Pitanje za doktore

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

ape
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 28, 2007 5:26 pm

Pitanje za doktore

Post od ape »

Pozdrav.
Evo mog problema:
U nedelju, dok sam prao prozore sa spoljne strane, sam se zakacio na parce rdje sa prozora na kaziprstu leve ruke. Nije bilo rane niti je isla krv, izgledalo je kao najmanja ogrebotina. Odmah sam isprao hidrogenom i alkoholom ali nisam stavio flaster, posto nije bilo maltene nikakve rane. Sutradan sam primetio nesto nalik zuljevima/bradavicama na gornjem zglobu kaziprsta (ogreb je bio sa bocne strane), kao i na srednjem i domalom prstu. Treba napomenuti da sam se taj dan selio i teglio razne kese i ostalo. Slicne bradavice, ili sta vec, imam i na drugoj ruci, ali su danas na kaziprstu one uznapredovale i bas sa te strane gde sam se bio ogrebao. Ono sto me najvise uspanicilo je sto mi se juce ukocio vrat. Nije se ukocio da ne mogu bas da ga pomeram ali boli na pomeranje, a kao i svaki pravi hipohondar na netu sam nasao simptome trovanja tetanusom i to je jedan od simptoma :-? .Opet treba napomenuti da sam par dana vozio kola sirom otvorenih prozora. Danas sam hteo da se obratim lekaru ali jednostavno sam mislio da ce me oterati u 3 lepe ako mu kazem da mislim da imam tetanus zbog one ogrebotine. Molim vas za pomoc/savet, sem ako vec nije prekasno posto je proslo vec 4 dana :-? .
Hvala.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

E, kad biste znali zbog čega sam ja išla kod lekara... :oops: :lol: slobodno idite vi kod lekara navikla sam ih ja. :lol: tetanusna rana je po pravilu duboka, ubodna rana... mada sa tim stvarima se nikada ne treba šaliti. Uvek možete primiti imununoglobulin, a vakcina je i inače obavezna...tako da se svejedno trebate vakcinisati. Ajdete lepo sad kod lekara, rade do sedam pa se lepo vakcinišite. Trebalo bi svi da budemo vakcinisani. Što bismo razmišljali o tome.
ape
Novi član
Novi član

Post od ape »

Ali zar sad nije kasno ?! Proslo je 4 dana :-? I da li ove bradavice imaju veze sa tim ili ne ?
edit: Sad ne mogu nikako posto krecem na posao, a nemam ni overenu knjizicu :(
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Nemaju bradavice sa tim nikakve veze. A i simptomi ne idu tako munjevito :wink: . Po prici, rana nebi trebalo da pravi probleme, ali ko sto rece Jefimija, bolje je da to pogleda dr, pa ako treba i da se malo naljuti, ali tvoje je pravo da se zastitis.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Што се тих брадавица тиче. Ја наравно одавде то не бих вам знала рећи. Али, оно што се у народу зову брадавице... Оне су изазване вирусима. И, у случју да их ви имате...било би могуће да сте том озледом отворили пут аутоинфекцији, и пренели вирус са десне руке на леву.

Ево на интернету сам пронашла неке слике како би то изгедало.

SlikaSlikaSlika

ово иначе лечи дерматолог, вишеструком апликацијом течног азота на њих.
Свако добро.

иначе брадавице нису клиничка слика тетануса.
Инкубација код тетануса траје десетак дана. Што дуже то боље.
И давање имуноглобулина, у било ком периоду..не би можда спречило појаву тетануса, али би умањило његову тежину.

Још једном...свако добро
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

A jel se javlja temperatura u "slucaju" ape??!! (mislim, ako jesto to sto sumnja) :roll:
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Не, код тетануса болест почиње нагло.
Први и стални знак је грч мастикаторних мишића( мишића за жвакање, мишића доње вилице), тзв.тризмус. Потом се тај грч преноси и на остале делове тела. Постоје стални грчеви, присутни кроз цео ток болести, и пароксизмални, повремени. Е ти повремени су опасни јер могу да захвате мишиће гркљана и да се пацијент угуши. А при том се грчеви могу проширити на респираторне мишиће. Опет се добија исти исход.
Код тетануса нема тих системских знакова запаљења, као што је темпрература...јер то није системска инфекција, већ локална инфекција са системском интоксикацијом...( шта ја вама причам :roll: ...као да ће вам бити нешто јасније)
Но, температура је само локално повишена, због активности мишића...али то је тек касније...
значи у периоду инкубације нема температуре. :D
ape
Novi član
Novi član

Post od ape »

Vi to mene kolektivno zezate ? :o
Bio sam kod lekara i posto nema nikakve rane otpisao je tetanus (i hope so) i poslao me kod dermatologa. Za to sto mi je ukocen vrat rekla je da nije tetanus jer inkubacija nije bas 2 i po dana posle koliko mi se ukocio . Dyshidrosis manuus i verruca vulgaris?! mi je dijag. Dobio sam neke kreme da mazem to, i dermatolog rece da to sto imam ne moze da ima ikakve veze sa tetanusom, vec sa iritacijom tog dela tela (prstima), padom imuniteta ili stresa (najvece sanse).
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

А зашто мислите да вас неко зеза?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Jefimija napisao:Не, код тетануса болест почиње нагло.
Први и стални знак је грч мастикаторних мишића( мишића за жвакање, мишића доње вилице), тзв.тризмус. Потом се тај грч преноси и на остале делове тела. Постоје стални грчеви, присутни кроз цео ток болести, и пароксизмални, повремени. Е ти повремени су опасни јер могу да захвате мишиће гркљана и да се пацијент угуши. А при том се грчеви могу проширити на респираторне мишиће. Опет се добија исти исход.
Код тетануса нема тих системских знакова запаљења, као што је темпрература...јер то није системска инфекција, већ локална инфекција са системском интоксикацијом...( шта ја вама причам :roll: ...као да ће вам бити нешто јасније)
Но, температура је само локално повишена, због активности мишића...али то је тек касније...
значи у периоду инкубације нема температуре. :D

Jefimija, hvala brzom i iscrpnom na odgovoru, mnogo mi je jasnije (tacnije: nisam imala pojma ni o cemu sto sam mogla sada da procitam :lol:)!!!! :D Hvala!!

Pozz, majja :wink:
ape
Novi član
Novi član

Post od ape »

Jefimija napisao:А зашто мислите да вас неко зеза?
Ma u smislu, ovakvom hipohondru kao meni je dovoljno samo da procita to sto ste napisali i odmah krece panika :-? .
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

ape napisao:
Jefimija napisao:А зашто мислите да вас неко зеза?
Ma u smislu, ovakvom hipohondru kao meni je dovoljno samo da procita to sto ste napisali i odmah krece panika :-? .
Ape, nisi gori od mene, to ti garantujem, a ima ih jos!! :wink: :lol: :lol:

Ja se nisam ni ogrebala, a vidis da bih volela preventivno da znam! :lol:

Nemoj da panicis, vazno je da si isao kod lekara, a ovo je samo mesto za informisanje a ne i za lecenje. Ja sam se iz radoznalosti ukljucila na temu (iako ti nisam mogla pomoci jer nisam znala), i krenula je u tom pravcu, ali niko tebi ovde nije dao dijagnozu, niti se to moze tako raditi. Shvati ovo kao razmenu korisnih informacija i uzivaj, nije ti nista!!

Pozdrav i sve najbolje, majja :wink:
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Ma dobro...

znate, ja sam se povela onom scenom iz filma , 300. Pita Leonida svog ratnika jel dobro...a on odgovara, ma to je samo ogrebotina ( a ono izbijeno mu oko, pola glave raseceno). Tako da...otkud ja znam sta je za nekog mala ogrebotina, pogotovu sto ste imali potrebu da je dezinfikujete...

Ma u svakom slucaju ja sam za ono: Bolje 100 puta otici kod lekara ni zbocega, nego jednom ne otici kad treba. :wink:

Sto ja sad ovo pisem :-? ..a da!!! :D Vakcinacija protiv tetanusa je u kalendaru vakcinacija, i daje se na svakih deset godina. U 30. , 40. , 50...

I tako...Bilo je ovo malo predavanje o tetanusu..., i veruccama... :D ...sledece nedelje u ovo vreme mozete cuti o .... :lol:

Ajd ljudi u zdravlje
tarcika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 14, 2006 4:56 pm

Post od tarcika »

e,a da pitam i ja... :lol:

naime,moj muz se pre tri nedelje isekao veoma dobro i po pola centimetra duboko na nov sporet(hocu reci nije zardjao),na jagodicama dva prsta...NARAVNO da nije hteo da ide kod lekara i ja sam mu to previjala svakog dana po propisu(hidrogen,jod,sterilna gaza...).sve je veoma brzo potpuno zaraslo i sada je to mesto kao da nije ni bilo iseceno.Hvala Bogu,on se dobro oseca,mislim da je on sve i zaboravio za razliku od mene :lol: ,pa bih ja sada da pitam jel prosao taj period inkubacije i da li bi se do sada vec javio neki simptom..?

pozz... :wink:
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Tarci, tetanus se vezuje za ubodne rane, jer izazivac je bakterija koja zivi u uslovima bez kiseonika, dakle upravo duboke, ubodne rane, ne posekotine. Bez brige. :wink:
Odgovori