Pomoc psihajatra hitno

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

vladak254
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 1:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od vladak254 »

donka napisao:Nadam se da ce ti terapija prvenstveno pomoci da ostvaris kvalitetnu vezu sa devojkom i da svoje seksualne potrebe ostvarujes na najprihvatljiviji moguci nacin. Nemoj da se nadas da terapija moze da izleci fetisizam kao sto antibiotici lece bronhitis.
A da li mislite da ce mi uzimanje viagre ili tako necega pred sexualni odnos da za pocetek bar na kretno resim problem s obzirom da se radi o psihickom a ne fizickom problemu.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Ne, uzimanje vijagre Vam nece resiti problem a mozete imati ozbiljnih zdravstvenih posledica, opasnih po zivot. OBratrite se seksologu.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Garfield, mozete li ukratko da napisete kako nastaju fetishi? Hvala
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

fetishism - sexual arousal or gratification resulting from handling a fetish (or a specific part of the body other than the sexual organs)

A lepo kaze dr!

U ovih nekoliko redova pokušao bih vas uvesti u kulturu fetišizma – kulturu koja polako počinje zauzimati status legitimne u svakodnevnome životu savremenoga čoveka. Ono što nam se prvo nameće glede kulture fetišizma jeste pitanje definicije pojma fetiša.
Da bismo o tome zadovoljavajuće progovorili, trebali bismo se nakratko osvrnuti na primitivne i poganske kulture u kojima fetiš predstavlja predmet, životinju ili pojavu kojima su pripisane čudotvorne moći.
Stoga takvi predmeti ili životinje postaju objekt obožavanja, entitetom koji služi kao veza s božanskim ili sila koja je sposobna izmeniti postojeću stvarnost. O takvome poimanju fetiša ne svedoči samo prapovesna civilizacija ili pokoji preživeli primerak primitivnoga čoveka koji u borbi za opstanak neguje magijske običaje, već i interpretacija savremenoga religioznoga življenja.

Je li današnje obožavanje «materijaliziranih» božanstava (suvremenih fetiša) istovetno onome naših prapovesnih predaka?

Mogao bih reći: da, u velikoj meri i jeste, samo što se nekada prednost davala univerzalnim potrebama, dok danas, kada su one primarne relativno zadovoljene, prevladavaju osobna pa čak i egoistična htenja.

Prema tome, fetiš kao takav i njegova svrha/bit u tom su pogledu ostali neizmenjeni.

Upravo nas pojam fetiša s kultno – religioznoga stajališta dovodi do njegova drugog i mnogo uvreženijega značenja.

Njegova definicija kao «predmeta obožavanja» mogla bi zadovoljiti obe strane. Ta druga strana «fetiš» definishe kao deo tela, predmet ili pojavu na koju se ograničava spolna usmerenost seksualno «nastrane» osobe.

Ono što me fasciniralo u svojevrsnome proučavanju fetiša jest kako je on gotovo uvek povezan s rečima kao što su: «seks(ualno)» pa čak i «nastrano» (kao što i vidimo iz prethodno navedene Klaićeve definicije), u širokome krugu zaobilazeći značenja koja su povezana s aktivnostima kao što su npr. kolekcionarske.

Predstavljaju li tako, nekom sakupljaču leptira, leptiri fetiš, ili je fetiš istovetan zadovoljstvu koje ta aktivnost izaziva? Složio bih se s obe pretpostavke.

Međutim, i ovde postoji nešto što takve «ne – seksualne» aktivnosti povezuje s onim seksualnim, a to je uzbuđenje koje se rađa iz strasti prema nečemu (ili nekomu, ako govorimo o onome seksualnom), i to nešto ili taj netko mogu biti okarakterizirani kao fetiš. Strast je, prema tome, jedan od najbitnijih činioca koji uslovljavaju postojanje samoga fetiša unutar seksualnog i ne – seksualnoga ponašanja, pa čak – ako «pogledamo kroz prste» – i unutar religioznoga življenja.

Je li moguće fetišu u kontekstu seksualnog oduzeti epitet «nastranog», ako «nastrano» poistovetimo s nenormalnim, neprihvaćenim, neuobičajenim, pa čak i nemoralnim? Mislim da jest, posebno ako pokušamo obuzdati za čoveka tipičnu voajersku prirodu, čime bismo paznju usmerili na sebe tj. na vlastite strasti (pa čak i seksualnost).

A o kakvim je to strastima reč, kada govorimo o seksualnome fetišu?

Možda strasti prema obožavanju stopala ili nekoga drugoga dela tela, možda prema minimaliziranim uniformama od lateksa, vezivanju, nanošenju boli, ignoriranju, dominiranju, (samo)ranjavanju, pasivnome promatranju seksa dok ga s drugom osobom upražnjava naš partner itd.

Ono što u ovome kontekstu moram spomenuti, kao nastavak prethodno započetoga niza, jest jedinstvena Cronenbergova studija fetišističke kulture (i društva) u njegovu filmu Crash ( Sudar ), koji je rađen prema priči J. G. Ballard a. Svatko tko je pogledao taj film, a da nikada prije nije razmišljao ni o fetišu ni o fetišizmu, mogao bi ta dva pojma jasno definirati. Zašto? Cronenberg nam u svome delu daje viziju društva (ako društvo definiramo kao skupinu ljudi povezanu zajedničkim interesima) koje je toliko opčinjeno automobilskim nesrećama da ih naposletku i samo počinje izazivati, što rezultira tolikim uzbuđenjem da ono može biti utaženo jedino fizičkim kontaktom tj. seksom, ukoliko akteri nisu previše ozleđeni da bi ga uopće mogli sprovesti u delo.

Međutim, to ne predstavlja jedinu fetišističku preokupaciju Cronenbergovih (Ballardovih) likova. Oni, da bi zadovoljili svoje «nastrane» potrebe, pribegavaju i: seksu sa osobama nastradalim u nesrećama na kojima su uočljive posledice takvih događaja (jedan od ženskih likova nosi hladne metalne proteze za noge koje – nema sumnje – u ostalih muških, pa i ženskih likova, pobuđuju želju za seksom); opasnim i nepredvidljivim utrkama; gledanju videa o testiranju izdržljivosti automobila; posećivanju mesta automobilskih nesreća s tragičnim ishodom; seksu u automobilu, garaži, kao i u prostorijama koje možemo okarakterizirati kao radionice u kojima okolni predmeti služe kao dodatni stimulans; pa sve do sakupljanja materijala o nesrećama koje su preživeli članovi «društva» ili tetoviranja simbola po kojima se prepoznaju određene automobilske marke.
Cronenberg tako u svome filmu daje potpunu viziju fetišističke kulture, čijim je članovima jedina želja upražnjavanje nagona, što postaje istovetno ostvarenju ciljeva bez obzira na posledice; upravo ta činjenica karakterizira društvo u kojemu živimo, a s obzirom da tako živimo – možemo se nazvati fetišistima.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Fetiš ne mora biti povezan isključivo sa sexom... Nekima se fetiš sportski auti, nekima šminka, nekima dobra obuća,....

Imamo podelu prema kojoj fetiši mogu biti:

a) NEŽIVI-mogu se podeliti u dve grupe: fetiš oblika i fetiš medij.
Kod fetiša oblika važan je objekt i njegov oblik, kao npr. cipele s visokom potpeticom, halteri....
Kod fetiša medija važan je materijal od kojeg je predmet izrađen, npr. svila ili koža.

b) ŽIVI-odnosno delovi tela:kosa, stopala, noge, stražnjica, velike grudi, male grudi,leđa...Kad je kosa fetiš obično se radi o dugoj kosi, a često je važna određena boja kose. Neke muškarce uzbuđuju dlake ispod pazuha ili na nogama.

Ipak najcheshci su:

Donje rublje-to se zapravo i ne može nazvati velikim fetišem jer svi volimo videti lepo donje rublje, posebice žensko. Neki vole čipku, neki vole sado mazo korzete ili ti latex koji je otvoren/izrezan na stateškim mestima, a neki vole pamučno donje rublje koje ih podseća na čistoću i nevinost…Postoje muškarci koji „padaju u nesvest“ kada vide rub gaćica ili tangi kad se sagnemo i slično...A ima i onih koji obožavaju njušiti korišteno žensko donje rublje, dok devojke vole znojne muške majice.

Čarape-ne znam muškog koji je rekao kako mu halteri ili samostojeće čarape nisu sexy…Od raznih boja i dezena. Tu su i mrežaste čarape koje će skoro svakom muškarcu privući pozornost, posebno ako im je gušt rastrgati ih.

Visoke pete-isto kao čarape i donje rublje,već poznati fetiš. Ima dosta muškaraca koji su maštali o ludom sexu sa devojkom u besno visokim petama i kojima je to želja.

Uniforme-mogu to biti med. sestre, policajke,…Ako još znate dobro glumiti i uživiti se u ulogu-pun pogodak!

Vezanje-verujem da vas je to dosta probalo…Nekima se to ne sviđa,a neke će to još dodatno razuzdati...Sve zavisi od toga da li volite biti vezani ili biti onaj koji veže.

Pojedini delovi tela-znam dečka koji obožava ženska ramena, posebice kad curi „slučajno“ klizne majica ili bretela.
Dok drugi voli one dve rupice koje se nalaze iznad guze na dnu leđa…
Jedan neobičan fetiš prijatelja moram napomenuti: rekao je kako pada na to kad devojka nosi rifle i kad joj one malo više stegnu struk da se rub hlača ureže u kožu i da se oseti prelaz kad se prođe rukom…

Nožni prsti i stopala-sećam se jedne godine na moru kako je moju drugaricu spopadao jedan lik koji joj je stalno buljio u noge i rekao joj kako ima sexy stopalo...Svi mi volimo videti uredne noge i ostalo, no manji deo imaju stopalo kao predmet obožavanja...

Velike nosnice-nisam ni znala da taj fetiš postoji, al postoji jer sam čitala o tome na netu...Piše u jednom tekstu kako se muškarac našao pored jedne devojke u tramvaju i čim je ugledao njene nosnice počeo ju je obasipati raznim ljubavnim rečima,čak ju je na licu mesta zaprosio! Naravno devojka je zvala policiju...

Planinarske čizme-neke devojke ih vole nositi, kažu kako im je taj osjećaj kad ih obuku kao predigra...E sad je li to zbog ravnih đonova ili zbog toga što ih stegnu oko zglobova...Ne znam.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

vladak254 napisao: A da li mislite da ce mi uzimanje viagre ili tako necega pred sexualni odnos da za pocetek bar na kretno resim problem s obzirom da se radi o psihickom a ne fizickom problemu.
Potrudi se da uklopis svoj fetis u uobicajenu seksualnu aktivnost. Recimo da deo predigre bude masaza stopala. Reci devojci sta bi voleo da ti radi. Kao sto i ona, nadam se, tebi govori sta bi volela da radis. Ljudi ne mogu da citaju misli, zato moraju da se sporazumevaju na druge nacine.

A da li bi za nju nesto predstavljalo opterecenje ili bi joj se bas svidelo ne mozes znati dok je ne pitas ili je ne zamolis da bar probate. Ne mozes da ulazis u seksualnu vezu sa nekim potiskujuci nesto tako vazno kao sto su seksualne preference.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ovakvi saveti (da se fetis uklopi u aktivnost) unose zbrku i nisu ni od kakve koristi! cak sta vise udaljavaju od jedine ispravne odluke da se ode sexologu.

cim ste primetili da stvari prevazilaze vase kapacitete da se sa njima izborite - obratite se za strucnu pomoc! to nije sramota, a odugovlacenje ce produbiti problem
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Pa planira covek da se obrati seksologu, ali hoce i da ima seksualni odnos u skoroj buducnosti, ali ne zna kako tehnicki to da izvede. Da pojednostavim situaciju :wink:
vladak254
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od vladak254 »

donka napisao:Pa planira covek da se obrati seksologu, ali hoce i da ima seksualni odnos u skoroj buducnosti, ali ne zna kako tehnicki to da izvede. Da pojednostavim situaciju :wink:
Trebalo bi da imam sexsoalni odnos, ali ne znam kako, jos plus sam pod pritiskom zbog neuspesnih pokusaja, jednostavno ne mogu da dozivim uzbudjenje, osecam se kao da sedim sam u sobi, ni trunke zelje i uzbudjenja, pokusavam da se skoncentricem, i razmisljam o stvarima koje me uzbudjuju, ali nista. Lakse mi je da se uzbudim kad sam sam nego kad sam sa devojkom. Stvarno ne znam sta da radim.
vladak254
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od vladak254 »

Ako neko zna molio bi da mi preporuci nekog dobrog sexologa, cuo sam za dr. Minju Eric, ali njen broj nikao ne mogu da nabavam. Hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Cerka chuvenog doktora Erica!

http://www.arhipelag.co.yu/eric_ljubomir.htm

probajte preko emaila redakcije da trazite broj telefona!
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

vladak254 napisao: Trebalo bi da imam sexsoalni odnos, ali ne znam kako, jos plus sam pod pritiskom zbog neuspesnih pokusaja, jednostavno ne mogu da dozivim uzbudjenje, osecam se kao da sedim sam u sobi, ni trunke zelje i uzbudjenja, pokusavam da se skoncentricem, i razmisljam o stvarima koje me uzbudjuju, ali nista. Lakse mi je da se uzbudim kad sam sam nego kad sam sa devojkom. Stvarno ne znam sta da radim.
Razlicite ljude uzbudjuju razlicite stvari. Ako stupas u seksualnu vezu sa nekim, podrazumeva se da izmedju vas vec postoji bliskost, da imate poverenja jedno u drugo i da mozete da kazete jedno drugom sta konkretno uzbudjuje svako od vas! Svakako postoje stvari koje bi zeleo da radis sa tom devojkom, samo treba to da joj kazes.
vladak254
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od vladak254 »

Nisam siguran da treba da joj kazem za moj fetish, jednostavno se bojim kako ce da odreaguje, jer mi ta devojka dosta znaci i dosta sam vezan za nju. Dolazim u situaciju da potrazim neke tabletice da popijem pre odnisa, cisto da odradimo to, da skinem sumlju sa toga, al cujem da te tabletice nisu dobre za zdravlje. Cuo sam za neku Novagru Forte, pa ako neko nesto zna o tome molio bi da napise nesto, dal ce imati to nekakav efekat na jedno vece s obzirom da ja imam psihicki a ne fizicke problem.
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Aman, pa tim pre treba da budete iskreni i otvoreni jedno prema drugom! Nemoj u tvojim godinama da eksperimentises sa kojekakvim lekovima. Ne razumem o kakvoj sumnji i odradjivanju pricas, ali cini mi se da je jedan iskren razgovor preko potreban vasoj vezi. Seks ne sluzi da bi se bilo sta dokazivalo, nego da bi dvoje ljudi pruzilo zadovoljstvo jedno drugom.
JiM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 16, 2014 10:27 pm

Re: Pomoc psihajatra hitno

Post od JiM »

Da li neko moze da posalje kontakt dr.Minje Eric? Hvala unapred
Odgovori