pitanje za gastroenterologa
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm
pitanje za gastroenterologa
naime vec duze vrijeme (godinama) se borim sa dijagnozom meteorisma (hronicne nadutosti i gasova u crijevima). bio sam kod vise gastroenterologa, obavio mnogo testova. analiza stolice uredna, analiza krvi uredna, gastroskopijom utvrdjen gastritis sa helicobacterom.
moja dilema, odnosno dilema tih doktora je takva da su jedni ubijedjeni da helicobacter ni u kom slucaju NE MOZE biti uzrocnik stvaranja gasova u crijevima i nadutosti, dok su drugi ubijedjeni da helicobaktor itekako MOZE biti uzrocnik tog stanja.
sta vi mislite, postavljam pitanje gastroenterolozima na forumu, ali i svima ostalim koji mi mogu pomoci? da li infekcija helicobacterom moze biti uzrocnik meteorizma?
puno hvala!
moja dilema, odnosno dilema tih doktora je takva da su jedni ubijedjeni da helicobacter ni u kom slucaju NE MOZE biti uzrocnik stvaranja gasova u crijevima i nadutosti, dok su drugi ubijedjeni da helicobaktor itekako MOZE biti uzrocnik tog stanja.
sta vi mislite, postavljam pitanje gastroenterolozima na forumu, ali i svima ostalim koji mi mogu pomoci? da li infekcija helicobacterom moze biti uzrocnik meteorizma?
puno hvala!
HBP moze stvarati gasove u zeludcu i nigde vise. To izaziva nadimanje i nadutost. IBS, IBD i poremaciji u bio balansu creva izazivaju gasove/flatulenciju. HBP ne daje simptome na tankom i debelom crevu. Ako imas mnoo gasova i teskocu da ih izbacis uzimaj:
3x2 Gasvan jedna pre i jedna posle obroka
3x1 Rudakol, ~15min pre obroka
3x1dl Caj od Anisa i Kima nakon obroka
Ako od ovoga ne bude bolje vec nakon 15 dana, odraditi endoskopije
imla sam slican problem
Izvinite,sta je IBS i IBD?
Meni je dr,prof.Tomic iz KCS preporucio ovo
Espumisn perlice 3 puta po 2
Essentiale forte jednu dnevno i
Rudakol 3 puta po 1 i da dam stolicu na gljivice i bakterije i na svarenost nekih satojaka hrane.Sve ok!
Gastroskopija mi je pokazala gastritis anteritis PHinflamacija sa tri plusa obelezena(pisem plus ,jer mi ne radi dugme na tastaturi),kao i helicobakter koji je izlecen,ali su mi ovi problemi sa gasovima ostali.
Nekad imam osecaj da me neko ubode nozem ispod levog i desnog rebra sto traje do minut i samo prodje!
Kolonoskopija izrazeni spazmi,sluznica bo!Biopsija nije radjena.nije bilo potrebe po dr!
Sta dalje predlazete?
Meni posle mesec dana nije bolje!On kaze da samo nastavim sa terapijom!
Kakav je on dr?Meni se cinio jako fin,a da li neko zna kakav je strucnjak?
Meni je dr,prof.Tomic iz KCS preporucio ovo
Espumisn perlice 3 puta po 2
Essentiale forte jednu dnevno i
Rudakol 3 puta po 1 i da dam stolicu na gljivice i bakterije i na svarenost nekih satojaka hrane.Sve ok!
Gastroskopija mi je pokazala gastritis anteritis PHinflamacija sa tri plusa obelezena(pisem plus ,jer mi ne radi dugme na tastaturi),kao i helicobakter koji je izlecen,ali su mi ovi problemi sa gasovima ostali.
Nekad imam osecaj da me neko ubode nozem ispod levog i desnog rebra sto traje do minut i samo prodje!

Kolonoskopija izrazeni spazmi,sluznica bo!Biopsija nije radjena.nije bilo potrebe po dr!
Sta dalje predlazete?
Meni posle mesec dana nije bolje!On kaze da samo nastavim sa terapijom!
Kakav je on dr?Meni se cinio jako fin,a da li neko zna kakav je strucnjak?
Vrlo zbunjena,izrazito emotivna...
Espumisan je zut (blister) 20mg kuglica, dok je Gasvan sa nana estrima 80mg roze boje. Dakle, veca koncentracija manje love a vece pakovanje...
Mislim da je najmanje 4x jeftiniji kada se preracuna a rade isto - gotovo nista. Mozda malo rasprsuju gasove, ali svakako nisu antifaltulenti kako se navodi.
Ako ga uporedis sa anis+kim dobices jaci efekat...
Mislim da je najmanje 4x jeftiniji kada se preracuna a rade isto - gotovo nista. Mozda malo rasprsuju gasove, ali svakako nisu antifaltulenti kako se navodi.
Ako ga uporedis sa anis+kim dobices jaci efekat...
- peniko
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ma meni pomogne nevidjeno... Desi se posle pljeskavice i 2 piva da tako krene da me nadima i da mi se stvara pena u zelucu, da pocinjem da je povracam. 2 kuglice, 5 minuta i kao nov... To je bas jedan od lekova koje smatram izuzetno efikasnim. U principu za vecinu lekova koje sam u zivotu pio, nisam primetio immediate efekat, ali za Espumisan npr. ili Rinasek (pijem ga kada me uhvati napad alergije), primecujem gotovo momentalni efekat. Nikada, doduse, nisam probao Sasvan...
Cogito ergo doleo....
-
- Stalni član
sve ovo sam poceo uzimati u prosli cetvrtak, s jednom razlikom, ja imam neki americki simethicon od 135 mg, pa sam to umjesto Gasvana uzeo. Rudakol takođe uzimam 3x1.MACHINE napisao:HBP moze stvarati gasove u zeludcu i nigde vise. To izaziva nadimanje i nadutost. IBS, IBD i poremaciji u bio balansu creva izazivaju gasove/flatulenciju. HBP ne daje simptome na tankom i debelom crevu. Ako imas mnoo gasova i teskocu da ih izbacis uzimaj:
moram reci da sam i prije imao iskustvo sa simethiconom koji mi apsolutno NIJE pomagao. znaci, ti gasovi su toliko intenzivni da izgleda da ih to djelovanje simethicona uopste ne umanjuje.... ne znam.... inace, moja dnevna doza simethicona je 3x2x135mg i pravo da vam kazem, ja ne mogu reci da primjecujem neki znacajan efekat. mozda vise psiholoski da mi pomaze.
gasovi su jos uvijek tu, a posebno po noci i za vrijeme sna, sto mi stvara dodatni problem, jer me budi po noci i imam jako isprekidan san.
ako mozete da vjerujete, da ovaj moj problem sve vise me psihicki ubija. zamislite da ne mozete da odete u kino, pozoriste, nigdje gdje morate da sjedite medju ljudima duze od sat vremena. da ne pricam na primjer o ljubavnim vezama, koje su nemoguce jer ja po cijelu noc ispustam gasove.
poslovni sastanci, porodična okupljanja, neobavezna druženja - sve je to za mene postalo nocna mora, jer ja moram da ispustim gas. mislim strasno!
ako iko ima da pomogne, zahvalan sam do neba.
ponavljam da sam obavio sve testove krvi i stolice vise puta. nisu nadjeni nikakvi paraziti, nije nadjeno nista sumnjivo. gastroskopijom mi je utvrđen samo srednji gastritis i helicobacter.
meni je pomoglo!
Uzmi dva dana Probiotik forte 2 dnevno
,a posle Fermental(2 dnevno,svakodnevno),firma essi.
Jogurt Dannone activia,madjarski ako mozes da nadjes ima u Maxiju!
Bedoksin,tri puta po jedan.
Meni Gasvan nije delovao,a Espumisan jeste(3 puta po 2).
Sirup za gasove kod dece NurseHarvy*s. Dozu sracunaj prema svojoj kilazi!
Popij ovo i za 7 dana ce ti biti super!Videces razliku vec posle treceg dana,veliku!!
Caj od kima i anisa pijes samo ako ne mozes da izbacis gasove sto je kod mene bio slucaj,ali ti time pospesujes njihovo izbacivanje,za cim nema potrebe,a koliko sam shvatila ne smanjujes stvaranje!
Moze da se dogodi da posle Probiotika dobijes opstipaciju,ali ne obracaj paznju,bice ok,posle dva ,tri dana!
Pozdrav!
Popij ovo i za 7 dana ce ti biti super!Videces razliku vec posle treceg dana,veliku!!

Caj od kima i anisa pijes samo ako ne mozes da izbacis gasove sto je kod mene bio slucaj,ali ti time pospesujes njihovo izbacivanje,za cim nema potrebe,a koliko sam shvatila ne smanjujes stvaranje!
Moze da se dogodi da posle Probiotika dobijes opstipaciju,ali ne obracaj paznju,bice ok,posle dva ,tri dana!
Pozdrav!
-
- Stalni član
Re: meni je pomoglo!
probavao sam ja sve te probiotike i nista mi nije pomoglo. ne znam kako ti nije djelovao gasvan, a espumisan jest, kad ta dva lijeka imaju potpuno jednak aktivni sastojak simethiconrubeola napisao:Uzmi dva dana Probiotik forte 2 dnevno
Popij ovo i za 7 dana ce ti biti super!Videces razliku vec posle treceg dana,veliku!!![]()
Pozdrav!
drugacija resorpcija!
To mi je rekla dr opste prakse koja mi je dala ovako da pijem.Rekla mi je da samo ova kombinacija probiotika,doza i duzina uzimanja daje rezultate!
Sve ovo sto sam napisala ona je saznala na nekom seminaru.
Ako su ti problemi veci,treceg dana se moze uzeti i Cisap 3 puta po 1!
/Znaci:
Espumisan perlice 3 puta 2
Probiotik forte 2 dnevno
Nurse harvy`s sirup prema tezini!(meni je odlazila boca za tri dana)
Bedoksin 3 puta 2
Od treceg dana sve isto samo dodajes Fermental,a izbacujes probiotik.Videces razliku!
Ako se ne smanji posle 3 dana dodaj cisap 3 puta 1
Nemas sta da izgubis,pokusaj ovako!
Za dorucak i veceru jedan dannone activia!
Pozdrav!
/Znaci:
Probiotik forte 2 dnevno
Bedoksin 3 puta 2
Od treceg dana sve isto samo dodajes Fermental,a izbacujes probiotik.Videces razliku!
Pozdrav!
-
- Stalni član
Re: drugacija resorpcija!
puno ti hvala na trudu. pokusacu sa ovim.rubeola napisao:To mi je rekla dr opste prakse koja mi je dala ovako da pijem.Rekla mi je da samo ova kombinacija probiotika,doza i duzina uzimanja daje rezultate!
/Znaci:
Probiotik forte 2 dnevno
Bedoksin 3 puta 2
Pozdrav!
medjutim stvar je u tome da ja prvenstveno pokusavam da otkrijem UZROK mojih gasova, a ne da ublazavam posljedice.
nije mi jasno stvarno, nije mi jasno STA ih uzrokuje. bas postajem ocajan. mislim, nevjerovatno je to koliko mi to utice na svakodnevni zivot!
moram naglasiti da povremeno imam neizdrziv svrab u rektumu i anusu, nesto izmedju svraba i peckanja. ponavljam da je na analizi stolice sve bilo ok - nema kandide, nema parazita....
A kolonoskopija?
Meni je utvrdjen spasticki kolon,nista specijalno,ali sam ja htela da poludim!?Tebi?Irigografija?Mene su slali i kod imunologa i hematologa,tu je bilo sve ok!
Da skratimo:
batali probiotike i jogurte. Nece pomoci. Isto vazi i za simetikone. MOzda samo u pocetku ali ne vise od toga. ESI jeste bolji od ostalih ali je i sve to neutemeljeno u praxi. To sam vise puta navodio. Ja imam IBD i ovim se intenzivno bavim 3 godine, pa znam bolje nego polovina profesora koji se ovim bave. Veruj mi na rec. Dakle, Rudakol 4x1, zatim gusci caj od Anisa 4x 0.5dl pre obroka i 0.5dl nakon obroka. Moras biti strpljiv nekih par meseci, nije bas prosto resiti.
Ja imam iste probleme sa gasovima, uzrok nikada nije pronadjen, zato ga i zovu IBS. Navode stres, ali d ali je? POsotji mali milion sojeva ikroflore, mozda jeste neki disbalans kojeg je tesko pronaci, pogotovo u Srbiji...ali ima dosta travara (drzi se Kineza, Japanaca, Rusa...) koji se ovim bave vekovima kroz generacije...i trave zaista mogu pomoci. Anis ne rasprsava gasove kao Kim, naprotiv on je jedan od retkih antiflatulenata...dakle, nije za izbacivanje vec protiov geneze...
I upamti: ponekad aktivno delovanje na simptome otkloni i uzrok problema...
batali probiotike i jogurte. Nece pomoci. Isto vazi i za simetikone. MOzda samo u pocetku ali ne vise od toga. ESI jeste bolji od ostalih ali je i sve to neutemeljeno u praxi. To sam vise puta navodio. Ja imam IBD i ovim se intenzivno bavim 3 godine, pa znam bolje nego polovina profesora koji se ovim bave. Veruj mi na rec. Dakle, Rudakol 4x1, zatim gusci caj od Anisa 4x 0.5dl pre obroka i 0.5dl nakon obroka. Moras biti strpljiv nekih par meseci, nije bas prosto resiti.
Ja imam iste probleme sa gasovima, uzrok nikada nije pronadjen, zato ga i zovu IBS. Navode stres, ali d ali je? POsotji mali milion sojeva ikroflore, mozda jeste neki disbalans kojeg je tesko pronaci, pogotovo u Srbiji...ali ima dosta travara (drzi se Kineza, Japanaca, Rusa...) koji se ovim bave vekovima kroz generacije...i trave zaista mogu pomoci. Anis ne rasprsava gasove kao Kim, naprotiv on je jedan od retkih antiflatulenata...dakle, nije za izbacivanje vec protiov geneze...
I upamti: ponekad aktivno delovanje na simptome otkloni i uzrok problema...
zasto tako negativno!
Ne sumnjam u tvoje znanje,li meni je pomoglo,a dr je ovo pokupila sa nekog seminara o ovim problemima!Kaze da ko god se pridrzavao ,imao je mnogo pomaka na bolje!
Sta ima da izgubi?
On ili bilo ko?Traje 7 do 10 dana?
Sta ima da izgubi?
On ili bilo ko?Traje 7 do 10 dana?