NIMULID suspenzija kao antipiretik ZA DECU - DA ili NE?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 9:01 pm
NIMULID suspenzija kao antipiretik ZA DECU - DA ili NE?
Na internetu sam pronašao dosta oprečnih stavova u vezi sa Nimulid suspenzijom koja bi mogla da se koristi i kao antipiretik za decu. Šta više nama je pedijatar to i preporučio jer ni Febricet, ni Brufen i slično nisu baš delovali kod visokih temperetura koje su trajale više dana. Inače, klinac nam ima manje od šest godina i pedijatar je to preporučila još pre više od godinu dana. No, koliko vidim ovog leka više nema u apotekama, a saznao sam da je u EU zabranjen za decu mlađu od 12 godina. Molim vas za savet, koliko on šteti i u kom smislu
-
- Aktivan član
Koliko sam shvatio od 2000. godine za Nimulid suspenziju nije važilo upozorenje da ne treba da ga koriste deca mlađa od 12 godina, da bi negde 2006. to učinjeno aktom Agencije za lekove ( valjda se tako zove )
SPISAK REGULATORNIH MERA IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA
KOJE JE AGENCIJA DONELA U PERIODU OD 26.05.2005. DO 20.03.2007.
LEK
(zaštićeni naziv, proizvođač, nosilac dozvole, INN, oblik, jačina i pakovanje) NIMULID – Panacea Biotec Ltd
- INN: nimesulid
- tablete 50mg i 100mg; oralna suspenzija 60ml (50mg/5ml)
- lokalni nosilac dozvole: UTI d.o.o., Beograd
BEZBEDNOSNA MERA
(preporuka; izmene i dopune SmPC/PIL; ukidanje registracije, povlačenje iz prometa - SmPC/PIL: ograničenje indikacija – lek je indikovan za lečenje akutnog bola, kao i za simptomatsko lečenje osteoartritisa i primarne dismenoreje; dopuna kontraindikacija – primena leka je kontraindikovana kod dece mlađe od 12 godina, kod pacijenata sa aktivnim peptičkim ulkusom, oboljenjima jetre ili ozbiljnim oboljenjima bubrega i u slučaju preosetljivosti; dopuna posebnih upozorenja – primenu nimesulida treba prekinuti u slučaju gubitka apetita, mučnine, povraćnje, abdominalnih bolova, malaksalosti, tamne obojenosti urina ili povećanog nivoa transaminaza i u tom slučaju, ne preporučuje se njegova ponovna primena; ne preporučuje se ni istovremena primena drugih potencijalno hepatotoksičnih lekova, drugih NSAIL, niti alkohola; potreban je oprez pri primeni ovog leka kod pacijenata sa gastrointestinalnim, renalnim ili kardiološkim poremećajima.
RAZLOG I OSNOV (neželjena reakcija, procena bezbednosnog prfila leka u proceduri registracije/obnove ili po prijavi slučajeva) - rizik od hepatotksičnosti (porast aminotransferaza, hepatocelularna nekroza i intrahepatička holestaza) i nefrotoksičnosti (hematurija, periorbitalni edemi).
- procena bezbednosnog profila leka u okviru procedure obnove
MERA SE ODNOSI (samo na ovaj lek ili na sve generičke lekove istog INN-a drugih proizvođača ili na sve lekove iz iste terapijsko-farmakološke podgrupe) - na sve registrovane preparate (za sistemsku primenu) koji sadrže nimesulid:
AULIN – CSC Pharmaceuticals Handels; NIMESULID – HabitPharm; NIMESULID – Srbolek; TENAPROST – Zdravlje d.d.
SPISAK REGULATORNIH MERA IZ BEZBEDNOSNIH RAZLOGA
KOJE JE AGENCIJA DONELA U PERIODU OD 26.05.2005. DO 20.03.2007.
LEK
(zaštićeni naziv, proizvođač, nosilac dozvole, INN, oblik, jačina i pakovanje) NIMULID – Panacea Biotec Ltd
- INN: nimesulid
- tablete 50mg i 100mg; oralna suspenzija 60ml (50mg/5ml)
- lokalni nosilac dozvole: UTI d.o.o., Beograd
BEZBEDNOSNA MERA
(preporuka; izmene i dopune SmPC/PIL; ukidanje registracije, povlačenje iz prometa - SmPC/PIL: ograničenje indikacija – lek je indikovan za lečenje akutnog bola, kao i za simptomatsko lečenje osteoartritisa i primarne dismenoreje; dopuna kontraindikacija – primena leka je kontraindikovana kod dece mlađe od 12 godina, kod pacijenata sa aktivnim peptičkim ulkusom, oboljenjima jetre ili ozbiljnim oboljenjima bubrega i u slučaju preosetljivosti; dopuna posebnih upozorenja – primenu nimesulida treba prekinuti u slučaju gubitka apetita, mučnine, povraćnje, abdominalnih bolova, malaksalosti, tamne obojenosti urina ili povećanog nivoa transaminaza i u tom slučaju, ne preporučuje se njegova ponovna primena; ne preporučuje se ni istovremena primena drugih potencijalno hepatotoksičnih lekova, drugih NSAIL, niti alkohola; potreban je oprez pri primeni ovog leka kod pacijenata sa gastrointestinalnim, renalnim ili kardiološkim poremećajima.
RAZLOG I OSNOV (neželjena reakcija, procena bezbednosnog prfila leka u proceduri registracije/obnove ili po prijavi slučajeva) - rizik od hepatotksičnosti (porast aminotransferaza, hepatocelularna nekroza i intrahepatička holestaza) i nefrotoksičnosti (hematurija, periorbitalni edemi).
- procena bezbednosnog profila leka u okviru procedure obnove
MERA SE ODNOSI (samo na ovaj lek ili na sve generičke lekove istog INN-a drugih proizvođača ili na sve lekove iz iste terapijsko-farmakološke podgrupe) - na sve registrovane preparate (za sistemsku primenu) koji sadrže nimesulid:
AULIN – CSC Pharmaceuticals Handels; NIMESULID – HabitPharm; NIMESULID – Srbolek; TENAPROST – Zdravlje d.d.
-
- Aktivan član
Da, to znam i ja danas, ali nisam imao pojma, niti osećao potrebu da pretražujem na Internetu obzirom da nam je pedijatar to preporučila. Slučajno sam, pošto ga više nema u apotekama, rešio da potražim na Interenetu šta piše u njemu.
Neverovatno mi je da, iako živimo u sredini koja nije zabit, i gde pedijatri održavaju vezu sa medicinskim trendovima, mogu tako nešto da preporuče, a da ne upozore?
Neverovatno mi je da, iako živimo u sredini koja nije zabit, i gde pedijatri održavaju vezu sa medicinskim trendovima, mogu tako nešto da preporuče, a da ne upozore?
-
- Aktivan član
Da,nazalost nema ga vise u prodaji.....
Kazem,nazalost,jer nam je dva puta pomogaooooo.....i to kad nista drugo nije moglo....Govorim o temperaturi kod deteta...
Njega nam je preporucio nas pedijatar, i to za ekstremno visoke temperature, preko 39.I jos mi je napomenula "U drzavnoj ce se truditi da vam ga ne izdaju vec da vam umesto njega daju Febricet....Nemojte, otidjite u privatnu, bilo gde, i uzmite bas Nimulid"Posto sam je i dalje belo gledala samo je rekla:"Znam sta radim...."E sad,da li je bila obavestena o gore nevedenom ili ne, to ne mogu reci...Pretpostavljam da jeste jer je strogo podvukla "Dajte samo po jednu kasicicu i to samo kad mora!!!!Ali bas mora!!!!"
Tako sam i uradila...Oba puta je temperatura ne reagujuci ni na sta drugo vrtoglavo presisala 39,5 tezeci jos vise.Nisam imala drugog izbora...Dala sam mu Nimulid i ostala zapanjena....Za neverovatno kratko vreme temperatura je pocela da opada...
E sad sta bih ja radila kada sam procitala sve ovo....Ne znam....Mada pretpostavljam da jedna kasicic ili dve godisnje (pa nemaju,ne daj Boze,teperaturu oko 40 svaki dan...pu,pu,daleko bilo) ne mogu da izazovu ono gore navedeno?Ja se bar nadam...
Gresim li?
Kazem,nazalost,jer nam je dva puta pomogaooooo.....i to kad nista drugo nije moglo....Govorim o temperaturi kod deteta...
Njega nam je preporucio nas pedijatar, i to za ekstremno visoke temperature, preko 39.I jos mi je napomenula "U drzavnoj ce se truditi da vam ga ne izdaju vec da vam umesto njega daju Febricet....Nemojte, otidjite u privatnu, bilo gde, i uzmite bas Nimulid"Posto sam je i dalje belo gledala samo je rekla:"Znam sta radim...."E sad,da li je bila obavestena o gore nevedenom ili ne, to ne mogu reci...Pretpostavljam da jeste jer je strogo podvukla "Dajte samo po jednu kasicicu i to samo kad mora!!!!Ali bas mora!!!!"
Tako sam i uradila...Oba puta je temperatura ne reagujuci ni na sta drugo vrtoglavo presisala 39,5 tezeci jos vise.Nisam imala drugog izbora...Dala sam mu Nimulid i ostala zapanjena....Za neverovatno kratko vreme temperatura je pocela da opada...
E sad sta bih ja radila kada sam procitala sve ovo....Ne znam....Mada pretpostavljam da jedna kasicic ili dve godisnje (pa nemaju,ne daj Boze,teperaturu oko 40 svaki dan...pu,pu,daleko bilo) ne mogu da izazovu ono gore navedeno?Ja se bar nadam...
Gresim li?
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
-
- Aktivan član
Lek izbora kod povišene temperature kod dece je paracetamol, pod različitim zaštićenim imenima proizvođača.marija r napisao:Da,nazalost nema ga vise u prodaji.....
Njega nam je preporucio nas pedijatar, i to za ekstremno visoke temperature, preko 39.
Nimesulid je povučen kao kardiotoksičan.
Brufen se ne daje deci ispod dve godine.
Aspirin se ne daje deci do 12 godina (negde 14)
Ne mogu da zamislim sebe kako govorim pacijentu: nemojte da idete u dom zdravlja, idite u ovu privatnu kliniku, tamo vam vade slepo crevo bez pitanja. Farmaceut je zdravstveni radnik bilo da se nalazi u privatnoj ili državnoj praksi.marija r napisao:I jos mi je napomenula "U drzavnoj ce se truditi da vam ga ne izdaju vec da vam umesto njega daju Febricet....Nemojte, otidjite u privatnu, bilo gde, i uzmite bas Nimulid "Posto sam je i dalje belo gledala samo je rekla:"Znam sta radim...."
Koleginica je pogrešila. Naravno da je obaveštena. Nadam se da ćemo više o tome razgovarati na našem forumu.marija r napisao:E sad,da li je bila obavestena o gore nevedenom ili ne, to ne mogu reci...Pretpostavljam da jeste jer je strogo podvukla "Dajte samo po jednu kasicicu i to samo kad mora!!!!Ali bas mora!!!!"
Reakcije na neke lekove su nezavisne od doze ili broja primena. To ne znači da će se neželjeni efekti 100% pojaviti, već da će se pojaviti kod preosteljivih pacijenta. Ali ako postoji rizik koji je poznat, neopravdano je primenjivati lek, naročito kod dece i to u kući.marija r napisao:E sad sta bih ja radila kada sam procitala sve ovo....Ne znam....Mada pretpostavljam da jedna kasicic ili dve godisnje (pa nemaju,ne daj Boze,teperaturu oko 40 svaki dan...pu,pu,daleko bilo) ne mogu da izazovu ono gore navedeno?Ja se bar nadam...
Gresim li?
stručni saradnik na www.*
Sve mi je jasno....Ali tako je bilo....Sta ja tu mogu...
To je bilo pre godinu dana,kada ga je bilo svuda u prodaji....
Doktorka je bas rekla "Ako Vam ne izdaju kod nas idite u privatnu!!!"
Ljudi, nemojte me kriviti, ja sam samo poslusala lekara,pedijatra koji valjda za to i sluzi...Bar bi tako trebalo da bude....
Bogu hvala,nista mu se nije dogodilo (a valjda i nece) od te dve kasikice....
Za dalje, ne znam sa cime cu skidati temperaturu (jer na Paracetamol i ne reaguje bas Bog zna sta) ali znam sa cime necu...
Hvala najlepse...POZDRAV
To je bilo pre godinu dana,kada ga je bilo svuda u prodaji....
Doktorka je bas rekla "Ako Vam ne izdaju kod nas idite u privatnu!!!"
Ljudi, nemojte me kriviti, ja sam samo poslusala lekara,pedijatra koji valjda za to i sluzi...Bar bi tako trebalo da bude....
Bogu hvala,nista mu se nije dogodilo (a valjda i nece) od te dve kasikice....
Za dalje, ne znam sa cime cu skidati temperaturu (jer na Paracetamol i ne reaguje bas Bog zna sta) ali znam sa cime necu...
Hvala najlepse...POZDRAV
Andrija 24.05.2005