Molim Vas da mi pomognete

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

miloss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 28, 2006 11:52 pm

Molim Vas da mi pomognete

Post od miloss »

Prilikom vadjenja krvi, dobio sam rezultate koji su me zabrinuli. Evo o cemu se radi...
Pojavile su se povisene vrednosti kod:
ALT(SGPT): 76
AST (SGOT) 40
GAMA GT 82
Alkalna fosfataza 143

Znam da se ovo odnosi na jetru, jer sam pre nekoliko godina imao slican problem, koji je nakon promene ishrane nestao sam od sebe. Ne konzumiram alkohol, ali jedina tecnost koju unosim jesu gazirana pica.
Pusac sam. I panicar :)
Analize ostalih biohemijskih elemenata su u granicama referentnih vrednosti.
Molim Vas da mi odgovorite koliko je ovo ozbiljno i sta treba da preduzmem. Naravno, Pepsi kola je vec izbacena... :)
miloss
Novi član
Novi član

Post od miloss »

Da dopunim... ne znam sta je eventualno jos bitno od ovoga...
glukoza 5,8 (3,9-6,3)
holesterol 5,4 (3,7 - 6,0)
HDL holesterol 0,9 (1,06 - 1,94)
LDL holesterol 3,8 (2,9 - 4,9)
trigliceridi 1,6 (0,5 - 2,0)
ureja 3,9 (2,7 - 8,7)
kreatinin 91 (53-120)
Bilirubin ukupni 9,0 (3-20)
ck-nac 62 (10-110)
natrium 144 (136-149)
kalijum 4,5 (3,9 - 5,5)
gvozdje 15 (11-27)
TIBC 63 (49-74)
UIBC 48 (27-45)
sedimentacija 6 (<15)

Gojazan sam... (visina 192, tezina 115kg)...

u zagradi su referentne vrednosti)
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Za pocetak se testiraj i na hepatitis B i C, mada mislim da ti je jetra opterecena zbog celokupnog stanja i gojaznosti! Al ne bi bilo lose da to eliminises zbog rezultata iz prvog posta!!!!

Trebalo bi da se bacis na dijetu sa sto vise voca i povrca i kuvanog mesa, ali ne svinjskog!!

Pozdrav :wink:
miloss
Novi član
Novi član

Post od miloss »

kada mi se prosli pt isto ovo desilo, isao sam na test za b i C i bili su hvala Bogu negativni... Jedino sto znam je da sam sam kriv, jer ja vec nekoliko godina nisam popio ni casu vode, samo prokleti Pepsi... dnevno i po 3-4 litre... vec dva dana pokusavam da se smirim, jer sam nevidjeni panicar, a i da smanjim kolicinu pepsija... sad sam sveo na casu - dve... A simptomi su isti kao i pre nekoliko godina... malaksalost i vrtoglavica... toliko da dva dana nisam mogao da izadjem napolje, jer sam imao osecaj da cu da se srusim... i kad sam video rezultate... iskreno sam ocekivao da transaminaze budu povecane, jer sam svestan da vec godinama svoju jetru maltretiram gaziranim picima... bas sam panicar... priznajem...
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am

Post od Boki »

Pepsi je pun aspartanske kiseline, jako stetne prvenstveno za mozak jer unistava nervne celije. Pijanjem pepsija se moze uneti i kolicina koja je destet puta veca od dozvoljene koja je opaznost za mozak. Prestani da pijes pepsi i sva druga gazirana pica!
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

miloss napisao:kada mi se prosli pt isto ovo desilo, isao sam na test za b i C i bili su hvala Bogu negativni... Jedino sto znam je da sam sam kriv, jer ja vec nekoliko godina nisam popio ni casu vode, samo prokleti Pepsi... dnevno i po 3-4 litre... vec dva dana pokusavam da se smirim, jer sam nevidjeni panicar, a i da smanjim kolicinu pepsija... sad sam sveo na casu - dve... A simptomi su isti kao i pre nekoliko godina... malaksalost i vrtoglavica... toliko da dva dana nisam mogao da izadjem napolje, jer sam imao osecaj da cu da se srusim... i kad sam video rezultate... iskreno sam ocekivao da transaminaze budu povecane, jer sam svestan da vec godinama svoju jetru maltretiram gaziranim picima... bas sam panicar... priznajem...

Ajao!!!!!!!!!! :o

Pa ne radi to sebi!! Kako ne pijes vodu???!! Kako si ti uopste ziv??!! Od tog pepsija, tebi su rezultati jos i odlicni!!!

Batali sve gazirano i to ODMAH!!! Bez zezanja!! Idi proveri i bubrege, jer je pepsi stvarno smrt za organizam i u razumnim kolicinama, a ne 3-4 l dnevno, crni milosse!! :oops:
Izvini na ovolikoj kolicini emocija, al bas sam se shokirala kad sam procitala!!!
:lol:
miloss
Novi član
Novi član

Post od miloss »

pa ja se nadam da je samo od toga... iskreno se nadam...
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Rezultati ukazuju na poremecaj u radu jetre (povisene su vrednosti transaminaza). Gazirana pica, cigarete, ishrana bogata mastima, secerima, ugljenim hidratima (tvoja telesna tezina jasno govori o tome) i eto rezultata. Pod hitno moras da promenis nacin ishrane. Samo da znas, svaki put kada se dobro (pre)najedes, ovo ti se desava. Jetra jeste organ koji se obnavlja, ali sve ima svoje granice, a ti si se bas odlucio da testiras njen maksimum. Mislim da bi trebalo uraditi i analizu lipaze (kako bi se videlo da li je sa pankreasom sve ok).

Ako hoces da se uveris koliko je Pepsi kola (ili neka njena gazirana varijanta) „zdrava“, uradi sledece: u novu flasu (ne onu koja je vetrila) svog omiljenog gaziranog pica stavi parce pilece dzigerice i ostavi da stoji 24 h. Flasu ne otvaraj. Posle navedenog roka proveri u kakvom je stanju dzigerica. Ako ti se i posle toga bude pila Pepsi-kola, u zdravlje. Moji roditelji su krajem '70-tih sproveli ovaj mali eksperiment. Ja od tada nisam okusio takvu vrstu proizvoda. U emisiji „Mythbusters“ na Discovery kanalu je prikazan slican eksperiment o stetnosti pepsi/koka-kola, ali na govedjem odresku :o . Rezultat: pepsi/koka - kola nisu razgradjene posle stajanja u toj tecnosti. Medjutim, govedji odrezak nema istu strukturu kao jetra, pa je i manje podlozan promenama. Iskreno receno, nisam ni ocekivao da ce popljuvati industriju koja obrce milijarde dolara.

Sto se tice pusenja - interesantno je videti pluca pusaca (pusacki staz 20 g.) na snimku sa autopsije (nekoliko puta je prikazivano u emisijama zdravstvenog sadrzaja na tv). Ima taman toliko katrana da se krov kucice za pse moze zastiti od prokisnjavanja.

Kada promenis nacin zivota i ishrane, rezultati ce se pokazati, a i panike nece biti. Sto pre krenes sa tim, bolje za tebe. Znas kako se kaze: zdrav covek ima hiljadu zelja, a bolestan samo jednu.

Pozdrav,
mr M
miloss
Novi član
Novi član

Post od miloss »

Ja sam na zalost svestan da je moja telesna tezina dosla kao posledica konzumiranja ovih pica. Generalno, dok sam bio mlad i ekstremno mrsav, jeo sam deset puta vise... Sada se to svelo na 2 obroka dnevno i to u ne nesto preteranim kolicinama, ali se sve lepi... malo se krecem, sve se svelo na cuvenu varijantu kuca -posao uz brzu hranu i naravno pepsi. Evo danas je prvi dan bez ijedne case :) ali sad vise ni sam ne znam sta da pijem... presao sam na vocni sok.... Imao sam ovih dana i povisen pritisak, danas je na normali, ali se grozno osecam, sav sam slomljen i imam osecaj da mi je sve tesko. Doduse i ovih dana sam bio malaksao i to toliko da nisam mogao da izadjem iz kuce od silne vrtoglavice... ona je jos uvek prisutna... Voleo bih da mi neko preporuci sta smem da pijem i jedem, znam da je dijetalna ishrana sada najbitnija, pa sam lagano poceo da se pridrzavam toga... Zvucace smesno, ali da li bar kiselu vodu smem da pijem? :)
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Nemoj ni kiselu!! Nemoj nista sto je gazirano. Ni sa kupovnim vocnim sokovima nemoj da preterujes!!
A sto se tice vrtoglavice, ako ce ti biti lakse, nisi jedini, ima nas monogo!! Valjda i ovo vreme utice!!?? :o

Pisala sam (a i ovo sada, po ko zna koji put!!) vec, imas u Nutricionizmu, pod temom "Zdrava hrana Bingo", sve sta je dobro i za tvoj slucaj, pa ti probaj. I kilograme ces garantovano izgubiti, a i jetru i transaminaze ces srediti 100% provereno. Sve ti tamo pise, pa ti citaj i primeni!!

Pozdrav, :wink:
miloss
Novi član
Novi član

Post od miloss »

Hvala ti puno. Iskreno mi ovo puno znaci, jer ja sam od onih koji cim su bolesni mrze ceo svet, pa i sebe :)
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdarv!

Post od mr M »

Lepo je cuti (i ohrabrujuce je) kada neko odmah krene da popravlja svoje stare i pogresne navike. Cestitam na brzoj akciji. Samo budi istrajan. Vrtoglavica, muka i sl. simptomi su trenutna posledica promena u ishrani. Pepsi/koka kola i slicna pica su bogata secerima, pa nagli prekid izaziva odredjenu krizu (slicno kao apstinentska kriza kod uzivalaca narkotika). Drhtavica i malaksalost su cesti simptomi. Svi koji se odvikavaju od tih pica znaju za to. Preporuka: pij obicnu vodu - ne ovu iz gradskog vodovoda, vec flasiranu. Obicnu ili mineralnu („Voda“, „Vrnjacko vrelo“, „Vujic“, „Prolom“ itd.). Ja izbegavam „Hebu“, jer dolazi iz podrucja koje je 1999. zasipano osiromasenim uranijumom.

I jos nesto, restorane „brze hrane“ (znas na koje mislim) zaobiđi. Takođe, nemoj jesti brzo (svaki obrok treba konzumirati 10-20 min., sto zavisi od vrste i kolicine hrane). Naravno, uz jelo se nikada ne pije nikakva tecnost. Tek posle obroka. Jedi manje a cesce. Posle obroka, odmori bar 30 min. Prosetaj se malo (bar oko kuce).

Budi uporan i posle 30 dana izvrsi analizu krvi (krvnu sliku i biohemijski nalaz) i uporedi rezultate. Naravno, nemoj se vezati samo za savete dobronamernih ljudi, vec se javi i svom lekaru. Javi sta si uradio.

Pozdrav,
mr M.
miloss
Novi član
Novi član

Post od miloss »

Pa moram da priznam da ovo ide nekako, ali prilicno tesko :)
Sav sam malaksao, sto je doduse bio slucaj i prethodnih dana, ali sad sam bas onako "samleven"... :cry: I naravno, kao sto sam i ocekivao pojavila se drhtavica... Narocito kad ustanem ujutru... Jedina pozitivna stvar je ta sto mi se pritisak vratio u normalu (120/80), a bio je oko 150/90. Mozda sam i zato sav slogiran? :)
Odgovori