Pljuvacna zlezda
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Pljuvacna zlezda
Gde se tacno nalaze ove zlezde? Gde god nadjem sliku, ona je nekako iz profila i ne mogu uopste da skontam. Nesto mi je kao oteklo (ne boli ovako, a ni na dodir vec ga jednostavno OSECAM) a to se nalazi, da plasticno objasnim sa leve strane, levo od jezika! Znaci napipam prstima kuglicu.. Da li je pljuvacna? Kod koga ici? ORL?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: Pljuvacna zlezda
Postoji 3 para vecih i vise manjih pljuvacnih zlezda. Vece su zausna (parotidna), podvilicna (submandibularna) i podjezicna (sublingvalna).
Treba da odete na maksilofacijalnu hirurgiju.
Treba da odete na maksilofacijalnu hirurgiju.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Hvala na odgovoru, doktore. Dakle opsta praksa i uput za maksilofacijalnu?
A jel mozete (mozda) da me bar navedete sta bi ovo moglo biti? Dakle napipavanje te kuglice, a ponekad i neki cudan osecaj iza i ispod uveta sa iste strane lica? Da se traumiram ili ne, cisto da znam na vreme?
A jel mozete (mozda) da me bar navedete sta bi ovo moglo biti? Dakle napipavanje te kuglice, a ponekad i neki cudan osecaj iza i ispod uveta sa iste strane lica? Da se traumiram ili ne, cisto da znam na vreme?

-
- Aktivan član
Siguran sam da nije nista strasno, iako po vasem opisu nemam bas jasan uvid. Ako zivite u manjem mestu i ako nemate maksilofacijalnog hirurga mozete kao alternativu traziti uput za orl.
Dr Milan Ivanovic
Pa da, nikako ne mogu da objasnim bilo kome ovo dok neko ne opipa.. Jedino ako mogu evo ovako fotografijom da vam pokazem prstom gde kuglicu napipavam!
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 12173.jpg/
Inace sam iz Beograda tako da smatram da nece biti problem za uput za maksilofacijalno ako me vec lekar opste prakse posalje tamo.
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 12173.jpg/
Inace sam iz Beograda tako da smatram da nece biti problem za uput za maksilofacijalno ako me vec lekar opste prakse posalje tamo.
-
- Aktivan član
Tu gde pokazujete se nalazi limfna zlezda koja se i u normalnim uslovima moze napipati. Ako smatrate da nesto nije u redu i da se ranije nije tu nalazila idite na pregled da budete mirni, ali mislim da ce vam i lekar opste prakse reci da je sve ok.
Dr Milan Ivanovic
Popricao sam sa drugarom koji je zdravstveni radnik i rekao mi je da je limfna zlezda sto mene u startu prestravljuje. Po gluglu se o tome pise samo najgore tako da ja ne znam sta da mislim uopste..
Ne znam koliko se bas u normalnim uslovima on amoze napipati, ali ja je sa suprotne strane ne napipavam, ili mozda ne umem da napipam. Sada vec nisam pametan. Primetio sam, a verovatno se ponavljam da imam taj osecaj 'imanja' necega tu kada gutam pljuvacku, recimo. Ma pojma nemam, sad sam se vec smorio ali sta da se radiiiii....
Ne znam koliko se bas u normalnim uslovima on amoze napipati, ali ja je sa suprotne strane ne napipavam, ili mozda ne umem da napipam. Sada vec nisam pametan. Primetio sam, a verovatno se ponavljam da imam taj osecaj 'imanja' necega tu kada gutam pljuvacku, recimo. Ma pojma nemam, sad sam se vec smorio ali sta da se radiiiii....

Meni se desna limfna zlezda ispod vilice uvek naduje i mogu da je napipam kada sam nesto prehladjen, to mi je cak postao signal da stize prehlada za koji sat 

Hvala ti Dejane, aj da kazem da si me malo opustio. Pazi, slinavim vec danima, cas me boli cas ne boli grlo tako da.. Evo zakazujem danas opstu praksu pa cu videti...
Samoi da pitam, da li limfna zlezda vise ne spada u domen maksilofacijalne hirurgije ili?
Samoi da pitam, da li limfna zlezda vise ne spada u domen maksilofacijalne hirurgije ili?
-
- Aktivan član
Spada, a u zavisnosti od procene lekara opste prakse o uzroku uvecanja limfne zlezde poslace vas na mfh ili orl. Nema potrebe da se plasite bilo cega. Jugulodigastricne limfne zlezde su u proseku velicine oko 15mm i mogu se napipati, za razliku od ostalih koje se palpiraju samo usled uvecanja. Zlezde se uvecavaju usled prehlade, upale grla, kvarnog zuba itd, itd...
Dr Milan Ivanovic
Hvala doktore. Malo ste me smirili, vasta mi pada na pamet u poslednjih par dana. Ono sto me trenutno neopisivo iritira je sto sam zakazao pregled kod lekara opste prakse, a pregled ce biti moguc tek za nedelju dana, jer to ovde eto tako funkcionise. Dakle, ranije ne moze. A meni se nekako ne ceka. Da li mi predlazete mozda da privatno odradim ultrazvuk te zlezde ili nesto drugo? Bilo sta?
-
- Aktivan član
Mislim da nema potrebe. Jasno mi je da vi verovatno pomisljate na neki tumor i da vas to plasi, ali treba da shvatite da postoji mnogo razloga usled koga se limfne zlezde mogu uvecati. Posto vas ne vidim uzivo ja vam mogu samo dati moje misljenje na osnovu imaginarnih podataka, a u ovom slucaju smatram da nemate razloga za brigu.
Dr Milan Ivanovic
Hvala vam do neba!!!!
Poštovani,
Želela bih da Vas pitam detalje o operaciji pljuvacne žlezde. Naime, u desnoj podjezicnoj žlezdi imam kamen veličine 0,7cm prema rendgensko snimku koji sam radila na maksiofacijalnom odeljenju u Beogradu. Hirurg mi je savetovao operaciju ali mi je u isto vreme i predočio da me nakon operacije očekuje ožiljak ispod brade i desne strane vilice, koji će nastati kao posledica uklanjanja kompletne desne podjezicne žlezde.
Prvo što mi predstavlja veliki problem u ovom slučaju jeste to što imam tip kože koji širi ožiljke pri zarastanju (dakle ništa od tanke linije ožiljka ),A to je poprilično vidljivo mesto. Drugo, rečeno mi je da drugi način ne postoji iako je zlezda u potpunosti zdrava i nisam imala nikakvu infekciju.
Takodje, pre mesec dana mi je izvađen mali deo kamena koji se verovatno pokidao i to je učinjeno veoma brzo, intervencije unutar usne duplje, kratkim rezom na resici jezika, dokle je kamenčić i došao.
Htela bih da čujem Vaše mišljenje i savet i unapred se zahvaljujem.
Želela bih da Vas pitam detalje o operaciji pljuvacne žlezde. Naime, u desnoj podjezicnoj žlezdi imam kamen veličine 0,7cm prema rendgensko snimku koji sam radila na maksiofacijalnom odeljenju u Beogradu. Hirurg mi je savetovao operaciju ali mi je u isto vreme i predočio da me nakon operacije očekuje ožiljak ispod brade i desne strane vilice, koji će nastati kao posledica uklanjanja kompletne desne podjezicne žlezde.
Prvo što mi predstavlja veliki problem u ovom slučaju jeste to što imam tip kože koji širi ožiljke pri zarastanju (dakle ništa od tanke linije ožiljka ),A to je poprilično vidljivo mesto. Drugo, rečeno mi je da drugi način ne postoji iako je zlezda u potpunosti zdrava i nisam imala nikakvu infekciju.
Takodje, pre mesec dana mi je izvađen mali deo kamena koji se verovatno pokidao i to je učinjeno veoma brzo, intervencije unutar usne duplje, kratkim rezom na resici jezika, dokle je kamenčić i došao.
Htela bih da čujem Vaše mišljenje i savet i unapred se zahvaljujem.