Paracetamol

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Markoni88 napisao:
Ma klasika, bakterije i sl ... necu se cimam do lekara, poceo sam doziranje sa po 2 tablete, od viska glava ne boli :) ...mada me glava ceo dan ubija :D, mozda bih mogo i malo kafetina da ubacim u ishranu hehe
Glava svakako neće da te boli od viška, ali zato može da te "pozdravi" želudac, a tek da vidiš kako to boooooooliiiiiiii......... :o
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

jelenaa1985 napisao:nemoj da pijes vise lekova istovremeno jer mogu da umanje ili pojacaju dejstvo jedan drugome... ako vec uzimas paracetamol, pij ga 1 ujutru i jednu uvece, i uzimaj dosta vitamina C, cajeva i stavi oblogu od rakije :):)(za ovu oblogu se salim) :)
e,to za oblog od rakije vredi stavljati ako te rasturaju krajnjici...natopis krpu i stavis kad krenes na spavajne i do jutra te prestane...to je valjda zato sto u rakiji ima alkohola pa kad ga ti udises non-stop on pobije sve bakterije i ostala bljaks bica,a tebi je super... :wink:
djidji
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 4:58 pm

Post od djidji »

Kad već govorite o starim lekovima za skidanje temperature još bolja varijanta je krompir! Ne šalim se! uzme se sirovi krompir, izrenda i stavi u čarape. Jedina mana je što voda iz krompira pocrni i ostavlja fleke :D
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

i za to znam,mada pomaze i krastavac kada imate temperaturu i kada vam je glava vruca,osvezava ako nista drugo... :wink: :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

I listovi kupusa.....
kataklinger
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 12:44 am

Post od kataklinger »

sasasa napisao:Aspirin (Acisal, Acetisal, Andol, Ambol, Upsarin...) i sve ono sto bez problema dobijete u apoteci kada im kazete da vas boli zub :)
Prvu stvar posle vadjenja zuba koju stomatolog kaze, je nekoriscenje Acetisalnih lekova
Lek treba izbegavati nekoliko dana pre operativnog zahvata zbog moguće pojačane sklonosti ka krvarenju. Usled svog inhibirajućeg dejstva na nakupljanje trombocita, koje traje nekoliko dana posle uzimanja, acetilsalicilna kiselina može prouzrokovati tendenciju ka povećanom krvarenju tokom i posle operacija (uključujući manje operacije, npr. vađenje zuba).
http://www.galenika.rs/index.php?option ... 4&lang=SRB
Od narodnih lekova, na kolute isecen krompir pa na tabane, ili oblozi od vinskog sirceta koji se cesto menjaju, unosenje dosta tecnosti, neki caj za preznojavanje
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am

Re: Paracetamol

Post od sasasa »

Jednom u zivotu sam video da neko skoro iskrvari posle vadjenja zuba... Ali taj je imao hemofiliju i bio je lose premedikovan za intervenciju :)
Da, od NSAIL se moze krvariti, katkad i veoma ozbiljno (stari pacijenti, prolongirana terapija, prethodna trauma i razvoj stres ulkusa ili nekrotizirajuceg gastritisa... i jos gomila poucnih slucajeva) zato danas za recimo isijas u starih preporucuju selektivne COX inhibitore... Recimo meloksikam (Movalis...).
Aspirin je cinjenica lek zbog kog svake godine u svetu (bas od krvarenja) odapne najvise ljudi... Ali svet je veliki :)
Te stvari iz teorije se cinjenica u praxi vidjaju retko :) A i doze koje inhibiraju agregaciju trombocita su veoma male u odnosu na one sa antiinflamatornim efektom - oko 30mg (iako ga internisti za te svrhe daju u dozi od 100mg 1x1)... To je prilicno komplikovana prica... Generalno, ako ne mora - nemojte ih davati pacijentu, stosta se moze zakomplikovati, pacijent ima pravo imati i neku bolest u pozadini na koju vi trenutno ne mislite (vidjao sam i takvih zijana)! A ako mora nemojte se previse brinuti - ta krvarenja o kojima se u teoriji nasiroko raspravlja su u praxi prilicno retka.
No boze moj...
Odgovori