Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Nisam znala gde da svrstam svoju temu tj. problem. Dakle, ne znam ni kako da pocnem...
U savremenom svetu je normalno biti nervozan i napet zbog posla. Pre dve godine sam radila u jednoj privatnoj skoli kao sekretarica i naravno posle nedelju dana sam dobila otkaz, jer im ne ogdovaram. Ok jednom se desilo idemo dalje. Pre dva meseca sam opet dobila posao u telemarketingu i verovali ili ne ja opet za dve nedelje dobila otkaz.
Inace, imam cvrst karakter, jaka sam na recima i naravno znam kada da ih koristim, stvari jako brzo skontam i bila sam i odlikas u skoli. I to sam unovcila predajem matematiku, naravno privatno (od osnovaca do srednjoskolaca) I sto je kao vazno nasoj jacoj strani, kazu da sam lepa i vidim da me gledaju. Manje - vise to mi i nije vazno.
I zamislite, ja ponovo dobijem posao, na recepciji u hotelu. Svi kazu da znam sa ljudima i da sam jako ljubazna. Posao sam shvatila za dva dana, svi su me ovako gledali (jer je svima bilo potrebno bar nedelju-dva) I naravno opet imam problema na poslu, ali nikad mi nije bio problem posao vec sefovi. Ne mogu da me podnesu, izivljavaju se samo na meni. Pa tako i ovaj put.
Trazila sam savet koleginice i rekla je "ti imas jak karakter i dominantna si. Suvise si u oblacima, spusti se malo" Ostala sam bez reci, kako da se spustim na zemlju kada nisam ni poletela jednostavno takva sam.
Na svako pitanje imam odgovor i to je to.
Da li je problem u meni ili u ljudima koji ne mogu da me prihvate takvu kakva sam? Molim vas pomizite mi. Mnogo puta padam u depresiju zbog ovakve situacije.
Nisam znala gde da svrstam svoju temu tj. problem. Dakle, ne znam ni kako da pocnem...
U savremenom svetu je normalno biti nervozan i napet zbog posla. Pre dve godine sam radila u jednoj privatnoj skoli kao sekretarica i naravno posle nedelju dana sam dobila otkaz, jer im ne ogdovaram. Ok jednom se desilo idemo dalje. Pre dva meseca sam opet dobila posao u telemarketingu i verovali ili ne ja opet za dve nedelje dobila otkaz.
Inace, imam cvrst karakter, jaka sam na recima i naravno znam kada da ih koristim, stvari jako brzo skontam i bila sam i odlikas u skoli. I to sam unovcila predajem matematiku, naravno privatno (od osnovaca do srednjoskolaca) I sto je kao vazno nasoj jacoj strani, kazu da sam lepa i vidim da me gledaju. Manje - vise to mi i nije vazno.
I zamislite, ja ponovo dobijem posao, na recepciji u hotelu. Svi kazu da znam sa ljudima i da sam jako ljubazna. Posao sam shvatila za dva dana, svi su me ovako gledali (jer je svima bilo potrebno bar nedelju-dva) I naravno opet imam problema na poslu, ali nikad mi nije bio problem posao vec sefovi. Ne mogu da me podnesu, izivljavaju se samo na meni. Pa tako i ovaj put.
Trazila sam savet koleginice i rekla je "ti imas jak karakter i dominantna si. Suvise si u oblacima, spusti se malo" Ostala sam bez reci, kako da se spustim na zemlju kada nisam ni poletela jednostavno takva sam.
Na svako pitanje imam odgovor i to je to.
Da li je problem u meni ili u ljudima koji ne mogu da me prihvate takvu kakva sam? Molim vas pomizite mi. Mnogo puta padam u depresiju zbog ovakve situacije.
Pozdrav Marijana,
Iz tvoje price je tesko reci da li se radi o bilo kakvom „poremecaj licnosti“, vec pre o poremecaju medjuljudskih odnosa (mada bi i to zahtevalo analizu ne samo tebe, vec i druge strane). Svako o sebi ima vise-manje idealizovanu sliku, a kako to sve funkcionise, zavisi ne samo od nas samih, vec i od ljudi sa kojima stupamo u interakciju.
Da li su te pre otkaza zvali na razgovor i da li su ti saopstili sta im se kod tebe ne svidja? Ako je tako bilo, bilo bi dobro da znamo da li se vise poslodavaca slozilo oko razloga zbog kojih su ti otkazali dalji angazman. Ukoliko su ti samo dali otkaz bez bilo kakvog obrazlozenja (koje uvek mogu da izmisle), imas pravo da ih tuzis.
Elem, ljudi su razliciti, pa je neophodno prilagodjavati se i njima i brojnim situacijama. U svakom slucaju uvek treba stititi sopstveni integritet. Ne treba uvek zastupati cvrste stavove bez obzira na sve, jer zivot podrazumeva i promenu i razvoj i prilagodjavanje. To sto je neko fleksibilan, ne znaci da je sklon popustanju. To sto je neko sef ne znaci da je najpametniji, niti uravnotezena licnost.
Svi znamo kakva je situacija u zemlji, ali da li si ti pokusala da pronadjes posao koji je adekvatan tvojim sposobnostima? Rekla si da si bila odlican djak, da si pametna i zgodna, ali poslovi sekretarice, osobe u telemarketingu i recepcionara su po zahtevima koji se postavljaju pred njih, ispod tvojih sposobnosti (a verujem i aspiracija). Takve poslove odlikuje rutina, bez mentalnih izazova i oni spadaju u izvrshne poslove (kontrolisane i usmeravane od strane visih rukovodilaca). Osobe koje odlikuje asertivnost, individualnost, nekonformisticno ponasanje, izazovi itd., tesko mogu da se ostvare u takvoj sredini i konflikti sa saradnicima su posledica profesionalne neprilagodjenosti.
Idealan posao i idealne saradnike je nemoguce pronaci. Svi pravimo kompromise. Kakav ces kompromis u profesionalnom smislu ti napraviti, zavisi od tebe.
Idealnog posla nema. Uvek ce mu nesto nedostajati.
A mozes i da zapocnes posao u kome ces sama sebi biti gazda. Posto kazes da brzo ucis i ... to valjda nece biti problem. Eto prilike da se oprobas i vidis gde su ti granice. Od davanja casova moze pristojno da se zivi ako se u potpunosti posvetis tome. Barem znam one koji to uspesno rade.
Ovo oko davanja otkaza od strane poslodavca je regulisano zakonom o radu. Informisi se. A ako te pri tome i nisu prijavili ti budi savesan gradjanin pa obavesti nadlezne.
Uvek ti preostaje i varijanta da se dobro udas. Inace na tu kartu danas igra dosta njih sto se da lako primetiti.
mr M napisao:
Da li su te pre otkaza zvali na razgovor i da li su ti saopstili sta im se kod tebe ne svidja? Ako je tako bilo, bilo bi dobro da znamo da li se vise poslodavaca slozilo oko razloga zbog kojih su ti otkazali dalji angazman. Ukoliko su ti samo dali otkaz bez bilo kakvog obrazlozenja (koje uvek mogu da izmisle), imas pravo da ih tuzis.
Sto se tice prvog posla, nije me vlasnik ni hteo platiti iz razloga jer nije imao para da me plati.
Drugi posao takodje nisam bila placena i navodno sam bila visak i primljena je devojka preko veze.
Sto se tice sadasnjeg posla.... Pa sa svima sam OK samo sa seficom nisam. Sta ces, dva ovna. Danas sam cula da nisam jedina koja je imala konflikte sa isto tom seficom hotela.
Direktor mi kaze uradi "to i to", ja uradim. Ujutro dodje sefica i iskritikuje moj rad, a u sustini uradila sam kako mi je receno. I to je samo jedna glupost od vagon njih.
Ako je tako, ti se tek sada upoznajes sa nasim trzistem rada. Takvih stvari imas na pretek. Ako zelis da se to stanje popravi daj svoj doprinos kao savestan gradjanin.
Nemoj puno da zameras sefici, ko zna mozda njen muz nije mogao sinoc, a i prethodno vece. I eto ti ne dojeba.. sefice da iskali bes.
MarijanaRS napisao:
Sto se tice prvog posla, nije me vlasnik ni hteo platiti iz razloga jer nije imao para da me plati.
Ako si bila u stalnom radnom odnosu, imala si pravo da tuzis firmu i on bi bio duzan po Zakonu o radu da te isplati.
MarijanaRS napisao:
Drugi posao takodje nisam bila placena i navodno sam bila visak i primljena je devojka preko veze.
Ista prica. Mora da dokaze kakav si to visak ako je neko drugi zauzeo tvoje mesto.
MarijanaRS napisao:
Sto se tice sadasnjeg posla.... Pa sa svima sam OK samo sa seficom nisam. Sta ces, dva ovna. Danas sam cula da nisam jedina koja je imala konflikte sa isto tom seficom hotela.
Direktor mi kaze uradi "to i to", ja uradim. Ujutro dodje sefica i iskritikuje moj rad, a u sustini uradila sam kako mi je receno. I to je samo jedna glupost od vagon njih.
Argumentovan razgovor uvek pomaze. Dakle, razgovaraj sa svojim sefom. Pitaj sta nije dobro. Sta ona misli kako si ti to uradila? Razgovaraj i sa direktorom i reci da dobijas kontradiktorne informacije. Mozda je nesporazum izmedju njih dvoje. Cesto se desava da rukovodioci „demonstriraju“ svoju moc nad „trecom stranom“ jer ne smeju da se suoce iz razlicitih razloga.
Ako neko od njih dvoje predje „tanku crvenu liniju“ koja konstruktivni konflikt (sukob ideja) deli od nekonstruktivnog (povreda licnosti), i pokusa da te povredi, omalovazi, opsuje, preti i sl., moras im jasno staviti do znanja da to prevazilzi okvire pristojnog i profesionalnog ponasanja i da ti odbijas da ucestvujes u takvom dijalogu. Svaki nesporazum, nejasnoce i sl., mogu se i moraju resavati mirno i hladne glave. I nikada, nikada nemoj nekome ko „padne u vatru“ govoriti da se smiri i da se ne uzbudjuje. Takva izjava samo „doliva ulje na vatru“. Ti, naravno, ne smes da pokazujes agresiju (moras se suzdrzati), jer samo na taj nacin ces imati pravo da im se suprotstavis. Za svadju je, kao i za tango, potrebno dvoje. Probaj za pocetak da uspostavis dobre i prijatne odnose sa sefom. Ponudi je picem, kafom. Pokreni neformalan razgovor oko teme koja nije vezana za posao. Svako zeli da pronadje oduska i da bude prihvacen od drugih. Ali, to svako ne vidi na isti nacin. Neko misli da je neophodno da „demonstrira moc“. Stavi joj do znanja da ne drhtis pred njom, ali da nisi ni obesna i nesavesna osoba.
lako je biti destruktivan. Vrlo je tesko pokazati konstruktivan odnos prema ljudima - stvarati i odrzavati dobre medjuljudske odnose. Ne postoji nista teze.
mr M napisao:
Svaki nesporazum, nejasnoce i sl., mogu se i moraju resavati mirno i hladne glave. I nikada, nikada nemoj nekome ko „padne u vatru“ govoriti da se smiri i da se ne uzbudjuje. Takva izjava samo „doliva ulje na vatru“. Ti, naravno, ne smes da pokazujes agresiju (moras se suzdrzati), jer samo na taj nacin ces imati pravo da im se suprotstavis. Za svadju je, kao i za tango, potrebno dvoje. Probaj za pocetak da uspostavis dobre i prijatne odnose sa sefom. Ponudi je picem, kafom. Pokreni neformalan razgovor oko teme koja nije vezana za posao. Svako zeli da pronadje oduska i da bude prihvacen od drugih. Ali, to svako ne vidi na isti nacin. Neko misli da je neophodno da „demonstrira moc“. Stavi joj do znanja da ne drhtis pred njom, ali da nisi ni obesna i nesavesna osoba.
Pozdrav,
mr M.
Hm ....mislim da je ona svesna toga, a narocito da ne drhtim pred njom. I tada ona postaje sve strozija prema meni. Vidi da sam u poslu samostalna iako sam pocetnik i kada imam nesto nejasno jenostavno nece da mi da adekvatno objasnjenje.
Jednom prilikom mi je rekla "Ja sam ucena da budem jasna i glasna", glasna sigurno jeste, ali mi mnogo puta nije jasna, pa cak ni njena reakcija. Doduse, ja sam ucena da budem brza i tacna - mada joj to nisam napomenila.
A sto se tice prva dva posla.... nisam bila prijavljena.
MarijanaRS napisao:
Hm ....mislim da je ona svesna toga, a narocito da ne drhtim pred njom. I tada ona postaje sve strozija prema meni. Vidi da sam u poslu samostalna iako sam pocetnik i kada imam nesto nejasno jenostavno nece da mi da adekvatno objasnjenje.
Jednom prilikom mi je rekla "Ja sam ucena da budem jasna i glasna", glasna sigurno jeste, ali mi mnogo puta nije jasna, pa cak ni njena reakcija. Doduse, ja sam ucena da budem brza i tacna - mada joj to nisam napomenila.
A sto se tice prva dva posla.... nisam bila prijavljena.
U pozadini autoritarne strukture licnosti (a njena izjava narocito ukazuje na to) se nalaze brojni nereseni psiholoski problemi koji dolaze do punog izrazaja kada je takva osoba na nekom polozaju (ne treba navoditi brojne primere svetskih vodja cija je prava priroda dosla do izrazaja kada su odredjivali sudbine naroda). Osnovu cini rigidna struktura licnosti koja mora da zastiti nestabilne i nedovoljno razvijene segmente licnosti, te su takve osobe stroge prema drugima i teze da se kroz moc i patnju drugih realizuju, jer drugacije ne mogu. One su destruktivne (i na recima i na delima), te je za komunikaciju sa njima jako bitno izbegavati da te uvuku u svoj sistem. Iz njega nema povratka. Jos jedna opcija postoji - da te podredi i zavrbuje. Na taj nacin, ona stvara svoju kliku koja joj je odana i ciji je prevashodni zadatak da cinkari one koji se sa njom ne slazu. Vodi racuna o tome. Posto je ocigledno da ce sa podredjivanjem ici teze, ona preduzima jedino sto joj ostaje - da te kinji. U takvoj situaciji, treba izbegavati ulaske u konflikt (jer ne zaboravi, takve osobe u konfliktima vide sopstvenu satisfakciju) i sa njom razgovarati iskljucivo argumentima. Nikakve emocije ne dolaze u obzir. I jos nesto, licne frustracije i kompleksi se cvrsto sakrivaju i brane, a jedan nacin da se pobegne od njih je idealizovana slika o sebi koja se razvija u narcizam.
I na kraju, ne bih da te obeshrabrim, ali ako je ona autoritarna licnost i pri tome na polozaju, tu ne moze mnogo toga da se uradi. Moraces stalno da se u vecoj ili manjoj meri boris sa njom. Jedini nacin je da budete razdvojene. Posmatrano malo opstije, dve dominantne osobe na malom prostoru ne mogu zajedno da funkcionisu.
I ja sam imao isti problem sa pretpostavljenim. Na pitanje jedne koleginice, zasto se on tako ponasa, on je odgovorio: „A kako ja drugacije da pokazem svoju moc?“ I to je najozbiljnije mislio. I to jedino moze i da misli, jer takve osobe ne mogu da razumeju da postoje i druge osobe koje ne misle isto kao one, koje ne vole iste stvari kao i one (i nisu pune zlobe i zavisti prema drugima i nemaju zelju da im nanose bol). Za njih postoji samo jedna percepcija realnosti, a svi drugi moraju da se uklope u nju. „Ko nije sa mnom, protiv mene je“. Na svu srecu, presao je u drugu firmu. Sreca za nas koji smo ostali, a mogu samo da pomislim kako su se drugi „usrecili“.
ovo je jako zanimljiva tema
mr M, gde moze da se nadje literatura na tu temu, razlicite strukture licnosti ili kako vec, volela bih da procitam o tome, hvala unapred
MarijanaRS, zelim ti da istrajes i da resis problem, imas moju punu podrsku u borbi sa doticnom
poz
Psihologija ličnosti izučava celinu psihičkog života i ponašanja i traži šta je zajedničko i karakteristično za ljude kada se njihov psihički život i ponašanje prate kao celina.
Ličnost bi se mogla definisati kao način ponašanja karakterističan za pojedinu osobu.
Proučavanje ponašanja pojedinca u celini i obraćanje pažnje na opšti način ponašanja ljudi i svakog pojedinca zadatak je psihologije ličnosti.
Postoje tri glavne grupe problema psihologije ličnosti: pitanja prikazivanja i opisivanja ličnosti i strukture ličnosti, pitanja o dinamici ličnosti i problemi raznitka ličnosti.
Najpotpunija definicija ličnosti bila bi: kao jedinstvena organizacija osobina koja se formira uzajamnim delovanjem jedinke i sredine i određuje opšti, za pojedinca karakterističan način ponašanja.
Struktura ličnosti
Dva najčešća načina na koja se opšti način ponašanja ljudi prikazuje i pojedina ličnost opisuje su:
1. Navođenje nekih pojedinih opštih osobina ili crta i
2. Razlikovanje određenih tipova ličnosti.
Opšte osobine jesu crte ličnosti i one mogu biti više ili manje uopštene ili generalizovane, one mogu biti i više ili manje univerzalne. Razlikujemo crte temperamenta, karaktera i sposobnosti.
Tipovi i tipologija ličnosti
Tip ličnosti označava ceo sistem crta ličnosti. Postoji više podela odnosno tipologije ličnosti.
Švajcarski psihijatar i psiholog Jung razlikuje dva tipa ličnosti:
* introvertni (okrenut prema unutra) i
* ekstravertni(okrenut prema spoljnjem svetu).
Međutim većina ljudi pripada mešovitom ili ambivertnom tipu, ali imamo i tzv. Modalni tip ličnosti pod kojim se podrazumevaju crte ličnosti koje su kod jedne grupe stanovništva češće nego kod ostalih.
Dinamika ličnosti
Dinamika ličnosti se bavi izučavanjem motivacionih ili dinamičkih dispozicija ličnosti i procesa putem kojih deluju. Postoje dva shvatanja o snagama koje pokreću i usmeravaju aktivnost ličnosti, prvo je da su osnovne pokretačke snage ponašanja urođene, a drugo da su za ponašanje čoveka važni tokom života stečeni motivi ili pokretači ponašanja.
čovek ima veliki broj želja i ciljeva, motiva i potreba, te da bi ih ostvario on mora stupiti u akciju odn. izvršiti izbor. To svojstvo čoveka da može da vrši izbor naziva se volja, a akcije koje se preduzimaju na osnovu svesno i namerno izabranih ciljeva nazivaju se voljnim radnjama.
Razvoj ličnosti
čovek se ne rađa kao ličnost, već mu je rođenjem samo dat materijal odn. Samo biološka osnova na kojoj će se formirati ličnost. Pojmovi razvoja i socijalizacije su srodni pojmovi. Socijalizacija označava takođe kontinuirano menjanje ponašanja, ali pri kome se naglašava delovanje socijalnih faktora. Socijalizacijom se stiču važne osobine za društveni život, ali ne samo pozitivne, već i negativne osobine. činiocima socijalizacije mogu se smatrati svi faktori koji utiču na tok i rezultate socijalnog učenja, među najvažnijima su porodica, škola i vršnjaci.
Porodica je veoma bitna za razvoj ličnosti, a pogotovo odnos roditelja prema detetu. Bitno je da dete ima osećaj sigurnosti, da oseća da roditelji o njemu brinu i da ga vole. Roditelji predstavljaju uzor deci, te je to još jedna značajna osobina.
Škola je glavni činilac u sticanju znanja i veština, glavni faktor obrazovanja i važna ustanova vaspitanja i formiranja stavova, vrednosti i društvenih normi. U školi se stvaraju uslovi za integraciju u društveni život i ona značajno deluje na razvoj ličnosti pojedinca.
Vršnjaci, takođe imaju veliku ulogu u razvijanju i formiranju ličnosti pojedinca. Grupa vršnjaka znatno utiče na to koje će vrednosti mladići i devojke težiti da ostvare, šta će im biti ideali. Posebno će uticati na razvoj interesovanja, na način odevanja, odmaranja i zabavljanja, kao i na način govora i izražavanja.
Zrela ličnost
Osobu možemo oceniti kao zrelu ličnost ako je došlo do: 1) dovoljne razvijenosti osnovnih psihičkih funkcija i dispozicija, 2) dovoljne povezanosti i usklađenosti među nasleđenim i dispozicionim svojstvima, 3) zadovoljavajuće integrisanosti u društvo. Ovakvo određenje ističe tri odlike zrelosti ličnosti: intelektualnu, emocionalnu i konativno- socijalnu zrelost. Međutim opravdaniji pokazatelji zrelosti su : odnos prema svetu, prema sebi i prema drugima.
Za odnos zrele ličnosti prema svetu karakteristično je interesovanje za zbivanja u svetu, sposobnost za objektivnost ocena i odsustvo predrasuda.
Odnos prema sebi odlikuje realno ocenjivanje samog sebe i prihvatanje sebe onakvog kakav jeste.
U odnosu prema drugima zrela ličnost pokazuje poštovanje tuđe ličnosti, osetljivost za potrebe drugih i postupanje prema takvim merilima i moralnim principima koji mogu važiti kao opšti.
Pojam ličnosti
Psihologija ličnosti izučava celinu psihičkog života i ponašanja i traži šta je zajedničko i karakteristično za ljude kada se njihov psihički život i ponašanje prate kao celina. Ličnost bi se mogla definisati kao način ponašanja karakterističan za pojedinu osobu. Proučavanje ponašanja pojedinca u celini i obraćanje pažnje na opšti način ponašanja ljudi i svakog pojedinca zadatak je psihologije ličnosti. Postoje tri glavne grupe problema psihologije ličnosti: pitanja prikazivanja i opisivanja ličnosti i strukture ličnosti, pitanja o dinamici ličnosti i problemi raznitka ličnosti.
Najpotpunija definicija ličnosti bila bi: kao jedinstvena organizacija osobina koja se formira uzajamnim delovanjem jedinke i sredine i određuje opšti, za pojedinca karakterističan način ponašanja.
Frustracije i konflikt
Frustracija i izvori frustracije
Ljudi obično ne zadovoljavaju lako svoje motive. U toku čitavog života oni često dolaze u situacije u kojima ne mogu u potpunosti zadovoljiti svoje motive, ili ne mogu uopšte da ih zadovolje. U takvim situacijama moraju se ulagati posebni napori i preduzimati različiti postupci da bi se savladale smetnje koje su se isprečile zadovoljenju njihovih motiva. O ponašanju ljudi u takvim situacijama govorimo kao o prilagođavanju. Manje smetnje i manje prepreke se relativno lako savlađuju, ali kad naiđu teže onda dolazi do frustracije i do različitih posledica frustracije.
Frustracijom nazivamo sprečavanje, osujećenje, zadovoljenja motiva. Psihološko stanje u kome se nalazi pojedinac kad nešto sprečava zadovoljenje njegovih motiva nazivamo frustracionom situacijom. Njude možemo razlikovati prema tome da li su više ili manje otporni prema neuspehu. Otpornost prema neuspehu oznađčava se u psihologiji frustracionom tolerancijom ( podnošenje, tolerisanje frustracije ). Do frustracije može doći iz više uzroka, ako su se pojavile neke objektivne fizičke prepreke ili barijere npr. Gladni smo a nema hrane da zadovoljimo glad, ovo su objektivne barijere. Smetnje mogu biti i socijalne prirode koje se pojavljuju kad ljudi ili njihova shvatanja postanu prepreka ostvarenju naših motiva npr. Kada roditelji ne dopuštaju udaju za mladića za kojeg se ćerka želi udati. Uzrok frustracije može biti i u samoj ličnosti, kada osoba sebi zada ciljeve a nije sposobna da ih ostvari. Uzroci takođe mogu biti i sukobi različitih motiva u čoveku tj. Konflikti.
Reagovanje na frustracije
Na frustracije i na konflikte možemo dvojako nreagovati: realistički i nerealistički. Realistički način reagovanja imamo kada neko ko je naišao na prepreku u ostvarenju određenog cilja ponovo pokušava, ulažući ovog puta veći napor. O nerealističkom reagovanju na frustraciju govorimo onda kad situaciju koja je izazvala frustraciju pokušavamo da rešimo na taj način što tražimo različite načine da pred sobom prikrijemo neuspeh u ostvarenju određenih ciljeva, falsifikujemo pravo stanje i sebi i drugima i na taj način skrivamo doživljeni neuspeh. Ovakva frustracija ima negativne posledice.
Posledice frustracije
Frustracije vrlo često imaju pozitivan efekat. Svaki čovek u nastojanju da ostvari svoje ciljeve nailazi na oderđene prepreke i smetnje, ali one ne moraju uvek da dovedu do neuspeha u aktivnosti ni do drugih negativnih posledica. One često mogu da koriste razvoju ličnosti, jer prisiljavaju pojedinca da pažljivo oceni zadatak, da traži najpogodniji način kako će ga rešiti. Zato se može reći da frustracije predstavljaju uslov za razvijanje različitih pozitivnih osobina čoveka, on razvija svoje sposobnosti te upornost u ostvarivanju ciljeva.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
luckey napisao:ovo je jako zanimljiva tema
mr M, gde moze da se nadje literatura na tu temu, razlicite strukture licnosti ili kako vec, volela bih da procitam o tome, hvala unapred
MarijanaRS, zelim ti da istrajes i da resis problem, imas moju punu podrsku u borbi sa doticnom
poz
Luckey,
Najkompletniji izvor podataka se nalazi u biblioteci Odeljenja za psihologiju, na drugom spratu Filozofskog fakulteta. Adresa: Cika Ljubina 18-20. U citaonici ces pronaci spisak oblasti koje literatura pokriva. Posle ti samo preostaje da prelistas predmetne i autorske kataloge.
Hvala svima na savetu, izdvojenom vremenu i paznji. Pokusacu postupiti sto mirnije, sukobe misljenja resavati argumentno.
A to sto sam jaka licnost, dinamicna i karakterna - necu menjati, jer ce mi to pomoci u buducnosti.
Obavestavacu vas o novostima, sutra radim pre podne kada ce sefica biti tamo. Drzite mi palceve