Paracetamol

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Markoni88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 10:39 pm

Paracetamol

Post od Markoni88 »

Pogodite sta ja imam , a vi nemate :) ? .... Temperatuuuruuu :D , 38.5 , kupanje ledenom vodom ne pomaze trajno, na kratko mi bude bolje dok sam zaledjen, i onda opet temp raste ... Zanima me nacin doziranja paracetamolom, citam na netu da moze 500mg(1 tableta)- 1 g na 4-6 sati ..Hteo bih da uzimam 2 tablete na 4 sata pa me zanima da li moze biti stetno ? inace imam 20 god i 88 kg ...
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

nja,nja,nja,nja,nja i ja sam imaoooo... :P :P :P :D :D :D sta ja znam,ja sam pio febricet i brufen,mislim popijem sad febricet,pa za 4 sata brufen i tako kombinujem... :D :D :D :D :D :D
Markoni88
Novi član
Novi član

Post od Markoni88 »

e jbg sad, nemam sastojke za te tvoje koktele :D ...nista , cekam odgovor pristalica paracetamola :)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

e,jbg... :P :P :P vazi,pozdrav...
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

a da se javis doktoru? on ce ti reci zbog cega imas temperaturu jer je to samo simptom necega sto ti se desava u organizmu...kad regulises uzrok i temperatura ce nestati...
Markoni88
Novi član
Novi član

Post od Markoni88 »

jelenaa1985 napisao:a da se javis doktoru? on ce ti reci zbog cega imas temperaturu jer je to samo simptom necega sto ti se desava u organizmu...kad regulises uzrok i temperatura ce nestati...
Ma klasika, bakterije i sl ... necu se cimam do lekara, poceo sam doziranje sa po 2 tablete, od viska glava ne boli :) ...mada me glava ceo dan ubija :D, mozda bih mogo i malo kafetina da ubacim u ishranu hehe
Korisnikov avatar
jelenaa1985
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm

Post od jelenaa1985 »

nemoj da pijes vise lekova istovremeno jer mogu da umanje ili pojacaju dejstvo jedan drugome... ako vec uzimas paracetamol, pij ga 1 ujutru i jednu uvece, i uzimaj dosta vitamina C, cajeva i stavi oblogu od rakije :):)(za ovu oblogu se salim) :)
Markoni88
Novi član
Novi član

Post od Markoni88 »

Gotovo..nema vise temp.... rokno sam 2 paracetamola pred spavanje i namazo ledja i noge rakijom :D , stari domaci recept :p
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

paracetamol je OPASAN ako se prekoracuju doze!!!!!!
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Paracetamol (ili Febricet ili Eferalgan... sto je u sustini isti lek raznih fabrika) je relativno bezbedan lek koji danas dajemo deci za obaranje temperature i odraslima za temp. ili bolove blagog do srednjeg intenziteta (alternativa u dece je Brufen (ili Ibuprofen...).
Inace ovo je lek kojim se svake godine izvrsi najvise samoubistava u Velikoj Britaniji (iz nekog razloga tamo je omiljen u te svrhe - ustvari, razlog je jednostavan - nabavlja se bez recepta, a tamo do lekova nije tako lako doci kao ovde :), verovatno nigde na svetu nije).
U visokim dozama je hepatotoxican, dovodi do teskog hepatitisa i akutne insuficijencije jetre... Da ne davim time - doze od 500mg na 6h (kako se obicno dozira odraslima) su bezbedne u ljudi koji nemaju tezih ostecenja jetre, na kratke staze - 3-4 dana. To mu dodje oko 2g dnevno ili 4 tablete. Sad bas u slucaju nevolje ovo se moze pojacati bez puno pametovanja na 1. tabletu na 4h ili 3g dnevno. I to je u principu ono do cega bi trebalo da idu amateri :) Ima on i drugih tohicnosti, ali eto ova je zanimljiva i poucna :)
Ostalo se obicnog coveka ne tice - osim -
I) to je lek iz NSAIL grupe (nije bitno sta to znaci, bitno je da tu spadaju i Brufen, Diklofen (ili Diklofenak ili Rapten...), Aspirin (Acisal, Acetisal, Andol, Ambol, Upsarin...) i sve ono sto bez problema dobijete u apoteci kada im kazete da vas boli zub :) ONI SE GENERALNO NE MESAJU :) makar ne u istom danu. Verovanje je da medjusobno smanjuju dejstvo, mada ja licno nisam siguran da li je to tacno ipak se drzim te preporuke :)
II) ako problem postoji i pored standardnog doziranja leka - prvo pokusajte sa narodnim fazonima - ima tu dosta logike - rakija na noge, masaza alkoholom (ne masaza zeluca :) ) etc, a zatim svratite, onako malo do nas, ima i drugi lekova, a i mi doktori trebamo jesti nesto :)
P.S. Tusira se mlakom ne ledenom vodom :)
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Markoni88 napisao:
Ma klasika, bakterije i sl ... necu se cimam do lekara, poceo sam doziranje sa po 2 tablete, od viska glava ne boli :) ...mada me glava ceo dan ubija :D, mozda bih mogo i malo kafetina da ubacim u ishranu hehe
Glava svakako neće da te boli od viška, ali zato može da te "pozdravi" želudac, a tek da vidiš kako to boooooooliiiiiiii......... :o
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

jelenaa1985 napisao:nemoj da pijes vise lekova istovremeno jer mogu da umanje ili pojacaju dejstvo jedan drugome... ako vec uzimas paracetamol, pij ga 1 ujutru i jednu uvece, i uzimaj dosta vitamina C, cajeva i stavi oblogu od rakije :):)(za ovu oblogu se salim) :)
e,to za oblog od rakije vredi stavljati ako te rasturaju krajnjici...natopis krpu i stavis kad krenes na spavajne i do jutra te prestane...to je valjda zato sto u rakiji ima alkohola pa kad ga ti udises non-stop on pobije sve bakterije i ostala bljaks bica,a tebi je super... :wink:
djidji
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 4:58 pm

Post od djidji »

Kad već govorite o starim lekovima za skidanje temperature još bolja varijanta je krompir! Ne šalim se! uzme se sirovi krompir, izrenda i stavi u čarape. Jedina mana je što voda iz krompira pocrni i ostavlja fleke :D
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

i za to znam,mada pomaze i krastavac kada imate temperaturu i kada vam je glava vruca,osvezava ako nista drugo... :wink: :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

I listovi kupusa.....
Odgovori