Rezultati ukazuju na poremecaj u radu jetre (povisene su vrednosti transaminaza). Gazirana pica, cigarete, ishrana bogata mastima, secerima, ugljenim hidratima (tvoja telesna tezina jasno govori o tome) i eto rezultata. Pod hitno moras da promenis nacin ishrane. Samo da znas, svaki put kada se dobro (pre)najedes, ovo ti se desava. Jetra jeste organ koji se obnavlja, ali sve ima svoje granice, a ti si se bas odlucio da testiras njen maksimum. Mislim da bi trebalo uraditi i analizu lipaze (kako bi se videlo da li je sa pankreasom sve ok).
Ako hoces da se uveris koliko je Pepsi kola (ili neka njena gazirana varijanta) „zdrava“, uradi sledece: u novu flasu (ne onu koja je vetrila) svog omiljenog gaziranog pica stavi parce pilece dzigerice i ostavi da stoji 24 h. Flasu ne otvaraj. Posle navedenog roka proveri u kakvom je stanju dzigerica. Ako ti se i posle toga bude pila Pepsi-kola, u zdravlje. Moji roditelji su krajem '70-tih sproveli ovaj mali eksperiment. Ja od tada nisam okusio takvu vrstu proizvoda. U emisiji „Mythbusters“ na Discovery kanalu je prikazan slican eksperiment o stetnosti pepsi/koka-kola, ali na govedjem odresku

. Rezultat: pepsi/koka - kola nisu razgradjene posle stajanja u toj tecnosti. Medjutim, govedji odrezak nema istu strukturu kao jetra, pa je i manje podlozan promenama. Iskreno receno, nisam ni ocekivao da ce popljuvati industriju koja obrce milijarde dolara.
Sto se tice pusenja - interesantno je videti pluca pusaca (pusacki staz 20 g.) na snimku sa autopsije (nekoliko puta je prikazivano u emisijama zdravstvenog sadrzaja na tv). Ima taman toliko katrana da se krov kucice za pse moze zastiti od prokisnjavanja.
Kada promenis nacin zivota i ishrane, rezultati ce se pokazati, a i panike nece biti. Sto pre krenes sa tim, bolje za tebe. Znas kako se kaze: zdrav covek ima hiljadu zelja, a bolestan samo jednu.
Pozdrav,
mr M