da li ovo moze biti limfom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

mima.m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 12:20 pm

Post od mima.m »

Hvala Vam Garfielde, da ne kazem da sam to i zelela da cujem :D .

A pitam mr. ili mrs. Cherrybo, sta je to "sarkoidoza"?
Sto se tice tog SACE, to mi nije radjeno, radjen je abdomen u vise navrata i sve je bilo BO.

Hvala unapred
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

cherrybo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2008 6:00 pm

Post od cherrybo »

Evo, drbgd Vam je stavio link.
Ako uvećanje limfnih žlezda ne napreduje, a nema ni znakova granulomatoze u plućima, jetri, slezini, verujem da nemate razloga za brigu.
Ako vas ovo baš muči, ili se budete osećali malaksalo i umorno, uvek možete predložiti svom ordinirajućem lekaru dodatnu dijagnostiku u vidu, npr. kontrole SACE iz krvi (serum angiotenzin konverting enzim, koji je često povišen baš kod sarkoidoze), crp i fibrinogen kao indikatore upale, ili čak biopsiju neke od dostupnih limfnih žlezda na vratu ili ispod pazuha čiji će rezultat nesumnjivo razjasniti vašu dilemu.
Ipak, forum baš i nije najidealnije mesto da se olako daju ovakvi saveti. Konsultujte nekog pulmologa koji se bavi sarkoidozom i bićete "pametniji" za pravi savet. Sve najbolje!
mima.m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 12:20 pm

Post od mima.m »

Hvala Drbgd- u i Cherrybo-u.
Kad sam procitala link, mogla sam da kazem samo wau, jos nesto novo, ima li kraja.
Naime, na forum sam sasvim slucajno zalutala, trazeci simptome limfoma. Ne znam ni ja zasto, verovatno radoznalost laika koji se boji bolesti :) . Sta drugo reci.

Recite mi dr cherrybo, da li je dovoljno da prvo proverim SACE u krvi, da li je on dovoljan pokazatelj sarkoidoze. U slucaju da on bude visok radila bih rentgenski snimak pluca (da se ne bi zracili bez potrebe). Da li to mogu iskontrolisati i sinu, posto je on u periodu od 2 godine 3 puta imao dijagnozu Mononukleoze, a receno nam je da je covek moze imati samo jednom, u sva tri slucaja je islo sa visokom temperaturom i uvecanom jetrom.

Hvala jos jednom
cherrybo
Novi član
Novi član

Post od cherrybo »

SACE je u velikom procentu slucajeva kod obolelih od sarkoidoze povisen, ali postoji jedan broj obolelih kod kojih on nije siguran pokazatelj ove bolesti. Dakle, nije specifican marker da bi, sam po sebi mogao dokazati ovu bolest. U sklopu dijagnostike sarkoidoze uvek se prati vise parametara. Ponovicu, ono sto daje nesumnjiv zakljucak o dijagnozi je biopsija, gde se u limfnom cvoru ili zahvacenom organu nadju granulomi (nakupine limfocita).
Dobra stvar kod ove bolesti je sto kada je u pocetnim stadijumima, cesto dolazi i do spontane regresije, odnosno organizam se sam izbori sa simptomima.
Ako se vi dobro osecate i iz nalaza krvne slike se ne uocavaju patoloske promene (snizeni leukociti, povisena sedimantacija, fibrinogen, crp, pa i SACE), a vasi lmfni cvorovi se ne uvecavaju ili ih nema sve vise, niste umorni i malaksali, verujem da niste oboleli od ove bolesti.
Ipak, nuzno je da konsultujete lekara. Ovo je samo moj subjektivni utisak na osnovu svega sto ste naveli.
Javite se da cujemo kako ste i da li ste nesto preduzeli...
cherrybo
Novi član
Novi član

Post od cherrybo »

U vezi sa sinom - mononukleoza i sarkoidoza nisu medjusobno povezane bolesti, tako da nema potrebe da sumnjate na sarkoidozu kod deteta na osnovu toga sto je imao mononukleozu.
Mononukleozu mogu izazvati dva razlicita virusa, pa je mozda to razlog sto je vase dete vise puta oboljevalo. Mozda je los imunitet razlog sto mu se bolest "vraca", odnosno virus se reaktivira.
Odgovori