Napadi panike ili šta već.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Radovann
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 20, 2015 4:18 pm

Napadi panike ili šta već.

Post od Radovann »

Pozdrav, imam 16 godina i imam problem sa napadima panike. Uradio sam EKG, izvadio krv i mokraću, stitna žlezda u redu, pluća u redu, li i dalje ne znam u čemu je problem.
Skoro svako jutro se budim malaksao, onda ne znam sad da li mi je to prešlo u naviku ili šta već. Kada legnem i kada se umirim, kao da ne osećam da mi srce kuca. Onda ispuštam glasove (Kh, kh, kh) kao da simuliram otkucaje srca, ne znam kako to da objasnim. Onda kao da ne znam kako da dišem više, i tu se uspaničim počne da mi se vrti u glavi, osećam kao neku nesvesticu i još nešto. Zakazao sam kod psihologa za sredu sledeće nedelje, ali brine me ovo. Onda kada se umorim i kada srce krene brzo da kuca opet ista situacija disanje mi se totalno uneredi, pokušavam da dođem do vazduha. Onda mi se još nešto dešavalo ali da ne navodim sad sve, počelo je pre oko 6-7 meseci - 17 januara, osećao sam kao da gubim vazduh, posle 3 dana sam završio u hitnoj i tad mi je žena rekla za te napade panike. Brine me da li za to ima leka? Nisam bio izložen stresu koliko se sećam, ne znam od čega je. :cry:
Bg992
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 21, 2014 9:24 pm

Re: Napadi panike ili šta već.

Post od Bg992 »

Kad ti se prvi put desilo to i kako?Jel ti fali nesto ovako,jel imas temperaturu,proliv kasalj,jel si bolestan ili si skro zdrav tj imas samo te napade?
Pozitiva83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 17, 2015 11:55 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od Pozitiva83 »

Nisam medicinski potkovan, ovo ti pisem iz iskustva. Ne tvrdim da je isto kod tebe ali sve se svodi na - sve je to u tvojoj glavi!

Napadi panike su stvarni i znaju u mnogome da zakomplikuju život. Ono što sam ja shvatio je da meni predstavlja problem - višak vremena. Zaposli mozak, kreni (ako već nisi) sa sportom, aktivnošću, biciklizmom ili čime god ti želiš.

Autosugestija je moćna stvarčica, nauči da je malo kontrolišeš i sve će biti ok.
Radovann
Novi član
Novi član

Post od Radovann »

Prvi put mi se desilo baš za moj rođendan 17. januara 2015. Prvi simptom mi je bio kao da ne mogu da dišem, tjst ne mogu da udahnem punim plućima. E onda sam posle nekog vremena to uspeo da savladam, ali su se zato pojavili drugi simptomi.
Zaista me ometa, onda nekad kao da osećam neku slabost u predelu grudi i srca i onda kad se umorim srce kuca kao da hoće da izleti. Sad trenutno osećam kao neke leptiriće u stomaku ili šta već, neki strah ali ne znam od čega. Znam da je sve u mojoj glavi, ali bi najviše voleo da me to skroz prođe da vodim normalan život bez toga. Rekao sam sebi da kad me uhvati taj strah samo da se opustim i smirim, i pomoglo je danas. Uhvatilo me je na 2-3 minuta ali sam nekako uspeo da savladam nije bilo strašno.
Da li je moguće da mi se sve ovo dešava jer ne spavam redovno? Legnem u 4-5 ujutro ustanem u 1-2 znam da to ne valja ali da li bi to mogao biti uzrok?
Bg992
Stalni član
Stalni  član

Post od Bg992 »

Tad kad ti se desilo prvi put,jel si pio neka energetska pica?Kakav zivot vodis inace?Jel pusis,pijes,varis? Uvek ima neki okidac za napade panike...Ako nemas nikakvih zdrastvenih problema onda je sve u glavi.Bitno je prvo odraditi potrebne preglede,kad izvalis da si zdrav onda ti je lakse da kontrolises sebe.A i ja sam uvek za to da pre bilo kakve psihicke dijagnoze treba iskljuciti sve organske probleme.
Radovann
Novi član
Novi član

Post od Radovann »

Za prvi put se stvarno se sećam, mislim da sam popio čašu piva i to je to, ali to 100% nije okidač. Inače alkohol dobro podnosim, bolje od svojih vršnjaka.
Pokušavam da vodim normalan život. Preko dana mi je većinom dobro. Ali sad kako sam upisao srednju školu to je katastrofa, uđem u pun autobus počne kao neka klaustrofobija da me vata, ali ne od ljudi i skučenog prostora nego jednostavno misli "Jao dal ću ostati živ do sledeće stanice"!? Toliko mi se sloši da sam svojom voljom hoću da padnem u nesvest misleći da će sve biti okej kad se probudim. Ali do sad ništa mi se loše nije desilo, niti sam pao u nesvest od toga. Ali imam neopisiv osećaj da će ili srce da mi stane ili kad krene jako da lupa da će me strefiti infarkt, ili da ču se onesvestiti ili umreti.
Ne varim, i ako sam hteo, ali ne želim da se izlažem riziku dovoljno je i ovo što mi se dešava. Pušim oko 2-3 meseca, ali ako me ovo ne prođe počeću da treniram. Skoro sve nalaze sam izvadio evo samo čekam još krv i mokraću to je sutra ujutru. I sve je u najboljem redu, zdrav sam ko dren. Ali malo mi je lakše sad kada znam da je sve u redu sa moji zdravljem. Jedino mi nekako čudno pada to da ovo baš i nije zezanje i tripujem dal ču uspeti da se izlečim itd. Predpostavljam da znate to.
Znam da me to tera sve dublje i dublje ali šta da radim :D
pcelicanac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 18, 2015 4:00 pm

Post od pcelicanac »

Јао тебра читам ово и не верујем. Имам 17 година и исто имам те паничне нападе. То је анксиозност колико ја знам..
Иначе, пре 2-3 месеца ми се јавило током ноћи и отишао до хитне, висок притисак само зато што сам се пресекао од страха.
Био сам и у болници на испитивању,све и свашта радили. Хвала Богу, све супер.
И даље нисам излечен од анксиозности, али ми је боље. Како знам?
Па у почетку нисам смео да изађем из куће. Чак ни у своје двориште...
Имао сам неки осећај да ћу да умрем,знаш и сам како је то
Сад идем у школу,исто путујем бусом и знам о чему причаш

Препоручујем ти да одеш код психолога. Ја сам почео пре недељу дана и у глави ми је мало другачије. Нисам још ни близу ''здравог'' али када добијем панични напад лакше се мало контролишем.

Ево писао за тебе пошто знам како ти је буразеру панични :)
Pozitiva83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 17, 2015 11:55 am

Post od Pozitiva83 »

Napadi anksioznosti, tj. panični napadi su češći nego što misliš. Meni kada su se dešavali a još ponekad imam epizode ali ih iskuliram, mislio sam samo kako će proći. Najbitnije ti je da naučiš da se ne boriš protiv njih nego da ih shvatiš. Kada te uhvati napad panike, samo sebi reci "Evo ga opet, proći će kao i prošli put." Srce ti lupa brzo od panike i straha jer je to mehanizam tjela - kada tjelo osjeti da je u opasnosti (inače na ovo ne možeš da utičeš) ono pumpa krv u ekstremitete kako bi bio spremniji za borbu (tj. ako ti prijeti opasnost) ali ta opasnost ne postoji, nije stvarna. Zato ti kazem da je sve to u tvojoj glavi. Ne kazem da je lako, sve znam iz prve ruke, ali kada se ponovi - glavu gore, udiši na nos izdiši na usta, skuliraj se i okreni misli na nešto korisno i pmatno. Ako te uhvati u autobusu - broji putnike, ako te uhavti u školi - piši po svesci nešto. Samo se nemoj skrivati i sklanjati dok ne prođe, to je jedino po meni pogrešno.
Bg992
Stalni član
Stalni  član

Post od Bg992 »

Ovo sto si opisao meni izgleda kao na anksiozni poremecaj sa napadima panike.Ja nisam tvoj lekar tako da ne mogu sa sigurnoscu nesto da tvrdim ali svaki put pre dijagnoze anksioznog poremecaja otpisuju se bolesti koje mogu imitirati ili izazivati tako nesto.Ako tvoj lekar kaze da si zdrav onda definitivno imas problem samo u glavi.Prva i osnovna stvar za lecenje napada panike je pronaci okidac.Kod svih ljudi sa napadima panike postoji okidac.Nekada samo nakupljen stres izazove napad,depresija,hipohondrija,stresne situacije itd mogu da budu okidaci.Sve ti je vec receno u postu iznad,skreni misli sa toga,znam kako to zvuci kretenski kada se kaze.Ti tripujes da ces da umres a neko ti kaze skreni misli.Svaki put kada te uhvati napad,seti se da si bio kod lekara i da si zdrav sto automatski znaci da neces umreti i da nista ne moze da sti se dogodi.Sa napadima panike da varis zaboravi.Ne samo sad nego i u buducnosti.Trava ima obicaj neretko da izaziva napade panike,ne samo kad varis nego i mesecima nakon toga.Prvo i osnovno,kada te uhvati napad nemoj da bezis,tj da izlazis iz autobusa npr,ili odredjenog mesta.Na taj nacin dopustas da te strah pobedi i to kasnije moze da bude problem.Strah ces prevazici i ziveces normalno,oko toga nemoj da brines.Glavna briga kod ljudi je da li ce se ikad otarasiti napada panike.Uz psihijatra/psihologa i pravi pristup ces naci resenje.Sve sto ja mogu da ti kazem je da izbegavas kofein,energetska pica i ostale gluposti dok se ne resis toga.Sto vise psihicke aktivnosti,uposli mozak sa necim sto ti prija kako ne bi razmisljao o glupostima.Gledaj da budes okruzen ljudima koji ti prijaju u svakom smislu.Utuvi sebi u glavu da si zdrav ako vec doktori kazu da je tako i to je to :D Oko ostalog ce ti pomoci psihijatar ili psiholog,procenice da li si impulsivan da li si nervozan bla bla i zajedno ce te doci do resenja.Ako te lupi jak napad panike probaj da brojis unazad ali po 2 broja.99,97 itd.Ovo sto ti je receno da brojis putnike,sve ti je to isto,ista poenta tj uposli mozak.Brojanje je zakon pogotovo ovako kako sam ti rekao i to malo brzim ritmom,lako se mozak zavara :D Probaj da pevas u sebi neku pesmu.Zvuci smesno ali da ti ne objasnjavam sada zbog cega,veruj mi da ima smisla ;)
Radovann
Novi član
Novi član

Post od Radovann »

Haha daa za kofein sam provalio :D Prekjuče kad sam popio kafu i posle 5 minuta počelo da me hvataa :D Ali sam nekako uspeo da skrenem misli. Inače stvarno ne znam šta bi mogao biti okidač, tjst verovatno je to da ja stalno mislim kako će to da traje zauvek..
Prvih mesec dana mi je bio haos u glavi, znači dovelo je do toga da sam razmišljao da se ubijem. (Al nisam imao mu.) Ali izjeda me ta misao da se razlikujem od drugih, jednostavno mi je krivo. Gledam druge ljude normalni, uživaju u životu dok se ja bojim i u školu da odem. Ali neću dozvoliti da se zatvorim u kuću jer ću se onda totalno zajebati :D
Ali svaki dan imam neki osećaj kao da se ne nalazim ovde, tjst nije kao derealizacija nego neki čudan osećaj, teško opisivo. I još kad pogledam neku dobru žensku onda idu oni leptirići u stomaku, i onaj osećaj uzbuđenja je toliko jak da mislim da ču u nesvest da padnem. Srce počne da lupa i ne mogu da iskontrolišem disanje sa otkucajima srca UFF Samo me muči pitanje :
Da li ću moći da vodim normalan život bez tih napada panike? Msm još sam mlad jbt.

Pcelicanac želim ti da prevaziđeš ovo, kao i sebi :D GL
Bg992
Stalni član
Stalni  član

Post od Bg992 »

Radovann napisao:Ali izjeda me ta misao da se razlikujem od drugih, jednostavno mi je krivo. Gledam druge ljude normalni, uživaju u životu dok se ja bojim i u školu da odem. Ali neću dozvoliti da se zatvorim u kuć
Nisi drugaciji od drugih,ljudima svasta naleti u zivotu i svako ima tezak period.Sta bi da si ne daj boze stvarno bolestan?Prevazici ces ovo budi siguran.I sam sam prolazio/prolazim kroz istu situaciju.Drugo,veruj mi da nisi svestan koliko ljudi je imalo ili ima stalne/povremene napade panike.Ja sam se jedno vreme zatvorio u kucu i nisam izlazio jer me je bilo sramota da pricam sa ortacima o tome.Jedan dan mi je puko film pa sam objasnio lepo ortaku sta mi se desava i onda cuo od njega da je prosao kroz istu situaciju.Decko je nosio holter 5 puta u srednjoj skoli zbog gusenja i lupanja srca.Kako je vreme odmicalo shvatio sam da medju mojim drugarima i poznanicima ima 20 ljudi koji su imali ili povremene ili stalne napade panike.Dakle,jednostavno desava se!Preko 30 puta za par meseci sam isao u hitnu pomoc jer sam mislio da umirem.Odem na faks pa otrcim u hitnu sa faksa.Apsolutno te razumem ali to se da resiti.Ja sam to resio tako da verujem da mozes i ti,a zakljuci kakve sam napade imao i u kakvom sam stanju bio ako sam non stop trcao u hitnu.Dakle samo polako,pozitivno razisljanje!
Radovann napisao:Ali svaki dan imam neki osećaj kao da se ne nalazim ovde, tjst nije kao derealizacija nego neki čudan osećaj, teško opisivo. I još kad pogledam neku dobru žensku onda idu oni leptirići u stomaku, i onaj osećaj uzbuđenja je toliko jak da mislim da ču u nesvest da padnem.
Nije tesko opisivo.To je sasvim normalna pojava kod ljudi sa anskioznim poremecajem i napadima panike.Uz to se javlja i depresija jer si nezadovoljan i zabrinut zbog stanja u kojem se nalazis."To stanje nerealnog" je "normalno" za ovakva stanja.Ovo sto pricas kad vidis dobru ribu je isto normalna stvar.Kod napada panike se luci velika kolicina adrenalina.Posto je kod tebe sad napravljen disbalans,i mala kolicina adrenalina koja se luci u situacijama kao sto su malo uzbudjenje oko banalne stvari ti prave paniku.Prolazio sam kroz isto to,kada sam imao redovne napade panike nisam mogao da spavam sa devojkom.Jednostavno malo se uzbudim i krece panika.Polako vremenom kada se oslobodis toga pocinjes na stvari da reagujes isto kao i ranije.Nemoj da mislis da te ohrabrujem tek tako i pricam neke bajke.Jednostavno uz pozitivan pristup ja sam siguran da ces prevazici to.Obavezno pricaj o svemu sto ti prolazi kroz glavu sa roditeljima,bratom,sestrom koga vec imas nije ni bitno.Bitno je da ljudi oko tebe budu upuceni stalno u to kako se osecas i sta ti je na umu,I jako je bitno da svaki svoj osecaj,svako razmisljanje podelis sa psihologom/psihijatrom.Imas ceo zivot pred sobom i nista te ne sprecava da uzivas u zivotu,ne brini nista ceka te jos mnogo zajebavanja i uzivanja u zivotu :D
Dragance22
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 18, 2015 10:43 am

Post od Dragance22 »

Ja imam takodje problem.Prije 15 dana sam bio na pecanju i ubo sam se na udicu..odma kazu idi primi tetanus i ja ne odem..posle 7 dana istrazivanja po internetu sta je tetanus pocela su ledja da me bole vilica da se koci itd..svi simptomi tetanusa..zavrsim u bolnici sve pretrage koje su mogle da se urade uradim..zadrze me noc u bolnici sutradan me nista ne boli ..dodjem uvece kuci sve me boli misici se grce i napad panike imao sam osjecaj kao da ocu da poludim..Danas me takodje sve boli ali stalno o tome razmisljam..a kad ne razmisljam sve je ok..moze neko da pomogne
Radovann
Novi član
Novi član

Post od Radovann »

Danas i juče je bilo drugačije :D Hvala bogu osećam se bolje, juče sam prvi put posle 2 meseca potrčao. Lakše mi je kad znam da ne mogu da umrem, i da mi je sve okej sa zdravljem. Nisam imao napade, i okej je. Pokušao sam sebi da utuvim u glavu da će proći, i da za to treba malo vremena. Za sad je sve okej,a biće i u budućnosti nadam se :D
Jedino što me i dalje zeza to kad se uzbudim osećam malaksalost i srce jako lupa i osećam da će da stane hehe. Ali me ne brine kao pre :D (jbt ne smem da gledam film koji ima 18+ scene, odma se uzbudim :o :oops: :lol: )
Radovann
Novi član
Novi član

Post od Radovann »

E daa, još samo da pitam za savet. Da li mogu da počnem odma da treniram ili da sačekam da me ovo prođe? Pošto kad se umorim ne mogu lepo da se iskontrolišem malo mi se vrti i srce udara strašno :D Pljuge ću baciti samo me još to zanima ?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Dragance22 napisao:Ja imam takodje problem.Prije 15 dana sam bio na pecanju i ubo sam se na udicu..odma kazu idi primi tetanus i ja ne odem..posle 7 dana istrazivanja po internetu sta je tetanus pocela su ledja da me bole vilica da se koci itd..svi simptomi tetanusa..zavrsim u bolnici sve pretrage koje su mogle da se urade uradim..zadrze me noc u bolnici sutradan me nista ne boli ..dodjem uvece kuci sve me boli misici se grce i napad panike imao sam osjecaj kao da ocu da poludim..Danas me takodje sve boli ali stalno o tome razmisljam..a kad ne razmisljam sve je ok..moze neko da pomogne
Да ли су ти нашли тетанис у тим анализама? Да ли си примио вакцину? Да ли је удица била чиста или коришћена?
Odgovori