Paracetamol
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Paracetamol
Pogodite sta ja imam , a vi nemate
? .... Temperatuuuruuu
, 38.5 , kupanje ledenom vodom ne pomaze trajno, na kratko mi bude bolje dok sam zaledjen, i onda opet temp raste ... Zanima me nacin doziranja paracetamolom, citam na netu da moze 500mg(1 tableta)- 1 g na 4-6 sati ..Hteo bih da uzimam 2 tablete na 4 sata pa me zanima da li moze biti stetno ? inace imam 20 god i 88 kg ...
- Slavko_slavko
- Stalni član

- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
- Slavko_slavko
- Stalni član

- jelenaa1985
- Aktivan član

- Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm
Ma klasika, bakterije i sl ... necu se cimam do lekara, poceo sam doziranje sa po 2 tablete, od viska glava ne bolijelenaa1985 napisao:a da se javis doktoru? on ce ti reci zbog cega imas temperaturu jer je to samo simptom necega sto ti se desava u organizmu...kad regulises uzrok i temperatura ce nestati...
- jelenaa1985
- Aktivan član

- Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm
-
sasasa
- Aktivan član

- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Paracetamol (ili Febricet ili Eferalgan... sto je u sustini isti lek raznih fabrika) je relativno bezbedan lek koji danas dajemo deci za obaranje temperature i odraslima za temp. ili bolove blagog do srednjeg intenziteta (alternativa u dece je Brufen (ili Ibuprofen...).
Inace ovo je lek kojim se svake godine izvrsi najvise samoubistava u Velikoj Britaniji (iz nekog razloga tamo je omiljen u te svrhe - ustvari, razlog je jednostavan - nabavlja se bez recepta, a tamo do lekova nije tako lako doci kao ovde
, verovatno nigde na svetu nije).
U visokim dozama je hepatotoxican, dovodi do teskog hepatitisa i akutne insuficijencije jetre... Da ne davim time - doze od 500mg na 6h (kako se obicno dozira odraslima) su bezbedne u ljudi koji nemaju tezih ostecenja jetre, na kratke staze - 3-4 dana. To mu dodje oko 2g dnevno ili 4 tablete. Sad bas u slucaju nevolje ovo se moze pojacati bez puno pametovanja na 1. tabletu na 4h ili 3g dnevno. I to je u principu ono do cega bi trebalo da idu amateri
Ima on i drugih tohicnosti, ali eto ova je zanimljiva i poucna
Ostalo se obicnog coveka ne tice - osim -
I) to je lek iz NSAIL grupe (nije bitno sta to znaci, bitno je da tu spadaju i Brufen, Diklofen (ili Diklofenak ili Rapten...), Aspirin (Acisal, Acetisal, Andol, Ambol, Upsarin...) i sve ono sto bez problema dobijete u apoteci kada im kazete da vas boli zub
ONI SE GENERALNO NE MESAJU
makar ne u istom danu. Verovanje je da medjusobno smanjuju dejstvo, mada ja licno nisam siguran da li je to tacno ipak se drzim te preporuke 
II) ako problem postoji i pored standardnog doziranja leka - prvo pokusajte sa narodnim fazonima - ima tu dosta logike - rakija na noge, masaza alkoholom (ne masaza zeluca
) etc, a zatim svratite, onako malo do nas, ima i drugi lekova, a i mi doktori trebamo jesti nesto 
P.S. Tusira se mlakom ne ledenom vodom
Inace ovo je lek kojim se svake godine izvrsi najvise samoubistava u Velikoj Britaniji (iz nekog razloga tamo je omiljen u te svrhe - ustvari, razlog je jednostavan - nabavlja se bez recepta, a tamo do lekova nije tako lako doci kao ovde
U visokim dozama je hepatotoxican, dovodi do teskog hepatitisa i akutne insuficijencije jetre... Da ne davim time - doze od 500mg na 6h (kako se obicno dozira odraslima) su bezbedne u ljudi koji nemaju tezih ostecenja jetre, na kratke staze - 3-4 dana. To mu dodje oko 2g dnevno ili 4 tablete. Sad bas u slucaju nevolje ovo se moze pojacati bez puno pametovanja na 1. tabletu na 4h ili 3g dnevno. I to je u principu ono do cega bi trebalo da idu amateri
Ostalo se obicnog coveka ne tice - osim -
I) to je lek iz NSAIL grupe (nije bitno sta to znaci, bitno je da tu spadaju i Brufen, Diklofen (ili Diklofenak ili Rapten...), Aspirin (Acisal, Acetisal, Andol, Ambol, Upsarin...) i sve ono sto bez problema dobijete u apoteci kada im kazete da vas boli zub
II) ako problem postoji i pored standardnog doziranja leka - prvo pokusajte sa narodnim fazonima - ima tu dosta logike - rakija na noge, masaza alkoholom (ne masaza zeluca
P.S. Tusira se mlakom ne ledenom vodom
-
majja
- Stalni član

- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Glava svakako neće da te boli od viška, ali zato može da te "pozdravi" želudac, a tek da vidiš kako to boooooooliiiiiiii.........Markoni88 napisao:
Ma klasika, bakterije i sl ... necu se cimam do lekara, poceo sam doziranje sa po 2 tablete, od viska glava ne boli...mada me glava ceo dan ubija
, mozda bih mogo i malo kafetina da ubacim u ishranu hehe
- Slavko_slavko
- Stalni član

e,to za oblog od rakije vredi stavljati ako te rasturaju krajnjici...natopis krpu i stavis kad krenes na spavajne i do jutra te prestane...to je valjda zato sto u rakiji ima alkohola pa kad ga ti udises non-stop on pobije sve bakterije i ostala bljaks bica,a tebi je super...jelenaa1985 napisao:nemoj da pijes vise lekova istovremeno jer mogu da umanje ili pojacaju dejstvo jedan drugome... ako vec uzimas paracetamol, pij ga 1 ujutru i jednu uvece, i uzimaj dosta vitamina C, cajeva i stavi oblogu od rakije:)(za ovu oblogu se salim)
- Slavko_slavko
- Stalni član