oralna kandijaza-kako lijećiti

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

geronimo01
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 24, 2007 11:54 pm

oralna kandijaza-kako lijećiti

Post od geronimo01 »

našli su mi gljive na jeziku misle da bi mogla biti oralna kandidijaza,upotrebljavam rojazol oralni gel,da li ima što bolje,našto trebam voditi pažnju,treba li paziti što jesti,piti,kako liječiti,ako je to stvarno kandidijaza,očekujem točan odgovor od specijaliste za 3 tjedna
AttitudE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 8:17 pm

Post od AttitudE »

Kako našli su gljive a nisu našli koje su tačno?

Kandida obično napada polne organe i javlja se posle pada imuniteta i posle učestale primene antibiotika širokog spektra (tako su meni bar rekli). Sekret je obično bele boje i gljivica može da se nađe u kulturi i ispljuvka. Proveri to pa se leči :D
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

U ustima nema sta drugo da bude u principu osim kandide (u 99% slucajeva). Ako jeste kandida, lokalni i sistemski antimikotici po nalogu lekara, ispiranje sodom bikarbonom usne duplje, i ne jedite slatkise i na=mirnice koje sadrze secer. Radite na podizanju imuniteta (kandida uvek ukazuje na pad imuniteta)
jelena007
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 6:56 pm
Kontakt:

Post od jelena007 »

ne jesti ni mlijecne proizvode.hrane gljivice
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Da li se kandida iz usta može oralnim sexom preneti na genitalije, i obrnuto?

Ovo ozbiljno pitam, jer sam pročitala ovde skoro, da se kandida ne prenosi, da svako ima svoju........ Jel to tačno ili sam ja totalno pobrkala sve lončiće??!? :roll:
belem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 29, 2007 9:44 pm

Post od belem »

majja napisao:Da li se kandida iz usta može oralnim sexom preneti na genitalije, i obrnuto?

Ovo ozbiljno pitam, jer sam pročitala ovde skoro, da se kandida ne prenosi, da svako ima svoju........ Jel to tačno ili sam ja totalno pobrkala sve lončiće??!? :roll:
I mene ovo strasno zanima.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Kako ti izgleda jezik??? Jel ima bele naslage koje malo krvare kada se skinu? Oralna kandidijaza najpre napada sluzokozu nepca i obraza pa onda jezik. Takodje je karakteristican zadah usled prekomerne infestacije gljivicama. Necu si nikako sloziti da je tome uzrok pad imuniteta, moze biti (nikako UVEK) ali nije pravilo. Cesto je uzrok stress, neadekvatna ishrana... koji dovodi do disbalansa mikroflore i prenaseljvanja saprofita. 150mg kapsula Diflucana/Fluconazola ce resiti problem. U pitanju je sistemski antimikotik koji je daleko bolji od Nystatina.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Nemam konkretna problem, jezik mi je sasvim ok, a i sve ostalo :lol: :lol: :lol: , nego pitam jer sam skoro čitala nešto o tome, a nisam sigurna da li sam dobro to shvatila.....

I? Jel može ili ne?
geronimo01
Aktivan član
Aktivan član

Post od geronimo01 »

da meni su rekli da mi je imunitet pao,stišće me u grlu,bijele naslage velike na jeziku,jedva skinem,nakon tog jako peće,imam osječaj kao da se gušim,kao da žlijezde otiću,to me najviše smeta,bio je kisel okus-gorak,to mi neekako prošlo,ispirem raznim oralnim gelovima ne pomaže,misle da je kandida,ali kažu da poslije brisa moramo sačekati da bi se vidjelo koja je vrsta gljivice-rezultat za oko 3 tjedna,dole na spolovilu mi našli streptoccocca agil...,pio sumamed...jezik nikako da prođe i da popusti u vratu tostiskanje,pomozite,stolica postala mekana,bolovi u trbuhu...
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Da, pa to sto opisujes lici na Candidu. Jedino ne znam sta te stiska: krajnizi ili limfne zlezde??? Da li ti je nepce i okolna sluzokoza OK? Uzmi slobodno dvokratno Diflucan 150mg kapsula 1x nedeljno i proci ce. U ovim dozala nema brige. Za to vreme proveri zasto ti je imunitet opao, jer ovako kako opisujes mi deluje da kao oportunist karakteristican za teze bolesti.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Ne, ne mozes preneti Candidu jer je vec imas kao saprofita, u nekom od oblika. Eventuelno stalno izlaganje bi dovelo do vece kolonizacije, ali ne i do patogenizacije. Krace: ne moze se preneti oralnim sexom.
majja napisao:Nemam konkretna problem, jezik mi je sasvim ok, a i sve ostalo :lol: :lol: :lol: , nego pitam jer sam skoro čitala nešto o tome, a nisam sigurna da li sam dobro to shvatila.....

I? Jel može ili ne?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Hvala Kicha!! :wink:
geronimo01
Aktivan član
Aktivan član

Post od geronimo01 »

pronašli su mi pretragom pljuvačke da imam malo sline u ustima,te da neka jedem bombone i žvakače bez šečera,neki govore da izbjegavam gazirano,mlijeko,slatko,da li je to točno,kakva prehrana je važna,da na dermi našli gljivice,sumnjaju na kandidu,ali da za 2 do 3 tjedna tek mogu reć koja je vrsta,da treba bit još u laboratoriju,nemam pojma zašto,da zatvara mi se u vratu,kao žlijezde,to je netko pitao na vrhu...strah me jer po netu pišu da su takvi simptomi side i hiva,testirao sam se 20 dana nakon što mi je to počelo i nisu našli ništa,nalaz je bio u redu...da li kandijaza može da se prenese na trbuh,crijeva i poremeti stolicu,te napravi problem kod erekcije
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Candidu uvecanu uma 25% ljudi i nije ona uvek posledica AIDSa, najpre ce se videti na krvnoj slici usled imunekompromitovanosti. zasto odmah svi na to pomisle. Jedino ako su limfni cvorovi uvecani i ima oralne kandidijaze sa febrilnoscu i upalom pluca onda se moze sumnjati sa razlogom. Ona je tu i usled stresa i lose ishrane i slatkisa, antibiotika...hiv je na pretposlednjem mestu. Uzmi diflucan 150mg 2 komada u toku 2 nedelje. Da, gljivice mogu da se prenamnoze i u creva i izazvati prolive, hipersekreciju, krvarenje...moze otici na pluca...
geronimo01
Aktivan član
Aktivan član

Post od geronimo01 »

ajme meni,pa onda nastupa smrt,zar ne ,u međuvremenu sam bio na oralnoj patalogiji,rekli da imam malo sline u ustima-dijagnoza-xerostomia,kako se može liječiti,kažu pomanjkanje sline nadomjestiti žvakačom,bombonima bez šećetra,unutar čeljusti su se pojavile kvržice,kažu žlijezde slinovnice,misle da je kandijaza,ali čekaju nalaz urologa od brisa jezika gdje su našli neke gljive,ali neznaju još koje vrste,dermatolog također sumnja na kandidu

ako sam sve promijene vidio oko 6.22008.,testove na spolne bolesti napravio oko 17.2.2008.(tako i na hiv),nalazi došli između 25 i 28.2.2008 i sve negativno,osim brisa uretre gdje su mi našli streptoccocu agilatis,da li je to dovoljno vremena za testiranje da se može reći da nemam spolne bolesti(hiv pogotovo-najviše me on interesira)
kada bih trebao ponoviti test za hiv ako sam radio 17.2,a rezultati negativni(sve u redu) došli od 25.do28.2.,neki govore da treba ponoviti za 3 do 6 mj.što vi mislite,doktor želi ponoviti pretrage na sve početkom 4.mj,da li je to rano pošto sam radio oko 17.2.2008.iako ne vidim gdje bih to mogao pobrati,ali...
Odgovori