NIMULID suspenzija kao antipiretik ZA DECU - DA ili NE?
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 9:01 pm
Lek izbora kod povišene temperature kod dece je paracetamol, pod različitim zaštićenim imenima proizvođača.marija r napisao:Da,nazalost nema ga vise u prodaji.....
Kazem,nazalost,jer nam je dva puta pomogaooooo.....i to kad nista drugo nije moglo....Govorim o temperaturi kod deteta...
Njega nam je preporucio nas pedijatar, i to za ekstremno visoke temperature, preko 39.
Nimesulid je povučen kao kardiotoksičan.
Brufen se ne daje deci ispod dve godine.
Aspirin se ne daje deci do 12 godina (negde 14)
Ne mogu da zamislim sebe kako govorim pacijentu: nemojte da idete u dom zdravlja, idite u ovu privatnu kliniku, tamo vam vade slepo crevo bez pitanja. Farmaceut je zdravstveni radnik bilo da se nalazi u privatnoj ili državnoj praksi.marija r napisao:I jos mi je napomenula "U drzavnoj ce se truditi da vam ga ne izdaju vec da vam umesto njega daju Febricet....Nemojte, otidjite u privatnu, bilo gde, i uzmite bas Nimulid "Posto sam je i dalje belo gledala samo je rekla:"Znam sta radim...."
Koleginica je pogrešila. Naravno da je obaveštena. Nadam se da ćemo više o tome razgovarati na našem forumu.marija r napisao:E sad,da li je bila obavestena o gore nevedenom ili ne, to ne mogu reci...Pretpostavljam da jeste jer je strogo podvukla "Dajte samo po jednu kasicicu i to samo kad mora!!!!Ali bas mora!!!!"
Reakcije na neke lekove su nezavisne od doze ili broja primena. To ne znači da će se neželjeni efekti 100% pojaviti, već da će se pojaviti kod preosteljivih pacijenta. Ali ako postoji rizik koji je poznat, neopravdano je primenjivati lek, naročito kod dece i to u kući.marija r napisao:E sad sta bih ja radila kada sam procitala sve ovo....Ne znam....Mada pretpostavljam da jedna kasicic ili dve godisnje (pa nemaju,ne daj Boze,teperaturu oko 40 svaki dan...pu,pu,daleko bilo) ne mogu da izazovu ono gore navedeno?Ja se bar nadam...
Gresim li?
stručni saradnik na www.*
Sve mi je jasno....Ali tako je bilo....Sta ja tu mogu...
To je bilo pre godinu dana,kada ga je bilo svuda u prodaji....
Doktorka je bas rekla "Ako Vam ne izdaju kod nas idite u privatnu!!!"
Ljudi, nemojte me kriviti, ja sam samo poslusala lekara,pedijatra koji valjda za to i sluzi...Bar bi tako trebalo da bude....
Bogu hvala,nista mu se nije dogodilo (a valjda i nece) od te dve kasikice....
Za dalje, ne znam sa cime cu skidati temperaturu (jer na Paracetamol i ne reaguje bas Bog zna sta) ali znam sa cime necu...
Hvala najlepse...POZDRAV
To je bilo pre godinu dana,kada ga je bilo svuda u prodaji....
Doktorka je bas rekla "Ako Vam ne izdaju kod nas idite u privatnu!!!"
Ljudi, nemojte me kriviti, ja sam samo poslusala lekara,pedijatra koji valjda za to i sluzi...Bar bi tako trebalo da bude....
Bogu hvala,nista mu se nije dogodilo (a valjda i nece) od te dve kasikice....
Za dalje, ne znam sa cime cu skidati temperaturu (jer na Paracetamol i ne reaguje bas Bog zna sta) ali znam sa cime necu...
Hvala najlepse...POZDRAV
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...