Mutacija glasa - PJEVANJE, SAVJET!
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Mutacija glasa - PJEVANJE, SAVJET!
Novi sam clan na forumu i nisam znao gdje da se obratim povodom mog problema s toga vam pisem ovdje. Nadam se da ce neko procitati moj post!
Imam 15 godina i imam lijepu boju glasa i sa sluhom nemam problema, ali moj problem je mutacija glasa. Problemi krecu sa 12 godina(istina te godine nisam ni osjetio, ali sam kasnije shvatio da je to tad pocelo). Glas je poceo da mijenja boju i gubi opseg! Opseg je pao sigurno za 1 oktavu u odnosu na ono sto sam imao sa 10-ak godina. Ali nije tu kraj problemima...
Sada kad pjevam ne mogu svoj glas mogu da potegnem malo visim tonovima i cim pridjem glasnoj granici glas pocne da kresti, da se gubi i na kraju nestane.I isto tako imam problem sa ,,umaranjem,, glasa...Otpjevam 1 malo tezu pjesmu, posle te jedne imam velikih problema da izguram drugu ako je i ona teska...Jednostavno mi se glas umori i nemam snage da se nategnem da izbacim neki visi ton...
(Jos jedna stvar oko mutacije, kad mi je glas najvise mutirao(to sam tacno osjetio) sa 13-14 godina imao sam problema i sa govorom...Odnosno, kad bih malo jace pricao poceo bi da mi kresti glas...Na svu srecu to je proslo)
E sad me zanima, sta je pogodno da radim?Da li treba da jednostavno sjedim po malo pjevusim neke lagane pjesme ili nista ne pjevam i sacekam da vidim oce li to proci ili da nastavim sa pjevanjem i nekim vjezbicama?
Uzgred evo i snimka koji sam na youtube izbacio prije 4-5 dana, pa da vidite kako zvucim! http://www.youtube.com/watch?v=vrtXrEBJ4ow
Imam 15 godina i imam lijepu boju glasa i sa sluhom nemam problema, ali moj problem je mutacija glasa. Problemi krecu sa 12 godina(istina te godine nisam ni osjetio, ali sam kasnije shvatio da je to tad pocelo). Glas je poceo da mijenja boju i gubi opseg! Opseg je pao sigurno za 1 oktavu u odnosu na ono sto sam imao sa 10-ak godina. Ali nije tu kraj problemima...
Sada kad pjevam ne mogu svoj glas mogu da potegnem malo visim tonovima i cim pridjem glasnoj granici glas pocne da kresti, da se gubi i na kraju nestane.I isto tako imam problem sa ,,umaranjem,, glasa...Otpjevam 1 malo tezu pjesmu, posle te jedne imam velikih problema da izguram drugu ako je i ona teska...Jednostavno mi se glas umori i nemam snage da se nategnem da izbacim neki visi ton...
(Jos jedna stvar oko mutacije, kad mi je glas najvise mutirao(to sam tacno osjetio) sa 13-14 godina imao sam problema i sa govorom...Odnosno, kad bih malo jace pricao poceo bi da mi kresti glas...Na svu srecu to je proslo)
E sad me zanima, sta je pogodno da radim?Da li treba da jednostavno sjedim po malo pjevusim neke lagane pjesme ili nista ne pjevam i sacekam da vidim oce li to proci ili da nastavim sa pjevanjem i nekim vjezbicama?
Uzgred evo i snimka koji sam na youtube izbacio prije 4-5 dana, pa da vidite kako zvucim! http://www.youtube.com/watch?v=vrtXrEBJ4ow
Re: Mutacija glasa - PJEVANJE, SAVJET!
Hmmm... S obzirom da si muzicar i da ces verovatno biti profesionalac, mozda je bolje da potrazis pomoc nekoga ko je specijalizovan za te stvari. Vecina nas ovde moze da ti kaze, to je pubertet, glas se menja, sve je to normalno, proci ce, posle nekog vremena glas ce se stabilizovati... Medjutim, kad neko sa tako dobrim glasom trazi savet sta da radi, onda nekako mislim da savet tipa bice sve ok nije dovoljan. Glasne zice su nauka za sebe. Glasne zice pevaca su tek nauka za sebe. Nadam se da ce se pojaviti neko zaista kompetentan na ovu temu. Inace sto se tice tog problema sa krestanjem... Decaci posle puberteta vise ne mogu da vriste kao devojcice... Jednostavno krestimo ili nam glas utihne. A tako bih voleo da se nekad izvristim...
Elem, bavi se muzikom, ko ti kaze da je bolje uciti, laze te! Muzika je bolja!
Pozdrav!

Pozdrav!
Hvala ti puno ;D I naravno da cu reci:,,Muzika je bolja!,, 

Ja sam,svojevremeno:),isao u muzicku skolu i imao sam slican problem.Mozda nisam bas svetao primer,posto se muzikom jako slabo bavim,ali hajde da pokusam da ti pomognem.
Ako ides u muzicku,porazgovaraj sa profesorom solfedja pod broj jedan.On ce ti najvise pomoci,mi medicinari nismo za tu problematiku.
Ne verujem da ce ti se glas dalje produbljivati.
To sto malo "krestis" pri visokim tonovima jeste normalno,(ja to inace obozavam).Isti "problem" ima i vecina zvezda pri pevanju visokih tonova,bez obzira na pol.Ako neces da krestis pevaj visoke tonove tiho.Tada ce ti glas biti daleko cistiji.
U svakom slucaju,kako vreme bude prolazilo,a uz vezbu to ce zaista doci na svoje.
Normalno je da usled glasnog pevanja visokih tonova dolazi do umaranja.Opet vezba i tu radi svoje.No stalnim glasnim pevanjem visokih tonova moze doci do ostecenja glasnica,te vodi racuna o tome.Trudi se da vezbas tiho,a "silu"
koristi za nastup
.
Inace,ako mozes,vezbaj sa zvakom,ona ce izazivati salivaciju sto ce pojacati vlazenje sluznica.
Ako ides u muzicku,porazgovaraj sa profesorom solfedja pod broj jedan.On ce ti najvise pomoci,mi medicinari nismo za tu problematiku.
Ne verujem da ce ti se glas dalje produbljivati.
To sto malo "krestis" pri visokim tonovima jeste normalno,(ja to inace obozavam).Isti "problem" ima i vecina zvezda pri pevanju visokih tonova,bez obzira na pol.Ako neces da krestis pevaj visoke tonove tiho.Tada ce ti glas biti daleko cistiji.
U svakom slucaju,kako vreme bude prolazilo,a uz vezbu to ce zaista doci na svoje.
Normalno je da usled glasnog pevanja visokih tonova dolazi do umaranja.Opet vezba i tu radi svoje.No stalnim glasnim pevanjem visokih tonova moze doci do ostecenja glasnica,te vodi racuna o tome.Trudi se da vezbas tiho,a "silu"

Inace,ako mozes,vezbaj sa zvakom,ona ce izazivati salivaciju sto ce pojacati vlazenje sluznica.
Hvala ti, sigurno da si mi dosta pomogao!! A da li ce ta krestavost kod visokih tonova nestati mozda posle totalnog prestanka mutacije, moguce a?
E i za zvaku nisam shvatio, cemu to pomaze?
E, i zanima me da li ce mi se povecati kolicina vazduha koju cu moci da udahnem za nekoliko godina?To bi mi bas znacilo ...
- SilverShark
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm
U periodu mutacije se obustavlja pevanje. Profesor solo pevanja je morao to da ti napomene jer ces "usiljenim" pevanjem, posebno visokih tonova u najboljem slucaju upasti u 'impostatio falsa' koji se cesto za vrsava kao dysphonia dysodica a onda ce ti trebati mnogo vremena da rehabilitacijom glasa povratis "kontrolu". U glavnom, sacekaj jos neko vreme, ako se glas ne poboljsa idi kod otorinolaringologa subspecijaliste fonijatrije i zakazi pregled. Ne znam iz kog si grada ali za sada (koliko mi je poznato) fonijatre imas u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.
Isao sam u muzicku, ali sam na solo pjevanje isao dosta kratko. To je bilo prije jedno 4-5 godine, tako da se nicega ne sjecam.
A hoces li mi objasnit' ti kako onda ljudi u ovom dobu starosti idu na solo pjevanje da pjevaju ako profesor treba da im kaze da uopste ne pjevaju?
A hoces li mi objasnit' ti kako onda ljudi u ovom dobu starosti idu na solo pjevanje da pjevaju ako profesor treba da im kaze da uopste ne pjevaju?
- SilverShark
- Aktivan član
Stefane, kada neko udje u period mutacije - pevanje je nemoguce, pa u glavnom se iskljucuju sa solo pevanja (ako ih uopste i prime na pevanje pre formiranja vokalnog aparata) na oko godinu (nekada i dve) a posle toga nastavljaju u novom tonalitetu. Zato se sa solo pevanjem u glavnom i pocinje nakon mutacije glasa. Kod muskaraca se grkljan "spusta" nize a glasnice zadebljavaju. U slucaju forsiranja u tom periodu (posebno visokih tonova) grkljan se ne spusti u pravilan polozaj (zato nastaje impostatio falsa-alta/soprantii), glasnice se istegnu, ostaju tanje i mogu ostati nejednake u razlicitim segmentima sto za pevaca nikako nije dobro.
Definitivno ti treba strucna pomoc oko pevanja, sobzirom da verovatno ne pevas ni pravilno sto jos vise pogorsava situaciju.
Definitivno ti treba strucna pomoc oko pevanja, sobzirom da verovatno ne pevas ni pravilno sto jos vise pogorsava situaciju.
Ma meni je mutacija gotovo prosla, ja sam mutirao sigurno 90% negdje pri pocetku prosle godine... Sad mi se glas produbio i dosta je i grub. Ne kazem ja da uopste ne mogu da pjevam vec da krestim kad dovedem glas do granice ili kad se glas umori, a umara mi se na tezim pjesmama...
Nije bas da se u periodu mutiranja ne peva,ide se redovno na solfedjo,pevusi se u uci tehnika i ritmika.Kod njega je taj peroid i pri kraju,ako nije vec i zavrsen.Ne vidim razlog zbog koga bi isao kod ORL-a.
U svakom slucaju ako mislis da se bavis pevanjem,a ako to budes ucio sam izgubices mnogo.Zato sto pre potrazi profesora.Sto se tice kolicine vazduha,tu je opet mnogo bitnija tehnika od samog volimena pluca.Sve u svemu,ti lepo pevas i talentovan si,ali dzabe sve to bez adekvatne podrske od nekog strucnog.
*Krestis zato sto na visim tonovima glasno pevas,a to ne treba cesto praktikovati.
U svakom slucaju ako mislis da se bavis pevanjem,a ako to budes ucio sam izgubices mnogo.Zato sto pre potrazi profesora.Sto se tice kolicine vazduha,tu je opet mnogo bitnija tehnika od samog volimena pluca.Sve u svemu,ti lepo pevas i talentovan si,ali dzabe sve to bez adekvatne podrske od nekog strucnog.
*Krestis zato sto na visim tonovima glasno pevas,a to ne treba cesto praktikovati.
Da, strucna pomoc... Ok...Sledece godine. Planiram da formiram bend u srednjoj skoli, tako da, vidjecemo.
A za krestanje si u pravu. Ali jedino glasnim pjevanjem neke pjesme mogu da zvuce dobro
(Pjesma na primjer kao sto je ova- http://www.youtube.com/watch?v=clK_SgFODlg (pjesma osim ovog dijela gdje pjevac vristi)) Ali ok, pokusacu kad budem isao na casove da skrenem paznju na takve stvari...
A za krestanje si u pravu. Ali jedino glasnim pjevanjem neke pjesme mogu da zvuce dobro

- SilverShark
- Aktivan član
Shomy, apsolutno se pevanje i naprezanje izbegava - i svaki odgovoran profesor pevanja te nece terati u tom periodu da pevas jer od toga imas vise stete nego koristi. Bio sam u muzickoj skoli na smeru za solo pevanje i kada je pocela mutacija, dalji rad je obustavljen (mislim na solo pevanje). Za to vreme se bavis teoretisanjem.Shomy napisao:Nije bas da se u periodu mutiranja ne peva,ide se redovno na solfedjo,pevusi se u uci tehnika i ritmika.
Shomy, nisi lepo procitao moj post... Rekao sam ako problemi potraju neko vreme da se obrati fonijatru jer forum nije mesto na kome se moze uraditi pregled niti naci bilo kakvo resenje.Shomy napisao: Ne vidim razlog zbog koga bi isao kod ORL-a.
Na kraju, ja sam rekao cinjenice-kao neko ko se bavi medicinom sa jedne strane, a sa druge i kao neko ko je prosao kroz muzicku skolu i solo pevanje. Ovde sam dosao da ga posavetujem da mu dam sto precizniji savet - a na njemu je da li ce ga poslusati.
Mene su terali da pevam :s,ali ja sam bio instrumentalista pa su valjda racunali da nije greh
.
Salu na stranu,sve sto si rekao stoji,ja sam hteo da skrenem paznju na to da su kod njega ti procesi pri kraju i da ako razmislja da se bavi muzikom profesionalno,odnosno da se skoluje,da nema jos puno vremena za razmisljanje.A sto se tice ORL-a,mislio sam da mu nece pomoci kod problematike koju opisuje,vec da je to stvar nepravilnog pevanja.Uslovno receno nepravilnog,jer su pojedni ,medju njima i ja,ljubitelji oversinging-a
.
Ti si naravno upravu da takvo pevanje gotovo sigurno vremenom dovodi do ostecenja glasnica,a da nikako ne bi trebalo to da praktikuje u svom uzrastu.

Salu na stranu,sve sto si rekao stoji,ja sam hteo da skrenem paznju na to da su kod njega ti procesi pri kraju i da ako razmislja da se bavi muzikom profesionalno,odnosno da se skoluje,da nema jos puno vremena za razmisljanje.A sto se tice ORL-a,mislio sam da mu nece pomoci kod problematike koju opisuje,vec da je to stvar nepravilnog pevanja.Uslovno receno nepravilnog,jer su pojedni ,medju njima i ja,ljubitelji oversinging-a

Ti si naravno upravu da takvo pevanje gotovo sigurno vremenom dovodi do ostecenja glasnica,a da nikako ne bi trebalo to da praktikuje u svom uzrastu.