Mutacija glasa - PJEVANJE, SAVJET!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

stefan96
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 21, 2011 12:02 am

Re: Mutacija glasa - PJEVANJE, SAVJET!

Post od stefan96 »

Ma meni je mutacija gotovo prosla, ja sam mutirao sigurno 90% negdje pri pocetku prosle godine... Sad mi se glas produbio i dosta je i grub. Ne kazem ja da uopste ne mogu da pjevam vec da krestim kad dovedem glas do granice ili kad se glas umori, a umara mi se na tezim pjesmama...
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Nije bas da se u periodu mutiranja ne peva,ide se redovno na solfedjo,pevusi se u uci tehnika i ritmika.Kod njega je taj peroid i pri kraju,ako nije vec i zavrsen.Ne vidim razlog zbog koga bi isao kod ORL-a.
U svakom slucaju ako mislis da se bavis pevanjem,a ako to budes ucio sam izgubices mnogo.Zato sto pre potrazi profesora.Sto se tice kolicine vazduha,tu je opet mnogo bitnija tehnika od samog volimena pluca.Sve u svemu,ti lepo pevas i talentovan si,ali dzabe sve to bez adekvatne podrske od nekog strucnog.
*Krestis zato sto na visim tonovima glasno pevas,a to ne treba cesto praktikovati.
stefan96
Novi član
Novi član

Post od stefan96 »

Da, strucna pomoc... Ok...Sledece godine. Planiram da formiram bend u srednjoj skoli, tako da, vidjecemo.

A za krestanje si u pravu. Ali jedino glasnim pjevanjem neke pjesme mogu da zvuce dobro :roll: (Pjesma na primjer kao sto je ova- http://www.youtube.com/watch?v=clK_SgFODlg (pjesma osim ovog dijela gdje pjevac vristi)) Ali ok, pokusacu kad budem isao na casove da skrenem paznju na takve stvari...
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

Post od SilverShark »

Shomy napisao:Nije bas da se u periodu mutiranja ne peva,ide se redovno na solfedjo,pevusi se u uci tehnika i ritmika.
Shomy, apsolutno se pevanje i naprezanje izbegava - i svaki odgovoran profesor pevanja te nece terati u tom periodu da pevas jer od toga imas vise stete nego koristi. Bio sam u muzickoj skoli na smeru za solo pevanje i kada je pocela mutacija, dalji rad je obustavljen (mislim na solo pevanje). Za to vreme se bavis teoretisanjem.
Shomy napisao: Ne vidim razlog zbog koga bi isao kod ORL-a.
Shomy, nisi lepo procitao moj post... Rekao sam ako problemi potraju neko vreme da se obrati fonijatru jer forum nije mesto na kome se moze uraditi pregled niti naci bilo kakvo resenje.

Na kraju, ja sam rekao cinjenice-kao neko ko se bavi medicinom sa jedne strane, a sa druge i kao neko ko je prosao kroz muzicku skolu i solo pevanje. Ovde sam dosao da ga posavetujem da mu dam sto precizniji savet - a na njemu je da li ce ga poslusati.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Mene su terali da pevam :s,ali ja sam bio instrumentalista pa su valjda racunali da nije greh :).
Salu na stranu,sve sto si rekao stoji,ja sam hteo da skrenem paznju na to da su kod njega ti procesi pri kraju i da ako razmislja da se bavi muzikom profesionalno,odnosno da se skoluje,da nema jos puno vremena za razmisljanje.A sto se tice ORL-a,mislio sam da mu nece pomoci kod problematike koju opisuje,vec da je to stvar nepravilnog pevanja.Uslovno receno nepravilnog,jer su pojedni ,medju njima i ja,ljubitelji oversinging-a :D.
Ti si naravno upravu da takvo pevanje gotovo sigurno vremenom dovodi do ostecenja glasnica,a da nikako ne bi trebalo to da praktikuje u svom uzrastu.
stefan96
Novi član
Novi član

Post od stefan96 »

Ljudi ja sam isao u osnovnu muzicku skolu da kraja 4-og razreda. Prekinuo sam zbog intrumenta najvise...Svirao sam harmoniku, sto mi se nije svidjalo(mislim svidjalo mi se kad sam upisivao, ali posle ne), a i da sam svirao gitaru, pa da sviram klasiku, NECU! Na solfedju je samo bilo taktiranje i neke stvari koje isto tako nisam volio...Upjevavaje ostalo, ovo-ono... Nikad nismo mnogo pjevali! Solo pjevanje, samo neko vrijeme mozda je bio 2 razred skole(odnosno treci sa pripremnim), mozda 2 mjeseca... Nije mi nista ostalo u sjecanju.

I tako se moja prica o muzickoj skoli zavrsila.

Kada je jedna profesorica dolazila(kad sam ja imao 6 godina) kod nas kuci da sprema brata za interni cas koji je trebao da ima u muzickoj, moji su mi rekli da joj odsviram nesto na klavijaturi i ja sam to uradio i profesorica je rekla da takvog sluhistu nije vidjela odavno...A takoodje su rekli mom ocu(to sam tek kasnije doznao) da sam dijete sa najboljim sluhom bio na upisu... No eto, odlucio sam da prestanem, nije me zanimalo, uopste...

Mozda cu nekad poceti da ucim gitaru sa nekim privatnim profesorom, to mi je stvarno zelja.
Odgovori