da li ovo moze biti limfom
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
da li ovo moze biti limfom
Imam 34 godine, pre cetiri godine, napipala sam limfne zlezde na vratu. Ultrazvučnim pregledom je ustanovljeno da imam "nekoliko medjusobno dobro ograničenih hipoehogenih limfnih žljezda od kojih su neke uvećane a najveća pojedinačna je dijametra oko 19mm, bez tendencije ka konglomeraciji", "nema znakova paraortalne limfadenomegalije".
Nakon toga, uradjene su mnoge pretrage. Uradjen je magnet celog tela septembra 2005, sve je bilo uredno. Neke od dijagnoza u toku 2006 i 2007 su bile: helikobakter, citomegalovirus, monocyticum, iritabilna creva.
Od tog perioda redovno kontrolisem svoje zdravstveno stanje. Ja se relativno dobro osecam izuzev problema sa probavom i povremenim umorom.
Ono sto me brine je to sto u zadnjih godinu dana imam konstantan bol u levoj dojci, koja je i za nijansu jaca od desne. Dojka je puna grudvica i bolovi nisu jaki, ali dovoljni da me uznemiravaju. Ponekad bolovi idu iz pazuha ka dojci, povremeno dojka sama boli u pojedinim tačkama koje nisu uvek iste, a ponekad pece.
Ultra zvucni pregled: "obostrano bogat fibroglandularni korpus, bez solidne i bez cistične fokalizacije. U obe aksile reaktivne LGL do 12mm. Zakljucak: BI RADS 1". Na jednom od prethodnih ultrazvučnih pregleda pisalo je: "levo lateralno grublja zona uzrokovana izrazenijim edemom hormonalne etiologije".
Prilikom zadnje kontrole od 19.01.09 sam se pozalila doktorici da me povremeno zaboli leva ruka, tj. mekano tkivo ruke, doktorica je rekla da se verovatno radi o živcu koji je ukljesten u vratnom delu kičme.
Radjen je i CA 15-3 i on je u redu 25,1 U/ml.
Krvnu sliku redovno kontrolisem i ona je granicama normale, jedino sto mene brine sto su maltene u svakoj analizi bili povećani, mada u oscilaciji sledeći elementi: Plt (434; 441; 443; 395), Pct (0,285; 0,293; 0,288) RDW (16,3; 16,2; 15; 15,7) Fibrinogen (5,20; 6,25; 5,67)
CEA je radjen augusta 2008 i bio je 2,7 ng/ml
Limfociti su bili (0,38; 0,29; 0,38; 0,41)
Hgb je uvek ispod normalne ali na granici 116; 110
Gvozge na donjoj granici, ponekad i ispod normale.
Simptome koji me prate: zlezde u vratu, pazusima, preponama, bolovi u levoj dojci, konstantno zujanje u usima, povremeni pritisak u glavi, povremena unutrašnja temperatura u kasnijim satima ali prilikom merenja nekad bude 37 sa 1 ili 2, ali u vecini slucaja je manja od 37. Hronicna opstipacija pracena povremenim mučninama i bolovima usled iritabilnih creva. Povremene nesvestice, povremena malaksalost. Nisam uocila nocno znojanje, kao ni gubitak apetita ni gubitak tezine.
Imam sina od 6 godina, koji takodje ima limfne zlezde u vratnom delu. Receno nam je da su to reaktivne zlezde usled losih krajnika. Krajnike smo operisali, sva tri, pre 2 godine, ali su zlezde ostale. Odgovor lekara je da smo mi jednostavno limfomaticni i da je to normalno.
Da li je to stvarno normalno ili postoji veliki razlog za brigu?
Molim Vas, da li ima neka klinika u beogradu gde se mogu javiti? Dolazim iz malog mesta gde nemamo ni mogucnosti uraditi dobre analize?
Da li smo potencijalni bolesnici od limfoma i da li postoji mogucnost oboljenja usled ovakvih tegoba?
- andjelija81
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Cekacemo doktora da se javi da odgovori.
Ono sto ti ja mogu reci je sledece. Imala sam prvu upalu limfnih zlezdi na vratu pre 15-ak godina, jako dugo je trajala, sa visokom T. Posle toga sam 2 puta imala upalu limfnih zlezdi na preponama koje su nastale usled primanja inekcija Fedex i OHB12 u kuk. Prosle godine mi se desila situacija da sam imala zulj na nozi, sa zadnje strane koji je zagnojio. Meni se to tako iskompikovalo da se mi uzasno otekle zlezde na preponama, bolele su me i noge i ruke i jedva je to nekako proslo. Kada god sam ranije vadila krz, limfociti su mi bili na gornjoj granici ili blizu nje. Lekari su mi takodje rekli da sam verovatno limfaticni tip i da ne brinem. Nemoj odmah da pomisljas na najgore.

Ono sto ti ja mogu reci je sledece. Imala sam prvu upalu limfnih zlezdi na vratu pre 15-ak godina, jako dugo je trajala, sa visokom T. Posle toga sam 2 puta imala upalu limfnih zlezdi na preponama koje su nastale usled primanja inekcija Fedex i OHB12 u kuk. Prosle godine mi se desila situacija da sam imala zulj na nozi, sa zadnje strane koji je zagnojio. Meni se to tako iskompikovalo da se mi uzasno otekle zlezde na preponama, bolele su me i noge i ruke i jedva je to nekako proslo. Kada god sam ranije vadila krz, limfociti su mi bili na gornjoj granici ili blizu nje. Lekari su mi takodje rekli da sam verovatno limfaticni tip i da ne brinem. Nemoj odmah da pomisljas na najgore.

da li je ovo limfom
Hvala Andjelija. Utesno. I meni su lekari rekli da nije nista strasno, ali citajuci koje kakve tekstove vrlo sam uznemirena.
Ima li neko konkretan odgovor, bila bih Vam zahvalna.
Ima li neko konkretan odgovor, bila bih Vam zahvalna.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
DA, dobro su Vam rekli, postoje ljudi limfaticne konstitucije, poput VAseg sina na primer ili mozda Vas - koji reaguju uvecanjem limfnih zlezda i na sitnice kao sto su stres, nespavanje i umor (zbog posledicnog pada imuniteta). Rezultati su Vam u granicama normale, kontrolisite dojke redovno, idite na redovne ginekoloske preglede. Valjalo bi ispitati zasto Vam je krvna slika (Hgb i Fe) tako na donjoj granici ili ispod nje, sve ostalo moze da spada i u domen rada psihijatra: potrazite i konsultaciju ovog strucnjaka kako bi utvrdili d ali brojne tegobe koje imate mozda predstavljaju somatizacije (reakciju tela "na nervnoj bazi" a bez konkretnih poremecaja fiziologije). Pozdrav
Hvala Vam puno Garfielde.
Vise se brinem za malenog, posto je dete kao i svako drugo koje ne miruje, ali se brzo zamara.
Interesuje me samo od cega moze Hgb biti uvek nizak, a Fibrinogen visok, mislim, sta utice na ta dva elementa a da je komplet krvna slika ok. Sto se tice Fe, ja sam oduvek bila anemicna.
I jos nesto sto me interesuje, da li su limfomaticne osobe moguci potencijalni bolesnici limfoma? Ili to nema veze jedno sa drugim?
Hvala jos jednom.
Vise se brinem za malenog, posto je dete kao i svako drugo koje ne miruje, ali se brzo zamara.
Interesuje me samo od cega moze Hgb biti uvek nizak, a Fibrinogen visok, mislim, sta utice na ta dva elementa a da je komplet krvna slika ok. Sto se tice Fe, ja sam oduvek bila anemicna.
I jos nesto sto me interesuje, da li su limfomaticne osobe moguci potencijalni bolesnici limfoma? Ili to nema veze jedno sa drugim?
Hvala jos jednom.
Hvala Vam puno Garfielde.
Sta pokazuju elementi Plt i Pct?
Od cega se mogu konstantno javljati zujanje u usima i pritisak u glavi, da li i to mogu biti simptomi stresnih situacija i hronicnog umora?
Hvala jos jednom.
Od cega se mogu konstantno javljati zujanje u usima i pritisak u glavi, da li i to mogu biti simptomi stresnih situacija i hronicnog umora?
Hvala jos jednom.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Plt su trombociti, odnose se na gustinu krvi, a za Pct ne znam.mima.m napisao:
Odgovor na drugo pitanje je pozitivan. Ja to iz iskustva, nisam lekar.

Da li si radila hormone? Ovaj drugi nalaz dojke mi je čudan, mada opet ponavljam, nisam dr, tako da je možda i moguće, ali kako je pregledom utvrdjeno da je u pitanju "levo lateralno grublja zona uzrokovana izrazenijim edemom hormonalne etiologije"??
Da li si radila leukocite, (pretpostavljam da jesi, čim imaš limfocite iz leuko formule), sedimentaciju, CRP?!?!
Ovo te sve laički pitam, neka me neki dr ispravi ako te "šaljem na nepotrebne analize"!
Pozz, majja

Da, radjeni su mi i hormoni i analize za stitnu zlezdu i sve je u granicama normale.
Jedno je sigurno da je sve krenulo stresom, jer zadnji period od tih 4 pa cak i 5 godina mi se svasta izdesavalo pa odatne je i moje nestabilno zdravstveno stanje i krenulo. Radim vrlo odgovoran i stalno sam pod stresom. Jos se sada osecam u odnosu na sve i dobro.
Tako da je vrlo moguce to sto je dr Garfield rekao.
Ali covek kad mu nesto fali nema mira, otprilike kao ja.
Hvala Vam puno
Jedno je sigurno da je sve krenulo stresom, jer zadnji period od tih 4 pa cak i 5 godina mi se svasta izdesavalo pa odatne je i moje nestabilno zdravstveno stanje i krenulo. Radim vrlo odgovoran i stalno sam pod stresom. Jos se sada osecam u odnosu na sve i dobro.
Tako da je vrlo moguce to sto je dr Garfield rekao.
Ali covek kad mu nesto fali nema mira, otprilike kao ja.

Hvala Vam puno
Da li ste u periodu otkako imate tegobe ( a posle pregleda magnetom iz 2005.) snimali pluća, radili ultrazvuk abdomena? Da li se lekar setio da Vam iskontroliše SACE faktor iz krvi? Netipično uvećanje limfnih žlezda može biti znak sarkoidoze, nemaligne granulomatozne bolesti koju karakteriše nakupljanje limfnog tkiva u vidu granuloma u limfnim čvorovima, pa i nekim organima. Nemojte se uplašiti, bolest nije naivna,ali je izlečiva, bitno ju je dijagnostikovati. Srećno i javite novosti...
Evo, drbgd Vam je stavio link.
Ako uvećanje limfnih žlezda ne napreduje, a nema ni znakova granulomatoze u plućima, jetri, slezini, verujem da nemate razloga za brigu.
Ako vas ovo baš muči, ili se budete osećali malaksalo i umorno, uvek možete predložiti svom ordinirajućem lekaru dodatnu dijagnostiku u vidu, npr. kontrole SACE iz krvi (serum angiotenzin konverting enzim, koji je često povišen baš kod sarkoidoze), crp i fibrinogen kao indikatore upale, ili čak biopsiju neke od dostupnih limfnih žlezda na vratu ili ispod pazuha čiji će rezultat nesumnjivo razjasniti vašu dilemu.
Ipak, forum baš i nije najidealnije mesto da se olako daju ovakvi saveti. Konsultujte nekog pulmologa koji se bavi sarkoidozom i bićete "pametniji" za pravi savet. Sve najbolje!
Ako uvećanje limfnih žlezda ne napreduje, a nema ni znakova granulomatoze u plućima, jetri, slezini, verujem da nemate razloga za brigu.
Ako vas ovo baš muči, ili se budete osećali malaksalo i umorno, uvek možete predložiti svom ordinirajućem lekaru dodatnu dijagnostiku u vidu, npr. kontrole SACE iz krvi (serum angiotenzin konverting enzim, koji je često povišen baš kod sarkoidoze), crp i fibrinogen kao indikatore upale, ili čak biopsiju neke od dostupnih limfnih žlezda na vratu ili ispod pazuha čiji će rezultat nesumnjivo razjasniti vašu dilemu.
Ipak, forum baš i nije najidealnije mesto da se olako daju ovakvi saveti. Konsultujte nekog pulmologa koji se bavi sarkoidozom i bićete "pametniji" za pravi savet. Sve najbolje!
Hvala Drbgd- u i Cherrybo-u.
Kad sam procitala link, mogla sam da kazem samo wau, jos nesto novo, ima li kraja.
Naime, na forum sam sasvim slucajno zalutala, trazeci simptome limfoma. Ne znam ni ja zasto, verovatno radoznalost laika koji se boji bolesti
. Sta drugo reci.
Recite mi dr cherrybo, da li je dovoljno da prvo proverim SACE u krvi, da li je on dovoljan pokazatelj sarkoidoze. U slucaju da on bude visok radila bih rentgenski snimak pluca (da se ne bi zracili bez potrebe). Da li to mogu iskontrolisati i sinu, posto je on u periodu od 2 godine 3 puta imao dijagnozu Mononukleoze, a receno nam je da je covek moze imati samo jednom, u sva tri slucaja je islo sa visokom temperaturom i uvecanom jetrom.
Hvala jos jednom
Kad sam procitala link, mogla sam da kazem samo wau, jos nesto novo, ima li kraja.
Naime, na forum sam sasvim slucajno zalutala, trazeci simptome limfoma. Ne znam ni ja zasto, verovatno radoznalost laika koji se boji bolesti

Recite mi dr cherrybo, da li je dovoljno da prvo proverim SACE u krvi, da li je on dovoljan pokazatelj sarkoidoze. U slucaju da on bude visok radila bih rentgenski snimak pluca (da se ne bi zracili bez potrebe). Da li to mogu iskontrolisati i sinu, posto je on u periodu od 2 godine 3 puta imao dijagnozu Mononukleoze, a receno nam je da je covek moze imati samo jednom, u sva tri slucaja je islo sa visokom temperaturom i uvecanom jetrom.
Hvala jos jednom
SACE je u velikom procentu slucajeva kod obolelih od sarkoidoze povisen, ali postoji jedan broj obolelih kod kojih on nije siguran pokazatelj ove bolesti. Dakle, nije specifican marker da bi, sam po sebi mogao dokazati ovu bolest. U sklopu dijagnostike sarkoidoze uvek se prati vise parametara. Ponovicu, ono sto daje nesumnjiv zakljucak o dijagnozi je biopsija, gde se u limfnom cvoru ili zahvacenom organu nadju granulomi (nakupine limfocita).
Dobra stvar kod ove bolesti je sto kada je u pocetnim stadijumima, cesto dolazi i do spontane regresije, odnosno organizam se sam izbori sa simptomima.
Ako se vi dobro osecate i iz nalaza krvne slike se ne uocavaju patoloske promene (snizeni leukociti, povisena sedimantacija, fibrinogen, crp, pa i SACE), a vasi lmfni cvorovi se ne uvecavaju ili ih nema sve vise, niste umorni i malaksali, verujem da niste oboleli od ove bolesti.
Ipak, nuzno je da konsultujete lekara. Ovo je samo moj subjektivni utisak na osnovu svega sto ste naveli.
Javite se da cujemo kako ste i da li ste nesto preduzeli...
Dobra stvar kod ove bolesti je sto kada je u pocetnim stadijumima, cesto dolazi i do spontane regresije, odnosno organizam se sam izbori sa simptomima.
Ako se vi dobro osecate i iz nalaza krvne slike se ne uocavaju patoloske promene (snizeni leukociti, povisena sedimantacija, fibrinogen, crp, pa i SACE), a vasi lmfni cvorovi se ne uvecavaju ili ih nema sve vise, niste umorni i malaksali, verujem da niste oboleli od ove bolesti.
Ipak, nuzno je da konsultujete lekara. Ovo je samo moj subjektivni utisak na osnovu svega sto ste naveli.
Javite se da cujemo kako ste i da li ste nesto preduzeli...