Promenu na sebi sam osetila kada sam prviput ostala u drugom stanju, pre sedam godina. Prvi signal kojem nisam pridavala paznju bese netolarancija na brzu voznju, iako sam do tada sama vozila 200 km/h. Najdenom, počela sam da osećam da pri brzini vecoj od 80 (ukoliko sam suzovač), pocinjem da osecam organsku netolaranciju, znojenje dlanova, lupanje srca, prevrtanje u stomaku... Mislila sam da je to "dodatna briznost" zbog povecanog osećaja odgovornosti.
Onda sam rodila zdravo dete i nakon dve godine ostala ponovo u drugom stanju. KOmplikacije na porodjaju, jedva ostanem ziva, izgubim drugu bebu, oporavim se, prezivim to stoički i s optimizmom.
Godinu dana nakon te situacije dobila sam prvi panicni napad. Naravno da nisam znala sta je to, mislila sam da umirem. Trajalo je vise od tri sata. muz me je vodio prvo na ginekologiju da mi zaustave menstrualno krvarenje (koje je bilo na neki nacin okidač), to me nije umirilo, insistirala sam da umirem, da je to predinfarktno stanje, da me vodi na urgentnu i stalno sam ponavljala da "odlazim". Tako je to izgledalo.
Pili smo veče pre toga, bio mi je rođendan. MOguće da je i mamurluk bio okidač. Moj suprug je bio brižan ali i pribran, odlučio je da me ne vodi na urgentnu već da me odvede na kaloričan doručak. Postepeno je lupanje srca, vrtoglavica od koje sam mislila da "odlazim" i gušenje, jenjavalo i ja sam samo bila užasno iscrpljena. Boleli su me svi mišići, bila sam iznurena kao da sam kopala.
sledeći napad se dogodio nakon pet dana. Tada sam postala svesna da je to panični napad, i to je dve godine trajalo svaki dan, po nekoliko puta dnevno.
spolja sam delovala normalno, živela sam, radila, družila se, šetala, vodila dete na razne aktivnosti... i trpela naglu vrtoglavicu niodakle, koju odmah zatim prati i snažno lupanje srca.
Onda sam tek potražila pomoć. Jednom nedeljno odlazila sam kod psihologa. Dugo mi nije bilo jasno da li sam ja hipohondar pa da zbog toga dobijam panične napade, ili sam paničar te stoga postadoh hopohondar. Kako bilo, kod mene su svi, ali svi signali iz tela koje normalni ljudi ni ne primećuju, dovodili do paničnog napada.
Štrecne me u kolenu, napad.
Žigne me u glavi - napad.
Zaboli me stomak - napad.
Kad nije bilo paničnih napada, u međuvremenu sam se "zabavljala" svim mogućim smrtonosnim bolestima koje nosim i koje neću preživeti. Počela sam da starim, naglo, emotivno. To se odrazilo i na mom licu i telu. Plakala sam noću zato što "neću doživeti da moj sin krene u školu".
Terapija u početku nije delovala. Razgovarali smo puno o tome kako se osećam i kako se ponašam kada nastupi panični napad. Nisam pila nikakve lekove.
Definisala sam u sebi panični napad kao neprijatelja protiv kojeg moram da angažujem sve svoje snage da ga savladam. U stvarnosti, što sam više nastojala da svog neprijatelja savladam, da se sa njim izborim, to sam imala izraženije organske smetnje koje prate napad: jaču vrtoglavicu, jače lupanje srca i veću slabost nakon toga. to je bio moj neprijatelj od kojeg sam u svakoj bici gubila. Sve je bilo izgubljeno, moj život je bio izgubljen.
Šta će se dogoditi kada počne da ti lupa srce? Čega se bojiš?, pitao me je moj psiholog.
Umreću, odgovarala sam.
Pa šta ako umreš? Mi se i tako mimoiđemo sa smrću i nikada je ne sretnemo. Govorio je.
Plašim se bola svog sina, ako ostane bez majke, govorila sam.
Mnoga deca rastu bez majke, to je tužno, ali to se događa. Rekao bi.
I tako dalje, i tako dalje, sve dok nisam, na racionalnom nivou, primila i razumela jednu važnu poruku: nemoj da se boriš protiv paničnog napada. Prepusti mu se i uverićeš se da možeš da živiš sa tim.
I jedno jutro, spremamo se na posao, ja dobijam napad, pojurim prema mužu i odvučem ga u spavaću sobu da me ne vidi dete, kažem "evo ga" kao što sam uvek govorila kada krene, a onda kažem sebi "hajde, hajde da vidimo curo, dokle to može da ide". I nekako sam stala i prepustila se. Nisam se borila, nego sam se prepustila. Uronila.
I, ništa. Ništa se nije dogodilo. Vroglavica je nestala, srce se vratilo u normalan ritam i gotovo.
Ja živim, ja normalno živim od tada. Dogodi mi se ponekad da mi srce zalupa iz nevezuše, ja se prezrivo nasmešim i nastavim svojim poslom.
Ne možeš mi više ništa. Prezirem te toliko, da neću protiv tebe ni da se borim.
Život je postao..., ma život je toliko lep!
Želim vam svima hrabrost i optimizam.
P.S. Ali sam i dalje hipohondar. DA vam ne pričam od čega trenutno sve bolujem