Obicna anksioznost ili razlog za brigu?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

izgubljenijednorog
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2017 1:13 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Obicna anksioznost ili razlog za brigu?

Post od izgubljenijednorog »

Priznacu odmah,umem biti panicarka :roll:
Mada mi neke stvari nisu jasne,ne kapiram zasto se desavaju pa zato i krenem da razmisljam.
Pre malo vise od mesec dana su mi krenuli problemi koje pre nikada nisam imala. Prvenstveno su krenule aritmije zbog tadasnjeg stresa. Mada se iste nisu pokazale ni na jednom od radjenih ekg-ova (2 radjena). Nakon razgovora sa kardiologom tek kada sam joj opisala da se puls ubrza kad udahnem a uspori kad izdahnem rekla mi je da je to sinusna aritmija. Koliko sam upucena ta vrsta aritmije nije opasna,nemam razloga za brigu. Uzv radjen,sve mi je normalno sem jednog zalizka koji je blago uvecan. Receno mi je da je tako kod svake trece osobe sto takodje nije razlog za brigu. Krv uredna,sve se cinilo u redu.
Zbog aritmije sam pila 1/4 propranolola. Prestala sam ga piti jer mi je kasnije internista rekao da bih mogla. Vec par dana ga ne uzimam nikako. Ali sam pre toga uzimala po potrebi,jer mi je receno da moze i tako. Posto mi se desavalo da mi skoce i pritisak i puls. Naucila sam da samo disem duboko i cekam da prodje jer je najverovatnije zbog obroka ili pomerenog zeluca.
Inace mi je pritisak tokom dana oko 110/50-60, puls u mirovanju 60-80.
Kapiram da mi srce onako jako lupa kao da ga osecam da izlazi van grudnog kosa zbog stresa, isto tako kapiram da mi je puls kad setkam po stanu ili napolju od 100 pa i do 140 jer sam panicila pa 'miruj malo' shvatila kao 'miruj 3 nedelje' i kondicija mi je ravna nuli.
Brine me taj nizak donji pritisak. I dodatno nizak puls. Jedno vece sam izmerila oko 110 sa 45 dok je puls bio 64. Uplasila sam se bas. Malopre je bio 113/53 i puls 57. Puls usporen valjda jer lezim vec sat vremena i vise i spremam se da zaspim nakon sto ispisem ovo.
Izbacila sam cigare pre mesec dana,kafe,energetska pica,alkohol nisam pila vise od mesec dana,krenula da se hranim zdravije ali se desi da preskocim neki odbrok. Danas sam eto 2 obroka imala samo.
Da li bih trebala da se brinem?
Prosto ne mogu skontati da mi je puls bas visok pri naporu al se toliko uspori nekad,a tek taj pritisak cudni gde mi je gornji uvek preko 100 a donji pa 80% vremena ispod 60.
Roman ispisah ali morala sam,panicarka komplikovana. :-?
Hvala unapred za bilo kakva misljenja. :)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Obicna anksioznost ili razlog za brigu?

Post od Slavko_slavko »

Komplikovana panicarko ili izgubljeni jednoroze, opusti se :lol:
Razmisljaj pozitivno i na sledeci nacin: videla si da nesto ne funkcionise bas najbolje sa tvojim organizmom, odn. sa srcem, desi se da tu i tamo imas aritmije, da tu i tamo ponekad preskoci i uradila si ono sto je najbolje-otisla si kardiologu i pregledala se. Bolje resenje od ekg-a je holter, 24h pri cemu bi se evidentirala svaka pojedinacna aritmija. Ali, posto su oba ekg-a bila sasvim uredna, ne vidim razlog zasto bi i dalje bila zabrinuta. Prihvati to sto ti je doktorica rekla, da je sve u redu i da tvoje stanje nije niti opasno niti zabrinjavajuce. S obzirom da ti su ti i vrednosti krvi u redu(pretpostavljam i da su masnoce i index ateroskleroze ok), nema nigde mesta bilo kakvom dodatnom zabrinjavanju.
Mozda se posle ostavljanja cigareta jednostavno desilo to da je organizmu potrebno vreme da se privikne(da ti nesvesno i to predstavlja stres pa zato).
Meni se pre desavalo da imam toliko ubrzan puls da mislim da cu se srusiti, a onda skontam da sam dehidrirao kao biljka u herbarijumu, kad dobro hidriram organizam sve se svede u normalu. Zato cu te pitati koliko vode unosis na dnevnom nivou? Ne samo vode, nego tecnosti.
Sasvim je normalno da puls skoci pri naporu, srce mora puno vise da pumpa krvi da bi se sve hranljive materije i kiseonik dopremili do svih celija. Zato, tu nema razloga brizi. A sto se tice niskog donjeg pritiska, mozda si jednostavno to ti, mozda je tako od rodjenja a da nisi obracala paznju.
Uglavnom, moj ti je savet da se opustis, bice sad lepog vremena, izadji van, zezaj se i za par dana ces zaboraviti na sve ovo. Jednostavno, sa tobom je sve u redu, dobila si i potvrdu lekara i to je to :)
Pozdrav!
izgubljenijednorog
Novi član
Novi član

To mi svi govore. Opusti se,opusti se i za divno cudo se i jesam opustila. Bila sam gora kad je tek krenulo sve ovo. :lol:
Rekla mi je bas doktorka da zbog te sinusne aritmije ne bih morala holter,nisu opasne.
Da, da u redu je kompletno sve. Cak sam i proveravala hormone stitne zlezde gde su samo tpo antitela povisena blago. (ref. vrednost <34, moj rezultat 38)
Veoma moguce,dosta sam toga izbacila i krenula zdravije da se hranim pa telu nije jasno i dalje haha
Eh koliko je tecnost zapravo bitna. Pre sam pila istu samo kada sam bila zedna. Do pre mozda 4-5 dana sam pila sigurno oko 2l dnevno ako ne i vise. Ali sam opet krenula zaboravljati :-? Danas sam npr. popila mozda litar vode i dva soka,jedan 200ml a drugi 250ml
Pa kad bolje razmislim zapravo i nije to toliko cudno onda :lol: mada ipak cu morati da povratim kondiciju jer ume doci i do 150 kad samo setam.
Da me ne brine razlika izmedju pritiska sto je veca od 40mmHg? Ne osecam se posebno umorno kad je nizak taj donji,niti mi se vrti. Veoma moguce da je oduvek takav. Samo me je jednom uplasila jedna persona kad mi je na moje 'donji mi je 45 a puls 64' rekla 'ijuu pa to hoce kad se srce gasi' i uplasila me za sve pare. Divan trenutak je nasla da mi kaze to. :lol:
E to mi treba,da lepo sklonim misli i uzivam napolju dosta sam glumila fikus :D i hvala na umirujucim recima :)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

To je sasvim normalno, kad ti se nesto desi onda osluskujes svoje telo i cesto ti se cini da ti srce preskace bas bukvalno svakih pet-deset minuta, a zapravo budu titraji zeluca ili trzaji misica :D Normalno je da se poplasis u startu, cak mislim da je i neophodno da bi se shvatila ozbiljnost situacije i da bi se lepo pregledala i znala na cemu si.
Msm, holter ko holter, nosis ga taj jedan dan i ne osetis ga. A mozda je i to normalno, barem sam ja kod sebe utvrdio isto, kad udahnem i zadrzim vazduh uspem da usporim rad srca i to maksimalno.
Ma to je sve u redu, bar po meni. Kod zena hormoni puno vise divljaju i to sto su vrednosti blago povisene je ok. :)
Cim telo dodje sebi i kad skonta sta si mu "uradila" ima da se dozove pameti i da se smiri :D
U principu ja tebi mogu reci svasta o tome sta je dobro za organizam ali nemam pravo na to jer se ni sam svega toga ne pridrzavam. Vodu moras piti i ja bih ti preporucio da vodu pijes na sledeci nacin: eksperimentalno sam utvrdio da mozes popiti i 4 litre vode ako pijes iz malih flasica, tipa one flase od pola litre. Mnogo se brze popije i nekad uopste nemas utisak da si popila toliko vode, osim po odlazenju u toalet. Mozes da vodu aromatizujes npr. limunovim sokom, da dodas propolisa ili tako nesto, tako ces dobiti podrsku za imuni sistem a nece ti voda sama po sebi biti bljutava. Npr. rasporedis po stanu 4-5 flasica sa vodom i gledas da u toku dana ispijes sve.
A kondiciju lagano vracaj, ako se preforsiras dobices upalu misica i onda ces opet morati da mirujes :D
Ja se ne bih brinuo za tu razliku u pritisku. Osim toga, i kardiolog ti je jasno rekla da je sa te strane sve u redu i da se ne treba brinuti. Hahaha, to hoce kad se srce gasi :D To jednostavno nije tako, i ne treba da se plasis. Npr. sportisti cesto imaju nesto veci srcani misic, nize otkucaje zbog odlicnog stanja srcanog misica. Tako da-sve je u redu :) Nauci da ne slusas sve, neciji saveti ce ti doneti vise stete nego koristi :)
Hahaha fikus :lol: U tom slucaju pretvori se u suncokret, kuda sunce ide tuda i ti, i ima da zivnes skroz :D
Nema na cemu, uvek!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Прошврљај мало по мом сајту http://* и мислим да ћеш наћи решење за проблеме.
izgubljenijednorog
Novi član
Novi član

Ma tu mi je ta aritmija zbog stresa ali navikla sam se na nju kada sam skapirala da me ne ugrozava. Malo je cudno prosto bilo kad se tek pojavila ali sad eto sta je tu je.
Bas tako,da nisam osetila aritmiju tog dana ne bih ni otisla da proverim kakvo je stanje mog srca.
Smiri se i meni nakon dubokog disanja al za svaki slucaj mislim da cu ipak nositi holter cisto da bih smirila i glavu. :lol:
Sve je to u redu,bice i bolje. :D
Meni je islo dobro i to sto sam jednog dana u prodavnici naletela na flasu akva vive od 2,5l pa mi je cilj bio da je celu popijem u toku dana i pored mozda casu,dve soka. Mada to mi je dosadilo ocigledno haha tako da cu probati te zanimljive ideje. :)
Sve umereno,naravno. :D
Nije strasna razlika mada cu se raspitati kod jos nekog doktora cisto radi reda da vidim razlicita misljenja.
Eh tacno! :D od te osobe vise reci mudrosti necu traziti,neka hvala :D
Sunce evo samo sto nije,ne treba ga propustati. :)

Sto se tice sajta i on mi kaze da budem aktivnija,poslusacu haha
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

A koji je uzrok stresa? Fax, posao, porodica? Ili nesto trece? Mozes li skroz da eliminises stres kao uzrocnik aritmije?
Pa nema sanse da bi otisla ako je sve u redu :D mada bi, u principu, preventivno trebali svi ds idemo var da izvadimo krv jednom u 6 meseci.
Haha, podrzavam te, ali kada uradis holter i kad rezultati budu dobri, onda zaista mozes skroz da zaboravis na tu aritmiju, ali skroz.
Flasa akva vive od dve ipo litre je neka dnevna doza vode koju treba da uneses, i jos malo preko toga, al bas je teski smor kad se trudis da popijes sto vise i onda vidis da u flasi ima jos gomila vode. Ovako iz manjih flasa je puno lakse i prakticnije.
Jasta, najboje je da ako si u mogucnosti proveris jos negde. Bio je ovde jedan odlican kardiolog al vise ne dolazi, on bi ti dao pravi savet al jbg.
Ako ti opet ta osoba bude delila savete samo klimaj glavom,uz komentar: pa to sam i mislila da uradim :D
Samo juri sunce, izlazi, druzi se, u dobrom drustvu bukvalno na sve zaboravis :D
Acin sajt, ipak, necu komentarisati.
izgubljenijednorog
Novi član
Novi član

Od svega po malo. :) Mada sam skapirala da cu lakse resiti bilo kakav problem ako se manje budem stresirala oko istog. Tako da mogu taj stres maksimalno smanjiti ne znam da li cu uspeti bas da ga eliminisem.
Ali mislimo nije nam nista pa sto bismo. Pre ovoga krv nisam vadila 2 godine,strasno,nisam mogla da verujem. :o
Vise ni a od aritmije necu hteti da cujem. :lol:
Primetila sam to. Tu veliku flasu sam stavila u frizider preko noci pa sam presipala vodu u manje flase tokom dana. I lakse mi je bilo nekako da popijem iz tih manjih,nisam razmisljala toliko o kolicini jer je to ipak mala flasica,nebitno koliko ce ih biti tokom dana. :D
Eh steta,ali dobro naci cu ja jos jednog,dva da mi lepo kazu sta misle.
Da da cisto da ucutkam pametnjakovica. :D
To mi treba,evo sad ce lepse vreme od ponedeljka,divota. :D
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

Dakle svega ima, u tom slucaju je i najbolje to sto si i odlucila, da se manje stresiras i nerviras oko problema. Zapravo je jedino trajno resenje upravo resavanje tog problema, ako je ikako moguce. Doduse, od prve poruke do sada je primetna promena u razmisljanju tako da ce sve to biti kul :D
Pa kad nije bilo potrebe da vadis krv, msm bila si sigurno zdrava bez ikakvih problema pa onda-zasto da idem :D O preventivi je mozda rano da se govori, ali treba i u tom smeru da razmisljas.
Hahahaha, o cemu, sta je to sto si rekla? :lol:
Pa da, mnogo je lakse piti vodu iz malih flasa, iako ekoloski nije prihvatljivo al aj sad svima ugodi :P Samo pij i bices kroz par dana ko nova, ja npr. imam problem i sa koncentracijom i razmisljanjem kada sam dehidriran, posle puno vode bude mi mnogo lakse. Samo sto se retko setim da se hidriram...
Jeste, drbgd je bas bio kul lik i uvek je davao dobre savete, samo jbg, svi su sa foruma otisli zbog nadrilekara i ostalih idiota i majmuna koji su sve ruinirali.
Pametnjakovicima na kraj moramo stati :D
Uzivaj i pisi, ako budes isla kod jos nekog lekara obavezno pisi da cujem i to misljenje :)
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Одакле ти идеја да скоро одједном попијеш целу флашу воде?
Nambr1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Maj 31, 2008 2:46 am

Post od Nambr1 »

Nemas potrebe da se opustas na silu, samo razmisli o nekim cinjenicama.

Gledaj to ovako. Imala si problem zbog koga si se uplasila i zapitala kako i zasto. To ti se motalo po glavi i to je normalno. Cista anksioznost, ona zdrava, kad reagujemo na ono sto nam se desava ili sto nam se moze desiti a sto ne mozemo kontrolisati.
Otisla si kod doktora, specijaliste koji se bavi ljudskim telom, poremecajima, bolestima ... i sve je ispalo u redu. Ukoliko verujes doktoru (a trbala bi, to je uslov, veruj mi da dnevno dolazi mnogo ljudi kao sto si ti), tebi nije nista. Organizam je jedna opasna masina koja funcionise i bez nase volje. Znaci, trebas rascistiti sledece stvari sa sobom:

1. Tvoje srce je zdravo, funkcionise kako treba onako kako njemu odgovara i kako je funkcionisalo, pre nego sto si uocila problem.
2. Tvoje srce je zdravo, funkcionise kako treba onako kako njemu odgovara i funkcionisace kako treba u buducnosti.
3. Neces umreti, nece srce stati, nesces se onesvstiti.

Zbog svega ovoga prestani meriti pritisak i opterecivati sebe psihicki oko problema za koji je doktor rekao da ne postoji. Znaci bez opustanja sebe na silu, vec ubedjuj sebe u cinjenice. Psihi je potrebno neko vreme da se vrati u normalu i vremenom ce se to desiti. Meni je licno trebalo oko mesec i po dana, uz antidepresive da prestanem da razmisljam o vrtoglavici koju sam imao. Ukoliko ne mozes sama, poseti psihijatra.
Odgovori