problem sa vidom i govorom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
uplink
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 30, 2006 8:33 pm

problem sa vidom i govorom

Post od uplink »

Pozdrav, desavalo mi se pre 2-3 godine ovo vec par puta, i do sada nije,ali mi se danas desilo...
evo u cemu je problem: najednom mi se desi problem sa vidom,tako da mi recimo ruke i predmeti sa strane postanu nekako mutni i usporeni,zatim mi utrni desna ruka,a posle toga desna ruka se normalizuje,pa utrni jezik,a cim jezik prestane da trni, ne mogu da vidim da procitam nista,tj nista sto procitam mi nema smisla,a nekih prvih 15-ak minuta posle toga ne mogu ni da govorim, tj tesko povezujem recenicu. s obzirom da imam 22 godine,brine me sta ovo moze biti,jedna rodjaka koja je pedijatar kaze da ne brinem, da moze da bude do naglog pada pritiska,jer sat-dva posle ovoga,kad odlezim sve prodje,osim sto me zaboli glava... zanima me da li neko zna da li moze ovo da bude do pada pritiska,ili stresa,kako sam video u jednoj staroj temi(http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgo ... 22209.html)
Meni su kao detetu trnuli udovi, jezik, nos, mišići oko očnih jabučica, što je bilo propraćeno ispadima u vidnom polju i nekad nemogućnošću da reči izgovaram normalno, a iza toga su se javljale jake glavobolje (samo jedna polovina glave).
Svi nalazi su bili u redu. Dijagnoza nikad nije bila postavljena. Pretpostavljalo se da su napadi posledica stresova. Sve je to trajalo 4 godine, a napade sam imala jednom nedeljno.
Kasnije u toku studija mi se u nekoliko navrata desilo da mi utrne celo telo. Uvek bi krenulo od jedne ruke ili noge, pa bi se dalje postepeno širilo. Svi nalazi uvek uredni.
molim da ako neko zna, napise ovde sto pre,jer me je bas uhvatila frka
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Re: problem sa vidom i govorom

Post od sedefasta »

Nađite nekog neurologa koji će biti spreman da se ozbiljno pozabavi Vama. To što imate samo 22 godine obično bude "prepreka" nekom ozbiljnom pristupu pacijentu. Neka obavi detaljan pregled, odradi neke analize, snimi glavu, u prvom redu krvne sudove, pa ako i tada sve bude u redu, neka Vas prebaci kolegi psihijatru, jer je možda zaista problem psihičke prirode.

Nemojte se plašiti, ne mora ništa ozbiljno da bude u pitanju, ali ja bih sve lepo isproveravala da sam na Vašem mestu, za svaki slučaj.
Matana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 27, 2010 1:08 am

Post od Matana »

Mislim da sam merodavna, sto se tice ove teme...Desavale su mi se slicne situacije jos u 7. razredu osnovne skole (a sada imam 30 godina). Roditelji su me vodili svuda, ne znam koji prag u Klinickom centru nismo obili ne bi li saznali sta se desava...

Sad polako, ne brini se, po svemu procitanom zakljucujem da je rec o migreni ( sa aurom)...Sta to znaci?

Iz mog ugla, naravno, ne mora da znaci da je svima isto...

1/3 covecanstva pati od migrenoznih glavobolja, a da ni ne zna...JAKO,ALI JAKO je bitan izbor dobrog neurologa, koji je spreman da Vam se posveti i dodje do zakljucka da se sa tim stvarima zivi i da cete se, nazalost, navici na sve to...

Dakle, pocinje zamagljenim vidnim poljem,potom trnci u rukama i stopalima, u mom slucaju krece od leve sake i levog stopala, nakon toga trne jezik i usne i javlja se nemogucnost govora, iako nemate nikakvih problema sa tokom misli (na pr. znate sta biste rekli i kako, ali nemate mogucnost!) To traje oko 15-20 minuta, napusta vas taj osecaj trnaca i krece nesnosna glavobolja, jednog ili oba dela glave, mucnina, eventualno povracanje, osetljivost na svetlost i mirise, kao i na buku i bilo kakvu vrstu zvukova...

Nazalost, moram te razocarati time da protiv svega toga nema leka, ali postoje neke "cake" kojima se koristim u tim situacijama...
Cim osetim napad migrene (sto kod zena ima velike veze sa menstruacijom), dakle kada krene magljenje pred ocima i trnci, pijem vodu na silu! Migrena se i javlja zbog nedostatka kiseonika u mozgu, tako da napad nece prestati, ali ce krace trajati, a nakon toga, slobodno odmah popij Brufen ili Ibuprofen, Rapten K ili slicno, sta ti vec odgovara za prestanak glavobolje.

Jeste neprijatno, meni se desavalo nekoliko puta na radnom mestu (a radila sam u sudu, na sred sudjenja), tako da je veoma zastrasujuce i paralisuce, ali sta da se radi...Raspitaj se u porodici, da li neko pati od migrenoznih glavobolja.

Dakle, tvoja glavobolja nije "samo" migrena, vec ona sa aurom i zbog toga imas propratne efekte kao slabljenje vida i trnci.

Nadam se da sam bila od pomoci!

Cuvaj se!

Veliki pozdrav.
Korisnikov avatar
Marina<3DH
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 25, 2010 10:25 pm
Kontakt:

Post od Marina<3DH »

takodje...jako neprijatan osecaj...al ne brini meni se cak jednom u kolima desilo...popijes lek i odspavas i posle je sve ok.. :wink:
My life starts with downhill...
Odgovori