,IMAM UPALU SLUZNICE,DVANAESTOPALCNOG CRIJEVA I RANICE NA JEDNJAKU,IPAK MISLIM DA PREGLED TREBA ODRADITI I VJERUJTE NIJE NISTA STRASNO SAMO OPUSTENO,KOD NAS KOSTA 75EVRA,ALI SVE VIDITE KAO NA DLANU I TU NAGADJANJA NEMA,PREKO KRVI MI JE JOS PRIJE 4MJESECA UTVRDJEN HELIO BAC.I TO JE SVE OK ALI MISLIM DA JE PREGLED NEZAMJENLJIV,SAD MI JE DATO DA PIJEM DVIJE VRSTE ANTIBIOTIKA,CONTROLOC,NEMA LJUTOG,NEMA ZACINJENOG....
MOJ VAM JE SAVJET DA URADITE PREGLED,MAKAR VI U SRBIJI HVALA BOGU IMATE GDJE,ZNATE KAKVE SAM JA MUKE IMALA DOK SAM OTKRILA PROBLEM I SA HIPOFIZOM,I ZELUCEM...POVRH SVEGA MALA BEBA...ISLA SAM I ZA BEOGRAD KOD PROF.POPOVIC BRKIC,I NEMOJTE ZEZAT KAD OPET PONAVLJAM IMATE DJE :lol: STO BI SE SJEKIRALI I NAGADJALI,A STO SE LJEKARA TICE IMA IH I OVAKVIH I ONAKVIH.....JA SAM OTVORENO PRICALA O TOME MENE JE DOKTOR BOLJEVIC NAZVAO UMISLJENIM BOLESNIKOM,PA MOZETE MISLIT KAKO MI JE BILO ALI ETO....PRODJE I TO VAZDA MU FALA
zenlee
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:52 am

Re: Da li raditi gastroskopiju ili ne ??? Molim za odgovor

Post od zenlee »

Da li kod privatnika treba uput ako hoce da se radi gastroskopija?
Testosterone man
Odgovori