U redu, objasni mi kako bi trebalo? Mislim, ne bi da se pravim pametan, ali tako se hrane svi ljudi koje poznajem.Naravno da ne jedem samo to sto si ti napisao, jos puno zdravih stvari, to su samo neke... Sta jos uopste moze i da se kupi jos, smatram da ne moze da se zivi na banane i jabuke ceo dan..
Edit: Nisam spomenuo, sve to pravim kod kuce, nista ne kupujem(mislim na tost,pomfrit itd), domaci krompir pa se isprzi, meso jedino kupujem..
Opet mrsavljenje..
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Opet mrsavljenje..
Od tog doručka samo u pečenici ima mesa, ostalo su prerađevine koje se sastoje od masti, aditiva i mesa u tragovima.
Isto važi i za grickalice - šećer, so, masti, aditivi. Napuni stomak a ne da organizmu ništa što zaista može da iskoristi.
Svaki čovek, a pogotovo ti koji rasteš mora u ishrani imati dovoljno proteina. Znači treba da jedeš: meso, ribu, jaja, sir ili mahunarke kao biljne izvore (pasulj, grašak, sočivo). Svakog dana nešto od toga u bar jednom obroku. Onda treba jesti krompir (ali kuvan ili pečen, pomfrit retko jer se prži i 'napije' se masti koja ti je čist višak i škodi krvnim sudovima), pirinač, grašak, pasulj, boraniju, kupus, karfiol, šargarepu, papriku, šta ko već voli i ima. Što raznovrsnije to bolje. Uz ručak bi bilo dobro uvek imati neku svežu salatu, preko dana pojesti neku voćku. Dobre masti nalaze se u orasima, lešnicima, bademima, semenkama...samo ne treba preterivati jer su kalorični. Ne preterivati ni sa hlebom, ako možeš jedi integralni.
Poenta je, treba izbegavati prerađene stvari jer su uglavnom pune onoga što ti ne treba a nemaju ono što ti treba. Grickalice i slatkiši su da se jedu malo i povremeno, hranu treba kuvati i peći a ne pržiti.

Svaki čovek, a pogotovo ti koji rasteš mora u ishrani imati dovoljno proteina. Znači treba da jedeš: meso, ribu, jaja, sir ili mahunarke kao biljne izvore (pasulj, grašak, sočivo). Svakog dana nešto od toga u bar jednom obroku. Onda treba jesti krompir (ali kuvan ili pečen, pomfrit retko jer se prži i 'napije' se masti koja ti je čist višak i škodi krvnim sudovima), pirinač, grašak, pasulj, boraniju, kupus, karfiol, šargarepu, papriku, šta ko već voli i ima. Što raznovrsnije to bolje. Uz ručak bi bilo dobro uvek imati neku svežu salatu, preko dana pojesti neku voćku. Dobre masti nalaze se u orasima, lešnicima, bademima, semenkama...samo ne treba preterivati jer su kalorični. Ne preterivati ni sa hlebom, ako možeš jedi integralni.
Poenta je, treba izbegavati prerađene stvari jer su uglavnom pune onoga što ti ne treba a nemaju ono što ti treba. Grickalice i slatkiši su da se jedu malo i povremeno, hranu treba kuvati i peći a ne pržiti.
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
MrWar, мој претходник Cat је лепо све написао.
Још могу да додам следеће. Гледај да месо набављаш код особа од поверења које своју стоку, живину, свиње не кљукају антибитотицима, хормонима и коштаним брашном. Ако можеш да нађеш месне прерађевине направљене по старим методологијама и технологијама, само напред. И замени зејтин свињском масти.
То да се сви људи хране тако као и ти, је тачно. Ако хоћеш да будеш као сви онда само напред. Пуне су их болнице, сваки трећи има рак, сваки други озбиљне срчане проблеме, све чешће су упале дебелог црева и тако даље.
Ако хоћеш да водиш рачуна о себи онда то уради онако како треба. Немој само да лупаш шминку преко бубуљица, да се тако изразим.
Још могу да додам следеће. Гледај да месо набављаш код особа од поверења које своју стоку, живину, свиње не кљукају антибитотицима, хормонима и коштаним брашном. Ако можеш да нађеш месне прерађевине направљене по старим методологијама и технологијама, само напред. И замени зејтин свињском масти.
То да се сви људи хране тако као и ти, је тачно. Ако хоћеш да будеш као сви онда само напред. Пуне су их болнице, сваки трећи има рак, сваки други озбиљне срчане проблеме, све чешће су упале дебелог црева и тако даље.
Ако хоћеш да водиш рачуна о себи онда то уради онако како треба. Немој само да лупаш шминку преко бубуљица, да се тако изразим.
Nisam se bas lepo izrazio, ono nije sve sto jedem, ni trecina, nego sam naveo samo nesto.Uglavnom za rucak jedem boraniju/pasulj/grasak/corbu.Obavezno ide neka salata sa npr. kupusom i slicnim.Zivim na jugu Srbije, u manjem mestu, pa je samim tim i hrana ovde malo zdravija.
Da li bi za mrsavljenje bilo dovoljno da kupujem razeni hleb, da izbacim grickalice, tj. jedem samo zdraviju hranu(manje nego do sada) i trcim na onoj kucnoj bicikli? Sad ce i leto, pa cu biti na kosarci stalno
Da li bi za mrsavljenje bilo dovoljno da kupujem razeni hleb, da izbacim grickalice, tj. jedem samo zdraviju hranu(manje nego do sada) i trcim na onoj kucnoj bicikli? Sad ce i leto, pa cu biti na kosarci stalno

samo ti kreni na trcanje, ali tako da stvoris naviku i uspeh je zagarantovan
Poz, javljam se posle nekog vremena, i hocu da promenim svoju ishranu.Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne, ovo je nesto sto sam zamislio:
Dorucak: Kuvana jaja, voce, caj(eventualno jos nesto, predlog je dobrodosao)
Rucak: Pasulj,grasak,boranija,piletina,teletina...(isto je predlog dobrodosao)
Vecera: Par vocki i jogurt
Ako neko ko se vise razume u to moze da mi kaze sta valja a sta ne(sta da ubacim a sta da izbacim), bio bih mu zahvalan, hvala unapred!
P.S. Imam 14 godina.
Dorucak: Kuvana jaja, voce, caj(eventualno jos nesto, predlog je dobrodosao)
Rucak: Pasulj,grasak,boranija,piletina,teletina...(isto je predlog dobrodosao)
Vecera: Par vocki i jogurt
Ako neko ko se vise razume u to moze da mi kaze sta valja a sta ne(sta da ubacim a sta da izbacim), bio bih mu zahvalan, hvala unapred!
P.S. Imam 14 godina.