Problem sa spavanjem

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

tanjask
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 18, 2008 3:25 pm

Re: Problem sa spavanjem

Post od tanjask »

a imam drugi vid nesanice. zaspem kao top odmah, ali se probudim oko 05:30 ili 06h, pa se vrtim i nema sanse vise da zaspim do 7h, kad treba da mi zvoni sat. ponekad se i budim nocu i idem u wc, iako nemam toliko potrebe za istim, a nekad i ne.
idem da spavam oko 24h, svaki dan. probala sam da legnem oko 22h, ali onda se probudim u 4h.
izbacila sam hranu kasno uvecer, bavim se sportskom aktivnoscu 3 puta sedmicno, kafu pijem jedino ujutro, setam predvece,izbacila popodnevnu dremku..itd.

ovo vec traje zadnja 3 meseca. mozda ce neko da kaze da je 5-6h ponekad isprekidanog sna dovoljno , ali znam da meni nije, zato sto kad se probudim osjecam se umorno, iznureno i treba jos da se "odmorim od spavanja" i to sve utice na moje radne sposobnosti i ljude oko mene, jer sam nenaspavana

da brinem, brinem...oko posla, decka i tako tih svakodnevnih zivotnih stvari...ali i radim posao koji ponekad zahteva nocne smene, tako da nekad samo mesecno radim jednu noc, a nekad se zaredja i po 5-6 noci meseceno, pa su to sve prepostavljam razlozi, puno briga i neredovan san.

znam da sve zvuci logicno , ali kako da prestanem da se budim ujutro????

p.s. uzela sam 2-3 puta bensedin u jednoj nevezanoj tragicnoj situaciji, i svaki put mi je sutradan bilo jako lose, osecala sam se jos umornija i bila sam mamurna
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 8:26 pm

Post od paukovaca »

girl_from_nowhere napisao:Vec sam imala slican problem i pisala o tome ali sam se u medjuvremenu malo disciplinovala pa je na kratko proslo i evo opet...
Elem problem je u cestom nocnom budjenju i nekoj hronicnoj neispavanosti. Ranije sam obilno vecerala pa sam mislila da zbog toga cesto ustajem nocu(i po 4-5 puta) da idem u wc. Pocela sam da jedem veoma malo uvece-salatu ili pahuljice s jogurtom. Mislila sam da je los krevet u pitanju, medjutim skoro sam kupila novi koji mi je udoban. Ranije sam legala oko 4-5, sad oko 2-3. Na kratko je prestalo to nocno ustajanje i odlazenje u wc medjutim evo vec dve nedelje se ja budim sigurno na svakih sat, nekad odem u wc, nekad se samo okrenem u krevetu. Eto, bukvalno se svaki cas budim. Pri tom mi i dugo treba da se uspavam iako ne spavam dugo i umorim se preko dana. Inace oduvek sam volela dugo da spavam(10-12 sati taman) sad jedva uhvatim 8, ne zato sto nemam vremena-imam napretek jer spremam prijemni i nista drugo ne radim, ali jednostavno ne ide... I to rezultira ogromnim podocnjacima, neispavanoscu, umorom, glavoboljama ponekad itd. Danas sam morala i preko dana da dremnem jer nisam imala snage ni za sta, medjutim i to je bilo traljavo-svaki cas ustajanje, budjenje i to u 2,5 sata. Al interesantno je da ja svaki put kad se probudim vrlo lako nastavim da spavam, ali jednostavno i to malo sto spavam je nekvalitetno. E sad, razmisljam o tome da je to mozda na nervnoj bazi, imam sad neke probleme, ocekuje me taj prijemni za koji sam vise sigurna da necu proci nego da hocu, otac mog decka je tesko bolestan i ja sam ukljucena u sve to, pored toga imam i neki spor oko nasledstva... Ja se trudim da preko dana ne mislim o svemu tome koliko je to moguce i da se skoncetrisem na ucenje. Uglavnom mi to i uspeva, medjutim uvece kad legnem mi se sve to mota po glavi, zbog cega verovatno i ne mogu da zaspim. E sad ne znam jel moguce da zbog toga i lose spavam, da je to u odredjenoj meri i problem na nesvesnom nivou? Ne znam, nisam pametna, ali znam da mi je ovako jako tesko da funkcionisem, narocito mi je tesko zbog toga sto moram da ucim a za to mi treba puna budnost i koncentracija...
Pre mesec dana sam imala veliki stres zbog kog dve noci nisam spavala i mama koja je inace srcani bolesnik mi je dala tad pola bromazepama od 3mg, sto ce reci 1.5 tu trecu noc i spavala sam kao klada. E pa sad je doslo dotle da razmisljam ponovo da uzmem samo da se jednu noc kao covek naspavam :(
Jel imate neko resenje? :cry:

Hvala unapred

procitaj moje postove sa ove teme:
http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgo ... 39785.html

koristice ti.
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
tanjask
Novi član
Novi član

Post od tanjask »

@paukovaca

hvala vam puno na odgovoru,
znaci li to da ja imam manjak tog hormona melatonina?
procitala sve od reci od reci, ali cini mi se da nisam najbolje shvatila, ja sam ipak programer :( kako da imam vise tog hormona od koga cu biti odmorna, kad ne spavam dovoljno, cini mi se da je to jedan krug :(

tamo isto pise da odrasli ljudi treba da spavaju 6-8h, ali meni mojih isprekidanih 5:30 - 6 h nije dovoljno. isto tako posto imam 30god, mislim da jos uvek ne treba da mi se smanjuje kolicina potrebnog sna.

spavam u zamracenoj prostoriji, ali ujutro , posto je suncana strana prolazi svetlo kroz venecijanere. gde mogu da nadjem te maske za oci?
isto tako, zadnje 3 godine zivim u centru, pa u vreme kad se budim ,pocinje i jutranji saobracaj i buka.
mozda mi to sve smeta, ali kako mi nije smetalo prethodnih godine, kad samo mogla da spavam bez problema, dok me sat ne probudi?

uh, ne znam da li sam sve iskomplikovala, ali ja bi najvise na svetu volela da odspavam 7-8 h iz cuga i da me sat probudi, a ne ja sama 1:00-1:30 pre vremena.
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 8:26 pm

Post od paukovaca »

tanjask napisao:@paukovaca

hvala vam puno na odgovoru,
znaci li to da ja imam manjak tog hormona melatonina?
procitala sve od reci od reci, ali cini mi se da nisam najbolje shvatila, ja sam ipak programer :( kako da imam vise tog hormona od koga cu biti odmorna, kad ne spavam dovoljno, cini mi se da je to jedan krug :(

tamo isto pise da odrasli ljudi treba da spavaju 6-8h, ali meni mojih isprekidanih 5:30 - 6 h nije dovoljno. isto tako posto imam 30god, mislim da jos uvek ne treba da mi se smanjuje kolicina potrebnog sna.

spavam u zamracenoj prostoriji, ali ujutro , posto je suncana strana prolazi svetlo kroz venecijanere. gde mogu da nadjem te maske za oci?
isto tako, zadnje 3 godine zivim u centru, pa u vreme kad se budim ,pocinje i jutranji saobracaj i buka.
mozda mi to sve smeta, ali kako mi nije smetalo prethodnih godine, kad samo mogla da spavam bez problema, dok me sat ne probudi?

uh, ne znam da li sam sve iskomplikovala, ali ja bi najvise na svetu volela da odspavam 7-8 h iz cuga i da me sat probudi, a ne ja sama 1:00-1:30 pre vremena.

-----------------------------------------------------------------------------------------

-kako da imam vise tog hormona od koga cu biti odmorna, kad ne spavam dovoljno, cini mi se da je to jedan krug
* ne znam da li imas hronican 'manjak' melatonina (verovatno imas poremecaj u tom bioritmu), ali kao sto sam tamo navela, melatonin je zasluzan za zdrav san (mada on nije jedini faktor). melatonin se kao sto si mogla procitati, stvara u potpunom mraku.

- tamo isto pise da odrasli ljudi treba da spavaju 6-8h, ali meni mojih isprekidanih 5:30 - 6 h nije dovoljno. isto tako posto imam 30god, mislim da jos uvek ne treba da mi se smanjuje kolicina potrebnog sna.
*ja sam isto tako malo spavala kao ti (zbog rada na kompjuteru), i posle obolela od tumora mozga. i nespavanje spada u rizicno ponasanje (jedan od uzroka) koji moze dovesti do bolesti mozga... zato da li ti je vazniji kompjuter ili zdravlja, zapitaj se ipak...

- spavam u zamracenoj prostoriji, ali ujutro , posto je suncana strana prolazi svetlo kroz venecijanere. gde mogu da nadjem te maske za oci?
* to nije adekvatno zamracena prostorija. zamracena je kada se ne vidi prst pred okom, ni nocno svetlo od spolja, ni treptaj bilo kakvog svetla od lampice (monitora i sl.). najbolje bi bilo da postavis spoljasnje klasicne roletne na prozore, a ako zivis u iznajmljenom stanu, stavi neki dodatni tamnio zastor zavesu) preko venecijanera. a masku za oci mozes d asasijes ili kupis. imas u drogerijama ,prodavnicama vesai pidzama, imas i na sajtovima za kupovinu preko interneta, samo ukucaj maska za spavanj i sl, i proguglaj slike videces kako izgleda.

- isto tako, zadnje 3 godine zivim u centru, pa u vreme kad se budim ,pocinje i jutranji saobracaj i buka.
* pa jel si i prethodnih godina toliko radila a tako malo spavala?
buka svakako moze da smeta. nabavi u apoteci specijalne cepove za usi, da ne bi stavljala vatu ili nesto slicno bez veze...

sta radis taj 1-1.5 sat kada se ranije probudis?

bilo bi svakako korisno da ides na Hata-jogu, i da naucis vezbe opustanja, koje ces primenjivati pred spavanje...

obrati paznju i na ishranu i ona je veoma bitna.
postoji hrana koja se ne jede za veceru...
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
tanjask
Novi član
Novi član

Post od tanjask »

@paukovaca
jako mi je zao zao sto cujem za tvoju bolesti, nadam se da si sad u redu, drzim ti fige! moj jedan rodjak je uspesno se izlecio, od tumora na mozgu.

hvala ti puno za odgovore i prave smernice koje si mi dala. pocela sam da primenjujem ono sto sam procitala u clancima koje si preporucila. jedem hranu od koje se luci melatonin (ovsene pahuljice, papriku, bananu, mleko), vezbam svaki dan, zadnji obrok sam pomerila na bude oko 18h (pre bilo oko 20h)....i pred spavanje popijem casu toplog mleka za kasicicom meda (neko napisao na formu).

jucer sam otisla da spavam pre 23h (pre sam isla oko 00h) i mada sam se dva puta budila da idem u wc, spavala do 06:30. dakle pomerila sam odlazak u krevet 1h ranije, i probudila sam pola h kasnije, sto je bilo sigurno dobrih 7h. osjecam se dosta bolje, nisam jos skroz odmorna kad ustanem, verovatno posledica hornicnog umora i rada nocu zadnjih pola godine, ali dosta sam poletnija i manje umorna...a ni oci mi nisu krvave :)

verovatno ce mi trebati neko vreme da se "resetujem', ali mislim da treba da budem samo odlucna i da ce sve to da ide u dobrom pravcu :)

nabavila sam masku i cepice za usi, ali sve zulja :( ipak cu sasiti zavese :)
kad se probudim ranije od sata, pre sam pokusavala da zaspem , vrtila se, i postajala sve nervoznija i nervoznija, nije bilo sanse da zaspem. sad kad se probudim ranije, znam da ne treba da pokusavam , nego ustanem i bavim se necim, eto danas sam za tih 45min , oribala kupatilo :)
Odgovori