Poremećaj u spavanju

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Dalence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 29, 2015 10:43 am

Poremećaj u spavanju

Post od Dalence »

Pre svega, pozdrav svim članovima ovog foruma. Tek sam se registrovao i nov sam na forumu. Zovem se Danijel, imam 21. godinu i živim u Beogradu.

Imam problem sa spavanjem. Naime, prilično brzo zaspim kada sam umoran i nemam problem sa nesanicom. Moj problem leži u buđenju. Zapravo, toliko tvrdo spavam da ništa ne može da me probudi. Alarm na telefonu ili alarm na satu - ne čujem. Sestra me trese, drma, udara, čupa, grize, štipa, golica - ništa. Promrmljam nešto u snu, okrenem se na drugu stranu i nastavim da spavam.

Ako mi neko ko me budi, nanese neku težu bol, recimo, da me udari i slično, u stanju sam da ustanem, da ubijem sve u njemu i da se vratim u krevet. Nesvesno. Jednom prilikom, sestra me je toliko jako uštinula da sam ustao, udario joj šamar i vratio se da spavam.

Pre tri noći, probudio sam se u neko doba, sestra je bila budna. Videla me je da idem u kupatilo. Otišao sam u kupatilo, završio nuždu, pustio vodu, kao da sam budan i vratio se da spavam. Kad sam se probudio, sestra mi je pričala i ja nisam mogao da se setim da sam to uradio. Setio sam nakon 2 sata.

Do sad mi nije to smetalo toliko, ali sam počeo da radim i ako, ponekad, zbog nekih drugih obaveza, ne legnem na vreme (bar 12 sati pre nego što bi trebalo da ustanem), kasnim na posao.

Znači, problem je probuditi me. Kad se probudim, u roku od 30 sekundi sam na nogama, kafa je skuvana i već normalno funkcionišem.

Rešio sam da takvo spavanje iskorenim iz svog života, ali da ne bih išao po raznim klinikama, plaćao kao ludak (ne stojim baš dobro finansijski), radije bih prvo da čujem nešto od nekoga ko je imao sličnog iskustva.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Poremećaj u spavanju

Post od aaaca »

Немој да ти после буде жао када искорениш такво спавање.

Колико дуго спаваш, када лежеш и када устајеш? Да ли користиш шта од лекова или напитака?
Dalence
Novi član
Novi član

Post od Dalence »

Neće mi biti žao, dojadilo mi je ovakvo spavanje.

Spavam najmanje 9 sati, najviše 20 sati. Ne koristim ništa od lekova. Od sokova, pijem koka kolu, ali u manjim količinama. S vremena na vreme, popijem i nešto od energetskih napitaka.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Када си почео тако да спаваш? Да ли је нешто специфично претходило томе?
Dalence
Novi član
Novi član

Post od Dalence »

Oduvek sam tvrdo spavao, bukvalno od malih nogu. Uvek su morali da me cimaju i tresu da bih ustao za školu, još kad sam bio 3-4 razred osnovne škole. Nema nekog određenog razloga zašto spavam tako.

U srednjoj školi sam dosta dugo bio "okrenut". Spavao sam danju, a sve aktivnosti sam vršio noću. Takođe, mogu dosta dugo da ostanem budan i da se ne primećuje da dugo nisam spavao.

Pre dve nedelje, na poslu koji sam izgubio jer nisam mogao da ustanem i nisam se pojavio, trebalo je da se radi smena od 17 sati. Ustao sam u 15h nakon noćne smene, otišao na posao u 21h, vratio se u 05h. Zatim, otišao sam na posao u 10h i radio do 03h bez trunke sna i bez greške, bez pada koncetracije. Zaista dugo mogu da ne spavam i da funkcionišem.

Međutim, kad dođe vreme da se probudim, katastrofa.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Пробај да се држиш неког класичног ритма: легање око 22ч и устајање око 7ч. Тако мораш да радиш без изузетка неколико месеци, па да видиш да ли ће се сан нормализовати.
Dalence
Novi član
Novi član

Post od Dalence »

Ma nije problem leći u 22h, problem je ustati u 7h. Jer ako me neko budi, a ja se nisam naspavao, neću ustati i to je to. Kraj priče. Potreban mi je neki lek za buđenje, neka električna narukvica koja će me drmati strujom sve dok se ne probudim... Mora da postoji nešto.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Мислим да ће ти се сан нормализовати после неколико месеци легања и устајања УВЕК У ИСТО време.

Дрмање струјом "док се не пробудиш" би могло да се протегне на нежељено дугачак период. :wink:
Dalence
Novi član
Novi član

Post od Dalence »

I mislite da je samo to rešenje mog problema?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Верујем да јесте. Мозак пада у јако дубок сан јер не може да се одмори због нечега. У почетку је то можда била бука или нешто слично, а касније се погоршало због нередовног сна.

Коришћењем слатких и енергетских пића уз неспавање, организам доводиш у стање преморености и онда када заспеш нема шансе да се пробудиш. То је много боља варијанта од оне да не можеш да заспеш.

Коришћења шокера би могло да направи супротан ефекат. Можда би мозак стално био у плитком сну покушавајући да избегне ударац струје.
Dalence
Novi član
Novi član

Post od Dalence »

Priča za narukvicu je u stvari "šta bi bilo, kad bi bilo" priča. Ja mislim da se to ne bi desilo, spavao bih i dalje normalno, samo bi me struja probudila. Ovako nikako ne mogu da se probudim i baš sam u problemu.

U svakom slučaju, hvala na odgovoru. Pokušaću da počnem da spavam u isto vreme i da ustajem u isto vreme. Lako je leći, teško je probuditi me u određeno vreme.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

За почетак лежи увек у исто време, пожељно пре поноћи. У почетку нећеш моћи тако лако да се пробудиш после осам сати спавања, али временом би требало да постане лакше.

Да ли си пробао да користиш радио-будилник са музиком? А да пробаш са Карлеушом? :wink:
Dalence
Novi član
Novi član

Post od Dalence »

Postoji dosta aplikacija na računaru za buđenje. Instalirao sam skoro jednu, namestio neku pesmu, pojačao zvučnike na maksimum i zaspao. Čitava zgrada je slušala muziku, ni to nisam čuo. :evil:

Sinoć sam zaspao u 22h, spavao sam do malo pre, ali pre toga sam bio budan skoro dvadeset sati. Videćemo kako će biti večeras.
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

U klinici za neurologiju KCS postoji odeljenje za epilepsiju i poremecaje spavanja, pokusaj da dobijes uput i javis se kod njih.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Верујем да знаш да је двадесет сати без сна превише, па још када тако стално радиш....

Надам се да не очекујеш резултате за месец дана.

Што се тиче буђења музиком очигледно нема везе јачина. Нађи нешто што не волиш да слушаш па са тиме се буди.
Odgovori