moguća masna jetra ??'
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
moguća masna jetra ??'
Imam 27 god. na ultrazvuku abdomene svi organi su uredni osim jetre koja je masnija, diskretne hiperohogenija...,a nalaz krvi KREATININ 117 (max 125 ), MOKR. KISELINA 372 (max. 403), BILIRUBIN UK. 20.2 (max. 20 ) , HOLESTEROL 8.1 (max. 5) , TRIGLICERIDI 0.91 (max. 1.7) , GVOŽĐE 21.2 (max. 32 ) AMILAZA I ALKALNA FOSFATAZA u redu..ali najveći problem je ALT/GOT 60 (max. 38 ), AST/GPT 136 (max 48 ) GAMA-GT je 54 ( MAX 55). NALAZ URINA U REDU..Lekaru sam otišao zbog boli desno od pupka...Ne pušim , ne pijem tj. znam popiti i napiti se ali ne često tj. ko većina...Sad sam na strogoj dijeti zbog sumnje na masnu jetru bol je još uvek prisutna. Zna li tko išta o tome i ko može usporediti nalaze..MOLIM ZA SAVET !!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Dg: Laesio hepatis (virosa? metabolica? toxica?)
Hipercholesterolemia
Zabrana alkohola, zabrana masne hrane (ne zaboravite na kikiriki, semenke, orahe, zumance jajeta itd.), zabrana gaziranih pica, koristiti BEVIPLEX 3x1, LEPROTEK 3x1 i VASILIP 10mg uvece, proveriti abdomen ultrazvucnim pregledom, preko infektologa poslati krv na seroloske analize.
Hipercholesterolemia
Zabrana alkohola, zabrana masne hrane (ne zaboravite na kikiriki, semenke, orahe, zumance jajeta itd.), zabrana gaziranih pica, koristiti BEVIPLEX 3x1, LEPROTEK 3x1 i VASILIP 10mg uvece, proveriti abdomen ultrazvucnim pregledom, preko infektologa poslati krv na seroloske analize.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Opet ja, mozda sam i dosadna, ali odradi obavezno analize na hepatitis B i C!!!
MM je na osnovu vrlo slicnih rezultata otkrio da ima hep C!!!
Jedino mu holesterol nije bio toliki, a transaminaze su bile mnogo vise, ali za hepatitis one nisu presudne, jer nekome mogu da budu u granicama normale a da virus hepatitisa postoji!!!
MM je na osnovu vrlo slicnih rezultata otkrio da ima hep C!!!

Jedino mu holesterol nije bio toliki, a transaminaze su bile mnogo vise, ali za hepatitis one nisu presudne, jer nekome mogu da budu u granicama normale a da virus hepatitisa postoji!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Postovani,
Pomenute seroloske analize u mojoj prethodnoj poruci se upravo i odnose na viruse: HBsAg, HBcAg, anti-HAV, anti-HCV, CMV, EB, adeno, coxackie... Jedna poseta infektologu, i sve je razreseno.
Pomenute seroloske analize u mojoj prethodnoj poruci se upravo i odnose na viruse: HBsAg, HBcAg, anti-HAV, anti-HCV, CMV, EB, adeno, coxackie... Jedna poseta infektologu, i sve je razreseno.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Stalni član
Zlatkoo napisao:Ne znam zašto , ali mislim da bi verovatno imao nekakve reakcije druge da imam hepatitis možda vručicu ili nešto slično, a i ultrazvuk bi verovatno nešto pokazao zar ne? Ja sam sad na dijeti al još uvek tu i tamo me nešto bocne na desnoj strani a to sam čuo da malo žuč reaguje
Ja ne kazem da ti imas hepatitis, samo sam ti predlozila da odradis ove analize, jos ti je kompletnije i detaljnije odgovorio i dr ivica.
Inace, samo jedna mala opaska: Hepatitis je toliko podmukla bolest, da se nekada moze imati godinama, a da ne daje apsolutno nikakve simptome.

Neki od simptoma (ako se i pojave, a da nisu vezani za krvnu sliku) su:
promene na kozi (rane i osipi)
malaksalost i umor
temperatura
izrazeni podocnjaci
uvecane zlezde
osecaj slican gripu, i sve to moze relativno brzo da prodje, tako da kome se to i dogodi, moze misliti da ga je "strefila" samo neka blaga viroza.

Inace, ultra zvuk ne mora da pokaze apsolutno nikakve promene, ako je fibroza (ostecenje jetre) niskog stepena. (MM je bio dva puta na UZ jetre i apsolutno nikakvih promena nije bilo,cak mu je jedan specijalista rekao: "Ja ovde ne vidim nista sto bi moglo da ukazuje da imas C, ako detaljnije analize pokazu da gresim, molim te obavesti me, da i ja naucim jos po nesto"!!!

Prema tome, dok se ne odrade tacno odredjene analize, nikada ne mozemo biti sigurni.
Hvala na svemu...Zanima me otišao sam doktoru zbog boli s desne strane i otkako sam na dijeti ništa me ne boli tj. sad me malo propikavalo nakon 5-6dana ali niti napola kao pre..Čuo sam da jetra ne boli nego možda žuč ? Zna li tko ? Pijem silymarin i artičok , nejedem masno , nema gaziranog, alkohola, mleka....
-
- Stalni član

Ja ti sigurno ne zelim da jeste

Ali ne mozes NIKADA znati da li jeste ili nije dok ne odradis konkretno testove na hepatitise!!! Ti sigurno ZNAM!!! To je provereno!!
Jetra boli kada ne funkcionise kako treba (nekada kada su prisutna laksa ostecenja, a nekada kada su pisutna teza ostecenja!!), u svakom slucaju ne valja kada boli!!!

Ja sam sada malo vise u tim pricama, i upoznala sam dosta ljudi koji imaju hepatitis, koji se ili lece, ili ne, i znam sigurno da povremeno imaju bolove u predelu jetre (ispod desnog rebarnog luka), sto ne mora da znaci da jetra ne moze da boli, ako hepatitis nije prisutan!!
Sve u svemu, da ne komplikujem vise, tvoja jetra bi trebalo da bude pregledana od strane specijaliste (hepatologa), da odradis sve analize koje ti je dr Ivica gore preporucio, pa da se dalje ponasas shodno sa rezultatima svih pretraga!!
Nemoj da odlazes to, svaki trenutak je dragocen, a strahom i time sto TI nesto mislis ili ne mislis, mozes samo da pogorsas stanje svog organizma i da izgubis vreme!
Ja se iskreno nadam da ti je to nesto, mozda, prolaznog karaktera, ali ja nisam dr, i niko ti preko interneta ne moze reci pravo stanje tvoje jetre, prema tome, najiskrenije bih ti preporucila da uradis sve sta treba, pa da se javis sa rezultatima!!
Srecno, i drzim ti palceve da sve bude ok!!
Pozdrav, Majja

@Zlatkoo
Slicne rezultate i simptome sam imao i ja i isao kod infektologa i na ultra zvuk i cist sam, ali me i dalje ponekad zaboli sa desne strane, dijetu jedva postujem.Interesuje me da li imas problema i sa desnom nogom da je nervozna i da te zglobovi ponekad bole.Javi sta da radim i pijem, izgleda da smo u ovome zajedno.
Slicne rezultate i simptome sam imao i ja i isao kod infektologa i na ultra zvuk i cist sam, ali me i dalje ponekad zaboli sa desne strane, dijetu jedva postujem.Interesuje me da li imas problema i sa desnom nogom da je nervozna i da te zglobovi ponekad bole.Javi sta da radim i pijem, izgleda da smo u ovome zajedno.
Pozdrav...očito..makar mene ne bole noge tj malo i bole ali mi je posao takav da sam cijeli dan na nogama pa mi je teško proceniti...Drži se dijete STROGO nema masnog sve kuhano na pari na vodi..plava riba,piletina, puretina..smeš jesti sve kuvano bet ulja,jedino maslinovo možeš..Probaj s artičokom i sikavicom(silymarin), sok od cikle, rajčice, šargarepe, smanji obroke količinski i vremenski tj. ne jedi iza 18, strogo bez alkohola, gaziranog, slatkog, bez arašida, iznutrica, konzervi...Povrće sve najbolje sirovo al može i kuvano...Smanji so na minimum probaj bez papra..Izbaci beli leb,peciva..PIj čaj posebno zeleni..SURUTKA bar litra dnevno..VAžno ti je da bubrezi dobro rade a za to puno vode piti