Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Taenia solium i taenia saginata su svinjska i govedja pantljičara i mogu da se dobiju konzumiranjem nedovoljno termički obradjenog mesa zaražene životinje. Simptomi (kad ih ima) su gubitak na težini, pojačan ili smanjen apetit, stomačne tegobe (a može i da se iskomplikuje ).
Dijagnostikuje se parazitološkim pregledom stolice, gde se dokazuju članci i jajašca pantljičare u stolici.
Pa trebalo bi da jeste, ali kao i kod svega drugog svako pravilo ima i izuzetaka. Koliko sam ja cula o tome, retko se desavalo da je meso iz mesara zarazeno (mada i to moze da se desi), uglavnom se desava da bude zarazeno ono koje se nepropisno prodaje (u objektima koji nisu mesare, automobilima oko pijaca i sl!), jer ga ti prodavci ne nose na kontrolu i "zigosanje"!!!
Mogu li taj lek kupiti a da ne odem kod lekara? Ne verujem da imam pantljicaru u sebi, ali nebi bilo lose da popijem taj lek za svaki slucaj, pa ako imam izlecicu se, ako nemam onda nista. Ili je neophodno da dobijem savet lekara?
Procitao sam malo pre na netu o nekim parazitima koji se dobijaju od svinjskog mesa i uplasio sam se! Pola tih parazita dovodi do smrti i nema leka. Jel to stvarno tako??
Molio bih nekoga ko je upucen da mi odgovori koliko ima godisnje obolelih od Taenia solium i taenia saginata ili trihinele i slicnih parazita u Srbiji? Cisto me zanima ako je mali broj da ne brinem, ako je veliki da ipak odem kod lekara. Hvala!
O covece, ma idi kod lekara!!! I da je mali, ti mozes da budes bas u toj grupi, a i da je veliki, ti mozes da je nemas. Samo ce ti analiza pokazati prisustvo parazita, a ne statistika ni nagadjanje! Lepo kaze dr Ivica, internet ne sme da bude zamena za odlazak kod lekara!