Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
da,i ja sam imao problema sa flasom,treba da stisnes na dole i da je tek onda otvoris...inace,mozes ispirati sa mesavinom hexorala,pantenola,hidrogena i vode i to:1 casica od rakije hidrogena,1 casica od rakije vode,1 supena kasika hexorala i 1 supena kasika pantenola,3 puta dnevno i za nekoliko dana prolazi,meni je pomoglo kad sam imao afte,ja nisam 10 dana mogao da jedem... ako si alergicna onda idi kod lekara pa se sa njim konsultuj da nebi nadrljala zbog toga... eh,ko ce cutati,nema nista gore...
Da se malo vratim zalfiji jer to zaista treba znati (a to je bas moj fah):
- zalfiju za piti treba staviti (prstohvat na 1 soljicu) u hladnu(!) vodu, i kada pocne da kljuca drvenom varjacom mesati 3 min!
Piti prohladjeno, a ne toplo.
Kada se zalfija sprema za ispiranje, tada se 1-2 supene kasike preliju sa oko 1/2l prokuvane (znaci vrele!)vode i ostavi da stoji 1/2 sata (ne fali da stoji i sat).
Procediti i kosititi za ispiranje grla, odlicna je za bolesne desni, kao i za intimno ispiranje.
Ako se doda (na pocetku) i 1 kasika kamilice, jos bolje dejstvo ima (a lepse i mirise).
--------------
Niko nije spomenuo dobri stari propolis koji moze da se spremi i u kucnoj radinosti, a mogu se kupiti i septolete.
Jedino oni koji su alergicni na polen treba da kupuju sto kvalitetnije tablete koje u sebi nemaju ostataka polena.
Propilis je prirodni antiseptik na koji bakterije ne postaju rezistentne, a dobro deluje i protiv virusa kao i protiv gljivica, a koristi se godinama (a i nije nesto skup, kanda je negde oko 150 din 24 septoleta - mada ima i skupljih varijanti, a ko gaji pcele, njemu je tek jeftin).
pozdrav,
danka
da ali ja mislim da je taj prirodni ipak bolji od onog sto je u septoletama,ne znam sto...i da,ja sam jedne godine imao strasnih problema sa kasljem,nisam mogao da se pokupim jedno mesec dana,pluca su mi skripala,nisam mogao da zaspim od kaslja,doktor samo da neki lek i to je to...kad je doslo vreme maslacaka,mi lepo nabrali,skuvali med,i ja sam ga svakodnevno jeo i to u velikim kolicinama i za vrlo kratko vreme je sve to proslo...inace i sada volim da jedem med...
danka napisao:Da se malo vratim zalfiji jer to zaista treba znati (a to je bas moj fah):
Kada se zalfija sprema za ispiranje, tada se 1-2 supene kasike preliju sa oko 1/2l prokuvane (znaci vrele!)vode i ostavi da stoji 1/2 sata (ne fali da stoji i sat).
Procediti i kosititi za ispiranje grla, odlicna je za bolesne desni, kao i za intimno ispiranje.
Ako se doda (na pocetku) i 1 kasika kamilice, jos bolje dejstvo ima (a lepse i mirise). danka
uplasih se kada procitah da zalfija ima toksicna etericna ulja!!
ja je koristim za intimno ispiranje, jel to ok?
nismo se razumeli.rekla sam d aje bljak ukusa taj prirodni,al isto se mene tice ja mogu da ga pijem,meni ne smeta............a taj u septoleta me en oseca uopste,vise mi ima ukus kao limun.imala sam te tablete
@andjelija, za intimno ispiranje je odlicna zalfija (zalfiji mozes slobodno dodati i kamilicu ako ti odgovara).
Za intimno ispiranje je dobar i caj od persuna (list!), ali praviti sasvim odvojen caj, a ne da bude u sastavu sa zalfijom.
------------------------
Propolis u kapima se moze dodati medu (kolicinu sami odrediti, 10% ili 20%, po zelji - ovde mislim na odrasle osobe, iznad 15-16 godina), dobro se sve izmesa (obavezno drvenom varjacom), drzi se na tamnom mestu i uzima na kasicicu (1 do 4 kaf. kas dnevno, na primer).
Tome se moze dodati i polen (koji se prethodno samelje u masinici za mlevenje kafe ili sl) i isto umesa (kao 3-ca komponenta) - ovo je, naravno strogo zabranjeno osobama koje su alergicne na polen!
A svemu tome se moze dodati i maticni mlec (kupi se u onoj mini bocici koja se cuva u frizideru), ali mlec ne bi trebalo preterano cesto korisiti, ipak je to jako.
A kada se to uzima, polako, polako se otapa u ustima i posle se popije dosta vode.
Ako se stavlja u neku tecnost (na primer caj, caj mora biti mlak ili hladan, nikako topao).
I ja volim to prirodno da muckam, jer znam tacno sta sam i koliko stavila.
poz,
danka