Problem sa mucninom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Milan_Bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 03, 2007 12:19 am

Problem sa mucninom

Post od Milan_Bg »

Kada se nalazim u stresnoj situaciji grlo pocinje da mi se steze i osecam mucninu i nagon na povrracanje.U poslednje vreme je to postalo toliko izrazeno da uopste nisam u stanju normalno da funkcionisem.
Da li postoji nacin da nekako lokalno smirim nerve u predelu grla i na taj nacin izbegnem neprijatne situacije za meni a i za druge.
Da li uopste postoji neko resenje za taj problem osim autosugestije koja ne donosi nikakav rezultat.
unapred zahvalan
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Kada bih znao da nemate neke druge pratece bolesti, kontraindikacije i vec uvedenu terapiju, verovatno bih Vam ordinirao krace vreme (par sedmica) Eglonyl caps. 2x1, a potom po potrebi...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Milan_Bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 03, 2007 12:19 am

Post od Milan_Bg »

Zaboravio sam da navedem da imam hronicni gastritis(radjena gastroskopija)i sa vremena na vreme pri povecanoj kolicini kiseline uzimam controlock 20 mg.
Takodjer moje "iskustvo" mi govori da i te stomacne tegobe bivaju pojacane stresnom situacijom tako da u kombinaciji sa onim iz prethodnog posta mene u tim momentima cini totalno ne funkcionalnim.
Sto se tice stezanja u grlu to zaista traje samo dok sam pod stresom npr
24 sata pred ispit me prvo boli stomak a neposredno pred pocetak i dok ispit ne pocne pocinje stezanje a zatim prvo tokom ispita prestaje stezanje i mucnina a stomacne tegobe za najvise 48 sati kada skros prestanem da se nerviram.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

I posle ovoga ostao bih pri terapiji koju sam naveo. Upravo zato sto je lek koji sam naveo istovremeno i lek koji sedira, odn. smiruje i leci gastritise i ulkuse.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
alexel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:29 am

Slicne tegobe pred ispit

Post od alexel »

Javljam vam se iz susjedne BanjaLuke:) Imam slicne tegobe kada su u pitanju ispiti, s tim sto se uz nagon za povracanje javlja i diareja, hladan znoj i sl. Tegobe nestanu kada prestane trema, a to je kada ispit pocne. Pitanje za Dr. Ivicu, da li i meni preporucujete Eglonyl? Naglasavam da sam u nekoliko navrata imao helicobacter (nekoliko puta sam ga neuspjesno lijecio, ali su za sada u poslednjih godinu dana tegobe prestale). Na forumu sam procitao za lijek Flonivin protiv ovakvih tegoba, pa bi volio da znam o cemu se radi. Nikada do sada nisam pio nikakve lijekove za suzbijanje treme, a preporucivali su mi Lexiliume, Bensendine i sl. sto mi nikada nije bila namjera da pijem... Ponekad sam morao da popijem Linex pred sam ispit.
Jos jedno pitanje: Da li se Eglonyl (ili Flonivin) mogu piti samo po potrebi, tj. samo na dan ispita, posto bi za tu varijantu bio vise zainteresovan!

Unaprijed hvala...
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

dr ivica: kolega dragi, ne mislite li da je zaista neozbiljno ordinirati psihijatrijsku terapiju putem interneta, shvatite ovo kao najdobronamerniju sugestiju, a posebno neurolepticku terapiju (bez obzira na antidepresivni ucinak i na antiemeticni ucinak) zbog napetosti, stresa i anksioznosti studenata u socijalnim situacijama? Tim vise ako niste psihijatar, bez uvrede?

Milan_bg, nemoj piti Eglonyl, terapija se ne ordinira preko interneta i nista ne moze da zameni kontakt sa lekarem u ordinaciji. Ukoliko je neophodno da i uzimas neke lekove (a tvoj problem nije nesto sto dobra psihoterapija, cak i povrsna, ne moze da resi) jedini kompetentan da ti takve lekove ordinira i dozira jeste lekar specijalista psihijatar.
Eglonyl (Sulpirid) je dopaminski neuroleptik, veoam ozbiljan lek, sa veoma ozbiljnim sporednim efektima, od kojih je ginekomastija (rast grudi kod muskaraca) samo jedan i zaista nema nikakvog osnova da uzimas ovaj lek za problem koji imas, a njegovo uzimanje i eventualni ucinak mozda bi resili sam simptom ali ne i uzrok, mozda ti ne bi bilo muka ali te to ne bi izlecilo a ne mozes uzimati lekove do kraja zivota - mozes, ali po cenu sporednih efekata dopaminskih neuroleptika, sto - ako potrazis googlom - shvatices i sam nije ni malo prijatno, pozeljno, zdravo niti uputno. Piti Eglonyl sa dvadesetak godina bez ikakvog razloga umesto da se ode psihijatru ili psihologu ili psihoterapeutu na razgovor i potrazi pomoc u savladavanju anksioznosti je stvarno krajnje neprikladno, u najmanju ruku receno.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

:o
alexel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:29 am

plus za Eglonyl

Post od alexel »

Otisao sam sa nazivom za ovaj lijek kod svog porodicnog ljekara i doktorica mi je rekla da mogu da popijem po jednu tabletu prije ispita, to sam i uradio pa je odlazak na ispit bio kao odlazak na kafu, bez gubitka koncentracije... I ja koji sam analfabeta, smatram da jedna ili dve tablete mjesecno ne mogu da proizvedu nezeljena dejstva... Mozda ako bi se terapija koristila duze vrijeme, ali ako je samo po potrebi, onda ne bi trebalo da bude posljedica... Ginekomastija nije opisana kao nezeljeno dejstvo u receptu za lijek, ali sigurno jeste nesto sto bi me zabrinulo... Izgleda da cu jos jednom morati posjetiti porodicnog ljekara zbog istog pitanja... Tacnije porodicni mi je rekao da mogu da koristim ili Eglonyl ili Tametil, ali nije precizirao sta je za sto i u cemu je razlika... Da li mi neko moze pomoci oko ove dvojbe...

Hvala
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Re: Problem sa mucninom

Post od vasa »

pored Trittica lexiliuma ,salazopiryna pijem i eglonyl vec 6 meseci po 1 ujutro a nedavno mi doktorka pojacala na 2 pa posle 2x2 posto mi se stanje pogorsalo nakon tog vremena
pa mi je samo smanjila trittico na 2/3---
Da li je puno toliko eglonyla-citao sam da ga ne treba dugo piti
ima li neko savet?
hvala
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

pijem Egolnyl vec skoro godinu dana-nekad vise nekad manje al bio sam do nedavno na 1x2 ujutru i bilo mi dosta bolje i doktorka mi kaze da probam da prestanem tako sto cu nekoliko dana piti samo po jedan i tako sam uradio, a da ostanem na tritiku i leksiliumu i da necu osetiti nikakve tegobe ali moje stanje se pogorsalo nakon samo 3 dana od prestanka pa sam ponovo poceo po 1x1 dok ne odem kod doktorke.
Molio bih dr ivicu da mi kaze da li je dobro piti tako dugo eglonyl (procitao sam svasta-al kod mene je izgleda uticao samo na seksualne potrebe-skoro da ih i nemam-pa mi zato doktorka predlozila da prestanem) i jel se stvara zavisnost na egloniy-da li je moja reakcija bila takva zbog toga ili sam trebao malo duzi period da smanjujem-tj blazi prekid-ja sam 4 dana pio po 1 a onda sasvim prestao?
HVALA
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

EE, sad nabasah na ove komentare, jer sam nešto čitao o EGLONYLU, pa posle tolik godina da vam kažem da mi je pre nekolike večeri jako bio od pomoći, samo jedan tableta.
Pošto me napao neki virus pre nedelju dana, imao dijareju 3 2 dana i nije htelo da stane sa nekim lekom koji su mi dali al, drugi u startu zaustavio (nemam sad kod sebe te lekove pa ne pišem imena), i ja počeo da dolazim k sebi, bi sam malaksao i pored infuzije, al onda počeo po malo da jedem-i jedno veče posle tanjira SUPICE IZ KESICE --majku joj, stomak mi stane da nije vredelo ni masiranje ni gazirano n šetanje ni klometol ni soda bikarbona, bol je tako bio jak da sam mislio da ću se onesvestiti i zvao sam hitnu. Ništa oni nisu procenli da je strašno ili neki organ da je problem, al pomogli su mi da malo povratim, i bilo lakše da me prestalo preznojavanje, i nakon toga stanje niakako da se smiri, 3 sata sam smišljao i šetao i masirao, i setim se da sam nekad pio EGLONYL, pre pola godine prestao, i nadjem, JEDNU TABLETU POPIJEM I STANJE SE SASVIM SMIRILO, ja zaspao posle 6 sati muke, i lepo se ujutru probudio NORMALAN.
AKO JE NEKOM OD POMOĆI, zato napisah, o spasitelju :-)
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Да ли си нормалан то ћемо тек да видимо: http://www.alims.gov.rs/ciril/files/lek ... 13-001.pdf
1. ШТА ЈЕ ЛЕК Eglonyl И ЧЕМУ ЈЕ НАМЕЊЕН
Eglonyl капсуле садрже сулпирид који припада групи лекова који се зову бензамиди. Делује тако што блокира дејство хемијских супстанци у мозгу.

Eglonyl капсуле се користе као краткотрајнo симптоматскo лечење стања тескобе (анксиозности) код одраслих пацијената после неуспеха уобичајене терапије.
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

Bio ne bio-mene je prošlo, a o Eglonylu sam pročitao i više nego što ovde piše,
a ova jedna rečenica je sigurno minimum minimuma.
NA SEBI SAM PROBAO, a ko nema poverenja ne mora, svako neka se opredeli, i ne treba čuti samo jedno mišljenje i jedan kmentar (UVEK SAM ZA TO).
(Izgleda šašavo ali mene ledja više ne boleeee):-)
Odgovori