da li je neophodna gastroskopija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Gastroskopiju su mi radili takoreci bez najave. Zalila sam se na tegobe i preko veze su mi samo rekli da mi je zakazano kod gastroenterologa. Tamo mi je sestra procitala i dala da potpisem upitnik, objasnila postupak, doktor mi nije ni anamnezu uzeo, i sve je bilo gotovo za dva minuta.

Jedino cega sam se plasila je da ne odem neobavljena posla, jer sam se naslusala prica od ljudi koji nisu uspeli. Mislim da je ta varijanta apsolutno najgora, jer se covek izmuci psihicki, a ne uradi nista.

Te price su definitivno preterivanje, ili su u pitanju jako razmazene osobe. Da napomenem da i ja nisam neka majka hrabrost, i da sam sasvim dovoljno gadljiva. Ali, neozbiljno je i bezveze ne uspeti.

Kako da vam ne uspe gastroskopija? Pa tako sto cete da histerisete, da se branite i da sami izvlacite i otimate sondu iz svojih usta. Tako mozete da se povredite, da unervozite lekara, i da rizikujete da im ostetite skupi instrument. Pacijent je inace ovde potpuno pasivan. Osim neotimanja nema neki znacajniji zadatak. Sve urade lekar i sestra. Disanje pomaze, kao i da se zagrize ono oko sonde. Ja u brzini ni to nisam uradila, pa sam opet ok. Ako imate gadljivost, nagon za povracanjem ili pocnu da vam se cuju cudni zvuci iz stomaka, to u ovih nekoliko minuta nije zabranjeno i prezivi se sasvim lako. Mnogo lakse nego neizvesnost po pitanju zdravlja. Lakse i od cekanja na red i uzimanja uputa.

Planiram da pojurim lekara za jos jednu gastroskopiju, zbog teoba koje imam. I zaista ne vidim nista posebno strasno u ovoj proceduri bez anestezije. Verujte, traje veoma kratko.
Odgovori