Pomagajte doktori i terapeuti...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

JA85
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 1:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pomagajte doktori i terapeuti...

Post od JA85 »

Sto pre mi treba tacan prevod na srpski ove dijagnoze:
1.Fractura malleolis laterale cruris laterale dex
2.Paraplegia extremitas impherioris spastica;status post fracturam Th11
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re: Pomagajte doktori i terapeuti...

Post od tamaraft »

1.Fractura malleolis laterale cruris laterale dex

Prelom spoljashnjeg maleolusa podkolene kosti desne noge

Paraplegia (oduzetost donje polovine tela), spastichna forma, nastala usled preloma torakalnog 11 prsljena!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
JA85
Stalni član
Stalni  član

Post od JA85 »

tamaraft napisao:1.Fractura malleolis laterale cruris laterale dex

Prelom spoljashnjeg maleolusa podkolene kosti desne noge

Paraplegia (oduzetost donje polovine tela), spastichna forma, nastala usled preloma torakalnog 11 prsljena!
Ok hvala puno na odgovoru...
Jos me samo zanima za ovu drugu dg sta znaci {Asvort skala 2-},rekose mi da je to hipotonus koji se stimulacijom ne poboljsava,a gore u dg stoji kako si/ste rekla/rekli spasticna forma?
A to mi nekako ne ide u glavu,koliko znam hipotonus je snizen tonus,a spazam je valjda grc tj.napetost?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Znate kako, paraplegija moze biti spastichna ili flakcidna tj mlitava, sve u zavisnosti od oshtenjenja kichmene mozdine, nivoa, obima, dela KM kojije povredjen, prednjih ili zadnjih rogova itd. Ili chak moze biti u pitanju kombinovani tip, opet sve zavisi od nivoa i vrste povrede. Svaki pacijent sa spinalnom lezijom je jedna velika pricha za sebe i treba celom sluchaju pristupati individualno, svachiji organizma je drugachiji, prognoze su razlichite, tretman naravno, potrebe, aktivnosti svakodnevnog zivota itd.

Spastichnom se zove svaka koja nije flakcidna tj koja mishica daje odredjenu dozu impulsa, oni su obichno patoloski, tj u vidu spazma se javljaju u nekim grupama mishica, opet sve zavisno od nivoa i obima i vrste i mehanizma povrede. Askroft skala se koristi u cilju odredjivanja spazma tj pasivnog otpora koji se javlja u mishicima, i nije ista za svaku grupu mishica, i menja se sa oporavkom od povrede sve do perioda od 3 godne od povrede kada stupa trpno stanje i promena tj oporavka tkiva nece dalje biti osim ako se ne uradi neka od operativnih tehnika u cilju smanjenja tonusa tj eliminacije spazma, ali iskljuchivo u sluchajevima kada je u pitanju blokirajuci spazam koji ne dozvoljava pacijentu dalji oporavak.

Znachi sve zavisi od vrste povrede, obima povrede, nivoa povrede, ochivanosti mishica, refleksinih lukova, inervacije, a dalje od ostalih komplikacija...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
JA85
Stalni član
Stalni  član

Post od JA85 »

I jos samo ovo pitanje,sta znaci Morbus sudeck in progress,a sta man.?
Znaci za oba je sudek,samo se ove dve zadnje reci razlikuju?
Sudek znam sta je.
Hvala umapred
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Prepishite tachno obe dijagnoze!
JA85
Stalni član
Stalni  član

Post od JA85 »

tamaraft napisao:Prepishite tachno obe dijagnoze!
Ok,nijsu bitne te dve...,a sta u prevodu znaci ova dg. sectio partialis medullae spinalis?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

U pitanju je delimichni prekid kichmene mozdine!
JA85
Stalni član
Stalni  član

Post od JA85 »

Nadam se da je ovo poslednja dijagnoza koju pitam :D
Dg. St.post fracturam subcapitalis colli femoralis l.dex et ORIF (3 spongiozna srafa)

1.Isto da mi prevede na srpski ovu dg. i da mi pojasnite svrhu tog ORIF-a,posto predpostavljam da je ta skracenica ustvari ovaj spongiozni sraf?
2.Kod vestackog kuka koji su pokreti u kuku kontraindikovani?
3.Da li se trakcije rade kod paraplegija i kod Sudeka ili ne?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Dg. St.post fracturam subcapitalis colli femoralis l.dex et ORIF (3 spongiozna srafa)

Stanje posle preloma vrata femura desne noge izvrseno operativnim zahvatom koji ima skracenicu ORIF a vise o tome na ovom linku http://www.proceduresconsult.com/medica ... edure.aspx

O tome opet u temu u podforumu Ortopedija i fizikalna terapija, iamte temu o operisanom zglobu kuka.

Ne znam o kakvim trakcijama prichate, postoje trakcije zglobova, trakcije kichmenog stuba... Sudek je obichno kontraidnikaciaj za bilo koju tehniku manipucalice pa samim tim i trakcije! Posebno ako je u pitanju sudek u progresu tj josh u akutnim fazama. Nikakve pasivne tehnike ne dolaze u obzir!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

annn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 30, 2009 1:01 pm

Post od annn »

molim vas prevod MR pregleda! radi se o decaku od 16g, saobracajna nesreca 23.10.2010g 1. kompletna ruptura LCP. 2. ruptura medijalnog kolateralnog kompleksa-gradus lezija LCM na femoralnoj inserciji, sa pocetno formiranim hipertonickim granulacijama u zoni lezije, prateca lezija patelo-femuralnog ligamenta na femoralnoj inserciji. 3.parcijalna lezija LCA-posterolateralnog snopa. 4.vertikalna ruptura prednjeg roga diskoidnog lateralnog meniskusa, bez dislokacije. 5.fokalne kostane kontuzione lezije na anteriornom aaspektu oba tibijalna platoa. 6.veca la. efuzija izrazeni surakutni reaktivni sinovitis sekvelehemartrosa. radi se o mom sinu danas su mu stavili gips do 08.12.2010 a posle ce se videti!? verovatno potrebna operacija to su rekli! molim vas i za savet i misljenje i koliko dugo traje oporavak? veliko hvala!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

S obzirom da je oshtecena sve i jedan deo zgloba kolena operacija je neminovna, a oporavak je obichno duplo duzi oe perioda mirovanja tj imobilizacije! Tj. ako je u gipsanoj imobilizaciji mesec dana, 2 meseca ce trebati uz pravilan rehabilitacioni plan da se oporavi potpuno, a hirurshke intervencije taj oporavak znaju kako da ubrzaju tako i da produze, a to sve zavisi od toga kojom metodom ce se lechiti i operativno sanirati povreda, od lekara koji ce zahvat raditi, saradnje sa terapeutima i samim oporavkom.

Tako da naravno sve zavisi od mnogo toga, opshteg stanja pacijenta, eventualnih komplikacija, saradnje sa terapeutima, struchnoshcu terapeuta, drugih oboljenja ako ih pacijent ima, terapije koju bude primao, motivacije i zelje za oporavkom, strpljenja da se oporavi kako treba, ozbiljnosti sa kojoj prihvati ceo oporavak...
annn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 30, 2009 1:01 pm

Post od annn »

Ja vam se zahvaljujem na brzom odgovoru! spominjali su verovatno doktora iz BG. mozete li mi preporuciti nekog i dali se to radi na banjici? hvala
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Naravno da se radi na Banjici, a za preporuke ipak se posavetujte sa nekim drugim!
Odgovori