da li je neophodna gastroskopija
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 8:29 pm
da li je neophodna gastroskopija
Odmah da kazem uzasavam se od pomisli da bi morala da radim taj pregled jer ga se nenormalno bojim,gadljiva sam toliko da mi se smuci kad neko prica o povracanju a kamol kad to vidim,sve moguce pretrage vezane za zeludac sam obavila osim gastro.svi nalazi su uredni,krv isto ok jedino imam escerihiju coli...negubim na kilazi,imam normalno apetit,nepovracam nikad samo mi bude muka skoro svaki dan.Primjetla sam da mi alkohol dosta smeta pa predpostavljam da mi je sluznica ostecena,ne kazem da ga konzumiram jer vec godinu dana imam mucnine i dosta pazim sta jedem i pijem i jednom prilikom sam popila casu vina i uh toliko mi je bilo muka al nisam mogla da povratim,sta bi to moglo da bude kod mene dal je ta gastroskopija neophodna,jer sve bi nekako podnjela al tu sondu da gutam au boze najezim se pri pomisli.DOKTOR MI JE REKAO DA IMAM MUCNINE ZBOG ESCERIHJE COLI,KOLIKO JE TO MOGUCE TO ME BAS ZANIMA
Re: da li je neophodna gastroskopija
suzana stojkovic napisao:Odmah da kazem uzasavam se od pomisli da bi morala da radim taj pregled jer ga se nenormalno bojim,gadljiva sam toliko da mi se smuci kad neko prica o povracanju a kamol kad to vidim,sve moguce pretrage vezane za zeludac sam obavila osim gastro.svi nalazi su uredni,krv isto ok jedino imam escerihiju coli...negubim na kilazi,imam normalno apetit,nepovracam nikad samo mi bude muka skoro svaki dan.Primjetla sam da mi alkohol dosta smeta pa predpostavljam da mi je sluznica ostecena,ne kazem da ga konzumiram jer vec godinu dana imam mucnine i dosta pazim sta jedem i pijem i jednom prilikom sam popila casu vina i uh toliko mi je bilo muka al nisam mogla da povratim,sta bi to moglo da bude kod mene dal je ta gastroskopija neophodna,jer sve bi nekako podnjela al tu sondu da gutam au boze najezim se pri pomisli.DOKTOR MI JE REKAO DA IMAM MUCNINE ZBOG ESCERIHJE COLI,KOLIKO JE TO MOGUCE TO ME BAS ZANIMA
Suzana,
Sto se gastroskopije tice, uopste nije strasno kao sto ste culi. Putem sonde lekar stice precizan uvid u stanje jednjaka, zeluca i dvanaestopalacnog creva. Najpouzdaniji nacin da se utvrdi prisustvo bakterija u zelucu jeste da se uzme uzorak, a to se postize sondom.
Jako je bitno da vam pre samog postupka gastroskopije daju lokalnu anesteziju. Na taj nacin necete osetiti sam ulazak sonde, a to je bitno, jer vecini ljudi je muka pri pomisli na to. I zubar vam daje anesteziju da lakse obavi posao ako je neophodno. Pouzdano znam da se na VMA radi gastroskopija uz anesteziju - daje se pilula koja paralise larinks, tako da neko vreme niste u mogucnosti da gutate, sto je dobro. U KBC Bezanijska kosa, na primer, ne daju anesteziju. Tek na zahtev (ovo govorim iz iskustva) su dali lokalni anestetik (u spreju), ali on nije ni priblizno istog dejstva kao pilula. Daleko je slabiji, kao da ni ne deluje. Drugim ljudima su radili bez anestezije, sto vam nikako ne bih preporucio. Druga bitna stvar je uvidjavnost lekara koji radi gastroskopiju. U KBC Bezanijska kosa je uvek velika guzva, tako da lekari gastroskopiju obavljaju vrlo brzo (oko 10 min.). To ne znaci da nije kvalitetno, ali desava se da brzaju sa pokretima sonde, pa to nekim ljudima zasmeta. Ako mozete da platite pregled (ne mora biti u privatnoj klinici, spomenuo sam VMA), proverite da nije guzva. Tada se pacijentu posvecuje veca paznja i sve ide veoma lako. Naravno, na ovo se bas i ne moze uticati, jer lekari uvek imaju dosta drugih obaveza, ali razgovarajte sa njima. Sestra Goca (glavna sestra) na odeljenju funkcionalne dijagnostike (4. sprat VMA) je jako uvidjavna i sve ce uciniti da pomogne pacijentu. Sjajna zena. Mozete popricati o svemu sa njom.
Ja sam radio gastroskopiju 3 puta. I ziv sam i zdrav. I vi cete to uraditi i videcete da vam nista nece biti.
I da ne zaboravim, eserihija izaziva muku i gadjenje u stomaku. Uradite preglede kao sto vam je savetovao lekar i oslobodite se te napasti. I alkohola, naravno.
Pozdrav,
mr M.
-Garfield je pisala da je na vma radila gastrosk. pod totalnom anestezijom (dodala je da je poznaval lekare - iritira AKo samo poznanstvo treba, ali nisam sigurna dal` treba).
-na nekim priv. klinikama (u Bgd-u) gastrosk. rade u totalnoj anesteziji!
-jedna privat. klinika (u bgd-u) ima spec. aparat koji daje bolji uvid od bilo kakve gastroskop. a pregled nije uopste invazion, mada kosta negde oko bar 200 eu (mada se tim pregledom ne moze uzeti uzorak tkiva ako zatreba)
- moja rodjaka (zivi u Zrenjaninu) koja ima puno godina i kojoj sto zbog toga, sto zbog cerke koja radi u bolnici su umesto gastros. radili onaj klasican pregled rentgenom (kada se prethodno popije casa barijuma koji je imao ukus nekog voca), znaci i tako se moze izvrsiti pregled zeluca, a lekare prosto nekada mrzi da to rade... ili neki i ne znaju.
Ipak, imate nekakav izbor
Mislim dat aj pregled ne treba raditi bez preke potrebe kao to se kod nas cesto radi.
pozdrav
-na nekim priv. klinikama (u Bgd-u) gastrosk. rade u totalnoj anesteziji!
-jedna privat. klinika (u bgd-u) ima spec. aparat koji daje bolji uvid od bilo kakve gastroskop. a pregled nije uopste invazion, mada kosta negde oko bar 200 eu (mada se tim pregledom ne moze uzeti uzorak tkiva ako zatreba)
- moja rodjaka (zivi u Zrenjaninu) koja ima puno godina i kojoj sto zbog toga, sto zbog cerke koja radi u bolnici su umesto gastros. radili onaj klasican pregled rentgenom (kada se prethodno popije casa barijuma koji je imao ukus nekog voca), znaci i tako se moze izvrsiti pregled zeluca, a lekare prosto nekada mrzi da to rade... ili neki i ne znaju.
Ipak, imate nekakav izbor
Mislim dat aj pregled ne treba raditi bez preke potrebe kao to se kod nas cesto radi.
pozdrav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 8:29 pm
Mr M i danka,hvala vam puno sto ste bi pomogli,ja sam radila taj pregled gdje se pije ta tecnost pa rendgenom se posmatra zeludac,radila sam heliko test iz krvi 2 put i bio je negativan,ultrazvuk abdomena takodje i sve izgleda u redu a ja stalno mucnine osjecam.Nisam znala da postoji ta pilula za anasteziju na vma,to mi je drago cuti.Mr M kazete da je moguce od escerihije coli da bude mucnina,to mi je isto i doktor rekao al trebalo mi je jos jedno mislenje,ja sam pocela sa terapijom za eser.c. popila sam prvu turu ljekova i pijem dosta caja oko litru na dan,mislite li da li bi mi bilo uredu da probam prvo da izljecim se od bakterije,pa tek poslje ako mi ne bude bilo bolje da uradim gastro.na vma.Jer kazem ja nit povracam,nit gubim na kilazi cinim se ko potpuno zdrava osoba a neosjecam se dobro.Jos moram da napomenem da nemam redovno stolicu,mislim da mi to na neki nacin utice na mucninu.
Radila drugi put pregled prosle nedelje bez anestezije.
Samo se opustis i istrpis 10 minuta.
Bitno je samo pravilno da se dise i da se na to koncentrises i neces imati nagon na povracanje.
Mislim da je anestezija bespotrebna.Jer nista te ne boli.
Vise te uhvati frka pred sam pregled od toga kako ce biti nego sto je sam pregled strasan.
Ako su ti preporucili gastroskopiju bolje je uradi, jer druge metode na koje bi dala pare nisu tako precizne kao ova.
Samo se opustis i istrpis 10 minuta.
Bitno je samo pravilno da se dise i da se na to koncentrises i neces imati nagon na povracanje.
Mislim da je anestezija bespotrebna.Jer nista te ne boli.
Vise te uhvati frka pred sam pregled od toga kako ce biti nego sto je sam pregled strasan.
Ako su ti preporucili gastroskopiju bolje je uradi, jer druge metode na koje bi dala pare nisu tako precizne kao ova.
I ja sam gastroskopiju radila dva puta, oba puta bez ikakve vrste anestezije i nije toliko strasno, a posto sam dosta puta bila pod totalnom anestezijom, NIKADA ne bih gastroskopiju radila tako, jer mi je tot.anestezija mnogo gora... Moja komsinica je radila sa tim sprejom, sto se naprska i kaze da nije nista osetila.. Nego, nije mi jasno zasto svi pominju 10 minuta?
Je l' vam sama gastroskopija toliko trajala? Meni je duza trajala nekih 20 sekundi, sa sve biopsijom zeludca..
E, da, ja sam kad su mi pocele te mucnine prvo uradila bris, pa lecila streptokoke (isto su mi rekli da od njih moze mucnina da se ima), ali mi mucnine nisu prosle, pa sam morala da radim i gastroskopiju. Ja, da sam na vasem mestu, ja bih prvo sacekala da vidim kako cu se osecati posle te terapije, ali naravno-vi uradite ono sto mislite da je najbolje. U svakom slucaju, ako ipak budete radili gastroskopiju, dok vam je rade-samo disite! Zvuci malo bzvz, ali stvarno je tako mnogo lakse, jer se kocentrisete na disanje i ovo drugo se skoro i ne oseti, cak i bez anestezije!
Pozdrav!

E, da, ja sam kad su mi pocele te mucnine prvo uradila bris, pa lecila streptokoke (isto su mi rekli da od njih moze mucnina da se ima), ali mi mucnine nisu prosle, pa sam morala da radim i gastroskopiju. Ja, da sam na vasem mestu, ja bih prvo sacekala da vidim kako cu se osecati posle te terapije, ali naravno-vi uradite ono sto mislite da je najbolje. U svakom slucaju, ako ipak budete radili gastroskopiju, dok vam je rade-samo disite! Zvuci malo bzvz, ali stvarno je tako mnogo lakse, jer se kocentrisete na disanje i ovo drugo se skoro i ne oseti, cak i bez anestezije!

Pozdrav!
Suzana,suzana stojkovic napisao:pa tek poslje ako mi ne bude bilo bolje da uradim gastro.na vma.Jer kazem ja nit povracam,nit gubim na kilazi cinim se ko potpuno zdrava osoba a neosjecam se dobro.
Nemojte sami procenjivati sta treba da uradite. Ipak je lekar najkompetentnija osoba koja ce vam predloziti sta i kojim redom treba da uradite. Nije to nista strasno, verujte. Sto duze cekate, problemi mogu da se nagomilavaju, a onda i pregledi postaju komplikovaniji.
Sve sto su drugi clanovi foruma rekli o disanju je potpuno tacno. Disite stomakom i to lagano, a ne grudnim kosem. Znate kako se kod beba stomak nadima kada disu? To je pravilno disanje.
Verovatno se secate, ako imate problema sa mucninom, da je jedno od nepisanih „pravila“ u voznji (vazi za autobus) da se sedne na prednje sediste, gleda pravo ispred na put i da se koncentrise na jednu tacku. Isto to vazi i ovde. Samo se skoncentrisite na ono sto vam lekar govori i mirno disite. Brze cete se opustiti ako zatvorite oci. Osim toga, da znate postoji i priprema za pregled, a to znaci da dan pre necete nista tesko jesti (samo tecno), a na sam dan pregleda nista. U pripremu spadaju i sredstva za ciscenje creva. Dakle, mucnina je samo proizvod vase strepnje, a kroz pripremu je preduzeto sve da budete „cisti iznutra“.
Pozdrav,
mr M
- gorangard
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja sam gastroskopiju radio dva puta. Oba puta je trajala oko minut (možda zato što mi je želudac u dobrom stanju pa nema bog zna šta da se vidi). Neprijatno jeste, ali nije neizdrživo. Možda zvuči smešno, ali meni je strašnije raditi bris grla...fuj!
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.
Gastroskopiju su mi radili takoreci bez najave. Zalila sam se na tegobe i preko veze su mi samo rekli da mi je zakazano kod gastroenterologa. Tamo mi je sestra procitala i dala da potpisem upitnik, objasnila postupak, doktor mi nije ni anamnezu uzeo, i sve je bilo gotovo za dva minuta.
Jedino cega sam se plasila je da ne odem neobavljena posla, jer sam se naslusala prica od ljudi koji nisu uspeli. Mislim da je ta varijanta apsolutno najgora, jer se covek izmuci psihicki, a ne uradi nista.
Te price su definitivno preterivanje, ili su u pitanju jako razmazene osobe. Da napomenem da i ja nisam neka majka hrabrost, i da sam sasvim dovoljno gadljiva. Ali, neozbiljno je i bezveze ne uspeti.
Kako da vam ne uspe gastroskopija? Pa tako sto cete da histerisete, da se branite i da sami izvlacite i otimate sondu iz svojih usta. Tako mozete da se povredite, da unervozite lekara, i da rizikujete da im ostetite skupi instrument. Pacijent je inace ovde potpuno pasivan. Osim neotimanja nema neki znacajniji zadatak. Sve urade lekar i sestra. Disanje pomaze, kao i da se zagrize ono oko sonde. Ja u brzini ni to nisam uradila, pa sam opet ok. Ako imate gadljivost, nagon za povracanjem ili pocnu da vam se cuju cudni zvuci iz stomaka, to u ovih nekoliko minuta nije zabranjeno i prezivi se sasvim lako. Mnogo lakse nego neizvesnost po pitanju zdravlja. Lakse i od cekanja na red i uzimanja uputa.
Planiram da pojurim lekara za jos jednu gastroskopiju, zbog teoba koje imam. I zaista ne vidim nista posebno strasno u ovoj proceduri bez anestezije. Verujte, traje veoma kratko.
Jedino cega sam se plasila je da ne odem neobavljena posla, jer sam se naslusala prica od ljudi koji nisu uspeli. Mislim da je ta varijanta apsolutno najgora, jer se covek izmuci psihicki, a ne uradi nista.
Te price su definitivno preterivanje, ili su u pitanju jako razmazene osobe. Da napomenem da i ja nisam neka majka hrabrost, i da sam sasvim dovoljno gadljiva. Ali, neozbiljno je i bezveze ne uspeti.
Kako da vam ne uspe gastroskopija? Pa tako sto cete da histerisete, da se branite i da sami izvlacite i otimate sondu iz svojih usta. Tako mozete da se povredite, da unervozite lekara, i da rizikujete da im ostetite skupi instrument. Pacijent je inace ovde potpuno pasivan. Osim neotimanja nema neki znacajniji zadatak. Sve urade lekar i sestra. Disanje pomaze, kao i da se zagrize ono oko sonde. Ja u brzini ni to nisam uradila, pa sam opet ok. Ako imate gadljivost, nagon za povracanjem ili pocnu da vam se cuju cudni zvuci iz stomaka, to u ovih nekoliko minuta nije zabranjeno i prezivi se sasvim lako. Mnogo lakse nego neizvesnost po pitanju zdravlja. Lakse i od cekanja na red i uzimanja uputa.
Planiram da pojurim lekara za jos jednu gastroskopiju, zbog teoba koje imam. I zaista ne vidim nista posebno strasno u ovoj proceduri bez anestezije. Verujte, traje veoma kratko.